Ulica Pri mlyne - bezpecnost

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Ing. Martina Krsakova 02. septembra 2014

Dobry den pan Starosta,

ako asi viete, ulica Pri mlyne je z roka na rok viac a viac dopravne zatazena. Na rozdiel od Rolnickej ulice, ktora je nepomerne sirsia, ma po oboch stranach siroke chodniky, su tam semafory a spomalovace, nie je ulica Pri mlyne absolutne na podobnu zataz prisposobena. Zaujimalo by ma, ci je rozpracovany nejaky podobny projekt ako bol pred zopar rokmi, ktory by znacne odtazil ulicu Pri mlyne, kedy by bola ulica zjednosmernena spolu s paralelnou ulicou Cierny chodnik a zaroven by boli tiez vybudovane riadne chodniky a pripadne aj cyklochodnik?
Trochu ma zaraza, ze sa peniaze investuju do cyklochodnikov v uliciach, ktore su aj bez akychkolvek zasahov prejazdne bicyklom uplne bezpecne (napriek tomu, ze je cesta jednosmerna buduje sa tam cyklochodnik v oboch smeroch - Dorastenecka ulica) a ulica Pri mlyne nema ani poriadny chodnik pre chodcov ( na vstupe z Rolnickej ulice je po lavej strane roky neprechodny chodnik pre chodcov), nieto este cyklochodnik.
Minimalne usek medzi ulicami Pracanska a Suty v tvare S je velmi nebezpecny. Bolo by potrebne obmedzit v tomto useku rychlost( skuste si predstavit ako po rozbitej ceste v dost vysokej rychlosti vytacaju tieto zakruty nakladne auta), urobit bezpecny prechod pre chodcov( ten pri ulici Pracanska podla mojho nazoru nie je bezpecny, nakolko z kazdej strany je zakruta a nie je vidiet prichadzajuce vozidlo) a ze tu mame este aj zastavku MHD rovno v zakrute sa radsej ani nebudem vyjadrovat.
Najlepsim riesenim by kazdopadne bolo zjednosmernenie uvedenej ulice a vybudovanie riadnych chodnikov pre chodcov, aby bolo mozne aj v nasej ulici zit trochu bezpecnejsie a kulturnejsie.

S pozdravom

02. september 2014

mama

Žiaľ ani novovznikajúca výstavba na tejto ulici nijako nerieši chodník pre chodcov. Dažďový kanál nie je čistený, ale čiastočne zasypaný a slúži na parkovanie, a parkuje sa aj na existujúcich chodníkoch . S kočíkom neprejdete.
11. september 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet o dopravnej situácií na ul. Pri mlyne.

Ul. Pri mlyne je miestna komunikácia II. triedy v správe a majetku Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy, na ktorý často MČ BA - Vajnory píše podnety. Podnet na vybudovanie chodníka na ul. Pri mlyne MČ BA - Vajnory na magistrát viac krát písala, pretože má na zreteli bezpečnosť chodcov.

Aj podnety na zníženie rýchlosti, vrátane spomaľovačov dopravy (retardérov) MČ BA - Vajnory písala, ale žiaľ neúspešne, pretože DPMB sa bráni ich umiestneniu.

Prechod pre chodcov medzi zástavkami zabezpečila vrátane povolení a realizácie MČ BA - Vajnory.

V mesiaci jún-júl MČ BA - Vajnory navrhla, financovala a osadila dva nové merače rýchlosti, jeden z nich je umiestnený na ul. Pri mlyne v smere do Vajnôr, čo prinieslo ďalšie trvalé preverovanie rýchlosti vozidiel. Oslovili sme aj Prezídium Policajného zboru MV SR so žiadosťou o nainštalovanie Stacionárnych meračov rýchlostí.

MČ BA - Vajnory sa stará o bezpečnosť na cestách, hlavne o dodržiavanie rýchlosti a spolupracuje s Mestskou políciou, ktorá často na naše podnety radarmi preveruje dodržiavanie rýchlosti osobných vozidiel na komunikáciách v mestskej časti.

Na križovatke ulíc Pri mlyne - Pračanská MČ BA - Vajnory osadila zrkadlo, ktoré zabezpečuje väčší rozhľad pri vjazde na ul. Pri mlyne.

V našej MČ BA - Vajnory platia obmedzenia pre náklad. vozidlá, ktorých vjazd s hmotnosťou nad 3,5 t je zakázaný (okrem dopravnej obsluhy do 22t). Tento zákaz v našej mestskej MČ BA - Vajnory máme ako jediný, v iných mestských častiach Bratislavy je vstup možný. Takže na ul. Pri mlyne majú nákladné autá prejazd zakázaný; nájdu sa aj takí čo to porušujú a preto tam aj mestskí policajti robia kontroly.

Zjednosmernenie ul. Čierny chodník a Pri mlyne nie je v súčasnosti možné, skomplikovala by sa tým doprava cez Vajnory.

MČ BA - Vajnory sa permanentne venuje v rámci svojich možností zabezpečovaniu bezpečnej dopravy či už navrhovaním dopravného značenia, dopravných opatrení, dohľadom štátnej resp. mestskej polície, ale aj realizáciou stavebných úprav chodníkov a komunikácii, ale bez súčinnosti účastníkov cestnej premávky a dodržiavania základných predpisov o cestnej premávke, ktoré niekedy hraničia s bezohľadnosťou vodičov je naša snaha neúčinná.

S pozdravom

Ing. Andrea Jašková
Mestská časť Bratislava - Vajnory
Referát cestného hospodárstva
16. september 2014

Dana

Vždy sa bojím, keď tadiaľ ide moja dcéra k dedkovi na Šuty.. Preto mi musí sľúbiť, že pôjde cez Černy chodník tam aj späť... Bola by som nesmierne rada ak by sa táto vec nejako vyriešila a to čím skôr... Keď sa niečo prihodí, bude už neskoro...
16. september 2014

tina

-odpoved samospravy absolutne o nicom!
-asi nie som dostatocne pozorna ale mestskych policajtov som videla vo Vajnoroch uz kdekade ale konkretne na ulici Pri mlyne teda urcite nie - aspon poslednych 10 rokov urcite nie
-a neverim, ze MC BA Vajnory davala nejaky podnet na vybudovanie chodnikov pre chodcov na ulici Pri mlyne poslednych 10 rokov - a verim, ze ak by niekto normalne zdovodnil potrebu chodnika, ze by sa s tym dalo nieco robit - treba akurat chciet !!!
-ak sa mylim, budem rada, ak dane ziadosti zverejnite
-vsetko pisete vo velmi vseobecnej rovine, ja som apelovala len na ulicu Pri mlyne, kde sa na rozdiel od zbytku mestskej casti nedeje vobec nic v ramci bezpecnosti chodcov a premavky vozidiel
01. október 2014

Martina Krsakova

Dobry den,

dna 11.09.2014 som dostala odpoved od pani:
Ing. Andrea Jašková
Mestská časť Bratislava - Vajnory
Referát cestného hospodárstva
citujem:
"V našej MČ BA - Vajnory platia obmedzenia pre náklad. vozidlá, ktorých vjazd s hmotnosťou nad 3,5 t je zakázaný (okrem dopravnej obsluhy do 22t). Tento zákaz v našej mestskej MČ BA - Vajnory máme ako jediný, v iných mestských častiach Bratislavy je vstup možný. Takže na ul. Pri mlyne majú nákladné autá prejazd zakázaný; nájdu sa aj takí čo to porušujú a preto tam aj mestskí policajti robia kontroly"

Nerozumiem ako je mozne takuto informaciu zverejnit? Skutocnost je taka, ze nakladne auta su prave na ulicu Pri mlyne odklonovane – dokonca je zakaz pokracovat po ulici Rolnicka, odkial maju prikazany smer odbocit na ulicu Pri mlyne - prikladam foto dopravnych znaciek, ktore sa tu nachadzaju.
Bohuzial, ta vyhoda, ze je prejazd nakladnych vozidiel vo Vajnoroch zakazany, sa zrovna ulice Pri mlyne netyka.
Pisete, ze by sa skomplikovala doprava vo Vajnoroch, ak by sa ulica Pri mlyne obmedzila napr. jednosmerkou. To hovori o tom, ze ulica sluzi celym Vajnorom a okoliu ako tranzitna a pritom nema ani poriadne chodniky pre chodcov? Opatovne apelujem na neprechodny chodnik na vstupe z Rolnickej po lavej strane a pytam sa, kedy bude tento chodnik pre chodcov pouzitelny?

Taktiez by ma zaujimalo preco je ulica Pri mlyne viac vhodna na prejazd vsetkych vozidiel, ci nakladnych alebo osobnych ako ulica Cierny chodnik a preco nie je mozne dane ulice vzajomne zjednosmernit a tak urobit prejazd MC bezpecnejsim?
Skor si myslim, ze ulica Pri mlyne je z hladiska bezpecnosti - chodniky pre chodcov a sirka vozovky pri vjazde z Rolnickej daleko menej vhodna (Cierny chodnik ma lepsie chodniky, nie je taky klukaty, ma prehladnejsiu krizovatku na vstupe aj s primeranou sirkou vozovky).

S pozdravom
Ing. Martina Krsakova
14. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

K Vašej reakcii, ako aj reakcii p. Tiny k ul. Pri mlyne uvádzam nasledovné skutočnosti:

Zákaz vstupu nákladných áut nad 3,5 t do centra Vajnôr je na všetkých vstupných komunikáciách vrátane ul. Pri mlyne v smere od Seneckej cesty. Ďalšie obmedzenia sú osadené pre vstup áut okrem dopravnej obsluhy. Vzhľadom na to, že predmetné ulice sú vo vlastníctve a správe hlavného mesta SR Bratislava, mestská časť musí všetky požiadavky adresovať na hlavné mesto.

Mestská časť sa listami viac krát obrátila na magistrát hlavného mesta, kde poukázala na zlú dopravnú situáciu, na potrebu dobudovania chodníkov ul. Pri mlyne a Čierny chodník vzhľadom na nárast dopravy aj v minulom aj v tomto volebnom období. Váš podnet bol odstúpený v rámci magistrátu na riešenie na odd. koordinácie dopravných systémov.
Nemôžeme súhlasiť s názorom, že MČ nevyvíja aktivitu vo veci bezpečnosti uvedených komunikácii, MČ zabezpečila osadenie meračov rýchlosti na uliciach Roľnícka a v tomto roku v auguste (určite ste si všimli) aj na ul. Rybničná a Pri mlyne.

MČ riešila aj osadenie zástavkového ostrovčeka s riešením prechodu pre chodcov pri ul. Buzalkova, a osadenie skleneného prístrešku MHD od centra Vajnôr.

Ulica Čierny chodník je vo vnútri zástavby a nie na okraji mestskej časti, ako bola odjakživa tranzitná cesta do Ivanky - teda Pri mlyne - postavaná, ktorá sa len v posledných rokoch zastavuje pomaly na druhej strane. Doprava by sa týmto nestala bezpečnejšou a jednoduchšou, ale naopak predĺžila by sa a skomplikovala , lebo autá by sa zámerne priviedli na ulicu v hustej zástavbe a nie na okraj intravilánu mest. časti Pri mlyne a okrem toho cestou popri železničnej stanici na križovatku na Príjazdnú ulicu, ktorá má komplikovaný tvar a vo veľmi neprehľadnej križovatke pri kríži ústi na ulicu Pri mlyne.

Mimochodom, v minulom volebnom období sme robili anketu ohľadom zjednosmernenia Čierneho chodníku a dopadla jednoznačne v jej neprospech.

Čo sa týka obhliadok mestskej polície, Vajnory majú k dispozícii dvoch okrskárov z obvodu Bratislava III, ktorí sú riadení a podliehajú náčelníčke mestskej polície, ale vychádzajú v ústrety aj našim požiadavkám. A bohužiaľ realita je taká, že nedokážu byť všade naraz (aj na Vajnorských jazerách, aj kontrolovať jednosmerky, parkovanie, psičkárov, poriadok a aj byť na Jurskej ceste, strážiť deti pred školami, či inde, kde nás o to občania žiadajú a my sa ich snažíme poslať tam, kde je požiadavka a ak je to možné).To skutočne nejde, je to nereálne. Musí existovať aj niečo, ako ľudské povedomie vzájomného rešpektu k sebe a zákonom medzi ľuďmi a to sa musí zlepšovať.

Samozrejme, že ochrana, zdravie a bezpečnosť obyvateľov nám nie je vôbec ľahostajná, práve naopak. Pravidelne žiadam mestských aj štátnych policajtov o častejšie kontroly našej mestskej časti, ktoré podľa záznamov aj vykonávajú.

Okrskárov som samozrejme upozornil aj na tento podnet ohľadom ulice Pri mlyne a budú ju pravidelne kontrolovať.

O tom, že sú naši mestskí policajti naozaj aktívni svedčí aj fakt, že napríklad dňa 26.09.2014 v čase o 20:30 hod. hliadka mestskej polície vykonávala služobnú činnosť na ul. Na doline, zameranú na kontrolu vjazdu motorových vozidiel. Počas vykonávania uvedenej činnosti hliadka zastavila motorové vozidlo jazdiace v úseku, kde je vjazd motorovým vozidlám povolený len na základe povolenia vydaného MÚ Bratislava - Vajnory. Vodič motorového vozidla riadil uvedené motorové vozidlo bez patričného povolenia a pri kontrole vykazoval známky opitosti, ktoré sa aj potvrdili s pozitívnym výsledkom 0,75 promile v dychu čo znamená 1,60 PROMILE, čím sa dopustil spáchania trestného činu v zmysle §-289 trestného zákona. Hliadka OOPZ menovaného obmedzila na osobnej slobode a predviedla k vykonaniu ďalších potrebných úkonov.

V utorok 30.9.2014 som mal stretnutie s krajským riaditeľom polície ohľadom častejších kontrol rýchlosti v našej MČ a ohľadom fotokamier na cesty, ktoré by odfotili aj ŠPZ vozidla a aj určili rýchlosť. Bohužiaľ Slovensko nedisponuje ešte ani jednou takouto kamerou, len sa pripravuje projekt a ak sa nájdu peniaze v štátnom rozpočte, možno o rok budú také kamery aj u nás, i keď len v menšom počte cca 20-30 fotokamier na celom Slovensku.

Čo sa týka vybudovania chodníka, snaha mestskej časti je, aby magistrát, (keďže komunikácia je v správe magistrátu, tak ako aj Čierny chodník) ulicu Pri mlyne dokončil aj s chodníkom na druhej strane a pri tomto rozšírení, aby uvažoval aj s cyklotrasou po ulici Pri mlyne. Ďalšou snahou bude pokračovanie v úsilí preložiť ten zavadzajúci stĺp na ulici Pri mlyne, ktorý sa nachádza v chodníku. V minulosti sme už žiadali ZSE o preloženie tohto stĺpa, ale bolo to neúspešné a to myslím z dôvodu nevôle susedov, ale aj priestorových problémov. Budeme hľadať nové riešenie so ZSE (napr. vplývaním na ZSE, aby kábel uložili do zeme, či inak), aby sme situáciu vyriešili a aby sa ulica Pri mlyne stala bezpečnejšou.

V prílohe prikladáme list, ktorý išiel na Magistrát hlavného mesta SR Bratislava a týkajú sa ul. Pri mlyne (v skutočnosti ich bolo viac).

S pozdravom

Ing. Andrea Jašková
Referát cestného hospodárstva
a
Ing. Ján Mrva
Starosta
MČ Bratislava - Vajnory
09. jún 2016

Anna

Vazeny pan starosta!
Pred dvomi rokmi som citala podnet pani Ing. Martiny Krsakovej, napisany este v auguste 2014, v ktorom upozornovala na zlu bezpecnostnu situaciu chodcov na ulici Pri mlyne, kde je na lavej strane v chodniku umiestneny elektricky stlp.
Precitala som si aj odpovede pracovnikov z uradu a aj diskusne prispevky. Po dvoch rokoch som sa k podnetu vratila, kedze castejsie prechadzam pesi touto ulicou a zial sa nic nezmenilo! Je to naozaj velmi nebezpecny usek hlavne pre chodcov a najviac su ohrozovane urcite deti. Elektricky stlp aj nadalej stoji v strede chodnika, ktory sa neda ani chodnikom nazvat kvoli jeho nezodpovedajucej sirke.
Prosim, aby ste nas obyvatelov Vajnor poinformovali, ako sa zalezitost pocas dvoch rokov vyvija a teda kedy bude odstraneny elektricky stlp z chodnika a nasledne vybudovany aj sirkou zodpovedajuci chodnik.
Dovolujem si zaroven poziadat, aby ste informovali len k danemu podnetu a neodpovedali pracovnici MC stylom, ze "papier znesie vsetko"!, tak ako su pisane odpovede spred dvoch rokov.
Anna
14. jún 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k Vášmu podnetu ohľadne neprechodného chodníka na ulici Pri mlyne z dôvodu umiestnenia elektrického stĺpu v strede chodníka uvádzame:
- MČ riešila tento problém v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislavy, ktoré je správcom predmetnej komunikácie a je oprávnené vykonávať na nej všetky činnosti, na rok 2016 boli GIB-u ( Generálnemu investorovi Bratislavy ) v rámci rozpočtu Hlavného mesta SR Bratislavy vyčlenené finančné prostriedky na základe požiadavky starostu Mestskej časti Vajnory na realizáciu prechodov v MČ Bratislava – Vajnory. Jedným z plánovaných prechodov je aj prechod, ktorý bude zriadený na ul. Pri mlyne v polohe prečerpávacej stanice, ktorý umožní prejsť na chodník na druhej strane komunikácie, takéto riešenie bolo hlavným mestom prerokované aj s Krajským dopravným inšpektorátom a príspevková organizácia hlavného mesta GIB by ho mala realizovať v tomto roku. Mestská časť v minulosti rokovala už niekoľko krát s energetikou ohľadne preloženie predmetného stĺpu, z hľadiska zvýšenia bezpečnosti chodcov budeme opätovne rokovať o tejto možnosti.

Pekný deň

Ing. Janka Meštaníková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
14. jún 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,



k Vášmu podnetu ohľadne neprechodného chodníka na ulici Pri mlyne z dôvodu umiestnenia elektrického stĺpu v strede chodníka uvádzame:

- MČ riešila tento problém v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislavy, ktoré je správcom predmetnej komunikácie a je oprávnené vykonávať na nej všetky činnosti, na rok 2016 boli GIB-u ( Generálnemu investorovi Bratislavy ) v rámci rozpočtu Hlavného mesta SR Bratislavy vyčlenené finančné prostriedky na základe požiadavky starostu Mestskej časti Vajnory na realizáciu prechodov v MČ Bratislava – Vajnory. Jedným z plánovaných prechodov je aj prechod, ktorý bude zriadený na ul. Pri mlyne v polohe prečerpávacej stanice, ktorý umožní prejsť na chodník na druhej strane komunikácie, takéto riešenie bolo hlavným mestom prerokované aj s Krajským dopravným inšpektorátom a príspevková organizácia hlavného mesta GIB by ho mala realizovať v tomto roku. Mestská časť v minulosti rokovala už niekoľko krát s energetikou ohľadne preloženie predmetného stĺpu, z hľadiska zvýšenia bezpečnosti chodcov budeme opätovne rokovať o tejto možnosti.

Pekný deň

Ing. Janka Meštaníková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.