Situácia na ull. Nad Válkom

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Uzavretý
meno
Pavel Husárik 29. septembra 2014

Ul. Nad Válkom nepatrí do pozornosti obce! Ani po desiatich rokoch nie je táto ulica zaujímavá pre obec.
1.Pôvodní majitelia pozemkov odovzdali veľkú časť pozemkov obci pre výstavbu IS a teda aj cesty
2. Jediná investícia obce je nefungujúca kanalizácia, ktorú denne niekoľko krát "navštevujú" vozidlá Intraservisu, ktoré devastujú nami urobenú provizórnu cestu, ktorá v čase dažďov vyzerá tak,ako na priloženej fotke.
3. O cestu sa obec nestará ani v zimnom období, záujem o sprejazdnenie končí Na doline.
4 Po výstavbe vodovodu na Čiernu vodu je táto ulica aj nesprávne označená- viď fotka č. 2.
5. Máme vlastne dve ulice s označením Nad Válkom , sú rovnobežné, susediace a obe sú slepé.
6. Pred mesiacom som potreboval lekársku pomoc , táto však nevedela trafiť na našu adresu, pretože najskôr sa pokúšala z Rybničnej, čo je neprejazdné, potom uviazla v prvej , slepej ul. Nad Válkom a potom pre zlé značenie zmätkovala na odbočke do "druhej ul. Nd Válkom......
7. Ulica nemá verejné osvetlenie, v dnešnej dobe ozaj úžasné!!
8. Počuli sme i poznámku, že keď sme si dokázali vybudovať rodinné domy , môžeme si i cestu radšej nebudem komentovať, potomby malo platiť i to, že cyklisti ak si pokúpili bicykle, môžu si vybudovať aj cyklotrasy....
8. V obci sa opravovali chodníky...to sa v rámci opráv nemohol natiahnuť aspoň jeden pás v dĺťke 150 m pre peších aj po tejto ulici??? Nie všetci tu jazdia autami.

29. september 2014

Pavel Husárik

Doplnenie , ako to vyzerá po daždi.
29. september 2014

ivan

To je na Slovensku? Aha ,tak žiadny div.
08. október 2014

Ctihodný občan

Jasne, veď cyklotrasy vo Vajnoroch sú momentálne najdôležitejšie, veď pán starosta sa rád vozí na bicykli. Čo na tom, že cesty a chodníky sú v katastrofálnom stave a časť hlavného mesta stále nemá v 21. storočí kanalizáciu ;)
13. október 2014

Husárik Pavel

Portál "odkaz pre starostu" mi dal na známosť , že môj podnet je označený , ako neriešený....áno tento stav je neriešený už roky, prečo by sa niekto zrazu o riešenie začal zaujímať??? Neosvetlená , neupravená ,zle označená , v zime bez údržby, taká je ul.Nad Válkom, ono to bude asi aj preto, že žije na nej len cca 15 voličov, ale kolmo na ňu, na ul Na Doline ,začína JURAVA , pýcha to Vajnor, naša (financovaná z eurofondov) cyklotrasa! A na tú chodí na horských bicykloch po novom asfalte cca 20 voličov počas víkendu. A hlavne preto je môj podnet neriešený.
22. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ospravedlňujeme sa za oneskorenú reakciu, ale odpoveď si vyžadovala oboznámenie sa s problematikou zachytenou v spisoch rokov 2005 – 2007.

K jednotlivým bodom:

1. , 7., 8. - Na základe dohľadania podkladov z rokov 2005-2007 bolo zistené, že v minulosti bol prísľub zo strany mestskej časti zabezpečiť projektovú dokumentáciu na vybudovanie inžinierskych sietí a komunikácie Pod Valkom (projekt zahŕňal aj komunikáciu Nad Valkom). Na časť projektu, ktoré tvoria inžinierske siete verejné osvetlenie, vodovod a plyn bolo vydané stavebné povolenie a stavebné objekty boli v súčasnej ulici Pod Valkom aj zreralizované, v uvedenej ulici bolo založené Občianske združenie Pod Valkom (Ing.Bujňák – predseda), ktoré sa na realizácii finančne podieľalo.

Zo strany vlastníkov priľahlých nehnuteľností v ulici Nad Valkom pravdepodobne došlo vytvoreniu Občianskeho združenia len pre realizáciu objektov rozvodu vody a plynu. Mestská časť obstarala pre ul. Nad Valkom na uvedené objekty PD, stavebné povolenie a kolaudačné rozhodnutie.

Listom č.8040/225/2007-OS zo dňa 20.12.2007 vás mestská časť informovala o zrealizovaných krokoch v riešení verejného osvetlenia a samotnej komunikácie. Finančným prispením mestskej časti malo byť obstaranie projektovej dokumentácie a zabezpečenie príslušných stanovísk dotknutých orgánov až po vybavenie stavebného povolenia. Na zabezpečení realizácie sa už mali podieľať občianske združenia vytvorené z vlastníkov priľahlých nehnuteľností. V predmetnom liste mestská časť informovala, že z vašej strany je potrebné vytvoriť občianske združenie (ul. Nad Valkom).

Prekážkou vo veci doriešenia stavebného povolenia komunikácie mestskou časťou boli majetkovoprávne nedoriešené veci, nakoľko mesto, resp. mestská časť nie je 100% vlastníkom pozemku pod budúcou komunikáciou (Nad Valkom aj Pod Valkom).Mestská časť požiadala Hlavné mesto SR BA ako vlastníka verejného osvetlenia o jeho zabezpečenie na vašej ulici ešte v roku 2008, odpoveďou bolo, že VO je možné vybudovať z prostriedkov stavebníkov, o čom ste boli aj informovaní.

V rokoch r. 2009 - 2010 prebiehali rokovania so zástupcami spomínanej lokality s tým, že zo strany zástupcov bol záujem vybudovať komunikáciu v polovičnom profile jej šírky na čo mali vyzbierané finančné prostriedky, zo strany MČ bol vyslovený súhlas na toto čiastkové riešenie a tiež bola ponúknutá pomoc zabezpečiť drvený asfalt, žiaľ, toto sa nenaplnilo, nakoľko zástupcovia obyvateľov už s mestskou časťou nekomunikovali a na budúcu komunikáciu si dali naviesť makadam.

2. Kanalizácia bola budovaná v rámci I. etapy, ktorá je v správe a majetku BVS a.s., v rámci spoločných rokovaní je požiadavka zo strany mestskej časti, aby v rámci modernizácie vákuovej kanalizácie bola aj predmetná Vaša vetva zahrnutá na jej rekonštrukciu.

3. Zabezpečenie zimnej údržby je, žiaľ, nemožné vzhľadom na povrchovú úpravu cesty, ktorou je makadam.

4. , 5. Označenie ulíc bolo na základe obhliadky preverené : Na ulici Pod Válkom zo strany ulice Na doline chýba označenie ulice, ulica Nad Valkom je riadne označená. O doplnenie chýbajúceho označenia požiadame Magistrát hlavného mesta SR BA.

S pozdravom

Ing. Zuzana Klaučová
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
22. október 2014

Pavel Husárik

1. Prosím o oddelenie problematiky na ul.Pod Válkom a Nad Válkom, pretože ide o dve nesúvisiace ulice a venujme sa len ul.Nad Válkom, pretože v opačnom prípade dôjde k totálnemu chaosu a preplietaniu problémov a vzniku poloprávd.
2. Trvám na tom že ul. Nad Válkom je nesprávne označená ,( svedčí o tom i moje priložené foto) a tiež trvám na tom že pre neznalého je problém na ňu trafiť, pretože je rampou rozdelená na dve slepé ulice, pričom podľa (aj vaše)j mapy , je priebežná a prístupná i z Rybničnej ul.
3. Trvám na tom, že ste z každej parcely dostali časť na siete, aby boli pozemky stanovené ako stavebné a aké iné majetkové problémy a s kým ich máte ma nezaujíma.
4. Spomínaný makadam naviezla a uparavia stavebná firma ešte v roku 2002, na jeseň a urobila tak dnešnú cestu, pretože inak nemohla pokračovať v stavbe môjho domu , bol totiž prvý , musela to urobiť , ako investíciu navyše , preto to nespájajte s nejakou ponukou asfaltovej drte.
5. Následne bola táto cesta dôkladne rozkopaná pri budovaní vodovodnej prípojky smerom na Čiernu vodu a do pôvodného stavu už nebola daná.
6. Ku kanalizácii len toľko , že sa skutočne „teším“ že bude rekonštruovaná, ( t.j. rozkopávka opäť) , otázka je že kedy a hlavne že prečo ? Bola zle naprojektovaná, alebo zle zrealizovaná??
7. Skutočne pravdou je že sme si sami na vlastné náklady dali urobiť Prípojku NN, vody a plynu, ako najnutnejšie veci k užívaniu domov. Verejné osvetlenie a aj prístupová komunikácia sú však záležitosti širšieho významu i pre budúcnosť a ďalšie rozširovanie a preto to nehádžte na naše plecia, nakoľko táto ul. raz bude priechodná, ako spojnica Rybničnej a Na Doline, a pokračovať i na Kratiny. Päť rodinných domov bolo realizovaných , ako individuálna výstavba a nebola to žiadna developerská akcia, kde by tieto vaše úvahy o ceste a osvetlení boli opodstatné.
8. Zimná úprava ktorá sa vraj pre makadam nedá vykonávať....dá sa , traktor so zadnou radlicou ju hravo stiahne, dokonca už len tým že ju prejde hore-dolu ju upraví, ale lepšie je napísať , že sa nedá!! Išlo mi ozaj o tých niekoľko mimoriadnych dní počas zimy, samozrejme nie o poprašok.
23. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za reakciu k podnetu.

Vaše pripomienky dostanú zodpovední pracovníci úradu a budú sa im venovať.

O výsledku Vás budeme informovať.

S pozdravom

Mária Horváthová
Sekretariát starostu
MČ Bratislava – Vajnory
01. november 2014

Milan Štrba

Odpoveď MÚ Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy, na podnet pána Husárika je krásne demagogická.
Pravdou je, že jediné čo spravil obec na tejto ulici je kanalizácia ktorá nefunguje a všetko ostatné si museli spraviť obyvatelia sami - tj. provizornu cestu, plyn, elektrinu, vodu. Obec o tom odvtedy už len rozhoduje a udeľuje povolenia aby si to mohol kdekto rozkopať keď potrebuje realizovať vodu do Chorvátskeho Grobu a nedať do pôvodného stavu. Reči o spracovaní dokumentácie znamenajú len to, že samospráva nadiktuje ako to majú obyvatelia za vlastné spraviť ak to chcú mať. Inak sa s tým neurobí nič. Myslím, že vzhľadom na to, koľko ľudí z celých Vajnor využíva túto oblasť ako oddychovú oblasť pre vychádzky a nielen z Vajnor tu veselo parkujú, počas vychádzok na Jurskú cestu, by si táto ulica zaslúžila minimálne poriadne označenie aby bolo jasné pre dopravnú obsluhu ktorá ulica to vlastne je a osvetlenie a chodník.
Pani Klaučová, keď ste tam boli a videli ste tú tabuľku, nevšimli ste si že je otočená o 90° a teda mylne označuje ulicu Na Doline za ulicu Nad Válkom? Asi ste tam teda neboli.Toto spôsobila firma ktorá robila rozkopávky a následne tabuľu osadila chybne, čo obec ako dozor mala rozporovať a zjednať nápravu. My sme im povolenie na rozkopanie cesty čo sme si za vlastné urobili nedali.
A osvetlenie? To je veľmi zvlástny postoj k realizácii osvetlenia. Asi by sa Vám nepáčilo keby som Vám (prípadne mestu) na výrub dane z nehnuteľnosti odpísal, že Vám ho schvaľujem a že si môžte založiť združenie a zaplatiť si ju sami. Pekný postoj, že? Presne taký ako Váš. Aj my platíme dane, tak prečo nemáme plnohodnotné služby ako ostatné ulice?
12. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Husárik,

v záujme riešenia Vášho podnetu Vám navrhujeme spoločné stretnutie našich pracovníkov zo stavebného oddelenia a Vás na Vašej ulici tento piatok 14.11.2014 v dopoludňajších hodinách alebo v utorok 18.11.2014 v popoludňajších hodinách pri spomínanej značke, aby nevznikli pochybnosti o zrealizovanej miestnej obhliadke a veríme tiež, že sa pri osobnom stretnutí veci lepšie vysvetlia.

Hodinu môžete navrhnúť Vy – telefonicky prostredníctvom týchto tel. čísiel - 4822 4425 (vedúca stavebného odd.) alebo 4371 2494 (sekretariát starostu).

S pozdravom

Ing. Ján Mrva, starosta
26. november 2014

Pavel Husárik

Ďakujem pracovníčkam MÚ za premiestnenie tabule s označením tejto nešťastnej ulice a verím že sa budú zaoberať aj s ostatnými problémami, ktoré boli prediskutované na našom stretnutí. Ostalo toho ešte dosť na riešenie!
27. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Husárik,

Ako ste si všimli (a teší nás, že aj ocenili), úlohy, na ktorých ste sa dohodli na osobnom stretnutí s našimi pracovníčkami zo stavebného oddelenia, postupne napĺňame.

Označenie ulice Nad Válkom so stĺpikom bolo už premiestnené na protiľahlú stranu. Teraz zabezpečujeme, aby bola otočená smerová tabuľa, označujúca Ul. Nad Válkom na informačnom stojane.

Stavebné oddelenie (kam patrí aj investičný referát) navrhlo do návrhu rozpočtu na rok 2015 finančné prostriedky na aktualizáciu projektovej dokumentácie komunikácie a verejného osvetlenia a následného vybavenia povolenia územného a stavebného, ako aj finančné prostriedky na vybudovanie jedného stožiara verejného osvetlenia (osadenie VO navrhnúť pri križovaní ul. Na doline a Nad Válkom).

Návrhy budú prerokované v poradných komisiách zastupiteľstva a po prerokovaní a úpravách v návrhu rozpočtu môžu byť zaradené do rozpočtu r. 2015, ktorý budú poslanci schvaľovať vo februári 2015.
MČ tiež osloví písomne Hlavné mesto SR BA vo veci dobudovania verejného osvetlenia v lokalite Nad Válkom.

Čo sa týka zimnej údržby, aj Vaša ulica bola zahrnutá do zmluvy o zimnej údržbe.

S pozdravom

Ing. Ján Mrva, starosta
31. január 2015

Pavel Husárik

Vo svojom stanovisku pán starosta , okrem iného prisľúbil, že ul.Nad Válkom bude zaradená do plánu zimnej údržby....prikladám fotky ako to vyzeralo 30.1.2015, pričom samozrejme ul .Na Doline bola prehrnutá až za mostík ......ešte že máme to ŠŤASTIE ,že nás pravidelne denne navštevuje fekál kvôli nefunkčnej kanalizácii,
31. január 2015

Pavel Husárik

Čo sa týka zimnej údržby, aj Vaša ulica bola zahrnutá do zmluvy o zimnej údržbe.
S pozdravom
Ing. Ján Mrva, starosta
.........toto nám sľúbil starosta , ale 29.1.2015 sa opäť pluh "venoval" len ul. Na Doline až za mostík , ale ul. Nad Válkom ostala celý deň bez záujmu , ešte že máme nefunkčnú kanalizáciu a tak koľaje vytvoril fekálny voz, ktorý sa sem jediný dostal!!! Síce až popoludní, ale aj to je úspech!
Ďakujeme!
02. február 2015

Milan štrba

Pán Husárik má plnú pravdu. Keby napadlo o 10 cm viac snehu tak sa už z ulice Nad Válkom ani nedostaneme. Kto by bol zodpovedný keby sa tam napríklad nedostala záchranka? Ešte že odhrniete sneh na ulici Na Doline aj v zákaze vjazdu, kde sa potom preháňajú "inteligentní" záhradkári a ohrozujú ľudí s deťmi na prechádzke v akože pešej zóne. Keď chce mať niekto záhradku na samote u lesa, tak nech si to tam odšlape pešo alebo na bicykli. Aspoň si upevní zdravie. Veď o to ide, nie? Ale odhŕňať im cestu z našich daní a na obývanú ulicu sa vykašlať, to je dosť divné nie? Škoda že nie sú voľby každý rok koncom zimy, možno by bol prístup našich volených zástupcov iný.
02. február 2015

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Husárik,

ďakujeme Vám za upozornenie na neprehrnutú komunikáciu na ul. Nad Válkom. Tak, ako sme Vám v predchádzajúcej komunikácii sľúbili, zahrnuli sme túto komunikáciu do plánu zimnej údržby nášmu dodávateľovi služieb. Ten zrejme túto skutočnosť opomenul. Na čo bol na základe Vášho podnetu upozornený. Z uvedeného dôvodu sme dnes 02.02.2015 zabezpečili prehrnutie cesty našim mechanizmom. Aj na základe Vášho podnetu sa pravidelnou kontrolou výkonu zimnej údržby budeme v budúcnosti snažiť predchádzať týmto nedostatkom.
Ďakujeme za porozumenie.

S úctou

Ľubomír Krištofič, vedúci oddelenia HS, NHIM, IHM
02. február 2015

Pavel Husárik

Skoro som padol z nôh, keď som videl, ako po ul. Nad Válkom, chodí odhŕňač dňa 2.2.2015, teda na štvrtý deň po snežení....neviem načo , keď už bola cesta ujazdená.....ozaj tu nejde o to aby sme videli , že máte mechanizmy, ale o to aby ste ich použili naozaj vtedy keď to je potrebné a tam kde je to potrebné.
14. január 2019

Pavel Husárik

Dovoľujem si upozorniť nové vedenie obce, že to podstatné o čo v tomto podnete išlo, teda osvetlenie ulice a jej úprava na cestu pre ľudí , sa do dnes nesplnilo ! Verím , že by sme ako cyklisti oželeli cca 800 m cyklotrasy , čo by stačilo na komunikáciu a prístup k domom!
21. august 2020

Martin Uváček

Mám pocit že v riešení tohto podnetu sa veľmi za tie roky nepokročilo.
22. august 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, pán Uváček,
komentár s fotografiou preposielam samospráve.

S pozdravom
Jana Žabka
Odkaz pre starostu
22. jún 2021

Martin Uváček

Podnet treba opätovne preposlať samospráve.
22. jún 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, pán Uváček,
podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom
Jana Žabka
Odkaz pre starostu
30. júl 2021

Martin Uváček

MČ ani po roku poslednej aktualizácie nezareagovala. Podľa mna cestu v uspokojivom stave udržuje len snaha miestnych obyvateľov, ktorý pravidelne dosypávajú štrk.
03. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dňa 22. 2. 2022 sa uskutočnilo stretnutie so starostom mestskej časti Michalom Vlčekom a obyvateľmi danej ulice.
Občanom bola ponúknutá možnosť, že na ulici Nad Válkom by mohla byť vybudovaná nová cesta a aj s príslušným verejným osvetlením. Projekt by bol realizovaný z externých zdrojov v rámci vyvolanej investície elektrickej stanice. Tak by získali bezplatne novú komunikáciu spĺňajúcu všetky príslušné štandardy. Na predmetnom stretnutí sa občania vyjadrili, že súčasný stav považujú za vyhovujúci a nemajú záujem o vybudovanie novej komunikácie s príslušnou infraštruktúrou.
Vzhľadom na uvedené považujeme podnet za bezpredmetný.

Ďakujeme
S pozdravom

MÚ Bratislava – Vajnory
Úsek komunikácie s občanmi
Servis pre občanov / tel.: 0850 24 25 24

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania