Most Lafranconi-kyvadlové zoskoky a kolízne situácie

Zodpovednosť za riešenie: Národná diaľničná spoločnosť

Vyriešený
meno
Juraj 05. októbra 2020

Na cyklo lavke pod mostom Lafranconi sa pravidelne organizuju kyvadlove zoskoky (bungee jumping). Okrem toho, ze organizator zablokuje cast jedneho pruhu kvoli tahaniu lana, po druhom sa bezohladne motkaju ti, ktori sa prisli na zoskok pozriet.
Chcel by som poziadat spravcu mosta, aby to zacal riesit, lebo tam vznikaju zbytocne kolizne situacie.
Dakujem.

05. október 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Magistrát hlavného mesta
05. október 2020

Peter

plus by som položil otázky, či na túto činnosť majú povolenie, živnostenské oprávnenie a spôsob inkasovania peňazí na moste priamo do rúk organizátorov bez registračnej pokladnice. A ešte je otázna legálnosti ukotvenia istenia o zábradlie hore na moste. Podnikanie je ok, rozširuje to možnosti pre turistov, no musí byť legálne.
05. október 2020

Pozorovatel

kto vie ci maju organizatori a "ucinkujuci" zaplatene poistenie na takyto vysoko rizikovy "sport" (tu poistku a sadzbu by som chcel vidiet :-) ), alebo zachranne a zdravotne vykony po nevydarenom zoskoku budu hradene z verejnych fondov?
06. október 2020

Martin

Osobne poznám niekoľko ludí ktorí prišli k úrazu kolíziou pri korčulovaní na hrádzi. Tak nezabudnite nahlásiť aj hrádzu a korčuliarov, že vytvárajú kolízne situácie a korčulovanie je rizikový šport. O bicyklovaní ani nehovoriac. Dúfam že pre takéto rizikové športy majú korčuliari a cyklisti poistku.
06. október 2020

Pozorovatel

@Martin

Predpokladam, ze poistovne maji sporty rozdelene na bezne rekreacne, rizikove a tie ktore vobec nepoistia.
07. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa k nemu vyjadrí.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
07. október 2020

Pozorovatel

Mozem hadat, ze kompetentne oddelenie asi po tyzdni odpovie, ze most Lafranconi spravuje NDS a.s. ? 😁
07. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

most Lafranconi je v správe Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Riešenie podnetu preto preposielame do zodpovednosti NDS.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
07. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

most Lafranconi je v správe Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Riešenie podnetu preto preposielame do zodpovednosti NDS.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
07. október 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Národná diaľničná spoločnosť
07. október 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Národná diaľničná spoločnosť
07. október 2020

Pozorovatel

👍 za rychlost. Nepolavujte v nastupenom trende.
13. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v súvislosti s kyvadlovými zoskokmi z mosta Lafranconi, na ktoré poukazujete, si dovoľujeme uviesť, že NDS neudelila súhlas s realizáciou zoskokov, na základe ktorého by mohol cestný správny orgán, t. j. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV SR), vydať povolenie na realizáciu predmetnej činnosti. Ak sa takáto aktivita vykonáva, realizuje sa nelegálne. NDS preto podá podnet na MDV SR za účelom uskutočnenia štátneho odborného dohľadu nad organizovaním nelegálnych zoskokov. Zároveň budeme informovať verejnosť o zákaze uvedenej činnosti na lávke mosta Lafranconi formou informačných tabúľ.

S úctou

MEDIA TÍM NDS
13. október 2020

Martin Miklošík

Dobrý deň
poprosím informáciu na základe akej legislatívy považujete kyvadlovy skok za nelegálny ?
1. nikto sa nepohybuje na mieste kde sa nesmie byť ( tak isto ako tam môže byť fotograf, chodec, cyklista, korčuliar ... tam môže byť aj akýkoľvek športovec, turista, náhodný okoloidúci)
2. nikto nevykonáva zakázanú činnost ( hojdať sa je zakázané niekde ? zatvoríme všetky detské ihriská resp. hojdačky na nich ? )
3. na základe čoho chcete uvedenú činnost zakázať ? že sa to niektorému arogantnému jedincovi nepáči je jedna vec, aj mne sa nepáči veľa vecí ale to je problém trosku niekde inde.
4. taktiež poprosím informáciu na základe čoho chcete povoliť niečo čo nieje zakázané ?

ďakujem vopred za odpoveď
s pozdravom
Martin Miklošík
13. október 2020

Juraj

Most Lafranconi je dialnicnym mostom. Pod vozovkou su dve lavky, z ktorych ta zapadna je urcena pre pesich, vychodna pre cyklistov. Pod mostom vedie plavebna draha aj velkych plavidiel. Rozdiel medzi dialnicnym mostom a hojdackami na detskom ihrisku je snad ocividny.
Podla logiky, ktoru ste uviedli, by bolo mozne hojdat sa na kazdom moste nad dialnicou. Ved co ma byt spravcu mosta do toho...
13. október 2020

Martin Miklošík

čakal som viac odborne a k veci. Na základe vašich tvrdení a prezentovaní lživých informácií si vás dovolujem upozorniť že KLAMETE a ZAVÁDZATE
1.na moste nieje vyhradené nič pre cyklistov!!! v prvom rade je tam chodník!!! skuste sa tam ist najprv pozriet, najs dopravne a ine značenie,napriklad vedie tade aj značená turistický chodník ( bielo/červeno/biela ) značka opakujúca sa na lávkach, o tom ako sa treba správať na chodníku sa tu nemienim rozpisovať.
2.ked tam uz budete skuste si najst plavebnú dráhu, je vymedzená červenou a zelenou bójkou, potom si pozrite značku na druhej časti mosta má vodorovné pruhy červený / biely / červený - zákaz preplávania !!!!
13. október 2020

Lukáš

toto nie je cyklochodník? sám som zažil tento rok ako ľudia na zoskovu zavadzali na cyklotrase na moste...Prekvapuje ma, že na toto nie je povolenie.
13. október 2020

Pozorovatel

@Martin Miklošík

1/ Most ma v sprave (mozno vo vlastnictve, ale to je teraz irelevantne) Narodna dialnicna spolocnost.
Cize o akejkolvek cinnosti, ktora sa vymyka "beznemu" pouzitiu mostu (presun vozidiel, ludi a cyklistov z jedneho brehu na druhy, na co most od svojej podstaty sluzi) by mal spravca / vlastnik vediet a SUHLASIT s takouto cinnostou, hlavne ak niekto ZNEUZIVA CUDZI majetok na podnikanie. Predpokladam, ze NDS by na zoskoky povolenie nedala.

2/ Ustava sice garantuje, ze co zakon obcanovi nezakazuje, tak to ma obcan povolene. A toto si vela ludi myli a mysli si, ze si mozu robit co chcu, kedy chcu a kde chcu, ale to je VELKY omyl, pretoze platia aj dalsie zakony a niekedy je potrebne pouzit aj ZDRAVY ROZUM a nie arogantne spravnie, co je v dnesnej dobe tak v mode.

3/ Na zaklade akej legislativy povazujete zoskok z portalu dialniceho zvisleho dopravneho znacenia nad odstavnym pruhom dialnice, alebo z priecneho ramena stlpu 400kV elelektrickeho vedenia? Existuje taka legislativa, alebo vas odradi zdravy rozum?
Viem ze su tieto priklady trocha pritiahnute za vlasy, ale asi nie su az tak vzdialene od obhajovania zoskokov mimo plavebnej drahy,
13. október 2020

Martin Miklošík

@Lukáš nie nieje, cyklochodník je označený značkami, a je výhradne pre použitie cyklistov, z druhej strany mosta tam vedú schody, tie su tiez pre cyklistov ? aj ked isiel v minulosti popri dunaji a PKO, končil pod mostom lafranconi, bola tam preciarknuta znacka, koniec cyklochodnika.
13. október 2020

Juraj

Ta znacka tam sice chyba, ale staci sa pozriet na smerovniky a znacenie na asfalte. Biela prerusovana ciara je len na jednej lavke a len na nej vidno cyklistov.
13. október 2020

Martin Miklošík

@Pozorovatel
1 .plne súhlasím, ale len s tym ze v poslenej dobe prevláda čím viac to arogantné správanie na každom kroku kde sa človek pohne, rozdiel za posledných 20 rokov je enormný.

2. ohladom cudzieho majetku, je to verejné priestranstvo, používame ho všetci či už na súkromné aktivity alebo podnikatelske, napríklad kto dovolí sprievodcovi v meste co vodí skupinu turistov podnikat v meste na verejnom priestranstve ? co take deti co su komercne cez leto v tábore a hraju sa v Sade Janka Krala, kto im to dovolil? Co ked pojdem zo sukromnym trenerom behania za uplatu po chodníku na moste ? kto mu dovolil tam podnikat ? nikto .. .lebo je na verejnom priestranstve, iná otázka je legálny príjem, ale nato máme kompetentné orgány, nech konajú!!!
Alebo, ked tam pojdem s kamaratom, pohojdame sa je to potom v poriadku ? nikto nepodniká.

3. vidim v tom velký rozdiel, rameno stlpu 400kV nieje verejne prístupné, skuste si trosku pozriet co je verejné priestranstvo, zákon č. 70/2018 Z. z, citujem z neho:
"Uvedená zmena umožní hlavnému mestu všeobecne záväznými nariadeniami stanovovať povinnosti a zákazy (za predpokladu, že majú oporu v zákone) na verejných priestranstvách bez ohľadu na ich vlastníctvo"
"Definícia verejného priestranstva vychádza z demonštratívneho výpočtu typických verejných priestorov, ktoré sú prístupné verejnosti (každému) bez akéhokoľvek obmedzenia, keďže sa všeobecne užívajú, a ktoré sú vo vlastníctve štátu, obce, inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby"

Stále nerozumiem kde a s čím je problém ked sa dakto hojdá na moste, ved ani na tom chodníku vtedy nieje. Chodievam tade na biku do aj z práce, a nielen tade, vadí mi vela áut vsade, semafory, chodci, kolobezkári, aj tí elektrickí,vadí mi ze koli tým arogantným uz nieje na nábreží cyklochodník iba pre nás cyklistov, ale nic ine mi neostáva iba to akceptovat a byt tolerantný ku vsetkým, co je asi hlavný problem toho ze sa to tu vobec riesi
13. október 2020

Martin Miklošík

@Juraj
odkedy biela prerusovana ciara znamena nieco vyhradene iba pre cyklistov ?
a co ta znacka pre turistov ? co tie schody co vedú hore na chodník ?

uz to tu nebudem riesit, nemá to s vami význam, nechcete akceptovat realitu

svetlo a mier všetkým
11. december 2020

Juraj

Podnet moze byt oznaceny za vyrieseny.
13. december 2020

Juraj

Aky je prosim Vas dovod prekrytia?
13. december 2020

Ma Plik

Jedna strana lavky je oznacena ako cyklotrasa (cervene C) a obe strany lavky su oznacene cervenou turistockou znackou. Z toho vyplyva, ze obe strany lavky smu pouzivat pesi chodci, cyklisti maju vyuzivat len jednu stranu. O tom, ze ludia nerozoznavaju a nedodrziavaju znacenie ani nejedem dalej polemizovat, mne sa to nepaci, ja znacenie dodrziavam. Ak ide o zoskoky, alebo hojdanie, alebo akokolvek to nazveme, nieje problem v samotnej cinnosti. Problemom su ludia, ktori sa pristavia a zoskoky sleduju. Koli zoskokom uzavru velku cast jedneho pruhu, ktory by mali cyklisti vyuzivat na prejazd lavky v smere do Karlovej Vsi. A toto je kamen urazu. Vznikaju nebezpecne situacie, koliziam sa tam tazko predchadza a ludia, ktori sa motaju okolo zoskoku sa nedisciplinovane motaju po celej sirke lavky, co castokrat znemoznuje cyklistom v plynulom prejazde. Tuto lavku vyuzivam denne niekedy aj viac krat. Velmi ma rozculuje, ze ludia nedokazu reagovat na zvoncek, na hlasne piskanie a dokonca ani na hlasne kricanie. VELA krat sa mi stalo, ze niektori bez obzretia zrazu skocili priamo predomna aj napriek tomu, ze som na seba uz zdialky hlucne upozornoval. Je to tam velmi nebezpecne a najma ak mam tadial prechadzat s cyklovozikom, vzdy som zbytocne nervozny, ci mi nejaky zadubeny jedinec nevbehne pod kolesa. Ludia su jednoducho ovce s klapkami na ociach, hluchi a bezohladni, vidiaci len seba a spoliehajici sa na toho druheho, ze da pozor. Takato situacia je tam neakceptovatelna. Ked sa zrazu objavili zakazove tabulky zoskokov, mna osobne to velmi potesilo. Len skoda, ze hned na druhy den boli popisane a dnes uz prekryte sackami na smeti. Velmi by ma zaujimal dovod prekrytia a ak znacky platia, ako bude prebiehat kontrola dodrziavania tohto zakazu.
14. december 2020

Pozorovatel

@Ma Plik
to co popisujete je pravda a zaroven mate velku vyhodu, ze Vami popisane situacie uz zo skusenosti viete predvidat, na rovnom useku mate prehlad a viete sa na ne pripravit.
15. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dovoľujeme si Vás informovať, že nelegálne inštalované prekrytie informačnej tabule bolo odstránené.

Za podnet Vám ďakujeme.

S úctou

MEDIA TÍM NDS

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania