Mudroňova-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení
meno
Zdeno 01. decembra 2020

Dobrý deň,
poprosil by som aby nám tvorcovia parkovacej politiky v Starom Meste vysvetlili, kde má zaparkovať opravár (inštalatér, plynár, technik atď.) svoje auto plné nástrojov a súčiastok, keď si jeho služby objednajú obyvatelia Starého Mesta v okolí Mudroňovej ulice (napr. ulice Bartoňova, Fándlyho, Hummelova, Javorinská, Myjavská, Partizánska atď.). Pretože je veľký predpoklad, že nie je obyvateľom MČ Staré Mesto s nárokom na park. kartu, tých pár "zadarmo" parkovacích miest blokujú dlhodobo odstavené autá a nie je žiadna možnosť krátkodobo, za úhradu odstaviť auto na voľných rezidentských parkovacích miestach.
Ďakujem za vysvetlenie.

03. december 2020

Pozorovatel

Dobry den,

doplnil by som Zdenovu otazku, z akeho dovodu boli v tejto casti Stareho Mesta (okolie hradu a Mudroňovej) vyznacene pred garazami a vjazdami do dvorov zlte ciary, ktore zo zakona znemoznuju zaparkovat pred branou aj vlastnikovi prilahlej nehnutelnosti ?

Touto "nadpracou" ste ako tvorcovia parkovacej politiky:
1/ zredukovali uz aj tak nedostatocny pocet parkovacich miest (skuste si ich na jednotlivych uliciach spocitat o ake mnozstva ide ! )
2/ znemoznili ste navstevam, pripadne opravarovi zaparkovat pred branou po dohode s vlastnikom garaze (resp. prilahlej nehnutelnosti),
Viem, ze zakon zakazuje zaparkovat a znemoznit tak vyjazd z garaze a lebo z prilahleho pozemku (podla § 25, ods (1) pism. u) zakona 8/2009 Z. z ) , ale v tomto pripade by islo o zjavne povolenie vlastnika, ze navsteva, opravar, rodinny prislusnik ci osoba blizka, moze pred branou zaparkovat a z praxe je to tolerovany stav.

Umysel bol predpokladam asi ten, ze ludom neznalym zakona (co ich neospravedlnuje), zltou ciarou pripomenut, ze pred branou sa neparkuje, ale ani zlta ciara nezabrani ignorantovi pred branou zaparkovat.
Ak by pred vlastnou branou mohli parkovat vlastnici nehnutelnosti, uvolnili by dalsim ludom velke mnozstvo parkovacich miest.

Dakujem za odpoved
08. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mestská časť Staré Mesto realizuje rezidenčnú parkovaciu politiku od roku 2010. Dôvodom boli sťažnosti obyvateľov s trvalým pobytom v Starom Meste na problémy s parkovaním.
Rovnaký dôvod uvádzajú obyvatelia s trvalým pobytom v Starom Meste pri žiadosti o zregulovanie parkovania aj dnes. Napriek počiatočnej nedôvere skúsenosti zo zregulovaných zón ukázali, že zriadenie rezidentského parkovania prinieslo uvoľnenie parkovacích miest, keďže na nich môžu parkovať iba rezidenti. Projekty na vyznačovanie nových zón boli riadne komunikované obyvateľom - aj participované. Relevantné pripomienky boli do projektov zapracované.
Projekty schválili príslušné orgány, vrátane Krajského dopravného inšpektorátu a magistrátu ako cestného správneho orgánu. Projekty vychádzajú a dodržiavajú platnú legislatívu.
Staré Mesto nie je jedinou mestskou časťou s regulovaným parkovaním, takéto parkovanie už platí aj v Petržalke - zóny sa stanú súčasťou celomestskej parkovacej politiky, ktorú schválili všetky mestské časti.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
08. december 2020

Zdeno

Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď ale nič som sa nedozvedel, zjavne mi neviete alebo nechcete odpovedať.
Spýtam sa úplne úplne jednoducho:
Akú možnosť zaparkovať má návštevník mestskej časti Staré Mesto v zóne Mudroňovej ulice?
A ďakujem za jednoduchú odpoveď.

napr. MČ Nové Mesto:
Návštevníci-nerezidenti, ktorí do Nového Mesta prichádzajú za prácou či na športové alebo kultúrne podujatia, budú môcť v zóne Tehelné pole od decembra parkovať len od 8.00 do 18.00 h, za hodinu zaplatia 1,50 €. Parkovací lístok si kúpia prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo SMS správy.

MČ Petržalka:
Neregistrovaný návštevník a neregistrovaný rezident platí úhradu za dočasné parkovanie počas 24 hodín 7 dní v týždni 1 euro za každú začatú hodinu dočasného parkovania.
08. december 2020

Tatiana Kubinová

Dobrý deň, rovnako nesúhlasím so zriadením parkovania čisto pre rezidentov. Takáto parkovacia politika je likvidačná aj pre všetkých podnikateľov starého mesta.
Rovnako ako poukázal pán Zdeno, mestská časť by mala umožniť parkovanie aj podnikateľom a ich klientov, rovnako návštevníkom starého mesta cez platené parkovanie, napr. s obmedzením na 1 hodinu. Takmer všetky mestské časti majú počas dňa možnosť platenia na rezidenčných miestach pre návštevníkov, a od 17:00 iba pre rezidentov.
Projekty parkovania možno boli komunikované s obyvateľmi, ale nie s podnikateľmi pôsobiacich v Starom meste.
10. február 2021

Zdeno

Dobrý deň,
zdá sa, že samospráva MČ Staré Mesto má problém odpovedať na moju jednoduchú otázku.
20. jún 2023

Pozorovatel

@admin OPS

Poprosim vyziadat odpovede na vyssie polozene otazky.
Dakujem
03. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za sledovanie podnetu ohľadom parkovania v okolí Mudroňovej ulice. Spomínanej situácie si sme vedomí, za týmto účelom sa bude parkovacia politika PAAS postupne zavádzať na celom území Starého Mesta. Táto umožňuje bezplatné parkovanie na regulovaných uliciach za použitia bonusovej alebo návštevníckej karty, prípadne úhradou sadzby za hodinové parkovanie. Konkrétne Mudroňova ulica bude hraničnou ulicou medzi zónami SM2 Hrad - Sokolovňa a SM4 Bôrik - Patrónka. Obe zóny sa budú zavádzať v priebehu najbližších rokov. Našou ambíciou je uviesť do prevádzky minimálne jednu zónu ročne.

Pevne veríme, že zavedenie predmetných parkovacích zón prispeje k možnostiam parkovania, ktoré budú chrániť obyvateľov ulíc a zároveň umožnia parkovanie aj návštevám alebo opravárom či iným službám.

Mapu všetkých zón nájdete na našej webovej stránke: https://www.staremesto.sk/l/zonypaas

Podnet navrhujeme nechať v statuse "V riešení" až do zavedenia predmetných dvoch PAAS zón.

Ďakujeme za Vaše pochopenie a Vašu trpezlivosť.
S pozdravom,

Samuel Zahradník

Koordinátor podnetov
Referát komunikácie
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
www.staremesto.sk

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania