Lermontovova-stavby a budovy-prekračovanie limitov hluku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Neriešený
meno
Jerome 14. decembra 2020

Dobrý deň,

ako je možné, že na budove Polície v nedeľu /porušenie VZN/ sú hlučné stavebné práce na streche??

16. december 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
16. december 2020

Jerome

bude Msp kontrolovať štátnu políciu?
03. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dodržiavanie VZN platí pre každého, avšak je potrebné zistiť, či nešlo odstraňovanie momentálneho havarijného stavu.
Pojem nadmerný hluk nie je v zákone o priestupkoch bližšie špecifikovaný. Najvyššie prípustné hodnoty hluku vo vonkajších priestoroch a stavbách sú uvedené v nariadení vlády o ochrane zdravia pred hlukom a vibráciami č. 40/2002 Zb. Hlukový limit pre obytné zóny cez deň predstavuje 50 decibelov. Cez noc je limit znížený na úroveň 45 decibelov. Kompetentný orgán pre meranie hladiny hluku, povoľovanie prevádzky, ako aj kontroly je iba Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Preverovanie oznámení o rušení nočného pokoja alebo oznámení spojených s nadmernou hlučnosťou je však problematické tak pri verejných kultúrnych podujatiach, ako aj v prípadoch individuálnych. MsP nemá k dispozícii zariadenie na meranie úrovne hluku. Príslušníci MsP nie sú oprávnení, ani vyškolení k relevantnému používaniu takýchto zariadení, a môžu hluk posudzovať iba subjektívne, na základe vlastných sluchových vnemov. Preto v mnohých prípadoch sa subjektívne hodnotenie úrovne hluku príslušníkom nezhoduje s taktiež subjektívnym názorom oznamovateľa, naviac, po spozorovaní príchodu policajnej hliadky rušenie spravidla ustane alebo jeho intenzita sa zníži.
Toto však neznamená, že sa o subjektívne zistenie okolností hliadka ani nepokúsi. Ak sú okolnosti náležite zistené a páchateľ s riešením v blokovom konaní súhlasí, je možné mu uložiť pokutu v blokovom konaní. Preto je potrebné v takýchto prípadoch kontaktovať linku 159 a neriešiť vec prostredníctvom webovej stránky. Ak táto osoba nesúhlasí s priestupkom alebo jeho riešením, MsP takýto priestupok postúpi oprávnenému správnemu orgánu na riešenie v priestupkovom konaní. Správny orgán má ale pri riešení priestupkov tohto druhu tie isté problémy s objektívnym preukázaním prekročenia hlukového limitu, ako hliadka MsP na mieste, to isté platí aj pre príslušníkov Policajného zboru.
Základným problémom pri riešení hluku je v súčasnosti platný legislatívny rámec, ktorý vymedzuje jediný subjekt oprávnený k meraniu hladiny hluku – regionálne úrady verejného zdravotníctva. Kontrolní pracovníci týchto úradov nie sú v pohotovosti pre prípad potreby okamžitého výjazdu na sporné miesto, bez predchádzajúcej požiadavky na merania hluku u konkrétneho prevádzkovateľa. Preto tento spôsob nevyhovuje pre potreby okamžitého riešenia podozrenia z prekročenia hlukových limitov na mieste.
Pritom je na trhu už dostatok moderných ciachovaných meračov hluku, ktoré by mohli byť použité aj inými orgánmi (podobne ako u iných ciachovaných meracích zariadení) pri riešení podozrení z prekročenia hlukových limitov. Tento spôsob však aktuálne právne predpisy neumožňujú.

Bc. Marcela Ťarcha
03. február 2021

Jerome

Tu ide o porušenie VZN nariadenia, ktoré platí v Starom Meste. Stavebné a rekonštrukčné práce sú zakázane v nedeľu.

To, čo admin má v názve podnetu prekračovanie limitu - je druhoradé.

PODSTATA JE PORUSENIE VZN!!!!!!!
03. február 2021

Jerome

Z môjho pohľadu podnet nie je vyriešený. Stavebník má dostať pokutu za porušenie VZN.
04. február 2021

Odpoveď samosprávy

Váš podnet bol daný na vedomie vecne príslušnému priestupkovému referátu miestneho úradu mestskej časti Bratislava Staré Mesto na riešenie a za účelom objasnenia odstúpený príslušnej expozitúre MsP.

Bc. Marcela Ťarcha
04. február 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Staré Mesto

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania