Jamy na Ďumbierskej, alebo kanálová katastrofa a iné nebezpečia

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

Vyriešený
meno
Arnie 20. mája 2014

Ide o ulicu Ďumbierska s pokračovaním na Rudlovskú cestu, od križovatky pri opornom múre až po čerpaciu stanicu Agip.
Na uvedenom úseku je viac ako 20 rôznych poklopov či kanalizačných vpustov a všetky sú vytlčené, zle osadené a pri prejazde robia riadny rachot. Tvoria na ceste nebezpečné jamy po ktorých sa nedá jazdiť bez poškodzovania vozidiel. Vodiči sa im preto snažia všemožne vyhýbať, niektorý prudkým brzdením iní kľučkovaním a zachádzaním do protismeru.
Na Ďumbierskej pred rodinnými domami čiastočne na chodníku a čiastočne na tejto frekventovanej ceste s obľubou parkujú autá, ktoré celý čas, ale najmä v špičke mimoriadne komplikujú a zhoršujú dopravnú situáciu. Na väčšine zastávok MHD sú úzke a niekde dokonca úplne chýbajú odstavné pruhy pre autobusy MHD čo vedie k spomaleniam, zápcham a kolíziám. Spolu z chýbajúcim vodorovným dopravným značením je tu denne postarané o adrenalínovú jazdu, ktorá myslím nemá na Slovensku konkurenciu.
Nakoľko sa jedná o dôležitú a veľmi frekventovanú cestu spájajúcu sídlisko Sásová s obchvatom mesta, je načase urýchlene započať komplexnú rekonštrukciu tohto úseku. V rámci nej treba vyriešiť žalostný stav poklopov a vpustov, zakázať parkovanie na tomto úseku, pravidelne obnovovať vodorovné dopravné značenie a dobudovať dostatočne široké odstavné pruhy pre MHD. Pre zdokonalenie a zvýšenie bezpečnosti by to chcelo nejaké podchody či nadchody pre peších. V 21-storočí sa to takto v krajinách EÚ štandardne robí.
A nezačnite prosím s rečami typu "nie sú peniaze", pretože všetci platíme dostatočne vysoké dane a iné odvody za ktoré si zaslúžime adekvátny stav ciest. Treba tiež pohľadať peniaze ušetrené zo zimnej údržby. Nový pán predseda BBSK mal v predvolebných vystúpeniach veľmi jasnú predstavu o opravách ciest, ktorá zahŕňala lopaty, krompáče a armádu nezamestnaných. Takže v mene všetkých, ktorí denne na tejto ceste zažívajú šoky prosím, začnite konať. Je najvyšší čas.

12. júl 2014

Arnie

Tak vodorovné dopravné značenie bolo obnovené a jeden poklop bol opravený. Síce len jeden a určite nie ten najhorší, ale začať nejako treba. Vodiči sa tešia na ďalšie pokračovanie.
06. november 2014

Odpoveď samosprávy

Oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí ako správca miestnych komunikácií obnoví vodorovné dopravné značenie (deliace čiary) do 20.6.2014 tak ako malo naplánované podľa plánu prác obnovy vodorovného dopravného značenia. Parkovanie vozidiel na chodníkoch ak nie je v súlade so § 52, ods. 2 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov (cestný zákon), prešetruje mestská polícia.

Oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí, MsÚ Banská Bystrica
14. august 2016

Arnie

Podnet možno považovať za vyriešený. Vodorovné dopravné značenie bolo obnovené, väčšina kanálových poklopov opravených a dokonca bola na zastávke vybudovaná plocha pre autobusy MHD, takže pri státí na zastávke nezavadzajú premávke. Parkovanie polovicou auta na ceste pretrváva, ale na to pôjde samostatný podnet.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania