Jazmínová-znečisťovanie-pôdy

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Vyriešený
meno
Jaro 28. júna 2020

Zrejme ostatný pondelok (tj. 22. júna) niekto vytvoril kôpku zo stavebného odpadu (kúsky asfaltu a betónu) na okraji ulice Jazmínová. Zrejme to bol niekto z tejto ulice, resp. z najbližšieho okolia. Považujem ten čin za obzvlášť drzý, alebo hodne nahlúply, lebo to zložil na mieste voľne viditeľnom z okolia, ktoré vidí a kde sa pohybuje dosť veľa ľudí. To miesto tesne pri ceste sa už niekoľko rokov kosí, po tom čo bolo postupne skultivované práve od podobných odpadov. Takéto, resp. podobné kôpky odpadov, resp. zárodky nových skládok stále vznikajú, toto nie je výnimka. To že sa to stále deje považujem za dlhodobé zlyhanie obcí, štátu, polície, ktorá takéto prípady mala dávno rázne riešiť vyšetrením a pokutami, príp. aj väzením aby si ďalšie osoby rozmysleli, či a kde idú hromadiť odpady.

13. júl 2020

Odkazprestarostu.sk

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Admin OpS
28. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

predmetný komunálny odpad umiestnený v rozpore so zák. č. 79/2015 Z.z. o odpadoch na ul. Jazmínovej bol vzhľadom na to, že sa nepodarilo zistiť jeho pôvodcu odstránený zmluvnou zberovou spoločnosťou v súlade s ods. 18 § 15 zákona o odpadoch dňa 25.7.2020.

Ing. Michal Štúber
odd. odpadového hospodárstva a ÚVP
MsÚ Banská Bystrica
29. júl 2020

Jaro

Ďakujem pekne za odstránenie tejto konkrétnej kôpky odpadu z okolia našej ulice.

Všeobecne k podobným prípadom stále platí to čo som písal na úvod k podnetu: štát, obce, ľudia v tomto zlyhávajú, normálne a efektívne riešenie chýba. V médiách sa riešia, resp. píše sa o všetkom možnom pochabým/cirkusovým spôsobom, napr. o diplomovkách politikov a podobných veciach. Aj na to treba systémové riešenie (v školstve) a nie cirkus v médiách o ľuďoch, ktorých schopnosti už dávno preverila prax. Oproti tomu sa prehliada (totálna?) neschopnosť polície zisťovať priestupcov a páchateľov vytvárania nových skládok odpadov, ako by to bola v dnešnej dobe ktovie aká ťažká, neriešiteľná, alebo záhadná vec.
29. júl 2020

Jaro

Ešte dodávam k predošlému. Iste nie vždy sa dá vypátrať pôvodca nelegálneho ukladania/odhadzovania odpadu, to chápem. Ale v niektorých prípadoch, resp. aspoň v časti prípadov by sa to dalo a dá sa to. Také prípady, kde sa pôvodca vyšetrí a nájde, by mali byť príkladne riešené: znečisťovateľ pokutovaný, pre verejnosť ZVEREJNENÁ jeho identita - o tom by mali médiá písať články a robiť reportáže/osvetu (namiesto napr. pretriasania/vypisovania klebiet o celebritách). V súčasnosti vidíme asi skôr opak: niekomu sa aj podarí súkromne natočiť na kameru moment nelegálneho zbavovania sa odpadu, ale taký záznam polícia vraj nemôže použiť, lebo vraj nebol urobený v súlade so zákonom (taký prípad nedávno ukázala akási TV).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.