Doplnenie dopravného značenia

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Uzavretý
meno
Danka Halamová 16. februára 2018

V prílohe prikladáme žiadosť o umiestnenie DZ Zákaz státia. (Žiadosť sme pred 30 dňami poslali aj na MsÚ-dodnes sme nedostali odpoveď). Argument MsP, že tam nikdy nikoho nevideli stáť, môže byť správny len vtedy keď tam boli v nevhodný čas. Ak autá parkujú v križovatke tak ako sme to zakreslili, zužujú prejazd, viditeľnosť do križovatky a navyše zamedzujú výhľad na priechod pre chodcov.

16. február 2018

Odpoveď samosprávy

Vážená pani Halamová
Cestný správny orgán určuje použitie dopravného značenia a dopravných zariadení po odsúhlasení okresným dopravným inšpektorátom na základe odborného posúdenia (nie na základe želaní pisateľov) a v súlade so zákonom č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a s vykonávacou vyhláškou č. 9/2009 Z.z. (nie podľa cestného zákona, ako mylne uvádzate).

Podľa § 61 ods.1 zákona o cestnej premávke:
Dopravné značky a dopravné zariadenia sa smú používať len v takom rozsahu a takým spôsobom, ako to nevyhnutne vyžaduje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.
Podľa § 8 ods. 7 vyhlášky:
Dopravnými značkami a dopravnými zariadeniami sa spravidla nevyznačuje zákaz alebo príkaz vyplývajúci zo všeobecných ustanovení pravidiel cestnej premávky.

Niektoré všeobecné ustanovenia zákona o cestnej premávke vzťahujúce sa na Vami uvedený problém:
§ 23 ods. 1
Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy.

§ 25 ods.1:
Vodič nesmie zastaviť a stáť
a) v neprehľadnej zákrute a v jej tesnej blízkosti,
c) na priechode pre chodcov alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi,
d) na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru "T" na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty,
q) na chodníku okrem prípadu podľa § 52 ods. 2,
s) na cestnej zeleni a inej verejne prístupnej zeleni, na ostrovčekoch a deliacich pásoch, ak to nie je dovolené dopravnou značkou,

Konkrétne podmienky lokality a dopravnotechnické parametre komunikácie neumožňujú legálne státie vozidiel na vozovke mimo parkovacích plôch. Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že dopravný režim v lokalite je upravený dostatočne a doplnenie existujúceho dopravného značenia podľa Vami predloženého návrhu je bezpredmetné.


MsÚ, oddelenie dopravných stavieb
16. február 2018

Danka Halamová

Ďakujeme za odpoveď.
Usudzujeme teda, že parkovanie na priechode pre chodcov, resp. vo vzdialenosti menšej ako 50 cm od okraja zebry je v tejto ulici tolerované aj keď to zákon o cestnej premávke určuje inak a navyše je tu aj kontajnerové státie.(Zaujímavé, že na Šalgotarijánskej ulici za porušenie tohto § dávali papuče, na Tulskej nie).
"Podľa zákona o cestnej premávke 8/2009, §25, ods.1, písmeno c) na priechode pre chodcov alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi a písmeno (komunikácia je obojsmerná), d) na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru "T" na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty.
Presne v tomto mieste je porušený a porušovaný denne §25 - čiže vodiči nedodržiavajú zákon a polícia to toleruje. Žiaľ na ohľaduplnosť šoférov sa nemôžu rodičia spoľahnúť. Že tento problém nastane sme vedeli všetci a upozorňovali sme práve Váš odbor naň už počas výstavby bytoviek- hlavne túto križovatku. Nie sme developeri, sme len obyvatelia, žiaľ.
Čakáme na nešťastie-pretože je to hlavný prístup a príjazd do ZŠ.Dieťa vybehne na priechod pre chodcov, ale vodič ho nevidí, keďže z každej strany je pred priechodom pár cm od hranice zebry zaparkované auto. Samozrejme nie len dieťa aj ostatní občania.

Za odpoveď ďakujeme, svoju povinnosť odpovedať ste si splnili, problém ste vyriešili a uzavreli.

Admin môže označiť podnet za "uzavretý resp. vyriešený". Nie je potrebné k nemu diskutovať.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania