Šancová-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
kristina 06. decembra 2020

Každý rok sa zvyšuje počet bezdomovcov (nielen) na Trnavskom mýte. Zdržujú sa na zastávkach MHD kde spia a zanechávajú po sebe neporiadok, či už ide o smeti alebo napríklad aj výkaly. Zaberajú miesto a niektorí neskutočne páchnu, že sa človek musí vzdialiť mimo zastávku. Polícia ide často okolo ale nikdy nič neriesi. Trebalo by nejaké dlhodobejšie riešenie.

06. december 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
09. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mesto na komplexnom riešení problému bezdomovectva už začalo pracovať. Už pred rokom sme začali prípravu stavebného projektu, s troma mestskými časťami, rokujeme o výbere viacerých vhodných priestorov pre vznik nocľahární a denných centier počas tohto roka. Zároveň sme minulý rok pracovali na identifikácii vhodných mestských budov (ktorých nezostalo veľa), v ktorých by táto forma pomoci pre ľudí bez domova mohla vzniknúť. Od roku 2019 má mesto splnomocnenca primátora pre ľudí bez domova a sociálne bývanie Sergeja Káru, ktorý sa tejto téme venuje a má v nej dlhoročné skúsenosti. Pár vybraných aktivít, ktoré sa nám podarilo v roku 2019 dosiahnuť v téme straty domova:
1. Historicky najvyššia finančná podpora sociálnych služieb pre ľudí bez domova v Bratislave
2. Finančná podpora organizácií pre ľudí bez domova s cieľom ukončenia bezdomovectva vďaka bývaniu - najvyššia dotačná podpora tejto témy v SR na všetkých úrovniach
3. Spustenie prvého mestského terénneho tímu - nástup prvých kvalifikovaných terénnych sociálnych pracovníkov – práca s ľuďmi bez domova, práca s ľuďmi užívajúcimi drogy a mladými ľuďmi v ohrozených lokalitách (Obchodná)
4. Vyčlenenie a príprava prvých 11 bytov (byty, ktoré nebolo možné užívať a vyžadovali rekonštrukciu) na dostupné nájomné bývanie s podporou - 2 byty budú krízové pre obete náhlych životných udalostí, 6 bytov bude vyčlenených pre ľudí na ceste z ulice s odbornou podporou, 3 byty budú vyčlenené pre 3 najohrozenejšie rodiny, ktoré máme v poradovníkoch viac ako 5 rokov
5. Historicky prvé byty (12 bytov) vyčlenené pre náhradné nájomné bývanie - nájomníci v reštituovaných nehnuteľnostiach budú mať prvý krát po 30 rokoch šancu získať udržateľné bývanie
6. Zlepšovanie životných podmienok ľudí v mestských ubytovniach
7. Nové personálne kapacity na tému ľudí bez domova
Tento rok sme už aj v spolupráci s 3 mimovládnymi organizáciami spustili projekt "housing first". Prvé desiatky bytov sú tak dostupné pre pomoc ľuďom v ceste z ulice späť do pracovného systému.
https://bratislava.sk/sk/dostupne-byvanie
Od tohto roka sme tiež spustili Mestský terénny tím. Tento útvar pomáha ľuďom priamo v uliciach, nakoľko kapacity polície na takéto aktivity nie sú dostatočné.
Téma bezdomovectva je naozaj veľkou výzvou, ktorá bola roky zanedbávaná a v dobe korony sa ešte zvýraznila. Aj preto sme na jar aj jeseň spustili karanténne mestečko pre ľudí bez domova, ktoré ako projekt ocenili aj v zahraničí.
https://innovationinpolitics.eu/en/best-practice/home-quarantine-without-a-home/?fbclid=IwAR1F2X2w4C2tNNIPomzqhBwC90DNJLirnkEnEAuqLMw9KlUXlIfQXH81cEI
Chceme Vás ubezpečiť, že na riešení ako môžete vidieť naplno pracujeme a veríme, že pozitívne zmeny bude vidno v našich uliciach už čoskoro.

S pozdravom
Kto? Sekcia sociálnych vecí

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
13. december 2020

kristina

Krížna-Verejný poriadok-iné

Každý rok sa zvyšuje počet bezdomovcov (nielen) na Trnavskom mýte. Zdržujú sa na zastávkach MHD kde spia a zanechávajú po sebe neporiadok, či už ide o smeti alebo napríklad aj výkaly. Zaberajú miesto a niektorí neskutočne páchnu, že sa človek musí vzdialiť mimo zastávku. Polícia ide často okolo ale nikdy nič neriesi. Trebalo by nejaké dlhodobejšie riešenie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania