29. augusta-strom-zlomený konár

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Uzavretý
meno
Bystrican 01. marca 2022

Vysoké stromy medzi garážami (pri vodojeme) a Smrečinou sa pri silnom nárazovom vetre lámu a ťažké konáre padajú na strechy priľahlých garáží. Možno by bolo vhodné stav týchto stromov skontrolovať a v rámci možností ich aspoň orezať, ako je to urobené na stromoch pri bistre Kazačok (oproti veľkému parkovisku na Mičinskej ceste). Ďakujeme Vám za posúdenie tohto podnetu.

03. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujem za podnet.
Predmetné topole rastúce na pozemkoch vo vlastníctve mesta BB, boli ošetrované bezpečnostným rezom v roku 2021. V tomto roku nemajú poškodené konáre, rez sa realizovať nebude.
Pri predmetných garážach rastú topole aj na pozemkoch vo vlastníctve iných fyzických osôb.

Za prijatie informácie vopred ďakujeme.

S pozdravom

Mgr. Zuzana Abrinková
Odd. odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev
MsÚ Banská Bystrica
03. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Predmetné topole (Populus canescens) rastúce na pozemkoch vo vlastníctve mesta BB, boli ošetrované bezpečnostným rezom v roku 2021. V tomto roku nemajú poškodené konáre, rez sa realizovať nebude. Pri predmetných garážach rastú topole aj na pozemkoch vo vlastníctve iných fyzických osôb.

ZAaRES Banská Bystrica
03. marec 2022

Bystrican

Ďakujem Vám za odpoveď. Určite nikto z obyvateľov nie je za bezdôvodný výrub a orezávanie stromov. Stromov a zelene v meste nikdy nie je dosť. Ale v minulom i v tomto roku sa mestom prehnali silné víchrice, ktorých počet bude, žiaľ, už asi len narastať a ktoré poškodili aj na prvý pohľad zdravé stromy. Práve z tohto dôvodu by možno ozaj bolo vhodné preveriť zdravotný stav a kondíciu predmetných stromov, pretože v danej lokalite minimálne jeden celý vysoký strom pri silnejšom vetre čoskoro spadne. Kmeň tohto stromu je cca. v 1/4 svojej výšky už prelomený, naklonený a pádu stromu zabraňuje len to, že sa v hornej časti zakliesnil do konárov iného stromu. Priestor je už dokonca vyznačený páskou s oznamom: "Hrozí pád stromu". Strom môže poškodiť napr. strechy garáží, vozidlo zaparkované pred garážou alebo spadne na človeka. Napísal som môj podnet proaktívne len kvôli tomu, aby sa tam nestalo nešťastie a aby sa minimalizovali prípadné škody. Pekný deň prajem.
09. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, môžete mi prosím poslať Váš kontakt na [email protected]?
Ďakujem

Mgr. Zuzana Abrinková
Odd. odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev
MsÚ Banská Bystrica
09. marec 2022

Bystrican

Dobrý deň,

až následne po pridaní môjho posledného komentára (z 3.marca) som si ešte raz a pozornejšie prečítal Vašu odpoveď, kde píšete, že nie všetky stromy v danej lokalite rastú len na pozemku mesta BB. Pri písaní môjho podnetu som bol úplne v domnení, že všetky dané stromy sa nachádzajú na pozemku mesta BB. Avšak na základe Vami uvedenej informácie sa pravdepodobne spomínaný nalomený topoľ, vrátane niekoľkých ďalších nepoškodených topoľov, nachádza už mimo pozemku mesta BB (teda už na inom pozemku, ktorý mesto nemá v správe) a tým pádom je môj posledný komentár bezpredmetný.

Ospravedlňujem sa za moju nepozornosť pri čítaní Vašej odpovede. Môj podnet môžeme týmto považovať za doriešený.
Ďakujem a prajem pekný deň.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania