Katovná-stavby a budovy-opustená budova

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

V riešení
meno
Daniela Brašeňová 03. apríla 2022

Prosím po 2 rokoch opäť o riešenie Mestského múru na Katovnej ulici, z ktorého vypadávajú kamene a až na cestu a parkovisko. Zábrany za 2 roky odsunuli, pásku roztrhali a čakáme kedy múr spadne. Na vypadnutie ukazuje presne šípka z dopr.značky

05. apríl 2022

Karol

Dobrý deň, nakoľko mám záhradu hneď za mestským múrom v Katovnej ulici, ktorý je roky v havarijnom a život ohrozujucom stave a už mi začala vypadavat aj časť zo záhrady a zemina sa zosuva stačí pár silnejších dažďov a padne a zosunie sa to celé. Preto žiadam o urýchlene riešenie a akej takej opravy, zabezpečenia, aby to celé nepadlo aj z celou mojou záhradou. Za skoré riešenie problémov vopred ďakujem.
11. apríl 2022

Odpoveď samosprávy

Opevnenie mestské Banská Bystrica je evidované v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) pod číslom 2320/1 (vyhlásené je uznesením Povereníctva kultúry SNR č. 26.1118/55 zo dňa 18.5.1955).
Podľa ÚZPF, ktorý vedie Pamiatkový úrad SR, vlastníkom NKP je Mestský úrad v Banskej Bystrici.
Zápis bol však vykonaný bez špecifikácie parciel v k.ú. Banská Bystrica, na ktorých sa zachované časti NKP nachádzajú. Stavby NKP neboli protokolárne odovzdané do majetku mesta a nie sú vedené na listoch vlastníctva. Súčasti tvoriace Opevnenie mestské v Banskej Bystrici nemajú určenú polohu na jednotlivých parcelách nachádzajúcich sa na katastrálnom území Banská Bystrica, preto nutné geodetické zameranie a zápis do katastra nehnuteľností a súbežne aj aktualizácia zápisu v ÚZPF.

V roku 2021 mesto Banská Bystrica realizovalo verejné obstarávanie na geodetické zameranie NKP, na základe výsledku ktorého bola uzatvorená zmluva o dielo č. 2170/2021 s firmou Terradron, s.r.o., v cene 26 680 eur.
Mesto Banská Bystrica v rozpočte mesta na rok 2022 vyčlenilo 30 tis. eur na zameranie NKP.
Firma Terradron, s.r.o., v súčasnosti zameriava NKP (z okolia hradieb boli odstránené invázne rastliny a nálety). Sú zamerané cca 2/3 NKP.

Vypracovaný bol Zámer obnovy mestského opevnenia, ktorý bude aktualizovaný po zameraní opevnenia.

Pokiaľ ide o zosuv hradieb na Katovnej ulici - Pamiatková inšpekcia MK SR navrhla bezodkladne prijať opatrenia v zmysle, ktorých mal Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici vydať rozhodnutie v zmysle ust. § 31 ods. 1 pamiatkového zákona, ktorým určí lehotu a podmienky na zabezpečenie nápravy, najmä uvedením veci do stavu, ktorý neohrozuje zachovanie pamiatkových hodnôt, ktoré bude musieť vykonať Mesto Banská Bystrica ako vlastník NKP (list MK 2249/2020-171/6661 zo dňa 6.4.2020).
Rozpadávajúci sa múr je však zároveň oporným múrom stavieb a pozemkov súkromných vlastníkov a Mesto Banská Bystrica nemá doteraz Opevnenie mestské majetkovo usporiadané, nie je vedené na liste vlastníctva v katastri nehnuteľností.
Mesto pristúpilo k postupnej obnove tejto NKP hore spomenutým postupom v zmysle harmonogramu.
V uplynulých dňoch došlo k ďalšej deštrukcii časti NKP a hrozí, že v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok môžu vzniknúť ďalšie škody.
Preto sme požiadali Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici o súčinnosť vo veci havárie, zosuvu múru NKP v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica na Katovnej ulici.
Navrhujeme, aby sa bezodkladne určili podmienky postup a na zabezpečenie nápravy, uvedenie do stavu, ktorý neohrozuje pamiatku, stavby, pozemky.
S poukazom na ust. § 94 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov, by za predpokladu jednoznačného preukázania kvalifikovaných predpokladov, mohli byť nariadené neodkladné zabezpečovacie práce na základe stanoviska, či rozhodnutia KPÚ v Banskej Bystrici.
Nie sme spokojní so súčasným stavom NKP, veríme, že v súčinnosti všetkých dotknutých, sa bude dariť čo najskôr zjednať účinnú nápravu vo veci nepriaznivého stavu rodinného striebra Banskej Bystrice, do ktorého Opevnenie mestské určite patrí.

S úctou Ing. Milan Lichy, 2. zástupca primátora Mesta Banská Bystrica
11. apríl 2022

Daniela Brašeňová

Ďakujem vám za vyčerpávajúcu odpoveď, len z uvedeného vyplýva, že peniaze mesto vyčlenilo len na zameranie. Takže na opravu sa zatiaľ ani nemyslí? Žiaľ na súčasný stav to považujem za nedostatočné riešenie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.