Riešenie priestupkov zo strany Mestskej polície

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Uzavretý
meno
Michal 04. apríla 2018

Na tento problém som upozornil aj vo svojom predchádzajúcom podnete, tu prikladám aj foto vozidla zaparkovaného pred ZC SSE v Kapitulskej ul. resp. ul. Jána Cikkera (stojí tam už vyše mesiaca a zaberá 1 z dvoch miest pre zákazníkov SSE) ak takýmto spôsobom mieni mesto Banská Bystrica a mestská polícia riešiť priestupky voči statickej doprave, tak im pekne ďakujem a pozdravujem ich. Tento problém je dlhodobý a Mestská polícia takéto záležitosti rieši alibisticky "papučov" nakoľko odťah nedokážu zabezpečiť (na zamyslenie).

05. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, vážený pán Michal,

Váš podnet bol prešetrený. K veci za MsP v Banskej Bystrici uvádzam, že nie je pravdivé Vaše tvrdenie o tom, že predmetné vozidlo stojí na jednom z dvoch miest vyhradených pre zákazníkov SSE. Na mieste sa nenachádza žiadne zvislé dopravné značenie, ktorým by bolo zákonne vyhradené parkovanie pre klientov SSE. To čo uvádzate platilo v minulosti, niekoľko rokov späť.

Predmetné vozidlo stojí na verejne prístupnom a nevyhradenom parkovacom mieste a v protismere. Uvedené vozidlo bolo zablokované na základe oznamu občana, že údajne viac dní stojí v platenej zóne bez úhrady parkovacieho poplatku, ale aj z dôvodu ochrany majetku, nakoľko vozidlo nebolo uzamknuté. Podľa poskytnutých informácií hliadke MsP bol vodič vozidla údajne riešený príslušníkmi PZ a zrejme na ich pokyn bolo vozidlo odstavené takýmto spôsobom. Vozidlo bolo zablokované dňa 31.01.2018 vo večernej dobe a v zmysle príslušného ustanovenia zákona o obecnej polícii príslušníkmi MsP. Teda vozidlo tam stojí už viac ako 2 mesiace.

Vlastník, užívateľ alebo prevádzkovateľ vozidla zatiaľ neoznámil MsP potrebu a žiadosť zložiť technické zariadenie proti odjazdu vozidla a s vozidlom manipulovať, resp. odísť z miesta.

Mestská polícia v Banskej Bystrici vykonala úkony za účelom zistenia kontaktu na majiteľa vozidla, zatiaľ však neúspešne.

Odstránenie vozidla správcom cesty môže byť vykonané len za dodržania podmienok v zmysle príslušného ustanovenia zákona o cestnej premávke, čo však podľa MsP nie je tento prípad. Je potrebné brať do úvahy najmä to, že prekážkou cestnej premávky je všetko, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov. Predmetné vozidlo však stojí v parkovacom boxe, aj keď v protismere a netvorí prekážku v jazde a nebráni v pohybe chodcom.

Mestská polícia v Banskej Bystrici rieši problematiku statickej dopravy v zákonnom rozsahu a nie nad rámec zákona a už vôbec nie alibisticky ako sa domnievate.

Je pravdou, že príslušníci MsP nemajú k dispozícii odťahovú službu. Je však nutné uviesť, že podľa názoru náčelníka MsP on o potrebe zriadiť takúto službu, na rýchle riešenie problémov v doprave, informoval v minulosti kompetentné osoby v mestskej samospráve.

Príslušníci MsP konali v tomto prípade zákonne.

Ak máte záujem riešiť problematiku statickej dopravy vo vzťahu k úkonom MsP v Banskej Bystrici, prosím navštívte útvar MsP v Banskej Bystrici alebo navrhnite zákonné a progresívne riešenie veci inou cestou.

Ďakujeme za pozdrav a verejné vyjadrenie názoru na konanie MsP.

Pavol Slovák
zástupca náčelníka MsP pre výkon služby
MsP v Banskej Bystrici
06. apríl 2018

Michal

Ďakujem pekne za odpoveď, napriek Vami uvedeným skutočnostiam si však myslím, že nie je pre mňa ani ostatných vodičov uspokojivým riešením nechať vozidlo zaberať parkovacie miesto, ktorých je nedostatok v súčasnosti nedostatok takýto dlhý čas. Moj podnet nebol adresovaný len MsP ale aj magistrátu, keďže podľa Vašich slov vo veci odťahu maju kompetencie konať tam. Myslím si, že keď odťah vrakov a zle zaparkovaných vozidiel dokážu zabezpečiť v susednom Zvolene (ako mi bolo povedané poslancom tamojšieho mestského zastupiteľstva) nemal by to byť problém ani v našom meste.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania