Upchatý kanál

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
Miroslav Miartuš 06. júna 2012

Pri prudkých dažďoch sa cez poklop zo splaškovej kanalizácie dostáva von jej obsah (zrejme bude potrebné ju prečistiť). Obyvatelia susediaceho domu môžu potvrdiť, že sa to stáva pravidelne.

25. september 2013

Ing.Zehnal

Dobrý deň, pán Miartuš,

Váš podnet sme prešetrili s nasledovným výsledkom:
Predmetná kanalizačná šachta sa nachádza na pozemku v súkromnom vlastníctve, pričom mesto Banská Bystrica má v správe len dažďové kanalizácie a nie splaškové. Je potrebné s problémom obrátiť sa na spoločnoť, ktorá má v majetku túto kanalizáciu.
30. január 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Miartuš,
Váš podnet sme prešetrili s nasledovným výsledkom: Predmetná kanalizačná šachta sa nachádza na pozemku v súkromnom vlastníctve, pričom mesto Banská Bystrica má v správe len dažďové kanalizácie a nie splaškové. Je potrebné s problémom obrátiť sa na spoločnoť, ktorá má v majetku túto kanalizáciu.

Ing. Ivan Zehnal, oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí, MsÚ Banská Bystrica
30. január 2014

Miroslav Miartuš

Vážený pán inžinier, ďakujem veľmi pekne za dupľovanú alibistickú odpoveď, ako z príručky pre hovorcu. Predpokladám, že ste si na oddelení vydýchli, keď ste po viac ako roku intenzívneho pátrania (podnet zo 6.6.2012, odpoveď 25.9.20313) zistili, že sa jedná o splaškovú kanalizáciu, ktorá nie je vo vašej správe a môžte problém "elegantne odpinkať" niekam inam. Veď možno pršať nebude a zabudne sa na to hlavné čo tu obyvateľov z okolia trápi, že tie splašky vyplavuje von. Podľa poklopu bolo aj mne jasné, že sa jedná o splaškovú kanalizáciu a nie dažďovú, ale pri nahlasovaní problému som sa naozaj nezamyslel nad možným správcom. Moja vina, moja preveľká vina! Bude naozaj potrebné obrátiť sa na tú záhadnú spoločnosť, ktorá má v majetku túto kanalizáciu. Keďže žijeme v miliónovom megapolise s niekoľkými stovkami spoločností, ktoré majú vo vlastníctve splaškové kanalizácie, predpokladám (napriek tomu, že ste profesionál, ktorý sa vyzná v štruktúre vzťahov v BB), že netušíte kto by tým vlastníkom mohol byť. Možno StVaK (to mi teraz napadlo, ale nie som si istý). V každom prípade, očakával by som inú reakciu, ako tú čo ste mi poslal. Ak ste si poriadne prečítal tých pár viet čo som napísal, nájdete tam informáciu, ktorá už má niečo spoločné s dažďovou kanalizáciou: pri prudkých dažďoch. To znamená z môjho laického pohľadu, že problém bude niekde vo vnútri kanalizácie, pravdepodobne nad pozemkom v súkromnom vlastníctve, kde v dôsledku prasknutia alebo zlého napojenia, preteká dažďová voda z dažďovej kanalizácie, do splaškovej kanalizácie.
Neberte to osobne, ale ak je vaša odpoveď vzorovým prístupom k riešeniu 95% podnetov obyvateľov nášho mesta, tak sa tu naozaj za 23 rokov od revolúcie nič nezmenilo a mesto môže byť zapojené aj v 100 podobných projektoch ako je odkazprestarostu. Je to bohužiaľ o ľuďoch a o prístupe. Na inšpiráciu dávam vzor odpovede, ktorá keď by už problém nevyriešila, tak by ma aspoň nenasrala:

Dobrý deň, pán Miartuš,
Váš podnet sme prešetrili s nasledovným výsledkom: Predmetná kanalizačná šachta sa nachádza na pozemku v súkromnom vlastníctve, pričom mesto Banská Bystrica má v správe len dažďové kanalizácie a nie splaškové. Je potrebné s problémom obrátiť sa na spoločnoť, ktorá má v majetku túto kanalizáciu. Budem túto spoločnosť v najkratšom možnom čase kontaktovať a spoločne nájdeme riešenie ako problém odstrániť, keďže je aj v našom záujme, aby kanalizačné siete v našom meste fungovali a nedochádzalo k vyplavovaniu splašiek na ulicu. Ďakujeme za Váš podnet. Veríme, že aj v budúcnosti prispejete k promptnejšiemu odstraňovaniu nedostatkov v našom meste.

Naivné, že? Iste Vás to pobavilo. Ale teraz späť do reality. Ak očakávate, že ja budem kontaktovať vlastníka splaškovej kanalizácie, tak znechutený vašim prístupom sa na to rovno čo? Vykašlem (slušne povedané). Predpokladám, že by mi odpísali niečo v zmysle: problém spôsobuje vadná dažďová kanalizácia, ktorú má v správe mesto (možno napíšu aj ktoré, možno spomenú aj konkrétne oddelenie) a preto oni bohužiaľ nič v tejto veci konať nemôžu a mal by som sa obrátiť na príslušného správcu.
29. júl 2023

Peter Tekáč

Overenie stavu podnetu - nedá sa tento podnet overiť. Šachta sa na mieste nachádza. Vhodne osloviť zadávateľa, či problém pretrváva. V prípade žiadnej relácie vhodne uzavrieť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania