Brezová-zviera-túlavé

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Uzavretý
meno
Mária Dvořáčková 07. novembra 2019

Chcela by som kompetentných požiadať o urýchlené riešenie situácie, ktorá nastala na mestskom cintoríne v Kremničke. Po pár rokoch je areál cintorína opäť rozrytý od diviakov. Niektoré časti sú skutočne v alarmujúcom stave, podľa pôdy je vidieť, že zver sa pohybuje v bezprostrednej blízkosti hrobov.

Áno, viem, videla som oznam, že 8.10.2019 boli osadený pachový ohradník s tým, že do 14 dní by sa mala situácia zlepšiť. Bola som v priebehu mesiaca október aj november na cintoríne viackrát, bohužiaľ nevidela som zlepšenie situácie, skôr naopak.

Areál cintorína nie je oplotený, resp. pletivo je na mnohých miestach porušené. Myslím, že takáto situácia je pre návštevníkov cintorína nebezpečná a z hľadiska úcty k zosnulým absolútne neprijateľná.

22. november 2019

Odkazprestarostu.sk

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Admin OpS
09. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

S problémom výskytu diviačej zvery ako aj srnčej zvery sa stretávame aj naďalej a aj na všetkých prímestských cintorínoch situovaných v blízkosti lesov a polí.
Spôsobuje nám to problémy pri kosení trávnatých plôch, pretože tieto plochy sa nedajú kosiť mechanizmami a musia byť najprv manuálne upravené.
V roku 2022 sme výskyt zvery na Centrálnom pohrebisku zaznamenali 3x. raz na trávnatej ploche pri prístupovej ceste do krematória a jeden krát na novo vzniknutej
rozsypovej lúčke pri pomníku nenarodených detičiek a 1x na B sektore Centrálneho pohrebiska mesta BB, ktorá je aj oplotená. Pokusy z minulých období chemicky odstrašiť zver boli krátkodobo účinné s nežiadúcimi vedľajšími efektami.
Častosť a rozsah takto poznačených plôch návštevou diviačej zvery je za posledné 2 roky minimálny. Oplotenie cintorínov je účinné len čiastočne (viď spomínaný oplotený B sektor Centrálneho pohrebiska) a ani nie je technicky realizovateľné uzavrieť tak rozsiahly areál Centrálneho pohrebiska mesta BB.
100 percentnému pohybu zveri jednoducho nie je možné zamedziť. Pokiaľ by nájomcom hrobových miest vznikla škoda na doporučujeme si takto vzniknutú škodu riešiť krytím z poistenia domácnosti, nakoľko niektoré poistné spoločnosti kryjú touto poistkou aj majetok umiestnený mimo domácnosť a vzťahuje sa to aj na hrobové miesto. Správa cintorínov sa so zvýšenou prácnosťou pri odstraňovaním vzniknutých situácií vie vysporiadať.

Ing. Martin Šikula
vedúci krematória a cintorínskych služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania