Chátrajúca budova na Internátnej ulici

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Vyriešený
meno
Erika 16. augusta 2015

Jedná sa o budovu kde sa v minulosti nachádzali sklady OD Prior, ktorá je v dezolátnom stave. Zdržiavajú sa v nej pochybné ľudské individuá, nakoľko je do nej ľahký prístup a všetky vchody sú pootvárané. Obťažuje to obyvateľov, znemožňuje dôstojné a bezpečné bývanie nakoľko sa budova nachádza v bezprostrednej blízkosti paneláku. Napriek mnohým urgenciám sa v danej problemtike nič nekoná a obyvatelia majú obavy o svoju bezpečnosť. Pod budovou sa nachádza parkovisku takže vznikajú opodstatnené obavy aby nedošlo k materiálnym škodám na autách, ktoré nebude mať kto uhradiť. Bolo by načase aby sa tento problém začal riešiť a nielen prehadzovať zodpovednosť z miesta na miesto a z inštitúcie na inštituciu. Je na to otrasný pohľad...

17. august 2015

Odpoveď samosprávy

Vážená pani Maďarová
s uvedeným podnetom ste sa obrátili na mestskú políciu Banská Bystrica v roku 2012. Vtedy zástupca náčelníka MsP Banská Bystrica vykonal nasledovné kroky, o ktorých ste boli informovaná:
-dňa 02.05.2012 Vás navštívili (aj s kolegom z MsP) v mieste trvalého pobytu, kde ste im presne a detailne opísali problémy s bezdomovcami, k veci bol spísaný úradný záznam aj s priloženými fotografiami predmetného objektu,
- dňa 04.05.2012, zástupca náčelníka MsP, za Mesto Banská Bystrica, pripravil návrh odpovede na Vašu písomnú žiadosť o vyriešenie pokojného bývania (z 18.04.2012), sp. zn. Pr. 65446/2012 zaslanú na Vaše meno a adresu trvalého pobytu,
- dňa 04.05.2012 zástupca náčelníka MsP, za Mesto Banská Bystrica, pripravil návrh Výzvy na dodržiavanie platnej legislatívy vo vzťahu k vlastníctvu nehnuteľnosti na území mesta Banská Bystrica, zaslanú vlastníkovi objektu,
- dňa 04.05.2012 zástupca náčelníka MsP, vypracoval pre náčelníka MsP vydanie záväzného pokynu na zabezpečenie pravidelnej kontroly predmetného objektu príslušníkmi MsP.
Týmto vykonal všetky zákonné opatrenia, ktoré bolo možné vykonať v rámci zákonných oprávnení mestskej polície.
V roku 2015 ste sa opätovne obrátili na mestskú políciu, boli ste opätovne informovaná o všetkých úkonoch vykonaných MsP BB v roku 2012.
Vzhľadom k tomu, že MsP a jej činnosť sa riadi podľa zákona č. 564/1991 Zb. o mestskej polícii v platnom znení, pričom jej základnou úlohou nie je zabezpečovať prenesený výkon štátnej správy na úseku územného plánovania a stavebného poriadku ako všeobecný stavebný úrad, odstupujeme Váš podnet na priame vybavenie na Stavebný úrad Mesta Banská Bystrica, ktorý okrem iného nariaďuje údržbu stavby, nariaďuje nevyhnutné úpravy na stavbe, nariaďuje vykonať neodkladné zabezpečovacie práce, nariaďuje vypratanie stavby, poverení pracovníci vstupujú na pozemky v súlade s stavebným zákonom za účelom plnenia úkonov vyplývajúcich vyplývajúcich z jeho činnosti, prešetruje sťažnosti občanov a právnických osôb podľa zákona o sťažnostiach v rozsahu svojej pôsobnosti.
S úctou


Mgr. Stanislav Matulay
vedúci oddelenia vnútornej správy MsP
17. august 2015

Erika

Vážený pán Mgr. Matulay,

O riešení problematiky z roku 2012 samozrejme viem, aj keď je nevyhnutné podotknúť, že posun v riešení nastal až po zmedializovaní problému v TV Markíza a STV. Dovtedy okrem písomného vyrozumeni k žiadnemu výraznému riešeniu nedošlo. Vtedy sa však riešila problematika usídlenia bezdomovcov v budove, jej samotné znečisťovanie a taktiež znečisťovanie jej okolia. Tento podnet bol podaný na budovu celú nakoľko je v takom stave ako je.
Vašu odpoveď na moj podnet nepovažujem za adekvátnu nakoľko je to len skopírovaná mailová odpoveď od Mgr. Pavla Slováka z dňa 15.07.2015.
16. marec 2016

Roman Bielik

Pán Mgr. Matulay, máte dojem, že Váš postup a úkony samosprávy boli postačujúce? URČITE NIE! Takéto alibistické odpovede sme tu mali aj za komunistov - že nič nie je možné urobiť, my sme majiteľa nehnuteľnosti upozornili atď.
Ako predstaviteľ štátnej moci ste mali už v roku 2012 celú vec (týkajúcu sa stavu budovy) postúpiť príslušnému úradu a ten mal konať (stavebný úrad, štátna polícia, prokuratúra a pod.).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.