Dlhodobo odstavené auto

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 14. mája 2012

Na parkovisku ul. Benadicka je dlhodobo odstaveny biely Favorit BMS 98 05 bez STK. Zbytocne zabera tak potrebne parkovacie miesto.

17. máj 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

uvedené vozidlo Škoda Favorit bielej farby má českú štátnu poznávaciu značku a preto ho nemôžeme riešiť v zmysle zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch. Na dopravných inšpektorátoch Slovenskej republiky neevidujú evidenčné čísla iných krajín. Preto v súčasnosti nedokážeme zistiť majiteľa vozidla ani či má vozidlo platné nálepky o vykonaní povinnej technickej a emisnej kontroly, nakoľko v Českej republike majú iný systém označovania technických a emisných kontrol.

Navyše v zmysle zákona - ak vozidlo nevytvára prekážku na ceste, čo nevytvára, nemôžeme ho dať odtiahnuť. Požiadame mestskú políciu, aby priebežne skúsila toto auto, resp. jeho majiteľa odsledovať.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
17. máj 2012

Anonymný užívateľ

Dobry den,

Vo Vami uvedenom zakone o odpadoch, konkretne v paragrafe 53 ods 3 sa pise

"Ak držiteľ starého vozidla nie je známy a nepodarilo
sa ho zistiť ani pomocou okresného dopravného inšpektorátu,
obvodný úrad životného prostredia na
úradnej tabuli uverejní oznam o odovzdaní starého vozidla
na určené parkovisko; v ozname uvedie najmä základné
identifikačné údaje o vozidle, dátum odovzdania
na určené parkovisko a dôsledky postupu podľa
odseku 4."

Nevidim preto problem, v tom, ze auto ma cesku SPZ - malo by byt povazovane za nezistene.

S pozdravom
31. máj 2012

Karol Haluska

Pre istotu prikladam fotografiu, z ktorej je zrejme, ze auto nema platnu emisnu ani technicku kontrolu z Ceskej republiky.

S pozdravom
08. jún 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

odstavec č. 3) § 53 zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch je nám známy. Chceli by sme vás však upozorniť aj na ods. 4) § 53 uvedeného zákona, v ktorom sa uvádza: “Ak sa do jedného roka od odovzdania starého vozidla na určené parkovisko neprihlási alebo inak nezistí jeho držiteľ alebo iná oprávnená osoba, považuje sa staré vozidlo za opustenú vec.“

V našom prípade nejde ani tak priamo o odtiahnutie vozidla ako o to, kam to vozidlo umiestniť. Spoločnosť, s ktorou máme podpísanú dohodu o odstraňovaní starých vozidiel nemá priestory na umiestnenie vozidla na také dlhé obdobie ako je až 1 rok. Mestská časť takýto priestor k dispozícii taktiež nemá. Takýto určený priestor musí byť schválený Obvodným úradom životného prostredia v Bratislave, musí byť strážený, oplotený a zabezpečený proti úniku ropných produktov.

Napriek týmto problémom sme nevzdali riešenie predmetného vozidla a kvôli zisteniu auta s českou SPZ- tkou sme požiadali Ministerstvo dopravy Českej republiky o pomoc poprip. priame zistenie majiteľa vozidla.

Pozdravujem

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
07. november 2012

Karol Haluska

Predmetny problem stale pretrvava - auto nebolo odstranene.
23. september 2014

Zuzana

Dobrý deň,
prešli dva roky od nahlásenia podnetu a auto stojí bez pohybu stále na tom istom mieste. To sú naše zákony tak deravé, že si neporadíme s nejakým starým šrotom so zahraničmou ŠPZ?
05. október 2014

Zuzana

Dobrý deň,
vrak konečne uvolnil parkovacie miesto ostatným.
Ďakujeme

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania