Parkujúce vozidlá - Ľuda Ondrejova

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Uzavretý
meno
Peter 23. novembra 2018

Na ulici Luda Ondrejova dlhodobo parkuju vozidla po oboch stranach vozovky, blokuju cast cesty a okrem toho nedodrzuju zakonom stanovenu minimalnu sirku vozovky, ktora musi ostat volna. Nakolko sa jedna o obojsmernu ulicu, taketo parkovanie je tu nelegalne.

Chcel by som poprosit o realizaciu niektorej z monznosti, ktora by pomohla minimalizovat problemy sposobene tymto parkovanim (ci uz pre obyvatelov, alebo aj vozidla, ktore tade prechadzaju). Nakolko v sucasnosti tu dochadza ku koliznym situaciam a je to nebezpecne:

1. Osadit znacky zakaz statia na obe strany vozovky
2. Osadit na ulicu spomalovaci retarder
3. Znizit na danej ulici rychlost
4. Zvysit kontrolu parkovania Mestskou policiou

Dakujem

26. november 2018

Odpoveď samosprávy

Cestný správny orgán Mesto Banská Bystrica nesúhlasí s doplnením dopravného značenia, znížením maximálnej povolenej rýchlosti ani s doplnením spomaľovacích prahov, nakoľko zákaz státia vyplýva zo všeobecných ustanovení zákona č.8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 23 - 25), maximálna povolená rýchlosť v obci 50 km za hodinu neznamená že vodič má všade ísť touto rýchlosťou, ale vodič je povinný prispôsobiť svoju rýchlosť povahe vozovky, dopravnej situácii a svojim schopnostiam, prefabrikované spomaľovacie prahy negatívnym spôsobom ovplyvňujú životné prostredie a to najmä hlukom otrasmi a zvýšenými emisiami výfukových plynov, ale aj vzhľadom k obojstrannej zástavbe RD ako aj vjazdom do týchto objektov. V danom úseku je potrebná hlavne kontrolná činnosť zo strany policajných orgánov, ktoré by sa mali zamerať na nelegálne státie vozidiel na komunikácií.

Mesto Banská Bystrica, Mestský úrad v Banskej Bystrici, Stavebný úrad, Oddelenie dopravných stavieb
14. december 2018

Radim

Správna a zákonná odpoveď.
Policajný orgán miestne príslušný je Okresný dopravný inšpektorát.
17. december 2018

Odpoveď samosprávy

Mestská polícia vykonala v období od nahlásenia podnetu do 14.12.2018 osem krát kontrolu dodržiavania dopravných predpisovn, pričom v prvých dvoch dňoch bolo na mieste zistených niekoľko vozidiel, ktorých vodiči porušovali pravidlá cestnej premávky, na čo boli títo vodiči upozornení hliadkou MsP. Po tomto upozornení už na tejto ulici neboli zistené ďalšie porušenia zákona č.8/2009 Z.z. Vzhľadom k zlepšeniu situácie na Ulici Ľuda Ondrejova budú príslušníci MsP vykonávať kontrolu dodržiavania platných dopravných predpisov len v nepravidelných intervaloch počas výkonu služby v záujme zachovania súčasného zákonného stavu. Ak budú zistené nové opakované porušenia pravidiel cestnej premávky, kontroly opäť zintenzívnime. Zároveň žiadam občanov o pomoc pri odhaľovaní priestupcov nedodržujúcich platné pravidlá cestnej dopravy, aby v prípade zistenia takéhoto porušenia svoje zistenia oznámili v aktuálnom čase na telefónnu linku 159, kde príslušník operačného strediska MsP vie operatívne poslať na miesto priestupku hliadku MsP na preverenie oznamu a vyriešenie priestupku.


Mgr. Pavel Koreň, veliteľ obvodu MsP Banská Bystrica
07. apríl 2019

Matej M.

Mily pan Peter,
sice je to uz uzavrety podnet, ale asi ste jeden z tych pretekarov co si touto obytnou zonou skracuju trasu. Dovolte mi teda prispiet opacny nazor na takuto situaciu, parkuju tu obyvatelia tejto casti, mozno do roku 2010 kludnej zony, ale odkedy bol dobudovany obchvat a nedobudovane prepojenie kostiviarska sasova, je tu sialena premavka ulicou Ondrejova aj ulicou Jurovskeho. Cize skor by som pozadoval od mesta osadit na tieto ulice znacky Prejazd zakazny, alebo znackami Obytna zona a znizenim rychlosti na 30 kmh, lebo co tu predvadzaju niektori soferi je uzas a len sa cudujem, ze este nedoslo k nejakej tragedii.
Matej
23. august 2020

Peter

Dobry den Matej. Nemam problem s osadenim retarderov, alebo spomalenia rychlosti (to som okrem ineho ponukal aj ako moznosti v prvom prispevku). Ano, skracujem si tade cestu, ked je hlavna cesta plna a akceptujem vsetky obmedzenia, ktore tam budu. Ide ale o to, aby aj obyvatelia tejto casi dodrzovali predpisy - nehovoriac o tom, ze kazdy tam ma dvor, takze nie je najmensi dovod blokovat cestu. Inde v meste sa za take parkovanie dostavaju pokuty... Ide len o toto, o nic viac.
24. august 2020

Radim

Všetky motorové vozidla majú parkovať vo dvore. Kto parkuje na komunikácií má dostať papuču. Ak by to aj šírkové pomery umožňovali, teda 6 metrov okolo vozidla pre oba smery jazdy, dal by som im zaplatiť daň za obsadenie verejného priestranstva.
Máte dvor tak parkujte v ňom, nemáš dvor, tak používaj MHD. Alebo si zaplať parkovacie miesto, ktoré je na to určené.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania