Parkovanie na ceste

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Vyriešený
meno
Bibiana 22. novembra 2015

Dobrý deň,
jednosmerka od pohostinstva Kucbel po Moskovskú ulicu je veľmi frekventovaná. Na Tulskej ulici prebieha rozširujúca výstavba. Nie som proti výstavbe mesta. Ale podľa môjho názoru by bolo fajn prispôsobiť tomu aj podmienky občanov mesta. Ak sanitka, čo má zachrániť ľudský život má ísť za trolejbusom krokom, čakať na zastávke, kým nastúpia a vystúpia ľudia asi v Banskej Bystrici nespĺňa účel. No a keby horelo, tak to si ani predstaviť neviem. Tak takúto raritu nemajú nikde na svete. Pre Vás má človek asi cenu len vtedy keď treba voliť.
No a ešte tam bude podľa čulej rozširujúcej výstavby bývať viac ľudí. Bola by možnosť ľudom vybudovať na oboch stranách komunikácie parkovacie miesta? Komunikácia by sa kúsok uvolnila a bola by možnosť pre sanitku,trolejbus obehnúť.

24. november 2015

Odpoveď samosprávy

Predmetný Tulskej ulice je štandartnou jednosmernou komunikáciou. Šírkové parametre komunikácie umožňujú zastavenie a státie vozidiel v súlade s § 23 zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke v z.n.p. pri zachovaní voľného priestoru na jazdný pruh v min. šírke 3,0m. Rovnako trieda komunikácie a intenzita premávky na nej pripúšťajú existenciu zastávky verejnej hromadnej dopravy na jazdnom pruhu.
V prípadoch nevyhnutných zásahov a prejazdu vozidiel IZS platia ustanovenia § 40 zákona o cestnej premávke, v zmysle ktorých je vodič iného vozidla povinný umožniť vozidlu s právom prednostnej jazdy bezpečný a plynulý prejazd, čo je v prípade trolejbusu stojaceho na zastávke Nad Tulskou bez problémov možné napr. o pár metrov ďalej na novovybudovanej odbočke k zóne výstavby Triangel, prípadne v úseku popri kolmých parkovacích státiach, kde je šírka komunikácie 6-6,5m.
Vaša požiadavka na budovanie parkovacích miest po oboch stranách cesty je kontraproduktívna vo vzťahu k predchádzajúcim argumentom týkajúcim sa blokovania prejazdu záchranných vozidiel.
Nová výstavba v priľahlom území nemá žiadny negatívny vplyv na statickú dopravu v okolí existujúcich bytových domov, nakoľko nové stavby musia mať vyriešené nároky na statickú dopravy v rámci vlastnej stavby.


MsÚ, oddelenie dopravných stavieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania