Povoden 2010, betonovy mur stadiona

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Vyriešený
meno
Peter Bartko 11. júna 2013

Pocas povodne v roku 2010 voda z Lubickeho potoka pretiekla hradze.Na ulici Jakuba Kraya je suvisly betonovy plot futbaloveho staiona.Betonovy plot je do vysky cca 1 meter.
Tento murik tvoril prekazku a vzdul vodnu hladinu az do vysky cca 1.50 metra. Voda odtekala ponad mur cca 40 cm, cez parkovisko okolo stadiona vlavo a cez stare koryto potoka vpravo od stadiona.
Pre znizenie vzdutej hladiny by bolo vhodne prerazit suvisly mur na troch, styroch miestach a osadit tam betonove priepusty na odtok vody na travnik.V najuzsom mieste je to cca 3 metre /plot + zemny nasyp medzi topolm/i.
Ak voda zaplavi travnik na stadione je to mensia skoda ako ked voda zaplavi rodinne domy. Obcania na uliciach Jakuba Kraya, Sturova, Lubicka cesta budu mat namiesto 1.6 metra vody cca 0.3 metra vody.

Na prilozenej snimke je cervenou ciarou znazorneny mur
a modrou ciarou naznacene mozne priepusty na odvedenie vody a znizenie hladiny.

Svojho casu bola v tv reportaz o simulacii povodne v meste Kosice, ako sa k tomu postavi mesto Kezmarok,

Skody po povodni z roku 2010 su odstranene, ale problemove miesto t.j. uzke koryto potoka a most pri pekarni tvori uzky lievik, ktory pri velkej vode sposobi vyliatie vody mimo koryto potoka.

Jakuba Kraya GPS:49st.07'58N 20st.25'54E /49.13298N 20.43178E/

14. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Samospráva stále ignoruje otázky svojich voličov na tomto portáli. Aj k tejto odpovedi sme ju museli donútiť len pomocou Infozákona.

Odpoveď samosprávy na váš návrh je nasledovný:
"Vodný tok Ľubica preteká v meste Kežmarok vo veľmi stiesnených podmienkach , dielčími opatreniami nie je možné zabezpečiť požadovanú úroveň protipovodňovej ochrany. Takéto opatrenia nemajú komplexný charakter a znamenajú len presunutie problému z jednej časti územia mesta do inej časti. Mesto si plne uvedomuje akútnosť realizácie nevyhnutných komplexných protipovodňových opatrení , ktorých riešenie a realizácia však spadá do kompetencie správcu toku. Na základe viacerých rokovaní Mesta Kežmarok so Slovenským vodohospodárskym podnikom š.p. Banská Štiavnica , pristúpil správca toku k príprave realizácie protipovodňových opatrení, ktoré sú v štádiu riešenia odborne spôsobilými projektantmi. Do doby realizácie komplexných opatrení správca toku uskutočnil opatrenia na úprave toku v rozsahu prečistenia dna toku od naplavenín, upravil miesta, kde došlo povodňou k narušeniu pôvodného panelového opevnenia, prečistil a prehĺbil dno toku v miestach mostných objektov, upravuje brehy toku."
17. júl 2013

Daniel

Kežmarcania akého ******* ste si zvolili takého tam máte! Len tak ďalej v dalších voľbách !!!!!
17. júl 2013

Odkaz pre starostu

Všetci tí, ktorí sa v tej vete nájdu, by mohli zas obviniť náš portál, že na ňom uverejňujeme urážky...Preto som inkriminované slovo vyhviezdičkoval. Ďakujem za pochopenie.
24. január 2020

Odpoveď samosprávy

Betónové oplotenie bolo vrámci stavby cyklochodníka odstránené. Vodný tok Ľubica preteká v meste Kežmarok vo veľmi stiesnených podmienkach , dielčími opatreniami nie je možné zabezpečiť požadovanú úroveň protipovodňovej ochrany. Takéto opatrenia nemajú komplexný charakter a znamenajú len presunutie problému z jednej časti územia mesta do inej časti. Mesto si plne uvedomuje akútnosť realizácie nevyhnutných komplexných protipovodňových opatrení , ktorých riešenie a realizácia však spadá do kompetencie správcu toku. Na základe viacerých rokovaní Mesta Kežmarok so Slovenským vodohospodárskym podnikom š.p. Banská Štiavnica , pristúpil správca toku k príprave realizácie protipovodňových opatrení, ktoré sú v štádiu riešenia odborne spôsobilými projektantmi. Do doby realizácie komplexných opatrení správca toku uskutočnil opatrenia na úprave toku v rozsahu prečistenia dna toku od naplavenín, upravil miesta, kde došlo povodňou k narušeniu pôvodného panelového opevnenia, prečistil a prehĺbil dno toku v miestach mostných objektov, upravuje brehy toku.

Ing. Eva Kelbelová, odd. UPŽPSP MsÚ KK

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania