HLUK

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Uzavretý
meno
Jožo Jožo 31. októbra 2012

Drahí bratia a sestri v prvom rade by som Vás oboznámil o tom, že právo na súkromie je vnímané, ako právo na nerušený osobný život, duševný pokoj a nedotknuteľnosť života jednotlivca bez jeho súhlasu čo zaručujé v našom právnom štáte, právna norma a to konkrétne paragraf 11- 13 občianského zákonníka. Preto som sa rozhodol na vlastné náklady uskutočnit nezavislé meranie hluku a výsledky merania potvrdili moje obavy, že zvonenie zvonov katolíckej zvonice prekračuje prípustnú hranicu hluku na fasáde objektov. A teda sa pýtam kompetentných, čo s tým mienia urobiť? Môj skromý návrh je obmedziť , repektíve znížiť frekvenciu zvonenia a to tak, že by sa ranné zvonenia zrušili a ostatné zvonenia skrátili. Ja chápem, že je to akási tradícia, ktorá v minulosti zvolávala ľudí do kostola na koľko nemali hodiny. No v dnešnej pretechnizovanej dobe 21. storočia je to bezpredmetné. Ako by sa to páčilo veriacím, keby bola zvonica umiestnená na sídlisku Juh . . . . ?

01. november 2012

Odkaz pre starostu

delikatny podnet...este nieco blizsie k teme nadmerneho hluku: http://www.tvojdom.sk/financie-pravo/proti-rusivemu-hluku-sa-mozete-branit.aspx
01. november 2012

erika

Suhlasim, zvony su hlučne, treba ich hlučnost znižit, aby ludia okolo zvonice mohli kludne žit.
01. november 2012

Janča

Úplne súhlasím a súcitim s obyvateľmi žijúcimi okolo zvonice. Dnešný človek je rád, keď sa po namáhavej práci chce vyspať a spánok mu narúša silný zvuk zvonov. Možno by stačili ako bolo v podnete napísané znížiť nadmernú intenzitu zvonenia a ľuďom v okolí zvonice by sa žilo ľahšie a neboli by podráždení z pravidelného hluku, pretože nie každý má to šťasie a pracuje od rána 6 do poobedia 2, ale sú ľudia , ktorí robia aj poobedňajšie či nočné smeny a majú právo na primeraný kľud a odpočinok.
02. november 2012

Jarmila

Mala som možnosť navštíviť známych, ktorí bývajú v týchto domoch. Je to fakt sila, rozhovor sme museli prerušiť a počkať, kým dozvonia. Súhlasím s úpravou dĺžky zvonenia, a o zvonení o 5,30 hod. by mohli zainteresovaní tiež pouvažovať.
02. november 2012

Mária

Kostoly majú slúžiť veriacim na to, aby sa stretli s Bohom. Každý kostol má vežu a zvonicu. Kedysi slúžili zvony nielen na zvolávanie veriacich k modlitbám, ale aj na ohlasovanie poplachov. No doba sa zmenila a kostoly však vyzváňajú ďalej. A čím ďalej tým častejšie a dlhšie. Neuvedomujú si to, alebo to robia naschvál, že takto neprístojne narušujú ľuďom nielen spánok, ale celý biorytmus? Určite s tým treba niečo robiť.
04. november 2012

Darča

no aky ste citlivy a do teraz ste kde byvali na ostrove v klude?Diskoteky malo ľudom vadia tie decibely su hrozne a malo kto sa sťažuje.Ja už neviem čo si nevymyslia ludia za debyliny su aj horšie problemy a sa neriešie napriklad hlučnost kamionou na hlavnej ceste a to nie je len len pár hodin alebo minut, ale ked sme na mestskom výbore pýtali odhlučňovaciu stenu tak nam povedali, že to je naš problem, že sme sa tam nasťahovali takže všetko ma svoje výhody a nevyhody tak sa naučte žiť aj zo zvonami nezvonia cely deň
04. november 2012

Milada

Milá Darča, verím tomu, že ľuďom čo tu tento príspevok napísali to určite vadilo aj predtým, len až teraz pretiekol pohár ich trpezlivosti. No a to, že ľudia sa neťažujú na hluk na diskotékach... to je už hádam na ich uvážení. A zaďalšie, to že mesto nevyhovelo v požiadavke s odhlučňovacou stenou vám neznamená, že nemôžu pomôcť týmto ľuďom v ich problematike. Ja pevne dúfam, že svoj problém s kamiónmi sa ti podarí vyriešiť a taktiež držím palce ľuďom na Kostolnom námestí, aby už prestali byť obmedzovaní.
04. november 2012

Silvia

Milá Darča, myslím, že riešiť kamióny a diskotéky je zbytočné. S kamiónmi je problém v každom meste aj dedine a bohužial vyriešiť sa to neda. Čo sa týka diskotéky, tá je raz za víkend a nie každý deň 5 krát, ako bijú zvony na zvonici. Ľudia, ktorí bývajú na Kostolnom námestí nemajú problém len so zvonmi, ale aj s večným búchaním dvier od áut, každý víkend svadba - autobusy, autá, hudba, krik.... no s tým sa bohužial nič nedá robiť, takže si zaslúžia aspoň pokoj od zvonov, ktoré rušia spánok a tak isto aj bežný deň. Ani Vám by sa nepáčilo keby ste prišli z nočnej a nemôžete spať kvôli tomu, že vonku bijú zvony.Ak sa vám nepáči hluk diskotéky, presťahujte sa ku kostolu...
05. november 2012

emka

pekne sa nam to tu zbiera.uz nam vadia lietadla, zvony, elro, smrad. kezmarcanom zachvilu zacne vadit asi aj sam pan boh. nezakazeme toten kezmarok radsej? pre mentalne blaho vsetkych zijucich bytosti tu? asi by sme mali zvollit za primatora gandalfa, ze smahne palicou a vsetko sa vzdy zazracne vyriesi. zakazat zvony na kostole :))))) stovky rokov zvonili..
05. november 2012

nespoKKojný

nuz mila emka budes sa uz musiet ty,gandalf,aj vsetci uradnici konecne zmierit s tym,ze uz davno nezijeme v dobe,kedy sa mohlo ludom nepacit iba to co sa nepacilo papalasom...
05. november 2012

Emkoš

Emka ja byt gandalfom, hned by som takych ako ty zazracne vyriesil!
08. november 2012

Igor

Dorý deň. Myslím že, všetci čo tu písali tie hlúpe naražky na zvonenie nie sú veriaci. Myslím, že kostol a kostolné zvony boli postavené skôr ako ste sa všetci nasťahovali. Takže vedeli ste už do predu čo vás čaká. Som veriaci už dlhé roky t.j. od svojho narodenia a chodím pravideľne do kostola každú nedeľu. a viem že vždy sa zvoni pravideľne cca 5 minut. Nikto nemá právo zasahovať do tradícii, ktoré sa zachovali. Môžen aj ja napísať kopu vecí o tom čo sa mi nepáči na Kežmarku, ale každý musí niečo tolerovať. Mylíte že sa dajú stíšiť zvony ??? to nie je možné a to by si mal každý uvedomiť. zvoniť by sa malo vždy ak je to nutné. Ak sa vám to nepáči tak si nájdite iné miesto, kde budete, lebo kostol a zvonica boli skor postavené ako tie domy. a ako som pozeral komentáre ku tomu, tak tieto súhlasi a nesúhlasi sú veľmi oničom, každý, kto je proti zvoneniu dáva minusku a to je strašne detinske dávať za každý komentár mínus, radšej napíšte svoj vlastný názor.
11. november 2012

Michaela

Dobrý deň pán Igor, je úplne bezpredmetné riešiť, či tí, čo tu tento podnet napísali sú veriaci alebo nie je- ide tu o hluk. A podľa toho, čo ste tu napísali vy, že zvoniť by sa malo vždy ak je to NUTNÉ... sa nastoľuje otázka:,,Kedy je vlastne NUTNÉ zvoniť?"
11. november 2012

Michaela

Je naozaj zaujímavé, koľko už má tento podnet príspevkov, škoda len, že sa k tomu ešte nevyjadrili kompetentní.
15. november 2012

SLOBODA

Klamat ludi vymyslenymi pribehmi znamená závažné porušenie základných mravných princípov a hodnôt slobodnej, demokratickej spoločnosti!Zrusit cirkev akehokolvek druhu a ludia by sa prestali zabijat v mene nejakej viery!Zdanit cirkev ako akykolvek podnik, brat predstavitelov cirkvy na zodpovednost za ich vyroky a konecne zacat vysetrovat krytu pedofiliu!Institut ktory vrazdil ludi po starocia nema ziadne pravo spominat mravne principy, demokraciu a slobodu!Po starocia klamu ludi, kradnu im majetok a zadrzuju pokrok....Z ludi robia tupy a podrobeny druh otroka, ktory nema vlastnu volu, nevie niest zodpovednost za seba a svoje ciny.Vyvoj ale nezastavite...a predsa sa toci!!!
17. november 2012

to mas

nech im cirkev prispeje na kvalitne okna a tak zmierni ich utrpenie, a vsetci budu spokojnejsi.. majte sa radi.
17. november 2012

Anton

anton: no vidíte táto diskusia je len dôkazom toho v akej dobe a spoločnosti žijeme, áno v demokratickej spoločnosti, v právnom štáte, v ktorom máme právo slobodne sa združovať alebo právo slobodne vyjadriť vlastný názor, respektíve slobodu slova. Demokratická spoločnosť je veľmi pekná, priznáva nám množstvo práv, no zaražajúce je, že tie naše práva su často nevymožiteľné. No naproti tomu povinnosti, ktoré nám štát ukladá sú záhadne jednoducho vymožiteľné. Chcem tým len povedať: obávam sa toho, že problem s hlukom ostane len diskusiou, ktorú nikdy nebudú kompetentní riešiť a to práve preto, že naše mesto nemá kopetentných len neschopných darmožráčov sediacich v budove stredovekej radnice čomu zodpovedá aj ich myslenie
18. december 2012

Odpoveď samosprávy

Riešenie Vašej požiadavky nie je v kompetencii Mestského úradu v Kežmarku. Každý kto sa domnieva, že je nad prípustnú mieru ovplyvňovaný hlukom , má v zmysle občianskeho zákonníka možnosť sa domáhať opatrení na zníženie hluku u pôvodcu hluku, po preukázaní, že pôvodca prekračuje prípustné hladiny hluku stanovené osobitnými predpismi. Meranie hluku a posúdenie prípustnosti hladiny hluku kompetenčne neprislúcha mestskému úradu ale orgánom verejného zdravotníctva.


Ing. Eva Kelbelová, vedúca odd.
18. december 2012

Jožo jožo

Problém by mala vyriešiť obec

Prvým krokom pri riešení problémov s hlukom, vibráciami a inými javmi, ktoré obmedzujú občianske alebo aj vlastnícke práva poškodeného, je obrátiť sa na obec, ktorá je povinná danou vecou sa zaoberať. Pokiaľ šetrenie preukáže, že sťažnosť bola opodstatnená, obec môže pôvodcov nadmerného hluku napomenúť, aby sa zdržali činností poškodujúcich práva sťažovateľa, alebo aby pristúpil k opatreniam, ktoré tieto nepriaznivé účinky jeho činnosti eliminujú. V prípade neuposlúchnutia môže obec uložiť pôvodcovi hluku, ktorým je napr. reštauračné zariadenie alebo iný podnik, pokutu až do výšky 6640 eur. V kompetencii obce je aj vydať nariadenie upravujúce prípustné hodnoty a ďalšie podmienky týkajúce sa prevádzok hluku a pod. na území obce tak, aby nedochádzalo k poškodzovaniu zdravia občanov a rušeniu. Pokiaľ sa vami uvedený problém týka aj ďalších obyvateľov obce, mali by sa spojiť a postupovať v danej veci spoločne.
18. december 2012

Odkaz pre starostu

Hneď po zverejnení odpovede sme sa opýtali jej autorky, či trvá na svojej odpovedi aj napriek článku, z ktorého citujete a ktorý je linknutý aj vyššie...čakáme na odpoveď. Ak bude potrebné, opýtame sa aj nezávislého odborníka.
20. december 2012

BA-SA

Jožo Jožo ....
14. január 2013

Odkaz pre starostu

Tesne pred Vianocami prišla odpoveď od p. prednostu, ktorý preposlal stanovisko p. Kelbelovej:

Preposielam stanovisko pani Kelbelovej s ktorým sa plne stotožňujem.

Vážený pán Švirloch,
na svojej odpovedi aj po prečítaní linku trvám a nemám na nej, čo meniť. Neviem, čo mal na mysli autor článku a do akej miery je znalý platnej legislatívy. Každý prípad je však špecifický a vyžaduje individuálne riešenie. Nie som názoru, že by sa riešením individuálnej provokatívnej požiadavky jedného občana, ktorý sa nemá odvahu ani podpísať pod dotaz,mal mestký úrad zaoberať.
Ak má skutočné problémy s hlučnosťou môže svoje požiadavky riešiť legitímnou zákonnou cestou o ktorej sme ho v svojej reakcii na dotaz informovali.
Kelbelová

Opäť len nevyhnutná poznámka na reakciu samosprávy: Aj vďaka už známym kežmarským reáliám:

http://blog.odkazprestarostu.sk/2012/07/radnica-v-tme/

je stále v Kežmarku dôležité mať aj možnosť opýtať sa samosprávy anonymne. Pri tomto podnete nie je nič neslušné, či nekorektné, aby sme ho nemohli uverejniť a že by sa ním samospráva nemala zaoberať.

Pripájam ešte jeden článok z webu verejného ochráncu práv, ktorý hovorí, že najväčšie právomoci pri tomto probléme má práve OBEC:

http://www.vop.gov.sk/ochrana-pred-neprimeranym-hlukom-v-obci-11-otazkyxx

Pokúšame sa získať ďalšie právne názory, či vyjadrenia autorít, ako postupovať, keď sa obec od riešenia tohto problému dištancuje.
25. január 2013

Odkaz pre starostu

Uverejňujeme sľúbený názor právnika, ktorý sa dlhé roky zaoberá problematikou samosprávy. Tu je jeho názor:

"
Ja si skôr myslím, že samosprávu viete donútiť konať.


Najskôr zákon o obecnom zriadení:

- obyvateľ obce má právo obracať sa na ňu so svojimi podnetmi a sťažnosťami

podľa § 4 ods. 3 písm h) obec:
"h) utvára a chráni zdravé podmienky a zdravý spôsob života a práce obyvateľov obce, chráni životné prostredie, ako aj utvára podmienky na zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti, na vzdelávanie, kultúru, osvetovú činnosť, záujmovú umeleckú činnosť, telesnú kultúru a šport,"
utváranie a ochrana zdravých podmienok a zdravého spôsobu života obyvateľov obce je povinnosťou obce - tam patrí, podľa osobitného predpisu, aj ochrana obyvateľov pred nadmerným hlukom
osobitným predpisom je v tomto prípade zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení neskorších predpisov

- k nemu sa ešte vrátime.


- nie je správne to, čo tam v jednom linku uvádza niekto, kto cituje zákon o obecnom zriadení v tom, do akej výšky môže starosta uložiť pokutu - to sa nevzťahuje na tento prípad!


- pokiaľ sa ale týka (mnou) citovaného ustanovenia, môžu sa obyvatelia sťažovať, že obec nekoná v súlade s týmto ustanovením, pokiaľ sú vystavení hluku vyššiemu, ako je predpísaná norma. Zmerať sa to dá cez regionálny úrad verejného zdravotníctva, resp. nimi certifikovanými osobami, ktoré vydajú oficiálny protokol. ak sú hodnoty vyššie, ako prípustné, môžete podať podnet na regionálny úrad verejného zdravotníctva.


- podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia (ďalej len "355/2007"), § 3 ods. 3 písm. b) orgány verejného zdravotníctva v rámci svojej pôsobnosti spolupracujú:
s obcami a sammosprávnymi krajmi.


- naopak, podľa § 53 zákona č. 355/2007 
Obce sú povinné
a) plniť opatrenia na predchádzanie ochoreniam nariadené úradom verejného zdravotníctva alebo regionálnym úradom verejného zdravotníctva, 
b) predkladať opatrenia a návrhy uvedené v § 13 na posúdenie úradu verejného zdravotníctva alebo regionálneho úradu verejného zdravotníctva a do času kladného posúdenia zdržať sa vykonávania posudzovaných opatrení alebo činností, 
c) spolupracovať s úradom verejného zdravotníctva a regionálnym úradom verejného zdravotníctva pri plnení ich úloh a poskytovať im údaje a informácie, ktoré majú k dispozícii alebo sú oprávnené ich zisťovať alebo vyžadovať.


- takže, ak bude obec oslovená úradom vereného zdravotníctva na spoluprácu, dodanie údajov, vykonania niektorých úkonov a pod., musí tak urobiť.


- váš problém sa volá tzv. "premenný hluk". zvonenie zvonov je takto definované vo vyhláške Ministerstva zdravotníctva SR č. 549/2007 Z. z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí


- podľa jej § 2 písm. u) premenný hluk je súvislý zvuk, ktorého hladina akustického tlaku sa v mieste a v čase pozorovania
významne mení, ale nie je impulzový (napríklad hluk z parkovísk, letných terás alebo športovísk, hluk
pri nakladaní a odvoze komunálneho odpadu alebo pri zásobovaní tovarom, zvonenie zvonov, štekot psov),
obyvatelia obce majú byť chránení aj pred týmto hlukom, pokiaľ prevyšuje stanovenú mieru. Stanovené miery a pod. sú stanovené v tejto vyhláške - v jej prílohe. to, čo je stanovená miera prekročená, alebo nie, vám ale povie ten, kto to bude merať.

- pre vás je podstatný aj § 27 zákona č. 355/2007, najmä jeho odseky 1 a 4, ale citujem celé ustanovenie:
§ 27
Hluk, infrazvuk a vibrácie v životnom prostredí
(1) Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré používajú alebo prevádzkujú zdroje hluku, infrazvuku alebo vibrácií, správca pozemných komunikácií, 33a) prevádzkovateľ vodnej cesty, 33b) prevádzkovateľ dráhy, 33c) prevádzkovateľ letiska, 33d) a prevádzkovatelia ďalších objektov, ktorých prevádzkou vzniká hluk (ďalej len "prevádzkovateľ zdrojov hluku, infrazvuku alebo vibrácií"), sú povinní zabezpečiť, aby expozícia obyvateľov a ich prostredia bola čo najnižšia a neprekročila prípustné hodnoty pre deň, večer a noc ustanovené vykonávacím predpisom podľa § 62 písm. m).
(2) Pri návrhu, výstavbe alebo podstatnej rekonštrukcii dopravných stavieb a infraštruktúry hluk v súvisiacom vonkajšom alebo vnútornom prostredí nesmie prekročiť prípustné hodnoty pri predpokladanom dopravnom zaťažení.
(3) Pri návrhu, výstavbe alebo podstatnej rekonštrukcii budov je potrebné zabezpečiť ochranu vnútorného prostredia budov pred hlukom z vonkajšieho prostredia pri súčasnom zachovaní ostatných potrebných vlastností vnútorného prostredia.
(4) Obce sú oprávnené objektivizovať expozíciu obyvateľov a ich prostredia hluku a vibráciám v súlade s požiadavkami ustanovenými vykonávacím predpisom podľa § 62 písm. m). Objektivizáciu expozície obyvateľov a ich prostredia hluku, infrazvuku a vibráciám môžu vykonávať len osoby odborne spôsobilé na činnosť podľa § 15 ods. 1 písm. a) a ktoré sú držiteľom osvedčenia o akreditácii podľa § 16 ods. 4 písm. b).
právnická osoba - cirkev je teda povinná podľa ods. 1 zabezpečiť, aby expozícia obyvateľstva pred hlukom (zvnonením zvonov) nebola nad mieru určenú vyhláškou (to je to § 62 písm. m))


- obec je podľa ods. 4 oprávnená objektivizovať expozíciu obyvateľov hluku, teda pokiaľ bude mať vásledky merania a sťažnosť občanov, mala by iniciovať príslušné kroky tak, ako jej to ukladá zákon.


- ak by cirkev (kostol) nerešpektoval uložené povinnosti (resp. aj predtým, záleží od orgánu verejného zdravotníctva), môže spáchať správny delikt podľa § 57 ods. 19 zákona č. 355/2007 a podľa toho istého paragrafu, ods. 46, môže dostať pokutu od 165 € do 16 596 €. 


Čo sa týka obce:

podľa § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka:
"(1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného, alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenia na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, ........ "


- tu je jeden malý zádrhel - a síce "miera primeraná pomerom". niektorí budú tvrdiť, že zvonenie kostola je v súlade s mierou primeranou pomerom, je to tradičné a pod.... celkom účinne sa však dá brániť nameranými hodnotami, pokiaľ prekračujú povolené normy a tým ochranou zdravia a zdravého životného prostredia obyvateľstva. Jeho ochrana je, ako som už povedal, povinnosťou obce.

A teraz:
podľa § 5 Občianskeho zákonníka:
"Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde."


- takže, ak viete preukázať nameranými hodnotami zásah do pokojného stavu, s odvolaním sa na toto ustanovenie sa môžete domáhať ochrany na úrade mesta a ono je povinné konať. Právna ochrana poskytnutá mestom môže spočívať v zakázaní rušiteľovi zasahovať do existujúceho pokojného stavu, príp. v odstránení závadného, alebo v obnovení predošlého stavu. Vo vašom prípade by to bolo nariadenie zvoniť tak, aby zvonenie neprekračovalo prípustné miery hluku stanovené vyhláškou, čo som už spomínal.

Tu obec prinútite konať, len musíte mať argument (namerané hodnoty prekračujúce normy); svoj podnet však musíte formulovať tak, ako je uvedené v Občianskom zákonníku.
"
24. január 2020

Odpoveď samosprávy

Riešenie Vašej požiadavky nie je v kompetencii Mestského úradu v Kežmarku. Každý kto sa domnieva, že je nad prípustnú mieru ovplyvňovaný hlukom , má v zmysle občianskeho zákonníka možnosť sa domáhať opatrení na zníženie hluku u pôvodcu hluku, po preukázaní, že pôvodca prekračuje prípustné hladiny hluku stanovené osobitnými predpismi. Meranie hluku a posúdenie prípustnosti hladiny hluku kompetenčne neprislúcha mestskému úradu ale orgánom verejného zdravotníctva.

Ing. Eva Kelbelová, vedúca odd.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania