Dopravné značky alebo reklama?

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Vyriešený
meno
Juraj Datko 14. mája 2015

Dopravné značky, alebo reklama ?!

Na hlavných cestách v meste , v miestach, kde sa umiestňujú dopravné značky, sa na rovnakých stĺpikoch objavujú tabule, ktorých zmysel nie je jasný. Prekrývajú sa s dopravnými značkami, sú neprehľadné .Je to nový typ dopravných značiek, ktoré nie sú vo vyhláške ? Kto ich postavil a kto dal na to príkaz?
Alebo je to reklama umiestnená v rozpore s vyhláškou tam, kde majú byť dopravné značky ?
Ak je to reklama, kto ju postavil a kto dal na to povolenie ?

P.S. Tento podnet som uz poslal raza a nedostal som odpoved, tak ho preposielam.
Dakujem.

21. máj 2015

Miroslav

Poďla môjho nazoru ide o standardne reklamne tabule, ktore informuju o jednotlivých firmách. Foto, ktore si poslal je podla mna celkom v pohode. Horsie to je v iných lokalitách. Napríklad na trolejbusovom vedeni pri Autobuske som si vsimol, ze su na stlpe trolejbusového vedenia 2 dopravne znacky a nad tym su dalsie 3 tieto reklamne tabule. Z hladiska cestnej premávky je to podla mna ovela vacsi problem ako tieto fotky.
Avsak pokial viem, tak do 1,2m2 sa nevyzaduje povolenie pre umiestnenie takýchto tabul...
21. máj 2015

Miroslav

Este ma zaujala jedna vec pan Datko, preco si sa registroval tu az 13.4.2015 a tvoje 2 podnety boli iba k reklame a k nicomu inému? Preco si neposlal aj ovela horsie podnety, co sa tyka reklam v meste? Napríklad velke billboarde umiestnene v tesnej blizkosti ciest, ze clovek sa boji, ze do nich narazi? Alebo velke billboardy priamo v krizovatkach? Alebo billboardy priamo v stredovom dialnicom pruhu pri vstupe do mesta? Podla môjho nazoru su ovela vacsie problemy mesta s reklamami ako nejake malicke tabulky. Alebo sa mylim?
21. máj 2015

Juraj F

Súhlasím s Miroslavom. Hneď som odfotil reklamné pútače na Zvolenskej ceste, ktoré sú priamo v strede diaľnice - v stredovom diaľničnom páse. To je fakt európsky unikát, ktorý som nikde nevidel. Ani v Bratislave, kde je to fakt hrozné s bilbordmi...
21. máj 2015

Juraj F

Inak hodil som tie putace v strede dialnice ako nový podnet pre mestský úrad. Som zvedavý na reakciu mesta, či ide o čierne stavby.
27. máj 2015

Michal H.

V tomto prípade sa pravdepodobne jedná o "informačno-navigačný" systém spoločnosti VEGO MARKETING, s.r.o. (http://vegomarketing.eu/informacno-navigacny-system), ktorá vyhrala súťaž o Mestský informačný systém (MIS) v Meste Banská Bystrica.

Ja osobne nepoznám nikoho z opýtaných v mojom okolí, kto by sa týmito, v mnohých prípadoch skôr mätúcimi tabuľkami, riadil. Domáci nepotrebujú ani jednu z množstva navigačných tabúl k TESCU a spol., turistov zaujíma najmä jednotná navigácia k pamiatkam a atrakciám (a tá je vo vyspelom svete riešená ďaleko preľadnejšie a sofistikovanejšie) a nie do Liedlu a pokiaľ potrebujú vyhľadať banku, tak si zapnú GPS navigáciu vo svojom aute alebo smartphone a určite nebrázdia ulice a nesledujú v spleti toho vizuálneho a reklamného chaosu nejaké mini tabuľky.

Vynikajúcu analýzu k tomuto problému spravila v Bratislave Zelená hliadka, ktorá jasne dokázala, že takýto "informačno-navigačný" systém je prežitok z minulého desaťročia a navigáciu v meste skôr zťažuje a zneprehľadňuje ako by jej mal pomôcť: http://zelenahliadka.blog.sme.sk/c/376277/su-tabule-na-stlpoch-viac-informacne-ci-reklamne.html.

Pozitívne vzory, ako sa sofistikovane a prehľadne rieši navigácia po meste, treba hľadať vo vyspelých západných metropolách, lebo na Slovensku by zjavne každý druhý živnostník-bufetár najradšej oblepil celé mesto „navigačnými“ bannermi a tabuľkami odkazujúcimi na jeho prevádzku.

Myslím, že kompetentní na MSÚ Banská Bystrica by si v tomto mali zobrať čím skôr príklad od mesta Bratislava, ktoré vypovedalo zmluvu viacerým spoločnostiam spôsobujúcim tento informačno-reklamný chaos: http://www.bratislava.sk/primator-zacal-boj-s-vizualnym-smogom-v-bratislave/d-11046662/p1=11049948.
28. máj 2015

Miroslav

Je vzdy na zvazeni. Ja, ked som domaci, tak predsa viem, kde je Tesco alebo LIDL. Ale, ked som v cudzom meste, kde neviem, co kde sa nachadza, tak mne tieto navigacne tabule velmi pomahaju pri orientacii, napr.kde sa nachadza konkretne obchodne centrum a pod. Ale musia mat zmysel a musia spravne navigovat ku konkrétnemu cielu....
04. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Mesto Banská Bystrica uzatvorilo v roku 2014 v súlade s výsledkami verejnej obchodnej súťaže a následne elektronickej aukcie zmluvu o nájme a prevádzkovaní Mestského informačného systému, ktorý je zabezpečovaný formou informačnej navigácie k určitému cieľu. Predmetom všeobecného systému je dopravno-orientačný systém automobilový, pre peších a MHD, informácie o názvoch mestských častí, ulíc a námestí, informácie o sídlach štátnych orgánov, orgánov štátnej správy, vyšších územných celkov a samosprávy a informácie kultúrnych, verejnoprospešných, športových a historických objektoch na území mesta. Predmetom komerčného MIS je dopravno-orientačný tabuľkový systém pre právnické a fyzické osoby podnikajúce na území mesta.

Mgr. Miriam Ondrejková, Oddelenie obchodu a služieb podnikateľom MsÚ Banská Bystrica

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania