Lamačská cesta-D2-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Zodpovednosť za riešenie: Národná diaľničná spoločnosť

V riešení
meno
Pozorovatel 02. decembra 2020

Dobry den,

z dovodu zvysenia bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky navrhujem predlzit odbocovaci pruh z dialnice D2 v smere do Dúbravky po vyjazde z tunela Sitina uz od ukoncenia mosta, ktorym dialnica preklenuje ul. Polianky, tj o cca 300m. (navrh je zakresleny v prilozenej fotke)

Zdovodnenie:
1/ kolony vozidiel od semaforu s Lamačskou cestou (pri dialnicnej CS PHM Slovnaft) castokrat siahaju az na dialnicu.
2/ vozidla (spravidla kamiony) vychadzajuce z tunela v pravom pruhu zrychluju na 90-100 km/h, pricom vozidla odbocujuce do Dúbravky musia spomalovat, aby sa vyradili do odbocovacieho pruhu
3/ na paralelnej miestnej komunikacii smerujucej na Lamačskú cestu sluziacej sucasne aj ako "preplet" jazdnych pruhov od Tesca Lamac v smere na dialnicu musia ist vozidla podla pravidiel cestmej premavky rychlostou 50 km/h.
4/ kedze je "preplet" castokrat tak zahlteny, ze vozidla na nom stoja a nehybu sa, tak vozidlo opustajuce dialnicu musi zastat v dialnicnom odbocovacom pruhu, pri dlhsej kolone  uz na krajnici 
5/ kedze je existujuci odbocovaci pruh za lavotocivou zakrutou a pre vodicov neznalych miestnych pomerov sa nahle "objavi", tito casto zareaguju neskoro, zacnu prudko brzdit za trubenia kamionov a vzniku nebezpecnych krizovych  situacii
6/ krizovym situaciam "napomaha" aj skutocnost, ze zvisle DZ informujuce o odbocke na Dubravku sa nachadza po vyjazde zo Sitiny za lavotocivou zakrutou, pricom vodic ho moze  zaregistrovat cez splet stlpov verejneho osvetlenia a portalov dialnicneho znacenia cca 300m pred poslednou moznostou vyradit sa do odbocovacieho pruhu
7/ zaroven by bolo potrebne osadit ku krajnici zvisle DZ  informujuce o odbocke na Dúbavku uz na zaciatku navrhovaneho  predlzenia odbocovacieho pruhu (cize hned za mostom nad ul. Polianky), aby ho vodici zaregistrovali z dostatocnej vzdialenosti este na rovnom useku hned po vyjazde z tunela. (navrh je zakresleny v prilozenej fotke).
8/ v odbocovacom pruhu vyznacit sipky, aby bolo zjavne, ze ide o odbocovaci pruh (napr. tak ako boli vyznacene na moste Lafranconi v smere do Mlynskej doliny v 8/2020)

Prosim zaslat Narodnej dialnicnej spolocnosti

Dakujem

02. december 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Národná diaľničná spoločnosť
04. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v nadväznosti na Váš podnet, za ktorý ďakujeme, si Vám dovoľujeme uviesť, že rozšírenie diaľnice D2 alebo doplnenie DZ by neprinieslo Vami očakávaný efekt. Kolóny totiž nevytvára diaľnica, ale svetelná signalizácia na Lamačskej ceste. NDS preto nad navrhovaným riešením neuvažuje.

S úctou

MEDIA TÍM NDS
04. december 2020

Pozorovatel

@admin prosim zaslat NDS

Dobry den,

1/ pisal som o vyznaceni = predlzeni odbocovacieho pruhu na existujucej krajnici, nie o rozsireni (stavebnom, ak to bolo takto Vami pochopene.) , kedze krajnica sa zda byt natolko siroka, ze by vyznacenie umoznila.
Ak by nebola krajnica dostatocne siroka, mozno by islo v tomto useku zuzit pravy a lavy pruh dialnice (po Slovensku je niekolko takychto rieseni)
2/ kedze bola dialnica komunistami navrnuta a postavena krizom cez mesto, tak ju obyvatelia logicky pouzivaju ako vnutromestsky tranzit, kedze ine alternativne rychle trasy smerom do Lamaca, Dubravky,Zahorskej Bystrice v meste NEEXISTUJU, pokial takyto vnutromestky tranzit nema chodit cez sidliska resp. cez uz teraz kolabujucu Lamacsku cestu (od Tesca po Hodoninsku)
3/ predlzenie odbocovacieho pruhu by URCITE PRINIESLO zelany efekt v oblasti bezpecnosti tym sposobom, ze by kolona od semaforu stala v odbocovanom pruhu a nie v pravom pruhu dialnice.

Skuste sa prosim na uvedeny navrh pozriet v celkovom kontexte, akym uzemim dialnica prechadza a ake nadvazne mestske komunikacie sa na nu napajaju. Myslim si, ze je jednoduchsie, efektivnejsie a lacnejsie problemom predchadzat (ak uz o nich viem, alebo som bol na ne upozorneny), ako nasledne hladat vinnika, ked pride k nejakemu nestastiu.
To, ze este ziaden kamion nenarazil do stojacej kolony je len stastim, na ktore sa nemozno v stale hustnucej premavke donekonecna spoliehat.

Este vypuklejsi a nebezpecnejsi problem rovnakeho charakteru vznika o 3 km dalej v smere na Malacky, kde kolona z kruhoveho objazdu krizovatky LAMAC - BORY sa taktiez tiahne az do praveho pruhu dialnice.
Vodici z pudu vlastnej sebazachovy pokial takutu kolonu vidia, tak sa uz teraz zaraduju na krajnicu, aby nemuseli ostat stat v pravom pruhu.

Skuste si poriet kamerove zaznamy, resp. priamo na mieste co sa tam deje hlavne popoludni a vecer. Teraz ked sa rychlo zmraka, su inverzie, pada hmla, prsi, tak v tejto vodnej triesti vznikajucej prejazdom vozidiel kamionista nemusi ani uvidiet stojace vozidlo v kolone.
V minulosti sa uz stalo vela tragickych nehod z rovnakeho dovodu.
05. december 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný NDS.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
18. december 2020

Pozorovatel

Dnes 18.12.2020 o 17:00 stala kolona odbocujucich aut od krizovatky Lamac (v smere na Malacky) v odstavnom pruhu dialnice az pri tabuli "Lamač 500 m"
06. marec 2021

Pozorovatel

@admin prosim zaslat NDS a.s.

Dobry den,
v odpovedi uvadzate, ze:
"rozšírenie diaľnice D2 alebo doplnenie DZ by neprinieslo Vami očakávaný efekt. Kolóny totiž nevytvára diaľnica, ale svetelná signalizácia na Lamačskej ceste. NDS preto nad navrhovaným riešením neuvažuje."

Napr. kolony v pravom pruhu dialnice od Pristavneho mostu v smere na IKEA od napojenia z Domkárskej ul. (pri DAREXe) az po vyjazd na Gagarinovu, nesposobuje taktiez dialnica, ale kolony vozidiel stojacich na Gagarinovej.
Na tomto useku NDS k zmene vodorovnoho znacenia pristupila. Rovnaka situacia vznika aj pri odbocke do Dubravky a o 3km dalej na krizovatke Lamac / DNV (v doplneni podnetu 04. december 2020)

V podnete som navrhoval zmenu vodorovneho znacenia, cim by bolo zrealizovane predlzenie odbocovacieho pruhu, ak to sirkove moznosti umoznuju, resp. s doplnenim zvislej dopravnej znacky upozornujucej na zuzenie jazdnych pruhov, kedze niekolko takyto rieseni je uz zrealizovanych na celom BA dialnicnom obchvate.

Prax ukazala, ze uprava DZ (vyznacenie 3. pruhu napr,na moste Lafranconi alebo od Pristavneho mostu po IKEA resp. predllzenie odbocovacich pruhov) priniesla ocakavany efekt a zvysila sa tym bezpecnost a plynulost premavky.
09. marec 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali NDS.

S pozdravom

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
09. jún 2021

Pozorovatel

Dobry den,

1/ poprosim administratora portalu OPS o vyziadanie stanoviska k stavu riesenia podnetu.

V nadvaznosti na odpoved NDS a.s. z 8.6.2021 v podnete
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/47165/predlzenie-pripajaciehoodpocovacieho-pruhu-d2

citujem: "dovoľujeme si Vás informovať, že NDS posúdi realizovateľnosť projektu prostredníctvom autorizovanej osoby / projektanta v rámci aktualizácie dopravného značenia na diaľniciach D1 a D2 na území mesta Bratislavy."

by som chcel poziadat NDS, o posudenie aj tento podnet - predlzenie odbocovacich pruhov pri vyjazde z tunela Sitina v smere na Brno do Dubravky a nasledne o 3,5km dalej do Lamaca

2/ bolo by mozne v nazve podnetu opravit, ze ide o riesenie nebezpecnej situacie na D2, nie na Lamacskej?

Dakujem
09. jún 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali spolu s Vašou otázkou subjektu, ktorý označila samospráva ako zodpovedný.

S pozdravom

Veronika Prachárová
Odkaz pre starostu
[email protected]
14. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dovoľujeme si Vás informovať, že aj realizovateľnosť predĺženia odbočovacieho pruhu bude v II. polroku tohto roka posúdená projektantom v rámci projektu aktualizácie trvalého dopravného značenia na diaľnici D2 na území mesta Bratislavy.

S úctou

MEDIA TÍM NDS
13. apríl 2022

Pozorovatel

​@admin OPS
Dobry den,

poprosim administratora portalu OPS o vyziadanie stanoviska od NDS a.s. k stavu riesenia podnetu.

Dakujem
19. apríl 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Kristína Csölleiová
Odkaz pre starostu
[email protected]
14. máj 2022

Pozorovatel

@admin OPS
Dobry den,

v suvislosti s planovanou opravou mosta nad zeleznicou na dialnici D2 pri Lamaci v smere na Malacky od 21.5.2022, budu vodici urcite vo zvysenej miere vyuzivat v pripade kolon na dialnici ako obchadzku Lamacsku cestu a vyjazd na nu pri vyjazde z tunela Sitina.

V tejto suvislosti sa chcem opytat NDS a.s., ci bude zrealizovane vyznacenie predlzenia odbocovacieho pruhu este pred opravou mosta?

Dakujem
21. január 2023

Pozorovatel

Stale bez odpovede od NDS a.s.
04. február 2023

Pozorovatel

@admin OPS
Poprosim vyziadat odpoved.
Dakujem
24. október 2023

Pozorovatel

Stale bez odpovede od NDS a.s.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania