Kamilková-Automobily-iné

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení

Dobry den, v lokalite nad zahradou optimista -pri zahradkach pravidelne dochadza ku koliznym situaciam, parkovaniu na sukromnych a lesnych pozemkoch a k blokovaniu vjazdov do zahrad. Prosim dala by sa tato situacia riesit osadenim zakazovych tabul? Dole na ceste pri optimistovi je dost priestoru na parkovanie Dakujem pekne. Prosim dufam, ze sa najde riesenie. Rozumiem, ze ludia chcu chodit do lesa, ale nie mozno za kazdu cenu zaparkovat najblizsie ako sa len da a komplikovat dopravu na ceste na sirku pre jedno auto.

27. október 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Podľa nám dostupných informácií nie je táto komunikácia zverená do siete miestnych komunikácií.

Za toho dôvodu jej správa prislúcha k majiteľovi pozemkov, ktorým je v tomto prípade Slovenská republika pravdepodobne v zastúpení Okresného úradu Bratislava.

Tomu podnet preposielame na ďalšie doriešenie.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
27. október 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Prosíme podnet preposlať na Okresný úrad Bratislava, ktorý spravuje pozemky pod komunikáciou.
27. október 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
27. október 2020

Martina

Ďakujem
28. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Kamilková ulica nespadá do pôsobnosti Okresného úradu Bratislava, Odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií. Tunajší úrad je príslušný cestný správny orgán pre cesty I. triedy podľa § 3 ods. 4 písm. a) a pre cesty II. a III. triedy podľa § 3 ods. 5 písm. a) zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov.

S pozdravom

Mgr. Monika Kinová

Hlavný radca | Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií | Okresný úrad Bratislava

Tomášikova 46 | 832 05 Bratislava | Slovenská republika
tel.: 09610 46 532
[email protected] | www.minv.sk
28. október 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Magistrát hlavného mesta
02. november 2020

Miroslav Daniš

Tento problém je dlhodobý a markantne sa prejavuje práve v týchto časoch Korony, kde početnosť a arogancia "vodičov" explicitne narastá úmerne s opatreniami proti Korone. Títo utekajúci "ľudia" pred Kornou si myslia, že neexistujú žiadne pravidlá a mantinely a môžu si dovoľovať všetko, aj ničenie životného prostredia a prírody. Keďže im to človek slušnou cestou nevysvetlí, sú tu na to (ne)kompetentné orgány, ktoré by mali zjednať nápravu. Operatívne a okamžite. Bohužiaľ to v našich zemepisných šírkach a domovských súradniciach nehrozí.
Na rovnaký problém som naposledy (a samozrejme aj veľa krát predtým) upozornil na tejto stránke v rubrike "otázky pre starostu" 7.mája 2020 -"Popolná-parkovanie-problémové :
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/90420/popolna-parkovanie-problemove",
kde som navrhoval aj možné a rýchle (okamžité) riešenia. A čo sa zmenilo. Vôbec nič. Podnet má stále status "V riešení" a tým fajka zhasla. Parkuje sa veselo ďalej... Urgoval som to na všetkých možných úrovniach - Mestské lesy, Štátne lesy, Mestská polícia, štátna polícia, magistrát, miestna samospráva (doklady môžem doložiť), operatívne volám na mestskú políciu... A výsledok - počty zaparkovaných áut ako pred nákupným centrom, Mestská polícia sa už ani po telefonáte neunúva tam poslať hliadku a problém riešiť. A ostatné zložky to už dávno zabalili, nebudú sa predsa zaoberať životným prostredím, ochranou prírody. Predsa nie je pred voľbami, netreba sa ľuďom zapáčiť...
Je to v nás a záleží len na nás, ako k tomu pristúpime a či to nevzdáme...
Ja osobne nie... Ale sám vojak v poli (v lese) toho veľa nedokáže. Som rád, že sa opäť niekto našiel, komu to nie je ľahostajné a zdvihol svoj hlas za správnu a prospešnú vec...
02. november 2020

Martina

Všetko má svoje hranice. Pána, ktorého som upozornila, že parkuje na súkromnom pozemku a zasahuje mi do brány, mi len povedal šak že by som prešla. Nemôže to takto pokračovať.
02. november 2020

Martina

A ďakujem pán Daniš za Vašu reakciu. Bála som sa, že sa to nestretne s pochopením
02. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Podnet sme delegovali na príslušné oddelenie o stanovisku Vás budeme informovať.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
02. november 2020

Martina

Ďakujem pekne
04. november 2020

Miroslav Daniš

Mňa osobne veľmi iritujú odpovede typu – toto nespadá do našej kompetencie, zodpovedný je za to niekto iný, preposielame to tomu a tomu... Všetci vieme, že ju tu z hľadiska kompetencií úplná džungľa a všetkým by pomohlo, keby sa to konečne napravilo. Ideálnym riešením by samozrejme bolo, keby všetko v katastrálnom území obce si aj obec sama spravovala, ošetrovala, zodpovedala za to. Keďže tomu tak nie je a určite ani dlho nebude, tak celú zodpovednosť za všetky prípady by mala zobrať obec a pod krídlami starostu by mala aspoň dozorovať celú anabázu vývoja danej veci a starosta (ako supervisor) so svojím ansámblom by mal tlačiť na pílu (u tých kompetentných, zodpovedných), aby sme vec dotiahli do úspešného konca. Lebo takto sa veci len niekam presunú a riešenie je v nedohľadne, bez akejkoľvek spätnej väzby občanom, resp. tým, čo podnety zadávajú...
V r. 2015 som k tomuto problému písal aj vtedajšiemu starostovi, samozrejme aj primátorovi. Asi to budem musieť znova zopakovať, nakoľko sme sa nejako moc neposunuli...
Ak by ste mali záujem, môžem to preposlať aj Vám, ak mi dáte svoj mailový kontakt na [email protected]
04. november 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
súhlasím. Len si všimnite, ako všetci tuším sedemnásth starostovia mestských častí ako jeden muž/žena (tuším aj vrátane primátora) stáli a vyjadrili nesúhlas s návrhom na zrušenie mestských častí:
https://www.trend.sk/spravy/starostovia-bratislave-odmietaju-nepodlozene-navrhy-rusenie-mestskych-casti
V tom marazme a zmätku zodpovedností a kompetencií sa im totiž ľahko kľučkuje a bačuje. Napríklad aj pri riešení podnetov na tomto portáli. Nekonečný pingpong presúvania zodpovednosti za podnety medzi magistrátom a mestskými časťami je toho dôkazom.
A to ešte k tomu treba pripočítať organizácie a firmy v majetku magistrátu (DPB, STARZ...), na ktoré zase magistrát prehadzuje svoju zodpovenosť a farizejsky sa tvári, že s nimi nič nemá.
Dungľa.
S pozdravom.
04. november 2020

Peter Oravec

Ešte doplním. Tu som sa téme venoval podrobne:
https://pedrooravec.blog.sme.sk/c/509874/preco-je-bratislava-nepricetne-mesto.html
"Bratislava je čudné a miestami až nepríčetné mesto. Po sérii blogov o nepríčetnom meste je možno čas hľadať aspoň niektoré príčiny.
Okrem nezáujmu, alibizmu, impotencie, šlendriánu, všeobecného marazmu (a žiaľ asi aj genetickej a mentálnej výbavy) sú tu určité pomenovateľné a preukázateľné administratívne príčiny, prečo Bratislava vyzerá nepríčetne:
1. Samospráva si rozdelila ulice, za ktoré je zodpovedný magistrát a za ktoré príslušná mestská časť. Vznikajú tak však prechodné oblasti, kde sú kompetencie nejasné a jeden sa vyhovára na druhého.
...
5. Niektoré objekty (napr. koľajové dráhy, nástupištia MHD, zastávky MHD, stĺpy, na ktorých je uchytené trolejové vedenie), ktoré sú súčasťou uličného priestoru, nie sú v priamej správe samosprávy, ale sú v správe osobitnej firmy (dopravný podnik). Vznikajú tak prechodné oblasti, kde sú kompetencie nejasné a jeden sa vyhovára na druhého. Okrem toho magistrát je výlučným vlastníkom dopravného podniku, avšak tvári sa, akoby to tak nebolo.
6. Niektoré objekty (napr. niektoré (!) cyklotrasy), ktoré sú súčasťou uličného priestoru, nie sú v priamej správe samosprávy, ale sú v správe osobitnej firmy (Správa telovýchovných a rekreačných zariadení, Generálny investor Bratislavy a pod.). Vznikajú tak prechodné oblasti, kde sú kompetencie nejasné a jeden sa vyhovára na druhého. Okrem toho magistrát je zriaďovateľom STaRZu aj GIBu, avšak tvári sa, akoby to tak nebolo.
7. Niektoré objekty, ktoré sú súčasťou uličného priestoru, nie sú v priamej správe samosprávy, ale sú v správe osobitnej firmy (Bratislavská vodárenská spoločnosť). Vznikajú tak prechodné oblasti, kde sú kompetencie nejasné a jeden sa vyhovára na druhého. Okrem toho magistrát je majoritným akcionárom BVS, avšak tvári sa, akoby to tak nebolo.
Opakujem, toto sú iba niektoré príčiny, a obávam sa, že ani nie tie podstatné. Podstatnými sú už tie zmienené: nezáujem, alibizmus, impotencia, šlendrián a všeobecný marazmus samosprávy. Za ĎurkoFtákoNesriValla, úplne jedno, za koho bačovania.
Bratislava je samosprávny Augiášov chliev. Čo s chlievom urobil Herkules, vieme. Čo s tým v Bratislave, neviem."
S pozdravom.
04. november 2020

Miroslav Daniš

Váž p. starosta, váž. Vaši kolegovia,

často navštevujem „vašu“ internetovú rubriku „Pýtajte sa starostu“, kde občania kladú otázky a Vy (a Vaši spolupracovníci) odpovedáte. Občas prispejem niečím aj ja. Ľudia sa snažia poukazovať na problémy, nedostatky, niektorí sa snažia aj hľadať a navrhovať riešenia, niektorí aj pochvália. Spoločným menovateľom upozorňovania na isté nedostatky je hľadanie a zjednanie nápravy pre spokojnosť a zlepšenie kvality bývania a života v našej mestskej časti. Nie je im to ľahostajné, zaujímajú sa o veci verejné, platia dane i odvody. Sú tu doma, chcú sa cítiť byť tu doma, želajú si, aby všetko fungovalo, ako má. Mrzia ma preto odpovede typu, že to, či ono nie je v kompetencii miestneho úradu, za to či ono zodpovedá magistrát, to či ono nemá v správe náš úrad, ale niekto iný... Nehnevajte sa, ale toto občana absolútne nezaujíma a je mu v skutku úplne jedno, kto je z tohto hľadiska za čo zodpovedný. Občan sa v dobrej viere obracia na Vás a na „Váš“ úrad, že pomôžete, zariadite, vybavíte, vyriešite. Nie je mysliteľné, aby občan ovládal, kto čo má vo svojej kompetencii, aby sa z tohto pohľadu obracal stále niekde inde, na inú mestskú časť, na magistrát, na iný úrad. Vy ste otcom tejto mestskej časti, ste „otcom“ všetkých obyvateľov Rače, bez ohľadu na to, či Vás volili alebo nie. Zastupujete (alebo aspoň by ste mali) záujmy všetkých týchto občanov bez rozdielu. Občania nemôžu za to, že je tu takýto právny chaos, takáto džungľa v kompetenciách (a v rámci republiky nielen v tom). To bremeno zodpovednosti a riešenia musíte na svojich pleciach niesť miesto nich Vy aj so svojím ansámblom. Aj keď to nepatrí do Vašej kompetencie. Dobrovoľne a bez nátlaku ste vstúpili na túto pôdu, sami ste sa takto rozhodli. Musíte suplovať občana v tom, že jeho požiadavky budete na patričných miestach za neho riešiť Vy. Resp. by ste sa mali snažiť v súčinnosti s inými mestskými časťami a magistrátom) o vyčistenie tejto džungle s tým, že každá mestská časť by si spravovala to svoje. Vniesť do toho konečne poriadok a prehľadnosť. Na prospech veci, na prospech občana. Alebo to niekomu (dedičstvo z minulosti) takto vyhovuje ?

Ste hlavou račianskej rodiny. V každej normálnej rodine to funguje tak, že hlava tejto rodiny sa snaží o to (v súčinnosti s členmi tejto rodiny), aby bol v rodine poriadok, aby boli nastolené jasné pravidlá, aby sa dodržiavali. Nad ich dodržiavaním dbá a drží ochrannú ruku práve táto hlava rodiny. A ak niečo nefunguje, tak to rieši. Má na to kompetencie, požíva autoritu. Ak by ich nemala, tak ťažko možno o tej hlave hovoriť. Nie je mysliteľné, že by „argumentovala“, že tie problémy má za ňu vyriešiť sused, susedia, niekto iní. Všetko čo sa v rodine „upečie“, sa v rodine musí aj zjesť. Musí byť na „svojom“ teritóriu pánom. Nemôže tolerovať nedodržiavanie a porušovanie pravidiel. Musí sa (mal by vedieť sa) vysporiadať so všetkými týmito neduhmi (porušovanie zákona o životnom prostredí, stavebného zákona, napr. čierne stavby – napr. najnovšie na ul. Pri kolíske a 5 načierno stavaných bungalovov, čo už od počiatku bola černota od nelegálneho výrubu a vyklčovania porastov na danom území, riešiť čierne skládky, čistotu, hluk, individuálnu aj mestskú hromadnú dopravu, atď., atď.). Riešiť všetko, čo so životom rodiny súvisí. Len tak môže byť rodina funkčná a silná, len tak môžu byť všetci jej členovia spokojní.

Takže otázka. Dá sa s tým niečo robiť ? Alebo budeme stále zotrvávať na platforme nezmeniteľných a neprestrelných kompetencií ?

4.3.2015"
05. november 2020

Martina

Tak dufam, ze reforma prinesie zmenu. Uvidime
05. november 2020

Miroslav Daniš

Vrátim sa k meritu veci daného podnetu - zmenu v týchto prípadoch možno, a som o tom presvedčený, spraviť hneď, okamžite. Písal som to aj v mojom pôvodnom príspevku, takže len zopakujem (opakovanie - matka múdrosti... ale ani to zväčša už nepomáha). Nevidím žiadny problém na inkriminované miesta doviesť väčšie kamene či pne, zvlášť keď v tých "našich" lesoch ťažba a zvoz dreva neutícha - bohužiaľ - (takže materíálu je neúrekom) a ohradiť príslušne miesta tak, aby sa zamedzilo na nich parkovanie, prípadne vjazd motorových vozidiel, tak aby sa neobmedzil prípadný prejazd hasičom, polícií, záchranárom...
Už zajtra to môže byť zrealizované, v podstate bez nákladov, bez akéhosi hľadania "zodpovedných", "kompetentných" a neviem ešte akých či onakých...
A samozrejme chce to aj od zložiek, ktoré to majú vo svojej pracovnej náplni, aby to systematicky kontrolovali a priestupky aj sankcionovali. Tento stav je tam trvalý, kontinuitný, netreba to zakaždým nahlasovať...
05. november 2020

Martina

Tak tak. Mne sa nic ine ani nezostava
07. november 2020

Martina

Vajnorska dolina dnes
09. november 2020

Miroslav Daniš

Hlava XXII

Cez víkend som (o.i.) prešiel aj nami spomínané inkriminované miesta. A ako ináč – na našom fronte nič nového. Všetko po starom. Áut v lese (na lesných pozemkoch, na miestach so zákazom vjazdu...) ako pred nákupným centrom pred Vianocami. Obrátil som sa teda na „kompetentných“ – Mestskú políciu. Hovor, ako vždy, bol nahrávaný, to len pre tých, ktorí by si to mali chuť overiť. Bol to „čarovný“ rozhovor. Po mojom objasnení situácie a argumentoch, som sa od „kompetentnej“ mestskej polície obvodu Bratislava III dozvedel, že oni v tomto nemajú kompetencie. Čo môžu v tomto ohľade spraviť je maximálne to, že tam prídu, nafotia to a tento „výsledok“ pošlú miestnemu obvodnému úradu. Nemajú kompetencie dávať neprispôsobilým a arogantným vodičom, čo porušujú vyhlášku, čo ničia životné prostredie, papuče či oznamy za stierače (aký je rozdiel medzi porušovaním vyhlášky a dávaním papúč v meste a v lese som doteraz nepochopil), nemajú kompetencie to riešiť, že to spadá do kompetencie iných zložiek a takéto oznamy, urgencie ich len zbytočne zaťažujú. Tak fajn, kompetencie sa nám hodia, len keď nám to vyhovuje, keď nás to nezaťažuje, inak má tie kompetencie niekto iný. Teda vlastne nikto ! Nuž Hlava XXII ako vyšitá. Kocúrkovo. Presne o týchto kompetenciách sme sa bavili vyššie. Správne by malo znieť o nekompetenciách. O tom začarovanom kruhu...
Tak ako vravím – kompetencie by mali byť v rukách otca mestskej časti - starostu a na základe toho aj všetko riešiť. Lebo takto to nefunguje a fungovať ani nebude. A možno to tak aj niekomu vyhovuje...
Kedysi bol v obciach richtár a ten rozhodoval. Možno niekedy aj zle, chybne. Ale keď sa to opakovalo, ľudia si vybrali iného richtára... Ale nikdy to nebolo tak, že richtár nemal kompetencie...
A ak už je to v tejto našej džamahírii tak, že je tu deľba moci (a kompetencií), tak otcovia mestských častí, musia tlačiť na pílu, musia dbať na to, aby tí „kompetentní“ si plnili svoje povinnosti a veci operatívne riešili. Pod operatívnosťou si nepredstavujeme my občania horizonty „úspešných päťročníc“...
Apropo : ako občania, platíme nemalé dane. Aj na to, aby tí čo majú „tie kompetencie“ z týchto našich daní si plnili to, čo majú...
27. november 2020

Juraj

Tak uz asi len vymontovat ventily na pneu a zahodit...ked nic nefunguje, tak treba asi uz len drasticke riesenie. Otazkou je, ci existuje alernativa k parkovaniu...iny plac kde odstavit vozidla, i ked priestoru na parkovanie nebude nikdy dost. Ludia by sa mali naucit chodit pesi a mhd.
19. marec 2022

Martina

Mame zmenu :) aspon nieco :D

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.