Trvalé blokovanie parkovacieho miesta

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Vyriešený
meno
Arnie 01. januára 2017

Niekto trvalo blokuje parkovacie miesto 4-kolesovým zariadením. Stojí to tam už niekoľko mesiacov a je možné, že je to nepojazdný šrot. Zrejme majiteľ si to posúva dopredu a dozadu, ako potrebuje. Keď je preč, zariadenie je vytiahnuté dopredu, aby sa tam nedalo parkovať. Keď príde domov, zariadenie sa zasunie dozadu k múru a auto tam zaparkuje. Stále tam parkuje tá istá biela Toyota.
Chcem požiadať o odstránenie 4-kolesového zariadenia a o uvoľnenie parkovacieho miesta.

Ďakujem

01. január 2017

Arnie

Posielam fotky kde vidno, aké auto tam parkuje a blokuje si parkovacie miesto. Jedine toto auto tam parkuje a vtedy je štvorkolka zasunutá dozadu k múru. Keď je toto auto preč, štvorkolka je vysunutá dopredu aby sa tam zaparkovať nedalo.
02. január 2017

Odpoveď samosprávy

Podnet bol preverený MsP Banská Bystrica, ktorá zistila, že na mieste parkuje štvorkolesová terénna motorka s EVČ, ktorá sa používa a nie je to vrak.

MsP Banská Bystrica
20. január 2017

Martin

Nerozumiem co sa autorovi tohto clanku zda divne? 4kolka je tak isto motorove vozidlo na ktore treba vodicsky preukaz skupiny B. Preco si autor nekupi taktiez 4kolku aby si mohol blokovat parkovacie miesto?
21. január 2017

Arnie

Vážne by sa Vám páčilo, keby si každý dal na jedno parkovacie miesto nejaké blokovacie zariadenie a zamedzoval parkovanie ostatným? Lebo to nemusí byť len štvorkolka, sú rôzne zariadenia na blokovanie parkovacieho miesta. Dotyčný totiž štvorkolku účelovo využíval len ako blokovacie zariadenie pre svoje auto a posúval si ju zozadu dopredu podľa toho kedy potreboval parkovať a kedy nie. Rezervácia parkovacieho miesta funguje trochu inak a predovšetkým za ňu treba platiť mestu. Ak si myslíte že štvorkolka je ten správny spôsob a môže to urobiť každý, tak by to asi stálo za návštevu špecializovaného oddelenia v Rooseveltovej nemocnici:

https://www.fnspfdr.sk/index.php/zdravotna-starostlivost-2/ambulancie/ambulancie-odd-psychiatrie/264-prijmova-psychiatricka-ambulancia
21. január 2017

Martin

Takze z tohto komentara som zistil, ze je lepsie aby si ten clovek parkoval stvorkolku na samotnom parkovacom mieste a auto parkoval na samotnom parkovacom mieste, cize by zabral 2 miesta na parkovanie. Alebo si myslite, ze teraz ked ma clovek kupenu stvorkolku tak si ju da do pivnice? Alebo do bytu? Nie, ze by ste boli spokojny, ze nezabera 2 parkovacie miesta, ale ludom sa nepaci ani, ze si niekto moze dovolit kupit stvorkolku. Slovaci su tak zavistlivy ludia, ze az... O akych blokovacich zariadeniach tu prosim Vas pisete ked sa tu jedna o stvorkolku??? Ked si niekto polozi na parkovacie miesto 'smetny kos' tak je to samozrejme blokovanie parkovacieho miesta, ale tento dotycny tam ma zaparkovane vozidlo, za ktore musi platit poistku tak isto ako za auto a to vozidlo ma vacsiu hodnotu ako polka zaparkovanych aut okolo.
21. január 2017

Arnie

Nechcem sa baviť o cene čínskej štvorkolky, podobne ako o závisti niečo také vlastniť - to je na tomto mieste zbytočné. Možno Vás prekvapí, ale mnoho ľudí by také niečo nechcelo ani zadarmo, preto neviem, o akej závisti hovoríte. Ak by som býval v Sásovej, na preplnenom sídlisku so zúfalým nedostatkom parkovacích miest, tak by som si najskôr riešil zmenu bydliska, až potom stvrkolku. Ak si idem zaobstarať niečo také, tak si VOPRED premyslím kde to budem skladovať, nie až potom.
Nikto dotyčnému nebráni vlastniť štvorkolku, ale platba poistného ktoré uvádzate, je na účel prípadných škôd spôsobených prevádzkou vozidla, prípade havarijná poistka slúži na opravy poškodenia vlastného vozidla. Ani jedno z toho neoprávňuje majiteľa blokovať trvalo blokovať parkovacie miesto, zvlášť nie takým spôsobom ako sa to dialo v tomto prípade - posúvanie štvorkolky dopredu a dozadu podľa potreby. Ako som uviedol vyššie - pravidlá dlhodobého prenájmu parkovacieho miesta určuje Mesto BB. Ak je nafotený spôsob parkovania legálny a korektný, nech ho majiteľ nechá uverejniť na stránke Mesta BB. Možno sa inšpirujú aj ďalší.
Ak poznáte miestne pomery tak viete, že štvorkolku nie je nutné parkovať na samostatnom parkovacom mieste. Dá sa parkovať na viacerých miestach s parkovaním pozdĺž ulice, kde je možné s ňou zabrať len toľko miesta koľko potrebuje, pretože celé parkovacie miesto pre normálne vozidlo iste nepotrebuje. Sú ďalšie možnosti zaparkovať ju napríklad hore na Javorníckej pri cintoríne, kde sú na parkovisku menšie nevyužité plochy - malé pre auto ale úplne vhodné pre štvorkolku či motorku. Len treba havu a jej obsah používať na to na čo je určená a nie rozmýšľať nad závistlivosťou Slovákov.
21. január 2017

Martin

Ja nerozumiem co tu spekulujete ci je cinska alebo aka. Je to vozidlo, ktore ma platne evidencne tabulky a podlieha to rovnakym pravidlam ako ked ma clovek auto. Ak mate vy auto sa vam nezda, ze zavadziate tym autom ostatnym? Lebo na vase miesto si mohol zastat clovek, ktory tiez pouziva auto, stvorkolku, dodavku... Bavime sa tu o tom, ze ten clovek usetri jedno miesto na parkovanie, lebo zo zakona moze parkovat na dvoch miestach kedze su to dve pravoplatne vozidla... Nemam slov na vasu logiku, mali by ste zvazit navstevu tej kliniky co ste mi posielali, bolo by to zdarma a odporuci vas tam obvodny lekar a zo srdca vam prajem aby ste mali rovnaky problem ako tu riesite...
22. január 2017

Arnie

Parkovanie autom na parkovisku je vcelku štandardný spôsob, ale parkovanie štvorkolky a jej posúvanie za účelom blokovania parkovacieho miesta štandardné nie je. Okrem toho, parkovanie štvorkolky na parkovacom mieste pre autá je plytvanie miestom z dôvodu nepomeru rozmerov parkovacieho miesta a štvorkolky. Zvlášť na sídlisku kde je tých parkovacích miest akútny nedostatok.
Ako inteligentne zaparkovať štvorkolku BEZ ZÁBERU akéhokoľvek parkovacieho miesta pre auto je uvedené vyššie, takže špekulácie o ušetrenom jednom parkovacom mieste sú irelevantné.
Ako si prenajať parkovacie miesto pre auto i pre štvorkolku je uvedené na stránke Mesta BB.
To je asi všetko čo sa k tomu dá povedať. Takže - rozum do hrsti, informácie nielen čítať ale ich aj chápať a všetko sa bude dariť ku spokojnosti všetkých.
Ďakujem za prianie, podobe aj Vám prajem všetko dobré a veľa šťastia :-)
22. január 2017

Agim Kosova

Nerozumiem tomu čo sa tu rieši, nič protizákonné v tomto parkovaní nevidím! Naopak by mali byť susedia spokojný že zaberá iba jedno parkovacie miesto! Tak isto keby je dotyčný napríklad motorkár ktorý vlastní napr scooter , cestnú motorku, enduro bolo by podľa vás lepšie keby zaberie 3parkovacie miesta? Aj keď by ich mohol dať všetky na jedno?A tým pádom by ušetril susedom 2parkovacie miesta! Alebo ako to mám chápať? Dotyčný parkuje 2 motorové vozidlá na jednom mieste ,je to posledné miesto na kraji keď mu tam stoja spomínané vozidla nikoho tým priestorovo neobmedzuje! Podľa potreby s jedným s nich ide preč a keď sa vráti znovu tam zaparkuje čím neuchudobni parkovisko o ďalšie miesto! Čakáte že pôjde jedna osoba na dvoch vozidlách naraz alebo čo?

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.