Nebezpečná dopravná situácia na Námestí Hraničiarov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Gabriela Pussová, Ing. 30. júla 2012

Znovu otváram tému (NE)riešenia KATASTROFÁLNEJ A NEBEZPEČNEJ dopravnej situácie na Námestí Hraničiarov, kde popri Chorvátskom ramene chýba spojnica, nadhcod alebo prechod pre chodcov a cyklistov, rovnako aj chodníky, či aspoň značka oznamujúca zvýšený pohyb chodcov.
Podnet (Chýbajúci prechod pre chodcov a cyklistov) z 5.4.2011 je NERIEŚENÝ, preto sa k nemu znovu vraciam.

Prečo sa dopravná situácia nemôže riešiť už teraz a hneď? Prečo sa musí čakať na budúce mýty a termíny ? Prečo sa nemôže táto katastrofálna situácia riešiť súbežne s inými stavbami?
Metro do Petržlaky sa plánuje od 60. rokov minulého storočia. Minimálne toľko sa ešte bude. Komplex Petržalka City sa bude stavať na niekoľko etáp ešte dlhodobo. Koľko rokov a koľko nešťastí sa musí ešte stať na tejto ceste aby sa niekto na úrade rozhýbal?
Tiež som ešte 3 roky dozadu písala rovnaké podnety aj na Petržalku aj na Magistrát Hlavného mesta. Odpovede sú stále rovnaké - čaká sa až sa dostavia to alebo ono. Prosím Vás tam na tých úradoch, uvažujete aj ako neefektívne reagujete a odsúvate tento problém ?
Nestačí snáď fakt, že tu auto zrazilo poštovú doručovateľku ?
Že sa tu stávajú dopravné kolízie ? Akú má cenu ľudský život oproti nekonečnému odkladaniu problému?

Denne popri Chrovátskom ramene a cez túto veľmi nebezpečnú cestu prejde množstvo ľudí!!! A to nie je prechod cez cestu, ale BEH O ŽIVOT! Koho tu denne nájdete:
- Mamičky a oteckovia s deťmi a kočíkmi idúcimi za ihriskami, na nákupy alebo na prechádzky. Odporúčate použiť vzdialené prechody ktoré sú na Vlasteneckom námestí alebo na Námestí Hraničiarov. Skúšali ste sa tam niekedy dostať s kočíkom od konca Chrovátskeho ramena ? Chýbajúce chodníky, rozbité komunikácie, nerovný terén, jednoducho - Petržalský TANKODROM je absolútne nevhodný na akékoľvek premiestňovanie s kočíkom k iným prechodom.
- Deti cestou do školy, na krúžky
- Rodičia s deťmi, ktoré idú do cirkusu alebo na kolotoče, ktoré často sú na zelenej ploche na Námestí Hraničiarov. To len za ruky schmatnete deti, kočíky a bežíte o dušu spasenú a dúfate, že sa dieťa nevyšmikne z rúk alebo sa čosi nestratí.
- Poštoví doručovatelia a doručovateľky, ktorí denne pešo prechodia množstvo kilometrov a rovnako pre ich vozíky je tankodrom nevhodný, nato ešte pridlhé obchádzky
- Rekreační bežci, denne beháva okolo ramena množstvo ľudí
- Korčuliari na kolieskových korčuliach
- Cyklisti, vrátane detských cyklistov.
- Množstvo mladých cyklistov idúcich na U-rampu pri Kauflande
- Dôchodcovia na prechádzkach
- Rybári
- Nakupujúci idúci pre nákup smerom do Kauflandu alebo naopak späť do Billy
- Pacienti idúci na Šustekovu polikliniku
- Ľudia idúci za oddychom smerom do centra mesta, do Sadu Janka Kráľa, na pobreťie Dunaja alebo na Magio pláž
- Ľudia idúci za oddychom k Draždiaku

Ešte raz otázka -
Koľko nešťastí a ohrození života sa tu ešte musí stať, aby sa tento dopravný problém dal do poriadku?
PREČO SA TÁTO NEBEZPEČNÁ DOPRAVNÁ SITUÁCIA NEMôŽE RIEŠIŤ SÚBEŽNE S INÝMI STAVBAMI ?

31. júl 2012

Annamaria

Podporme riesenie dopravnej situacie, casto vyuzivam toto nebezpecne prebehovanie cez cestu, napriek tomu, ze viem ake je rizikove, ale niekedy naozaj nie je na vyber :(. Je najvyssi cas, aby sa tato situacia doriesila a neostavala v rieseni!
05. august 2012

Peter Oravec

Ak by malo byť iba 5 miest v Bratislave, kde by sa mali vykonať dopravno urbanistické nápravy, tak oblasť Rusovskej cesty od Wokrovej po Námestie Hraničiarov by medzi tými piatimi určite bola. Je to 40 ročný relikt a svedectvo neschopnosti komunistov aj tých druhých vyriešiť kúsok mesta zmysluplne a bezpečne. Doprava: Vyústenie Jantárovej cesty na Rusovskú cestu úplne nebezpečné, nedomyslené, rizikové. Chodci (a cyklisti): od Námestia hraničiarov až po Vlastenecké námstie žiaden prechod cez cestu, napriek tomu, že je tu križovanie s chodníkmi vedúcimi okolo oboch strán Chorvátskeho ramena. Dokonca ani žiadne chodníky okolo Rusovskej cesty (mimochodom, chodníky nie sú ani okolo Jantárovej cesty...). MHD: Provizórne zastávky na oboch stranách Rusovskej cesty pri Vlasteneckom námestí, najmä smerom na Námestie hraničiarov, kde sa nastupuje do autobusov už desiatky rokov z provizórnych panelov. Celková situácia: Katastrofa.
10. august 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

správa a údržba križovatky a priľahlých komunikácií patrí v zmysle Štatútu Bratislavy do kompetencie Hlavného mesta SR Bratislavy. Napriek uvedenej skutočnosti sme niekoľkokrát žiadali hlavné mesto o stanovisko k uvedenému problému, naposledy listom zo dňa 3.7.2012 pod zn. 12-12/13412/DD/RS2014. K dnešnému dátumu žiaľ mestská časť Petržalka neeviduje žiadnu odpoveď Hlavného mesta k riešeniu uvedenej problematiky.

Križovatka Rusovská cesta – Jantárova cesta je dočasná a definitívne riešenie sa bude realizovať až v nadväznosti na pripravovanú výstavbu dvoch investičných zámerov v tomto území. Stavba polyfunkčného bytového domu „Petržalka City“, ktorá je v súčasnosti v realizácii, a pripravovaná stavba „NS MHD – električkovej trate od Starého mosta po Janíkov dvor“, kde sa v súčasnosti spracováva projektová dokumentácia na 2. časť trate Bosákova – Janíkov dvor. Podmieňujúcou investíciou pre obidve stavby je realizácia 4 ramennej križovatky so svetelnou signalizáciou, so zriadením priechodu pre chodcov, s úpravou cyklistickej cesty a s úpravou komunikácie od ulice Jungmannova.

Pozdravujem

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
10. august 2012

Peter Oravec

Pani vedúca Kancelárie starostu má zrejme problémy s porozumením textu.
1. V pôvodnom podnete sa hovorí o tom, že chýba prechod, chodníky a značka na križovaní Chorvátskeho ramena a Rusovskej cesty. K tomu sa vôbec v odpovedi nevyjadrila.
2. V podnete sa píše, že sa neustále (už vyše 30 rokov) čaká na nejaké dokončenie nejakého projektu. Pani vedúca Kancelárie starostu sa zase iba vyhovára ne nejaké projekty. Nič sa nezmenilo, nič sa nerieši, nič sa nikam neposunulo. Výhovorky.
3. Podľa vyjadrenia pani vedúcej Kancelárie je križovatka Rusovská-Jantárová dočasná. Táto križovatka je dočasná už vyše 30 rokov. 30 rokov sa mesto aj mestská časť donekonečna vyhovárajú, že to nejde. Ako som už napísal, je to desaťročia trvajúci relikt a svedectvo neschopnosti komunistov aj tých druhých vyriešiť kúsok mesta zmysluplne a bezpečne.
Odpoveď pani vedúcej kancelárie starostu je prejavom hrubej ľahostajnosti a pohŕdania občanmi Petržalky a Bratislavy. Tento problém je nevyhnutné riešiť dôsledne a žiadať opakovane samosprávu o jasné a konkrétne vyjadrenie a riešenie.
Peter Oravec
26. august 2012

Gabriela Pussová

Pani Podmajerská, ďakujem, že ste sa unúvali s odpoveďou, aj keď namiesto tých, ktorí by odpovedať mali - dopravný odbor hlavného mesta.
Pravdepodobne máte pripravenú (možno podstrčenú) rovnakú odpoveď pre každého, kto sa na dopravnú situáciu na ceste Rusovská-Jantárová, na Námestí Hraničiarov, sťažuje.
Čiže na moju otázku - "Prečo sa dopravná situácia nerieši SÚBEŽNE s inými stavbami a čím skôr, ale až potom?" mi odpovedáte:"Lebo sa bude riešiť až POTOM. Po ďaľších X rokoch."
Je to taká odpoveď-neodpoveď, preto pravdepodobne budeme kontaktovať médiá.
Plne súhlasím s horeuvedenými komentármi od iných občanov, nejdem to opakovať. Chcela by som len dodať:
1.) Keď si vezmeme rovnakú dopravnú situáciu na Kutlíkovej ulici, pri Technopole, kde sídli MÚ a starosta Petržalky, tam sa riešenie našlo.
Tiež je tam križovatka v tvare T, ktorá sa rozšírila o odbočovacie pruhy, pridali sa semafory a dopravné značenie. Rovnako ako na Jantárovej-Rusovskej je tu pokračujúca prechádzková zóna pozdĺž Chorvátskeho ramena, napriek tomu sa tam spravil prechod prechodcov s výstražným semaforom a veľmi blízko od uvedenej svetelnej križovatky. Rovnako je tam menej priehľadná zákruta, ktorú ešte clonia stromy, by som povedala viac, než na Námestí Hraničiarov, no s vytvorením prechodu pre chodcov a cyklistov nebol problém. Pýtam sa, ako je to možné?
Pod oknami starostu Petržalky sa riešenie nájde, ale ďalej už nie?
2.) Nesúhlasím s tvrdením, že táto križovatka na Jantárovej-Rusovskej je len dočasné riešenie. Ono tu totiž žiadne riešenie nie je. Ak vravím za matky s deťmi a s kočíkmi, neexistuje tu ani z jednej strany plynulá obchádzka, kade by sa dalo po chodníku s kočiarom prejsť. Kto si vezme na zodpovednosť ochranu tých najmenších a najbezbranejších?
3.) Pre mňa za mňa, nech sa ako budúci stav po dokončení Petržalka city a električiek tam naplánuje aj fontána s vodotryskom, skutočne ma netrápi, čo je vízia ďalekej budúcnosti. Občania potrebujú riešenie hneď. Napríklad kruhový objazd, alebo svetelnú križovatku na spomalenie áut a samozrejme výrazne značený prechod pre chodcov a cyklistov.
Vďaka.
A že pozdravujeme pána starostu.
Za všetky rodiny s deťmi (a nielen za ne) - Gabriela Pussová
27. august 2012

Zdenka Durajova

velmi rada by som sa konecne bezpecne dostala na druhu stranu, bez toho aby som si obchadzkovu trasu musela planovat uz od stareho mosta.

tuto docasnu krizovatku obchadzam ako sa len da. mozne 2 obchadzkove trasy pritom nie su ani bezpecne. ked mi niekto ponuka obchadzku ako nahradne riesenie, nech si ju pred tym sam vyskusa (alebo ponukne taku, ktora je naozaj vyhovujuca). pretoze na terajsich trasach musim ist po parkoviskach, po cestach, lebo na chodnikoch sa parkuje. musim prejst po vyslapanom vysokohorsky posobiacom chodnicku a po panelovom chodnicku, ktory je tiez urcite docasnym riesenim. takato trasa neohrozuje iba mamicky s kocikmi ale aj tych, co vedia rychlejsie reagovat, lebo nemaju 20 kil pred sebou. nehovoriac o tom, ako si nicim kocik. tolko k tankodromu.
krizovatka nie je prehladna ani pre vodicov. preco sa nespravil aspon kruhovy objazd hned? a preco investor najskor nezrealizuje obnovu krizovatky a prechodov, ked to je podmienkou? zas to bude len na papiery?

a suhlasim s pani Pussovou, pri Technopole sa to da, ale na tejto krizovatke uz nie? mimochodom, pri Tenchopole by som este za ucelom zvysenia bezpecnosti vyrubala tie topole.

dakujem, Zdenka
08. september 2012

Juliette

no tymto tempom, ako sa chysta tzv. elektricka do petrzalky, to tam bude vyzerat rovnako aj o 50rokov a ludia budu nadalej preskakovat auta
09. september 2012

Peter

Do dnešného dňa nie je k dispozícii odpoveď kompetentného - teda magistrátu. Čaká sa tu na tragédiu? Bol sa tam niekto z magistrátu vôbec pozrieť? Vychádzajú tam z každej strany dva chodníky vedúce okolo Chorvátskeho ramena do veľmi neprehľadnej a desaťročia zle vyriešenej cesty/križovatky. Dokedy ešte???
10. september 2012

Juliette

ale keby len obycajny chodnik, ale oficialna cyklotrasa? vsade sa mesto ukazuje, jak chce podporovat ine sposoby dopravy... zeby toto riesenie, sup pod auta?
10. september 2012

Peter

Pre Juliette: Napíšte priamo pánovi Feikovi, poradcovi primátora vo veci cyklodopravy. Na moje otázky a podnety tento pán už vôbec nereaguje. V týchto linkoch je aj priamy kontakt na neho:
http://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/1833/kedy-budu-cyklotrasy
http://blog.sme.sk/diskusie/2037868/3/Cyklodoprava-v-Bratislave--sucasnost-plany-a-buducnost.html
01. október 2012

Monika

neviem sa uz dockat, kedy sa budem moct bez problemov dostat na postu aj s kocikom. Raz som si trufla ist na postu aj s kocikom, a uz nikdy viac. Ak sa chcete dostat z Nam.Hraniciarov na postu na Vlastenecke namestie, musite sa najprv dostat cez Lachovu k Chorvatskemu ramenu, potom pokracovat k prechodu pre chodcov k Jantarovej ceste, kde sa tak skoro na druhu stranu nedostanete (kedze vam ziadne auto nezastavi, aby vas pustilo ) a ked sa uz aj na druhu stranu konecne dostanete, tak vas prekvapia chybajuce chodniky, lebo na nich parkuju auta a rozbite cesty. Po tejto tankodromovej ceste som mala toho akurat tak dost a od vtedy uz na postu chodim bez synceka. Je to smutne ze sa vobec neberie ohlad aj na chodcov a mamicky s detmi :(
01. október 2012

Monika

neviem sa uz dockat, kedy sa budem moct bez problemov dostat na postu aj s kocikom. Raz som si trufla ist na postu aj s kocikom, a uz nikdy viac. Ak sa chcete dostat z Nam.Hraniciarov na postu na Vlastenecke namestie, musite sa najprv dostat cez Lachovu k Chorvatskemu ramenu, potom pokracovat k prechodu pre chodcov k Jantarovej ceste, kde sa tak skoro na druhu stranu nedostanete (kedze vam ziadne auto nezastavi, aby vas pustilo ) a ked sa uz aj na druhu stranu konecne dostanete, tak vas prekvapia chybajuce chodniky, lebo na nich parkuju auta a rozbite cesty. Po tejto tankodromovej ceste som mala toho akurat tak dost a od vtedy uz na postu chodim bez synceka. Je to smutne ze sa vobec neberie ohlad aj na chodcov a mamicky s detmi :(
07. november 2012

Odpoveď samosprávy

Za Magistrát hl. mesta SR Bratislavy - oddelenie dopravného plánovania a riadenia dopravy vám posielame nasledujúce stanovisko:

- neuspokojivá situácia na Nám. hraničiarov (prechádzková zóna pri Chorvátskom ramene) je nám známa a už aj v minulosti bola vyvinutá snaha na jej aspoň čiastočné riešenie (zlepšením pomerov pre peších bola napr. výstavba lávky ponad tok Chorvátskeho ramena)
- pre bezpečné prechádzanie chodcov a cyklistov cez Nám. hraničiarov však naďalej chýba priechod pre peších - v mieste, kde by logicky prepájal jestvujúcu vyznačenú cestičku pre cyklistov a peších by však poloha vyznačeného neriadeného priechodu (t. j. len dopravným značením) bola mimoriadne nebezpečná a vznikali by kolízne situácie (z dôvodu blízkosti dopravne komplikovanej križovatky Rusovská cesta – Jantárová cesta – Nám. hraničiarov a jej rozhľadových pomerov); v inej polohe by bolo nevyhnutné k priechodu dobudovať aj chodníky a takáto investícia nie je zahrnutá aktuálne do rozpočtu hl. mesta
- v rámci plánovanej výstavby „Petržalka City, lokalita A – Chorvátske rameno – Hálová – Rusovská cesta“ je navrhnutá aj prestavba križovatky Rusovská cesta – Jantárová cesta – Nám. hraničiarov s riadením cestnou svetelnou signalizáciou a jej súčasťou bude aj riešenie chýbajúceho priechodu pre chodcov/cyklistov (naše oddelenie sa už vyjadrovalo aj k dokumentácii pre stavebné povolenie na uvedenú prestavbu)
- pripomíname, že navrhnuté riešenie je dočasným riešením, nakoľko za definitívne riešenie bude možné považovať až komplexnú prestavbu dotknutého územia (včítane križovatky) v rámci výhľadovej výstavby Nosného systému MHD na území MČ Bratislava – Petržalka.

S pozdravom

Ing. Vladimír Mikuš, vedúci oddelenia dopravného plánovania a riadenia dopravy
07. november 2012

Peter

Pre p. Mikuša z Magistrátu:
Vaša odpoveď nie je odpoveďou a ani riešením. Píšete, že vyznačenie priechodu by pôsobilo kolízne situácie. Nevyznačenie priechodu spôsobuje čo? Bezkolízne situácie? Prečo ste pri vedomí tejto situácie nezahrnuli túto investíciu do rozpočtu hl. mesta? Čo sa týka Vašej informácie o plánovanej výstavbe či prestavbe, v danom mieste sa plánuje s výstavbou tak odhadom 40 rokov, minimálne 30 rokov z toho je tam uvedený životu nebezpečný stav. Takže odvolávať sa na nejakú plánovanú prestavbu , ktorá "by" raz a možno niečo vyriešila, nemá zmysel. Eventuálna tragédia v týchto miestach padá na Vašu hlavu. S pozdravom, Peter Oravec.
16. apríl 2014

Peter Oravec

Dlhodobo neriešenú situáciu na križovatke Jantárovej a Rusovskej pri Chorvátskom ramene mesto "vyriešilo" takto.
Neprehľadné miesto sa stalo ešte neprehľadnejším, rizikovejším a nebezpečnejším už nielen pre chodcov, pre ktorých tu dlhodobo nie je žiaden priechod vďaka nezáujmu kompetentných organizácií, resp. ich neschopnosti konať, ale situácia sa zhoršila už aj pre vodičov motorových vozidiel. Otázka je, dokedy? Do skutočne vážnej nehody s fatálnymi následkami?
22. február 2016

Peter Oravec

Križovatka celkovo bez zmeny a bez riešenia.
28. jún 2016

Peter Oravec

Informácia od p. Kiša (KDI Bratislava) zo dňa 27.6.2016: "... posielam Vám odsúhlasenú situáciu priechodu pre chodcov, predmetné bolo odsúhlasené 6/2015 a dodnes deň nedošlo k realizácii, to len aby ste boli informovaný." Na moju otázku: "Môžem sa, prosím, spýtať, prečo to nebolo zrealizované, resp. či k realizácii ešte dôjde a kedy?" Pán Kiš odpovedal: "Túto otázku by som smeroval na hlavné mesto, ale zo strany Policajného zboru je to vyriešené, preto som Vám to poslal."
25. júl 2018

Peter Oravec

Priechod tam už je, takže podnet je vyriešený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania