Psie výkaly Drobného ul.

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Lenka 15. februára 2015

Chcem upozorniť na dlhodobo neriešený problém s výkalmi nielen na tráve, ale aj na chodníkoch na ul. Drobného a v okolí. Všade, kam sa človek pozrie, sú psie výkaly a nič sa s tým nerobí. Za domom je trávnaná plocha, na ktorej sa hrajú deti, stavali si tam snehuliakov a sánkovali sa - medzi týmito výkalmi samozrejme. Kto je prioritou? PES? alebo zdravie našich detí??? Dá sa tento problém vôbec riešiť?

18. február 2015

majo

Celkom pekne zaberá otrava na potkanov :) Samozrejme deti potom už vôbec nepúštať von.
20. február 2015

mio

Karlova ves sa bude danou problematikou zaoberat 23/2/2015 o 17,00 hod dufam ze bude prijaty komplexne riesiaci projekt , ktory uz na dlho tento problem vyriesi....sme vyspele obyvatelstvo so skusenostami takze dame skusenosti dokopy a vyriesime hliadky, pokuty, volny pohyb psov na urcenom priestranstve.. etc..
13. marec 2015

Odpoveď samosprávy

V súčasnej dobe prebieha verejné obstarávanie na obsluhu košov na psie exkrementy a dočisťovanie verejných priestranstiev. Po uzatvorení zmluvy budú verejné priestranstvá vyčistené vysávaním.

Ing. Chválová, vedúca ref. ŽP
14. marec 2015

Lenka

Dakujem za odpoved, pani Chvalova.Obavam sa ale, ze pokial nebudu psickari pokutovani, ani kose nepomoze. Je pozitivne, ze sa priestranstva vycistia, no je potrebne ludi donutit, aby vykaly po svojich psoch aj zbierali.
22. marec 2015

A. Bagar

Vazena pani Chvalova,

Neodstranovanie psich vykalov je v prvom rade ohrozovanim zdravia ludi najma deti a znecistovanim zivotneho prostredia niekolkymi nezodpovednymi spoluobcanmi, Uprimne, myslim, ze sa vsetci zhodnenme, ze toto by sa malo riesit ihned a komplexne. Tiez vsetci vieme, ze okrem tohto problemu je tazkosti s majitelmi psov viac napr. mnohi maju psa bez znamky, neprihlaseneho a neockovaneho, nevedu ho na vodzke v bytovom dome, a pod. Podla mna by mal byt zakazany aj volny pohyb psa mimo na to urcenych ploch, nakolko mozu ohrozit spoluobcanov najma male ale i vacsie deti.. Ako je mozne, ze rodicia musia vlastnym telom chranit svoje male deti pred dotieravymi neznamymi psami bez kosika a vodzky , no so zubami a s pazurmi, ktory su nevyspytatelny? Navrhujem toto zakazat vo VZN. Zial Vami uvedene vysvetlenie neriesi dosledne ziadnu z tychto zalezitosti.


Všeobecne záväznom nariadeni (dalej len VZN) mestskej časti Bratislava-Dúbravka č. 2/2010 zo dňa 29.06.2010, ktoreho gestorom je prave vase oddelenie ŽP, sa nariaduje citujem:
§ 3
...
(4) Známka podľa odsekov 1 alebo 3 musí byť viditeľne umiestnená na obojku psa. Držiteľpsa je povinný na požiadanie kontrolného orgánu podľa § 6 umožniťvykonanie kontroly totožnosti psa a overenie pravosti známky.
....
(5) Držiteľpsa, alebo osoba, ktorú držiteľpsa poverí na vedenie psa, opustí chovný priestor, napr. byt, dom, vždy so psom na vôdzke. Až po príchode na verejné
priestranstvo, kde nie je voľný pohyb psa zakázaný, ho môže pustiť na voľno.
...
§ 7
(1) Priestupku sa dopustí držiteľ psa, ak
...
b) neprihlási psa do evidencie,
...
f) nezabráni voľnému pohybu psa okrem priestorov na to určených.
...
(2) Priestupku sa dopustí ten, kto psa vedie, ak:
e) nerešpektuje zákaz vstupu so psom alebo zákaz voľného pohybu psa,
f) neodstráni bezprostredne výkaly, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo.
(3) Za priestupok podľa odseku 1 a odseku 2 písm. a) až c) možno uložiť
pokutu do 165€ a za za priestupok podľa odseku 2 písm. d) až f) možno uložiť pokutu do 65 €.
(4) Priestupky podľa zákona 282/2002 Z. z., prejednáva obec a v blokovom konaní mestská polícia a orgán Policajného zboru.

Tymto VZN uz predsa su riesene povinnosti a najma kontroly dodrziavania tohto VZN a pokuty za priestupky - citujem §6:

"Kontrolu dodržiavania tohto VZN vykonáva Mestská polícia Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy a poverení zamestnanci mestskej časti."


My, Vasi splouobcania a Vasi danovy poplatnici, by sme Vas tymto chceli poziadat o postupenie nasej ziadosti o omnoho doslednejsie kontrolovanie dodrziavania tohoto VZN a ostatnych pravnych predpisov o vybere dane za psa na Mestsku policiu resp. poverenych zamestnancov mestskej častiesti. Iba tak sa majitelia a ti, co vedu psov konecne uz naucia resp. dozvedia svoje povinnosti (mnohi maju psa bez znamky, neprihlaseneho a neockovaneho, nevedu ho na vodzke v bytovom dome, neodstranuju vykaly, atd.) a zvysia sa primy do rozpoctu MČ, ktore budu moct byt pouzite napr. na viac nadob na exkrementy, na cistenie po nezistenych povodcoch a prip. aj dalsie pre obyvatelov prospesne veci.

Este na zaver dve otazky:
Ake boli vynosy z poplatkov tykajucich sa psov za r. 2014 a aka bola celkova cena na obsluhu košov na psie exkrementy a dočisťovanie verejných priestranstiev a z akych zdrojov boli hradene?
Aka je celkova cena odhadovana na obsluhu košov na psie exkrementy a dočisťovanie verejných priestranstiev, na ktore sa robi verejné obstarávanie a z akych zdrojov bude hradene?

Dakujem vopred za odpoved.
S pozdravom

A. Bagar
24. marec 2015

Robert F.

Suhlasim, toto by mala Mestska policia konecne dosledne pochodzkarmi a hliadkami pokutovat a tak "Pomahat a chranit". A nie napr. rozdavat papuce tam kde auta vobec netvoria prekazku cestnej premavky ani nikoho neohrozuju a je tam nedostatok parkovacich miest. Som si isty, ze by sa zvysil vyber na pokutach a vodiaci psov by sa mohli naucit ohladuplnosti voci ostatnym.
06. jún 2015

Alena

Vo dvore medzi Drobného a Sekurisovou je vyblednutý nápis "Voľný pohyb psov zakázaný". Každý deň to poruší minimálne 20 majiteľov psov. Nie všetci sú z okolia. Stačilo by, keby sa mestskí policajti prišli posadiť na lavičku vo dvore a uvideli by to na vlastné oči.
06. december 2015

Robert F.

Suhlasim s p.Katarinou a p.Martinom.
Vyssie uvedene i dalsie suvisiace problemy boli uz davno a mnohokrat komunikovane Dubravskej samosprave a zial zatial nie su vo velkej vacsine vyriesene. Za vsetko len zopar prikladov, aj to len z tych, ktore uz obcania t.j. danovy poplatnici t.j volici komunikovali cez tuto stranku a poukazali na sirku tychto problemov:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/23343/pohyb-psov-bez-voditka
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/14762/psie-vykaly-drobneho-ul
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/15920/psickari-v-areali-skoly-spse-k-adlera

Rovnake problemy sa vyskytuju aj v inych mestskych castiach resp. na miestach v kompetencii Magistratu a taktiez zial zatial nie su vo velkej vacsine vyriesene. Za vsetko len zopar prikladov, aj to len z tych, ktore uz t.j. danovy poplatnici t.j volici nahlasili cez tuto stranku a poukazali na sirku tychto problemov:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/15730/zakaz-volneho-pohybu-psa-v-celom-lesoparku-cesta-na-kamzik
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/17680/vencenie-psov-bez-vodzky
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/8410/boj-s-psimi-exkrementami
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/1545/psie-vykaly
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/854/psy-v-sade-janka-krala
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/4473/psie-exkrementy-v-karlovej-vsi
19. marec 2020

Martin

vyriešené
22. marec 2020

Martin

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania