M. Schneidera Trnavského-priechod pre chodcov-zle viditeľný

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Jana Landova 01. decembra 2020

V Dúbravke pribudli priechody pre chodcov, ktoré nie sú vyznačené vodorovnou značkou 610 (zebra). Žiadam o zdôvodnenie takého značenia. Použité značenie je nezvyčajné a nebezpečné. Na rozdiel od zebry nezvýrazňuje prechádzanie chodcov.

01. december 2020

Pozorovatel

Som velmi zvedavy na zdovodnenie, podla akej legislativy je tento priechod vyznaceny.
01. december 2020

Peter

Je to nové označenie 611. Chodec nemá prednosť.
01. december 2020

Pozorovatel

@Peter
Vodorovna znacka 611 "Značka vyznačuje miesto prispôsobené na prechádzanie chodcov a cyklistov" je u nas novinka.
30/2020 Z. z. VYHLÁŠKA Min. vnútra SR z 13. februára 2020 o dopravnom značení
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2020/30/20200401
priloha c 6. vodorovne znacky https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/prilohy/SK/ZZ/2020/30/20200401_5227689-2.pdf

Nahlas vsak rozmyslam, k comu ma sluzit takyto "priechod pre chodcov" na ktorom nema mat chodec prednost ?

Peter viete prosim pripojit link, kde je uvedena definica tejto znacky, z ktorej vyplyva, ze "chodec nema prednost" ?
Dakujem
01. december 2020

Peter

Taký link vám nepripojím, neexistuje.
Avšak zákon o cestnej premávke hovorí jasne:
§ 4
Povinnosti vodiča
(1) Vodič je povinný
f) dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky.

A prechod pre chodcov je značka 610.

Preto logicky (a nie napísaná definícia) označenie 611 = nemá prednosť chodec, lebo na to nie je opora v zákone.
01. december 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Magistrát hlavného mesta
01. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
02. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý večer,

ide o nové vodorovné dopravné značenie, ktoré je platné od 1. 4. 2020 a definované vo Vyhláške č. 30/2020 o dopravnom značení 611 - Miesto na prechádzanie. Značka vyznačuje miesto prispôsobené na prechádzanie chodcov a cyklistov. Chodec však nemá prednosť - toto miesto určuje, kadiaľ môže prejsť.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
02. december 2020

Xxx

Ale ja tam vidim aj zvisle dopr . znacenie prechod pre chodcov a podla neho musim dat presnost ci? Takze zjednotiť ?
02. december 2020

Pozorovatel

Dobry den,

rozumiem, ze vyhlaska zadefinovala novu znacku, ale myslite si, ze chodci budu chapat, ze ide iba o vyznaceny koridor kadial mozu prejst, ale NEMAJU na ceste prednost, ako na priechode pre chodcov = zebre?

Takto vyznacenim "priechodom" vytvorite maler !
Ludia su nauceni na stereotyp, tedana klasicku zebru, nie na experimenty ...

Ked sa opytate 10 chodcov, tak 9 netusi, ze na priechode pre chodcov ma PREDNOST elektricka a nie clovek, ze chodec nemoze nahle na priechode vstupit na vozovku, ze maju prechadzuat cez priechod v skupinach....

To ani nevravim otelefonujucich ludoch na priechode o teenegeroch so stuplami v usiach, cumiacich do mobilov s kapucnou na hlave (cize vyblokovany, aj obraz aj zvuk okolia) , ktori sa "vrhaju" pod kolesa...

Z akeho dovodu nemohol byt na danom mieste vyznaceny normalny priechod?
02. december 2020

Jana Landova

Značka 611 vyzerá inak, nie sú tam žiadne postavičky, iba tie kolmé čiary. Môžete chcieť používať hocijaké značky, aj z prašnej cesty (=žiadne), ale to nič nemení na tom, že zebra je najefektívnejšia značka pre priechod pre chodcov (ak je navyše dostatočne široká), ktorú poznám a ktorú môžete využiť a preto ju máte použiť, ak pritom použijete zdravý rozum.
03. december 2020

Jana Landova

To, že tadiaľ môže chodec prejsť, je dané tým, že najbližší priechod aj podchod je približne 100 m ďaleko (neviem v novom zákone nájsť minimálnu vzdialenosť na nepoužitie priechodu). Pritom nemá podľa §53 prednosť. Čiže toto značenie je plytvanie farbou.
Ak ste chceli ušetriť vodičom nejaký čas tým, že nemusia chodcom dať prednosť, potom vás prvá nehoda vyvedie z omylu. Hneď ako dáte preč dočasnú zvislú značku. Stačí ak sa stretne vodič, ktorý vie, že tam nie je priechod a chodec, ktorý si už zvykol, že tam je priechod.
Pritom je všeobecne známe, že už pred rekonštrukciou tam desaťročia prechádzali chodci a boli zvyknutí na to, že musia brať ohľad na premávku.
Pre mňa sú vhodné iba 2 riešenia, zebra alebo bez značenia. Bez značenia to však vyzerá pre chodcov dosť zvláštne, keď im chodník končí bez obrubníka na cestu. Skôr by tam malo byť pre chodcov upozornenie pozor autá a nie postavička.
Zopakujem teda otázku Pozorovatela: prečo tam nemohla byť zebra?
03. december 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
dovolím si kvôli prehľadnosti pripojiť citácie zo zákona a z vyhlášky:

Zákon 8/2009:
§ 4 Povinnosti vodiča
(1) Vodič je povinný
f) dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky,
(2) Vodič nesmie
p) zastaviť vozidlo na priechode pre chodcov alebo na priechode pre cyklistov, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky.
(4) Ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo ak zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov alebo pred priechodom pre cyklistov, aby umožnil prejsť cez cestu chodcom alebo cyklistom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom sú takisto povinní znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo; to neplatí pre vodiča električky.

§ 15
Vodič nesmie predchádzať
j) na priechode pre chodcov, priechode pre cyklistov a bezprostredne pred nimi.

§ 22
(4) Vodič sa nesmie otáčať a nesmie cúvať
c) na priechode pre chodcov, na mieste na prechádzanie alebo na priechode pre cyklistov,

§ 25
(1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
c) na priechode pre chodcov, na mieste na prechádzanie alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi,

§ 53
(1) Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, miesto na prechádzanie, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov a na mieste na prechádzanie sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.
(2) Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané, ak v § 55a ods. 2 nie je ustanovené inak.
(3) Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.
(4) Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

§ 137
(2) Porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom je
r) ohrozenie chodca, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov,

Vyhláška 30/2020:
Značka č. 611 Miesto na prechádzanie
Značka vyznačuje miesto prispôsobené na prechádzanie chodcov a cyklistov.
03. december 2020

Peter Oravec

Dobrý deň.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že vodič
- n i e j e p o v i n n ý dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza na mieste na prechádzanie, to znamená, že ho môže aj ohroziť,
- m ô ž e zastaviť vozidlo na mieste na prechádzanie,
- ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo zastaví vozidlo pred miestom na prechádzanie, aby umožnil cestu chodcom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom n i e s ú p o v i n n í znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo,
- m ô ž e predchádzať na mieste na prechádzanie,
Porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom n i e j e o h r o z e n i e c h o d c a, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez miesto na prechádzanie.
S pozdravom.
03. december 2020

Pozorovatel

@Peter Oravec

palec hore za zhrnutie legislatyvy v tejto oblasti

Otazkou ostava, ci si toto vsetko uvedomuju do dosledkov aj chodci, hlavne aky je rozdiel v priechode pre chodcov a tymto novym vyznacenym miestom na prechadzanie a ake prava a povinnostiach vyplyvaju z legislativy u VSETKYCH ucastnikov cestnej premavky.

Dovolim si zatipovat, ze pri anketovej otazke by 9 z 10 chodcov asi odpovedalo, ze ide o priechod pre chodcov v novej grafickej uprave.

Velmi ma zaujima odpoved samospravy, z akeho dovodu nebol vyznaceny klasicky priechod = zebra.
11. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v tomto mieste bol pôvodne Magistrátom navrhnutý priechod pre chodcov. Miesto na prechádzanie určil KDI.
Túto zmenu teda navrhli policajti, z dôvodu prioritnejšieho smerovania chodcov cez podchod.
Podnet navrhujeme označiť ako vyriešený nakoľko sa týkal zdôvodnenia značenia. So všetkými ďalšími otázkami v tejto veci bude lepšie, keď sa obrátite na KDI.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
11. december 2020

Roman Mihalik

A ten podchod je bezbariérový v zmysle vyhlášky 532/2002 keď tadiaľ majú smerovať chodci, vozíčkari, telesne postihnutí?
11. december 2020

Pozorovatel

Vazeni pracovnici magistratu,

ja ako obcan, som si v komunalnych volbach zvolil komunalnych politikov a z mojej dane z prijmu FO je 100% odovzdavanych zo statneho rozpoctu BA samosprave, z ktorej sa plati aparat uradnikov, ktori maju pre obcanov zabezpecovat servis. (nemyslim to vobec pejorativne, ale lepsi pojem ako servis mi nenapadol)

Preto veta " So všetkými ďalšími otázkami v tejto veci bude lepšie, keď sa obrátite na KDI." akokolvek bola dobre myslena je nemiestna a na KDI sa s argumentami od obcanov (staci si len priznat, ze obcania mozu mat lepsie argumenty ako uradnici) maju obratit prislusni pracovnici magistratu a nie obcania.

Pekny vecer
11. december 2020

Jana Landova

Len odhadujem, ale asi to odpovedá jeden človek a nestíha ani odmietať podnety, toľko ich je. Škoda, že tam asi sedí počítačovo neschopný človek, keď mu robí problém poslať 10 linkov za deň na email, ktorý nájde na internete. Ale možno sa mýlim, možno to má len takto nakázané.
A možno si to berie osobne a má pocit, že by musel toto všetko riešiť. A my pritom po ňom chceme iba to, aby to preposlal zodpovedným ľuďom, ktorí by s tým vedeli pohnúť. Väčšinou sú ľudia prvého kontaktu inštruovaní veci zamietať. Z toho ale vidno, na ktorej strane stojí ten človek. A ľudia za ním ďalej vyrábajú ďalšie problémy, nevediac o tom.
15. december 2020

Anonymný užívateľ

Za chvíľu je rok 2021 a Miestne úrady + Magistrát naše podnety cez e-mail komunikáciu ,,rieši" tak, že ich nechá bez odpovede.
Vôbec u nich neexistuje systém o potvrdení prijatého e-mailu a pridelení identifikančného/referenčného čísla!
Hanba!
15. december 2020

Roman Mihalik

Je ten podchod bezbariérový keď tadiaľ majú ísť prioritne chodci? Ak nie je, tak potom je to dôvod na zmenu na klasický prechod pre chodcov. Dostane sa vozíčkar cez podchod sám bez pomoci?
15. december 2020

Peter Oravec

Dobrý deň, pán Mihalik,
asi to budete musieť zadať ako nový podnet. Podľa mojich skúseností, admin OPS už status podnetu "vyriešený" na základe týchto argumentov nezmení.
S pozdravom.
15. december 2020

Roman Mihalik

Ďakujem pán Oravec za upozornenie, zadať nový nie je problém. Len som sa pýtal, či ten podchod je alebo nie je bezbariérový nech viem.
15. december 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
na 99% ten podchod nie je bezbariérový, a teda je pre vozičkára nepoužiteľný.
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/103961/m-schneidera-trnavskeho-schody-poskodene
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/98937/m-schneidera-trnavskeho-vandalizmus-graffiti
https://imhd.sk/ba/galeria-media/232310/Nov%C3%BD-v%C3%BDchod-z-podchodu-a-holuby-spom%C3%ADnaj%C3%BAce-na-p%C3%B4vodn%C3%A9-zastre%C5%A1enie-podchodu-ktor%C3%A9-vyu%C5%BE%C3%ADvali-ako-holubn%C3%ADk?gsd=0&ghp=Mikulasa%2BSchneidera-Trnavskeho&ref=ba%2Fgaleria%3Fgsd%3D0%26ghp%3DMikulasa%252BSchneidera-Trnavskeho
S pozdravom.
15. december 2020

Roman Mihalik

Viem, že nebol bezbariérový, len či náhodou nejakým zázrakom ho po tlaku verejnosti nedoplnili o rampu pre vozíčkarov. No pôjdem tam radšej osobne pozrieť, pre istotu.
17. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na doplnenie. Kolegovia a kolegyne navrhovali priechod pre chodcov. Sme si vedomí, že podchod nie je bezbariérový a na túto situácia bolo KDI upozornené. Napriek tomu projekt menilo a rozhodlo o nahradení priechodu pre chodcov za miesto pre prechádzanie.
To, že Hlavné mesto má podiel z daní fyzických osôb je síce pravda, ale nejako to nemení fakt, že KDI musí vydať súhlasné stanovisko s každým projektom organizácie dopravy.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
17. december 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
v podstate jediný výsledok je, že to magistrát urobil zle. Zase.
S pozdravom.
17. december 2020

Jana Landova

Čiže riešením je na zastávku dopraviť jedného vozíčkára, ktorý na to, aby prešiel zavolá policajnú hliadku a po prejdení policajná hliadka vypýta od KDI peniaze za výjazd, ktoré sa potom zosobnia na KDI človeku, ktorý to navrhol a schválil. Potom to treba urobiť ešte párkrát, a KDI to bude chcieť opraviť.
Je tu samozrejme otázka, kto navrhol a schválil tú dočasnú značku priechodu. Tá je tam asi protiprávne.
17. december 2020

Pozorovatel

Je neuveritelne ako sa uplne trivialne veci riesia v tomto meste absolutne nepochopitelne a krkolomne v neprospech obcanov, co vyustuje aj do takychto absurdit.
Mame pripavenu debarierizovanu cast zastavkoveho ostrovceka, aby mohol z nizkopodlaznej elektricky ci autobusu prejst aj vozickar , ci clovek so snizenou mobilitou na druhu stranu cesty (kedze cez zrekonstruovany podchod nemoze, kedze ostal barierovy, tiez skvele riesenie), ale nema vyznaceny priechod pre chodcov, na ktorom by mal prednost.

Mozno by KDI po prestudovani nasledovnych dokumentov (su v platnosti 20 rokov ! ) zmenilo stanovisko.
1/ Spoločná rezolúcia č. 2001/3 o prístupnej doprave
http://www.sztp.sk/poradenstvo/bariery/140-spolocna-rezolucia-c-20013-o-pristupnej-doprave.html

2/ Charta o prístupe k dopravným službám a k dopravnej infraštruktúre.
http://www.sztp.sk/poradenstvo/bariery/139-charta-o-pristupe-k-dopravnym-sluzbam-a-k-dopravnej-infrastrukture.html
18. december 2020

Roman Mihalik

Ani zo zastávky nie je priamy bezbariérový prístup k prechodu, musí sa ísť okľukou kvôli tomuto soklu. Ale v porovnaní s tým prechodom, je toto drobnosť.
18. december 2020

Pozorovatel

Preco to takto vyriesili je mi zahadou 🤔
05. december 2021

Pozorovatel

Clanok v BA novinach z 24.11.2021, v ktorom samosprava len potvrdila existujuci stav:
"Z oddelenia komunikácie a marketingu magistrátu hlavného mesta SR nám prišlo k podnetu nasledujúce vyjadrenie: "Vo vami označenom prípade nejde o „priechod pre chodcov“, ale v zmysle novej vyhlášky o dopravnom značení č. 30/2020 ide o miesto na prechádzanie. Miesto na prechádzanie nie je označené zvislým dopravným značením, ale len vodorovným – dvoma prerušovanými čiarami -a chodec/cyklista tu nemá prednosť. Dopravné značenie na ulici M. Sch. Trnavského je teda realizované podľa platnej dokumentácie."

https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/dubravka/69070-foto-davajte-si-specialny-pozor-na-tomto-mieste-nejde-o-priechod-pre-chodcov
05. december 2021

Jana Landova

Stále nevieme ako sa má zachovať vodič, keď iný vodič pred týmto miestom protiprávne zastaví, aby dal prednosť chodcovi. Určite nemá protiprávne zastaviť. Zraziť chodca tiež nie je riešenie.
Ako chcú riešiť osvetu, to neviem. Všetci, ktorých som sa pýtala, vedia o mieste na prechádzanie odo mňa. A to je už rok a pol po novele.
14. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v tomto roku sa menil zákon a stanovisko KDI tak už nie je záväzné.
Mesto pripravilo projekt a miesto na prechádzanie bude zmenené na klasický priechod s prednosťou pre chodcov.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
14. júl 2022

Pozorovatel

1/Poprosim samospravu o uvedenie cisla a nazvu zakona, na zmenu ktoreho sa odvolava.
Bude to uzitocna informacia.
2/ priechod je uz vyznaceny
Dakujem
17. júl 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania