Čiližská-zviera-túlavé

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vrakuňa

Vyriešený
meno
Vladimir 23. septembra 2020

Dobrý deň,

na Čiližskej 36 si niekto z nájomníkov osvojil túlavú mačku. Postavil jej príbytok pred vchod do paneláku a každé ráno a večer sú pred krabicu postavené misky so žrádlom. Komunikácia s istými nájomníkmi je bez výsledku, Nepomáha oznam na vchodových dverách, ani nami odstránený príbytok, o dva dni je to späť pred vchodom, častokrát vytiahnuté zo smetného kontajnera. Misky s jedlom sú tam aj cez noc, behajú tam potkany a v teplejších dňoch sa pri vchode šíri zápach z výkalov a pokazeného žrádla.
Žiadam Vás pekne o vyriešenie tohto problému.
Ďakujem.

24. september 2020

Nace

Preboha to ako je toto mozne a este k tomu v hlavnom meste? To si ako moze niekto toto dovolit bez suhlasu najomnikov bytoveho domu?
Dobre ja si zajtra na vchodove dvere nasho domu uviazem kozu alebo ovcu a chuderku budem krmit. To uz vazne ludia uz stracaju akykolvek zbytok rozumu.
Zavolajte Jojku ci Markizu nech vidia co za ludia tam ziju.
Katastrofa
30. september 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme Vám za podnet. Problematikou sa v priebehu minulých týždňov zaoberali pracovníci nášho úradu, nakoľko nám v predmetnej veci bolo doručených viacero podnetov, ktoré poukazovali na aktivitu občana, ktorý kŕmi mačky a stará sa o ich „príbytok“ pred bytovým domom. Bol niekoľkokrát oslovený susedmi, avšak bezvýsledne. Z tohto dôvodu sa občania obrátili so žiadosťou o riešenie na náš úrad. V tomto prípade ide o obťažovanie a zhoršovanie podmienok bývania. Kŕmením a prechovávaním mačiek sa porušujete zákon NR SR č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. V zmysle uvedeného zákona si Domovým poriadkom vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome schválili súbor pravidiel a zásad dodržiavania dobrých mravov. Kŕmením a prechovávaním mačiek sa porušuje domový poriadok, zároveň aj Občiansky zákonník, v zmysle ktorého nikto nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov. To znamená, že sused nemôže obmedzovať suseda chovaním mačiek, ktoré vchod znečisťujú. Zvyšky jedla, ktorými sa kŕmia mačky napomáhajú aj k výskytu a premnoženiu hlodavcov, čo zvyšuje nároky na deratizáciu bytového domu. Z dôvodu, že vchod, kde sa zdržiavajú mačky patrí do spoločných častí a spoločných zariadení domu, zvýšené náklady na deratizáciu idú z peňaženiek vlastníkov bytov, pretože správca je povinný ju vykonať. Pokiaľ sa ponechávajú zvyšky jedla pred domom, ide o znečisťovanie verejného priestranstva, a tým sa porušuje Všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Vrakuňa č. 2/2017 zo dňa 12.12.2017 o dodržiavaní čistoty a poriadku na území MČ BA-Vrakuňa. Pri uvedenom porušení sa jedná o priestupok na úseku dodržiavania čistoty a poriadku, za ktorý hrozí pokuta.

Kŕmiť túlavé mačky nie je vhodné, nesocializovaná mačka je vo svojej podstate lovec, ktorý sa dokáže uživiť sám. Ich prikrmovaním sa zvyšuje možnosť ich neželaného premnožovania, znečisťovania verejných plôch exkrementami, nehovoriac o tom, že pritom dochádza aj k znečisťovaniu detských ihrísk. Kolónia takýchto mačiek, ktoré sa zdržujú v lokalite, kde sú prikrmované, predstavuje aj riziko šírenia infekčných chorôb, čím môže byť ohrozené hlavne zdravie detí. Kŕmenie mačiek neodporúča ani Sloboda Zvierat a upozorňuje na fakt, že kŕmenie mačiek bez kastrácie situáciu zhoršuje, ich prikrmovaním ľudia zasahujú do ich prirodzenej rovnováhy.

Záleží nám na čistote životného prostredia a verejného priestoru, a preto bola občanovi zaslaná výzva, v ktorej bolo uvedené, aby sa zdržal nevhodného konania – kŕmenia a prechovávania mačiek vo vchode na Čiližskej ul. Nakoľko sa celá situácia komunikovala aj osobne, v priebehu včerajšieho dňa došlo k náprave, mačke bol nájdený náhradný domov - predmetná situácia sa teda vyriešila nie len v prospech obyvateľov a ŽP, ale najmä v prospech zvieratka, ktoré našlo nový domov.

S prianím pekného dňa
Kto? Referát životného prostredia, verejnoprospešných služieb a odpadového hospodárstva

Mgr. Rastislava Mihóková
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Vrakuňa

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania