CIRKUS EOTVOS! POZOR!

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

Vaz. magistrat mesta Bratislava a MC Petrzalka ziadame Vas o okamzite zrusenie najomnej zmluvy na pozemku kde sa zlozil Cirkus a to z dovodu: 1. miesto na cirkus je na nevhodnom mieste. 2. elektricke pripojky su urobene neodborne, tahane cez " chodnik" , styk voda a elektrika blizko kaluzi z vytekajucich splaskov z maringotiek( na pozemku neexistuje kanalizacia) kde sa nam zlozili nasi cirkusovi PODNIKATELIA! moznost zakopnutia - denne tadial prejde od zastavky Bratska smerom k LIDL nespocetne mnozstvo ludi. moznost urazu! 3. cirkus nici zelenu plochu svojim parkovanim tazkej techniky a vyjazdom zo svojho vnutrobloku kde sa zlozili, cely rok sa zelena plocha udrzuje a teraz ju takto nechame pre par drobnych uplne znicit uz tak ci tak na katastrofalne znicenom okoli. 4. velmi nebezpecne miesto na vchod a vychod do cirkusu: hned vedla frekventovanej krizovatky, na hranici s 4 prudovou cestou, upozornujem moznost tragedie pri nepozornosti deti a rodicov, kolizia clovek a auto byva casto smrtelna!!! cirkus je umiestneny na zakrute od ulice Capajevova kde maju vyjazdy denne hasici, ktory ked hori, vyrazaju skutocne velkou rychlostou a nehovoriac o tom, ze mozu niekoho v zakrute zrazit, lebo kamiony a maringotky stoja v krizovatke! vid foto. 5. pocas skusok a predstaveni neprimerane zvysena hladina hluku, v okolitych domoch mame pocit ze nam otvorili v panelaku disco klub! rusenie domovej pohody- poprosim v case predstaveni presetrenie zo strany hygieny. opakujem na pozemku neexistuje kanalizacia. 6. informacne plagaty su napisane v nespisovnej slovencine- Petrzalka nie je Petrezalka,Jiraskova ulica nie je Jiraskovo,Bratska KUTIK, predstavenie nie je predstnenie, detska vstupenka od rokou do 14 rokou??!! pozor! pozor! mate moznost si zakupit TOM BOLY:-) to uz je skor na zasmiatie ako na posudenie, kto tlacil a posudil, ze mozu ist na verejnost s tymto obsahom. 7. dufam, ze tento typ podnikania ste povolili posledny krat a nebude z toho kazdorocna tradicia vianocneho cirkusu,ktora nam uprimne nehovori nic a budeme radi ked nam inou formou sprijemnite predvianocne obdobie a nie do 21.12 strcite do stredu sidliska skupinku podnikatelov, ktory nam zneprijemnuju zivot , nicia zivotne prostredie a ohrozuju ludi na zivotoch!

26. november 2014

Jaro

Bravoooo! Plne suhlasim.
26. november 2014

xenia dobrovodska

preč so všetkými cirkusmi..myslim,ze by sa mali rodičia viac zamysliet,kde a ako travit čas so svojimi dietkami..tento cirkus konkretne vyzera fakt ako Cirkus.autor podnetu má 100% správny pohľad na vec..verím,ze o rok sa môzme tešiť na spominanom mieste na zmysluplnejšiu atrakciu..
26. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pozemky, na ktorých je umiestnený cirkus, sú vo vlastníctve Hlavného mesta SR Bratislavy a nie sú zverené mestskej časti Bratislava-Petržalka.
Magistrát hl. mesta vydal súhlas na zaujatie verejného priestranstva a posudzoval umiestnenie cirkusu aj z hľadiska cestného hospodárstva.
Na základe súhlasu vlastníka organizátor GaGeA, s. r. o. oznámil konanie verejných kultúrnych podujatí v zmysle zákona č. 96/1991 Zb. o verejných kultúrnych podujatiach mestskej časti v zákonom stanovenej lehote. Toto oznámenie berie mestská časť v zmysle zákona na vedomie, nemá kompetencie povoľovať ho. Predstavenia sú organizované 1 x denne, niektoré dni vôbec. Organizátor v plnej miere zodpovedá za zabezpečenie verejného poriadku, bezpečnosti a zdravia účastníkov a ochranu životného prostredia.
Zriadenie prípojok inžinierskych sietí si rieši organizátor zmluvne, tak ako každý odberateľ, na príslušnom odbernom mieste a tým je aj na výkon kontroly kompetentný zmluvný dodávateľ, ktorý zriaďoval prípojky spolu s vlastníkom pozemku.

Mestská časť Bratislava-Petržalka
27. november 2014

Stefan

Tato odpoved samospravy nie je odpovved, vsak to nie je nas pozemok mozu si tam robit co chcu. Oslovili ste aspon magistrat hl. mesta? Boli ste sa pozriet ako tam vyzera plocha ? Urobili ste aspon nieco ? Alebo vsetko zhaslo Vasou odpovedou? Pozrite sa ako vyzera Petrzalka, vsade je ich reklama. Aky je prijem z toho, ze tolko stlpov verejneho osvetlenei nesie ich reklama? Ma vobec Petrzalak z toho aspon nejaky prijem? Toto trapi ludi v odpovedi, nie to ze sa zbavite zodpovednosti, sak to nie je nas pozemok!!!
27. november 2014

mravec

odporúčam pánom s mestkej časti Petržalka , aby sa potom ako cirkus odíde prišli pozrieť na uvedené miesto a zhodnotili , čo všetko po nich ostalo...Okrem odpadkov to budú mini žumpy , rozjazdená a zničená tráva od ťažkých áut a iných mechanizmov , všade blato a podobne...Koľko peňazí bude mestská časť opäť investovať nato , aby sa pozemok vrátil do pôvodného stavu ? Cirkus to nezaujíma , ten odíde , majú zarobené a hotovo...Odporúčam tieto fakty nabudúce ešte predtým zvážiť , a nie sa vyhovárať , že im stačí iba ohlasovacia povinnosť v určitom termíne . Ničia nám tu okolie , robia hluk a smrad a my sa máme akože tešiť zato , že tu vôbec niekto prišiel ? Sa trošku prosím zamyslite.
27. november 2014

Anna

... klasická alibistická odpoveď z MS Petržalka.... nič nerieši. (vid. aj Cirkusácky reklamný smog (Petržalka). Už keď nám tu slony podávali "ruky" pri odchode z Lidla, bolo stanovisko Petržalskej samosprávy takmer identické - to nie my to tí druhí. Je mi z nich nanič!!!!
27. november 2014

Anna

... klasická alibistická odpoveď z MS Petržalka.... nič nerieši. (vid. aj Cirkusácky reklamný smog (Petržalka). Už keď nám tu slony podávali "ruky" pri odchode z Lidla, bolo stanovisko Petržalskej samosprávy takmer identické - to nie my to tí druhí. Je mi z nich nanič!!!!
27. november 2014

jan

dakujem vsetkym, ktory sa vyjadrili podobne ako ja na tomto portali, a vidim ze im to tak isto nie je jedno co sa deje v nasom okoli a aky postoj k tomu dala MC Petrzalka, prosim o zdielanie linku kde mozete, aby sa o tomto stave dozvedlo co najviac ludi a prispievalo nazorom na tento podnet na tento odkaz.
pekny den. jan
27. november 2014

Matus

neschopne mesto fakticky, oni nic oni muzikanti. Cirkusanti znecistuju niekolkokrat do roka nie len petrzalku ale aj ruzinov, vrakunu , racu ..... dokonca v takej tesnej blizko panelakov ako vo Vrakuni pri Bille som nevedel doteraz ze sa moze.
27. november 2014

Lucas

Zeby umyselna devastacia pozemku zo strany mesta, za ucelom neskoreho vyhodneho predaja sukromnikovi? Mozno... nie tak davno hovorili, ze by tam malo nieco vyrast.
28. november 2014

jan

http://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/13631/znicena-zelen-pred-kult-domom-niceny-ruzinov-vseobecne-neustale

takto dopadne cely prenajom pozemku od magsitratu aj v Petrzalke na Jiraskovej ulici kde stoji cirkus EOTVOS!!
30. november 2014

zina

Jasné však, deťom bude lepšie sedieť pri počítači, televízore a vidieť cirkus len na obrazovke, kde im od malička pchajú do hlavy len reklamy, aby sa predávali veci, ktoré by inak predajné neboli. Mali by sme sa tešiť, že deti majú možnosť cirkus zažiť ešte reálne. Možno o pár rokov táto možnosť už nebude.
30. november 2014

Lucas

Tu nejde o samotny cirkus. Ale o absolutne nepremyslene umiestnenie cirkusu zo strany mesta. Kludne ten cirkus mohli umiestnit na luku vedla Skyboxov. Tam je dostatocne velka plocha, kedysi davno vyuzivana tiez na rozne akcie.
01. december 2014

Peter

Mila zina pozrite si dokument o cirkuse: v tomto ich chcete podporovat, ukazete detom aj druhu stranku cirkusu ci to uz nie?
17. december 2014

Lucas

Len pre info, cirkus je uz prec
19. december 2014

jan

a len pre info. dufam ze sa uz nevratia ked to o tyzden skorej zbalili. asi im to moc neslo...proste zla lokalita:-)) este nam ale stale neodpisali z magistratu mesta Bratislavy. cakame!
07. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet preverovali príslušné útvary Magistrátu hl. mesta a tu je ich stanovisko:

Listami primátora hlavného mesta SR Bratislavy č. MAGS SNM 60326/2014/358701 zo dňa 5.11.2014 a č. MAGS SNM 60326/2014/363623 zo dňa 11.11.2014 bol vydaný a doplnený Súhlas vlastníka pozemkov so zaujatím verejného priestranstva, k.ú. Petržalka, parc. č. 3110/2 a parc. č. 3110/103 vo výmere cca 250 m2 na Jiráskovej ulici pri Lidli, za účelom umiestnenia cirkusového stanu (14.11.2014 – 20.11.2014) a usporiadania podujatí - Vianočných predstavení „Cirkusu EÖTVÖS“ (cirkus artistov, bez zvierat, denne jedno vystúpenie) v období od 21.11.2014 do 20.12.2014, žiadateľovi spoločnosti GaGeA, s.r.o., Svätoondrejská 11/5, 945 01 Komárno, ktoré jej boli zaslané e-mailom dňa 10.11.2014 a dňa 18.11.2014.

Občan v podnete namieta:

1. „Nevhodnosť umiestnenia cirkusového stanu v zeleni, v blízkosti križovatky a budovy Hasičského záchranného zbor (možnosť úrazu alebo nehody)“.

Predmetné pozemky nie sú parkovo upravenými plochami a sú zatrávnené dočasne, nakoľko sú zaradené ako pozemky pre investičnú činnosť. Sú pravidelne kosené. Vydaným súhlasom bol prevádzkovateľ cirkusu upozornený dať pozemky do pôvodného stavu – zrovnať a upraviť povrch pozemkov. Dočasným záberom plôch by nemalo prísť k poškodeniu trávnatej plochy. Možný rozsah poškodenia trávnatého porastu v prebiehajúcom zimnom období v čase vegetačného kľudu nie je možné posúdiť. Preverenie oddelením životného prostredia a mestskej zelene magistrátu je vhodné až koncom jarného obdobia.

Jedná sa o križovatku riadenú svetelnou signalizáciou, preto umiestnenie cirkusu v jej blízkosti nevytvára prekážku vo výhľade vodičom pri odbočovaní. Nevhodné umiestnenie cirkusu vzhľadom na možnosť "úrazu alebo tragickej nehody pri nepozornosti detí a ich rodičov" (blízkosť križovatky), neovplyvňuje skutočnosť, že k takejto udalosti môže dôjsť aj kdekoľvek na chodníku.

Šetrením referátu krízového riadenia, BOZP, PO a PP magistrátu zo dňa 15.12.2014 v súvislosti s umiestnením cirkusu na verejnom priestranstve pri Hasičskej záchrannej stanici HS 5, Čapajevova 8, Bratislava-Petržalka nebolo zistené porušenie žiadnych právnych predpisov z oblasti ochrany pred požiarmi a jeho umiestnenie nebráni výjazdu hasičských jednotiek hasičskej stanice na Čapajevovej ulici v Petržalke.

2. „Elektrické prípojky sú nevhodne ťahané cez chodník a so stykom s vodou z kaluží, kanalizačná prípojka nie je zriadená“.

Elektrické káble potrebné k prevádzkovaniu cirkusu boli vedené od Teplárne cez nelegálne vyšliapaný chodník, cez ktorý si chodci na vlastnú zodpovednosť skracujú cestu od Lidla k zastávke MHD. Na možnosť skratu pri styku elektrického prúdu s vodou z kaluží bol žiadateľ upozornený.

Kanalizačná prípojka pre akcie na pozemkoch nie je zriadená. Žiadateľ zabezpečuje odvoz fekálii prostredníctvom nádob na to určených, ktoré jeden krát týždenne odvádza pomocou fekálneho vozidla.

Zástupca vlastníka pozemkov nie je oprávnený posúdiť porušovanie platných právnych predpisov v uvedenej oblasti, na ktoré je kompetentný príslušný kontrolný orgán – inšpektorát bezpečnosti práce a hygienik.

3. „Hlučnosť predstavení, ktorá narušuje domovú pohodu“.

E-mailom zo dňa 25.11.2014 bol žiadateľ vyzvaný na zjednanie nápravy týkajúcej sa „hlučnosti predstavení“- upraviť hlasitosť reprodukovanej hudby počas predstavení na takú intenzitu, ktorá nebude obťažovať okoloidúcich, pracujúcich a bývajúcich v lokalite ulíc Jiráskova, Čapájevova, Bratska, Smolenicka, Iľjušinova, Tupolevova v Bratislave-Petržalke.

Predstavenia prebiehali jeden krát denne v pracovných dňoch od 17,00 hod. do 19,30 hod., v dňoch pracovného pokoja od 11,00 hod. do 13,30 hod. alebo od 15,00 hod. do 17,30 hod., t.j. predstavenia nenarúšali nočný kľud.

4. „ Informačné plagáty boli napísané nespisovnou Slovenčinou“.

„Organizátori a účinkujúci sú mladí ľudia maďarskej národnosti vo veku 16 – 25 rokov“, ktorí pôsobia počas celého roka v štátoch Európskej únie. Nakoľko ako začínajúci kolektív nie sú vybavení najnovšou elektronickou technikou, plagáty boli vyrobené svojpomocne. Za chyby v písaní sa ospravedlnili, s odôvodnením rôznorodosti termínov používaných pri tvorbe plagátov v rôznych hovorových jazykov používaných v štátoch Európskej únie.



Žiadateľ oznámil hlavnému mestu skorší termín ukončenia svojho pôsobenia v tejto lokalite do 14.12.2014, s uvoľnením priestoru do dvoch dní.

Listom zo dňa 2.12.2014 naše oddelenie v zmysle Etického kódexu zamestnanca magistrátu, účinného od 1.11.2013, oznámilo etickému kancelárovi, t.j. mestskému kontrolórovi registráciu daru, ktorú poskytol žiadateľ hlavnému mestu dňa 19.11.2014 formou 100 kusov voľných vstupeniek pre dve osoby, ako dar od usporiadateľa podujatia pre hlavné mesto SR Bratislavu, prednostne pre sociálne slabé rodiny s deťmi, t.j. 50 ks na vystúpenie cirkusu dňa 21.11.2014 a 50 ks na vystúpenie cirkusu dňa 24.11.2014 o 17,00 hod. (Cena lístka 10,00 Eur).

Súčasne žiadateľ usporiadal dňa 4.12.2014 bezplatné Vianočné predstavenie pre deti a rodinných príslušníkov z Krízového centra Budatínska, Ubytovní Fortuna a Kopčany.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
07. január 2015

Peter

to ze je nezakonne na kazdom stlpe svinstvo povesane to radsej ani nepomenul, lebo na to zrejme nebola odpoved. len podnet bol vyrieseny tym ze sa zdekovali prec a nie ze to niekto vyriesil.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania