Vulgárna socha v Tržnici na Trnavskom mýte

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený
meno
Martin Žarnovický 19. júna 2014

Neviem o čo autorovi išlo, ale nechápem ako niekto mohol niečo takéto vôbec povoliť. V strede tržnice medzi predajcami kyslých uhoriek a kapusty sa nachádza gigantická ruka ukazujúca prostredník.... Nemám nič proti sochám, ale aby mi niečo pri nákupoch u obľúbených predajcov naznačovalo že mám ísť do p**e... Žiadam preto okamžité odstránenie tejto ohavy.

19. jún 2014

Jozef A

Niektorí umelci by sa mali vážne uvedomiť. Viem, že umenie je subjektívna vec, ale ak sa ľudia, ktorý odsúhlasili takéto niečo, stotožňujú s touto sochou, nech si ju namontujú doma. Alebo nech skúsia takéto gesto ukázať policajtom pri bežnej dopravnej kontrole. Znesiem veľa, ale takéhoto človeka by som s chuťou poslal do p..e ja.
19. jún 2014

Viktoria

Najprv si niečo o diele zistite:
http://zpravy.aktualne.cz/domaci/obri-vztyceny-prostrednicek-miri-na-prazsky-hrad/r~aeede6d23a2111e3a6f7002590604f2e/
19. jún 2014

Jozef A

Viktoria - a čo si máme o diele zistiť? Nerozumiem Vášmu komentáru. Podľa mńa tá plastika vyzerá tak ako vyzerá a hotovo. Do verejných priestorov sa určite nehodí, nech to už spáchal ktokoľvek.
19. jún 2014

Michal Š.

Fuj a tie nahotinky v múzeách na sochách a maľbách.. Zničiť! Spáliť! Pri mojom obyčajnom živote a obľúbených nákupoch ma to len vyrušuje!
20. jún 2014

Jozef A

Michal Š.: Pravdepodobne máme iný názor na to, čo je estetické a čo nie, čo oku lahodí a čo hyzdí. Je asi rozdiel vidieť nejaký umelecký akt a nejakú starú rašpľu s rozdžavenou p.čou. Prečo sa asi také maľby, alebo sochy nejako bežne na verejnosti nenachádzajú? Už len čakám, že nejaký "umelec" vytesá z kameňa tyčku a pekne ju ukáže svetu.
20. jún 2014

Michal Š.

Jozef A. Vy musíte byť veľmi sebastredným človekom, ak takéto umenie vzťahujete iba a práve na seba, v zmysle, že to ukazuje niekto vám. Áno, ani ja nevravím, že by sme len tak hocikde mali hocičo bez rozmyslu vystaviť, obzvlášť vulgarizmy, no väčšinou majú diela nejaký svoj kontext a pozadie, ktoré sa dá zistiť a potom posúdiť. Vo svetle celej diskusii o vhodnosti/nevhodnosti umenia sa mi zdá ale naozaj nemiestne prejavovať svoj názor tak, že požiadame správnu jednotku, aby dala dielo odstrániť a autorovi vulgárne vynadáme. Tomu sa hovorí kultúrna diskusia po slovensky. Skúste tu, možno vám to príde o niečo zaujímavejšie:
http://praha.idnes.cz/rozhovor-s-davidem-cernym-o-prostrednicku-na-vltave-f9m-/praha-zpravy.aspx?c=A131021_172410_praha-zpravy_zt
http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/umeni/prostrednicek-v-rece-ukazuje-na-hrad-gesto-je-pry-jednoznacne_286342.html#.U6PaZBY4PRc
20. jún 2014

Viktoria

Žiadam admina o okamžité odstránenie príspevkov Martina Žarnovického a Jozefa A.. Použili v nich vulgárne slovo, Jozef A. naviac urobil v slovnom spojení "ľudia, ktorý" hrubku. Uráža to moje estetické a gramatické cítenie.
20. jún 2014

Jozef A

Michal Š.: Kde som povedal, že tekéto umenie vzťahujem iba na seba? Dielo sa vždy ukazuje každému, kto sa v jeho okolí nachádza. A tvrdím niekde, že týmto žiadam samosprávnu jednotku, aby dielo odstránili a nadávam vulgárne autorovi? Hovorím o tom, že podľa môjho názoru nepatrí do verejných priestorov. Skúste si ešte raz prečítať moje komentáre, ale poriadne prosím.

Kultúrna diskusia po slovensky je podľa Vás asi to, že najprv niekde niečo (čo môže časť ľudí považovať za vulgárne) osadím a potom neskôr nechám ľudí hľadať si o diele informácie. Takže ako bežný šlovek, jeden z miliónov, pôjdem do tržnice, nájdem plastiku, ktorá sa mi zdá maximálne nevkusná, a budem frflať. Ale doma si aktívne vyhľadám informácie o diele na internete a všetko bude v poriadku, vysvetlené. Tak ste to mysleli?
Alebo možno nabudúce, ako autor, umiestnim tabuľku s textom, kde si nekultýrny národ môže prečítať, ako som to ja, umelec, s dielom myslel. Smiešne. Áno, diela môžu evokovať otázky. Toto konkrétne dielo ale podľa mňa, opakujem ešte raz, podľa mňa, presahuje hranicu vkusu. Ak by bolo vystavené niekde v galérii, tak nefrflem. Niečo si pomyslím o autorovi a hotovo. Tu je to ale na mieste, kde sa dielo ukazuje ľuďom, ktorí o to možno (v tomto prípade) nestoja.

Možno som kultúrny ignorat. Priznávam, aj to, že neviem, či o diele vznikla nejaká diskusia, na základe ktorej by sa usúdilo, že verejnosť niečo také chce, ale veľmi, veľmi o tom pochybujem.
20. jún 2014

Jozef A

Viktóriia: neviem, o čo Vám ide, či o čistotu jazyka, alebo o estetické cítenie. Nie som dokonalý, Vy asi áno. Žiadať môžete o čo chcete, ja nežiadam nič iné, len trocha zapojiť zdravý rozum. A vyjadrujem svoj názor. To je všetko.
20. jún 2014

Michal Š.

Jozef A.:Však ani ja netvrdím, že to tvrdíte vy, no autor tohto podnetu žiada okamžité odstránenie tejto ohavy, zatiaľčo Vy by ste radi poslal Davida Černého do ďalšieho vulgarizmu. Neberiem Vám názro, že to dielo tam nepatrí, no žiadať okamžité odstránenie alebo posielať autorov diela dakam podľa mňa nepatrí do štandardnej diskusie.
Dielo je tam vystavené vrámci festivalu umenia, ktory trva jeden mesiac a ludia, ktori sa zaujimaju o to, co sa okolo nich deje sa lahko dostanu k informaciam o pozadi toho-ktoreho diela. Sochu mimochodom odhaloval autor trznice za pritomnosti starostu mestskej casti a inych zucastnenych.
Verim, ze este par dni to vydrzite a socha vas nebude urazat, ale skor inspirovat ku nachadzaniu inych suvislosti, ktore prekracuju zdanlivo prvoplanovy povrch.
20. jún 2014

Jozef A

Michal Š.: Takže hypoteticky, keby ste mali pred vašim domom výhľad na takúto plastiku, tak by s tým nebol problém, správne? Pretože by Vás inšpirovala na nachádzanie iných súvilostí? A čo ak by niekto, kto len tak okolo Vás prejde po ulici, ukazoval všetkým naokolo, teda asi aj Vám, takéto gesto? Neposlali by ste ho kade ľahšie?
Ja chápem, čo chcel autor týmto dielom povedať, niečo som si aj o tom prečítal, ale nestotožňujem sa s takýmto prejavom. Ale nebojte sa, ja to tých pár dní vydržím.
No nič, možno sa k dielu vyjadrí aj niekto iný, zatiaľ sa vyjadrili štyria ľudia, dvom neprekáža, dokonca si ho pochvaľujú, dvom sa absolútne nepáči.
20. jún 2014

Michal Š.

Pozrite sa, bavíme sa o verejnom priestore, kde sa partička mladých ľudí rozhodla zorganizovať akciu, kde vystúpilo kopec umelcov, výtvarníkov a konali sa tam rôzne zaujímavé akcie, prišlo tam veľa ľudí, ktorí by tam inak neprišli a celkovo to na čas oživilo to miesto. Samozrejme, že nemusím súhlasiť s každým odprezentovaným kúskom a dokonca sa mi to ani páčiť nemusí, no celkovo by som bol veľmi rád, ak by mi pred domom (v prípade, že je tam verejný priestor a nie moja záhrada samozrejme) niekto niečo také zorganizoval. Ja sám sa často pozastavujem nad umením, ktorému nerozumiem a niekedy ma to aj rozčúli. No nikdy nespochybňujem samotný fakt osadenia len pre to, že sa to nepáči mne.
A myslím si, že porovnávať to s niekym, kto chodí medzi ľudí a posiela ich kade ľahšie je trochu scestné.
20. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za podnet. Socha (celý festival) sa končí 30.6.2014. Po tomto dátume bude socha z miesta Tržnice odstránená.

Ing. Natália Kudláčová
20. jún 2014

M.J.

Slabsi mentalny a kreativny vykon umelca. Sorry, ale jedinu hodnotu na tejto soche ma pouzity material a praca,
20. jún 2014

Hankerchief

Ta socha ukazuje vam ľudom buriacim sa, to čo ukazuje. Ostatni, čo su v pohode sa len pousmeju. Len niektori ľudia sa musia hneď rozčulovať nad uplnou banalitou. Čo keby ste aj vi niečo spravili.. možno aj sochu a umiestnili si ju niekam.. Možno by sa vam ulavilo. Ste neskutočne upjati a netolarantni a konzervativni, Dajte prosim nam mladym ľudom pokoj a priestor na naše zabavky.
20. jún 2014

antimentor

Junak triple-Hankeršéf, aby si nepukol z tohoto pseudodiela.
Inac, "vi" sa pise s tvrdym "y".
21. jún 2014

Martin Žarnovický

Viktoria najprv si niečo o tom čo som napísal zistite a až potom žiadajte o vymazanie ;-) ok?

Z článku ktorý ste sem poskytli vyberám "Nové dílo nechce příliš komentovat, podle něj je gesto dostatečně známé i výmluvné, důležité pak podle něj je, kam směřuje. "

Čo ste tým chceli Viktória naznačiť a čo si mám o tom študovať? Mieri na zákazníkov a predávajúcich "důležité pak podle něj je, kam směřuje. "

Niekto sa tu vyjadril, aby sme najprv "my búriaci sa" niečo postavili. Chcem zopakovať to čo som písal na začiatku. Nemám nič proti sochám, ale aby ma niečo pri nákupoch posielalo do p**e....

Takáto "socha" nemá čo hľadať na pokojnom verejnom priestranstve.

Ak by bol nejaký protest napr. pred úradom vlády, vtedy by svoje opodstatnenie určite našla a verím , že sa jej nájde aj užitočné využitie.

Inak MÚ ako ste vôbec niečo takéto mohli povoliť? Určite je fajn, že sa tu organizuje festival, ktorý pritiahne množstvo ľudí, ale bez vulgarizmov by sa to nedalo? ;-)
21. jún 2014

Jozef A

Martin Žarnovický: absolútne súhlasím. Tiež som za kultúru. Chápem ale, že prejav pubertálneho veku sa môže posunúť až do dospelosti. Je rozdiel medzi vyjadrením sa niekoho, ako súkromnej osoby, a rozdiel, keď chcem osloviť masy na verejnosti. Podobné je to so sprejermi. Tiež kričia, že potrebujú priestor na zábavky. Nech si teda pomaľujú vlastný dom. A takúto sochu tiež nech si jej autor dá pred svoj vlastný dom, potom to bude OK. Pre menej chápavých - vyjadrujem vlastný názor.
22. jún 2014

Viktoria

Martin Žarnovický, na jednej strane Vás poburuje vulgárne gesto, na druhej strane používate vulgarizmy na tomto fóre, ktoré je tiež verejným, hoci virtuálnym priestorom. Vadí mi nedôslednosť. Ak sa hráte na kultivovaného, tak sa aj búrte kultivovane.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania