Alstrova-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Peter Vidlička 07. januára 2021

Vozidlá pravidelne odstavené proti predpisom po oboch stranách vjazdu/výjazdu do/z dvora (medzi domami č. 141 a 145) okrem blokovania premávky znemožňujú bezpečný výjazd z dvora (v ktorom parkuje minimálne 7 áut - často aj viac) keďže zabraňujú výhľadu na cestu a taktiež bránia vjazdu väčších vozidiel, ktoré majú problém vytočiť.

Preto žiadam o namaľovanie žltej čiary v dĺžke 7 metrov po oboch stranách výjazdu - čo pomôže výhľadu (výjazdu), vjazdu (manévrovaniu) a umožní vyhýbanie sa navzájom protiidúcich vozidiel po Alstrovej ulici aspoň na časti z celkového momentálne takmer už neprejazdného úseku.

08. január 2021

Odpoveď samosprávy

Podnet preposielame na Mestskú políciu s prosbou o riešenie porušovania dopravných predpisov na tomto mieste.

Zároveň chceme upozorniť na fakt, že žltá čiara od 1.4.2020 nie je vo vyhláške evidovaná ako riadne dopravné značenie. Preto ju ako správca komunikácie vyznačiť nemôžeme.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
08. január 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
22. január 2021

Peter Vidlička

Ďakujem za odpoveď, bohužiaľ mestská polícia nie je riešením situácie. Verím, že pokiaľ žltú čiaru už nie je možné vyznačiť, nájdu sa aj iné alternatívy rovnakého významu - napríklad dopravná značka "zákaz zastavenia".
25. január 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
26. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. Alstrová ulica je však v správe mestskej časti Bratislava-Rača, preto riešenie podnetu kompetenčne neprináleží Magistrátu.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
26. január 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
03. február 2021

Odpoveď samosprávy

Príslušníci Exp. MsP BA III boli o tomto probléme vyrozumené a inštruované, aby popri plnení ďalších služobných úloh zamerali svoju činnosť aj na riešenie tohto problému v tejto lokalite.
MsP nemá dostatočné kapacitné možnosti k okamžitému eliminovaniu všetkých protiprávnych konaní páchaných na verejných priestranstvách. Daný stav jej neumožňuje nepretržitý dohľad nad všetkými kritickými miestami.
Aj napriek tomu je potrebné v prípade, ak občania majú podozrenie z páchania akéhokoľvek priestupku, ihneď kontaktovať MsP na skrátenom telefónnom čísle 159. Na miesto oznamu bude vyslaná hliadka MsP, ktorá preverí oznámenie zo spáchania priestupku a v prípade jeho potvrdenia ho neodkladne vyrieši v zmysle platných právnych predpisov.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Ťarcha
03. február 2021

Odpoveď samosprávy

MsP Bratislava nie je vecne a miestne príslušná rozhodovať o umiestňovaní dopravných značiek a dopravných zariadení, ale o uvedenom musí v zmysle Zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v platnom znení rozhodnúť príslušný cestný správny orgán na základe stanoviska správcu pozemnej komunikácie a záväzného stanoviska dopravného inšpektorátu. V tomto prípade ide o správu mestskej časti Bratislava-Rača

Bc. Marcela Ťarcha
03. február 2021

Peter Vidlička

Žiadam o zmenu zodpovednosti na mestskú časť Bratislava-Rača, ktorá svojím vyjadrením len oddialila riešenie situácie, ktorá je podľa vyjadrení ostatných zúčastnených (Hlavné mesto, Mestská polícia) jej úlohou a je jediná oprávnená vykonať nápravu súčasného stavu.
03. február 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Rača
04. február 2021

Odpoveď samosprávy

Uvedený podnet nie je možné riešiť novým dopravným značením vzhľadom na jeho povahu. Ak by sme sa totiž rozhodli takúto dopravnú značku umiestniť pred vjazd zadávateľa podnetu, tak by sme logicky mali rovnakú dopravnú značku umiestniť aj pred rovnaké výjazdy na Alstrovej ulici či na iných uliciach na území Mestskej časti Bratislava - Rača.

Tým by došlo k vytvoreniu doslova lesa dopravných značiek, alebo by došlo k úplnému zrušeniu parkovania na kraji Alstrovej ulice.

Vzhľadom na to, že na túto situáciu pamätá písmeno n), §25 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke, žiadame opäť Mestskú políciu, aby aspoň nepravidelne kontrolovala parkovanie motorových vozidiel pri vjazdoch na Alstrovej ulici.

Toto písmeno príslušného zákona totiž hovorí: "Vodič nesmie zastaviť a stáť pred vjazdom na cestu...".

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
04. február 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
07. február 2021

Peter Vidlička

Podľa § 23 ods. 1 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, pri státí motorového vozidla na ceste musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy (čiže minimálne 6 m) a pri zastavení musí zostať aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy.

Podľa uvedeného je parkovanie na okraji cesty na väčšine dĺžky Alstrovej ulice vyslovene zakázané, ale väčšina ľudí vrátane Vás si to evidentne neuvedomuje (nebodaj by došlo k úplnému zrušeniu protiprávneho parkovania na kraji Alstrovej ulice a jej sprejazdneniu)

Myslíte les malých dopravných značiek, ktoré sa dajú upevniť aj na už existujúce stĺpy, ktoré nikomu vizuálne nevadia narozdiel od lesa zaparkovaných áut, ktoré permanentne blokujú prejazd ulicou, robia ju nebezpečnou pre chodcov, vodičov aj cyklistov a v neposlednom rade robia z potencionálne jednej z najkrajších ulíc v Rači niečo, na čo je hanba pozrieť sa? Načo bola ulica robená do tvaru vinnej révy - aby jediné čo z nej bude vidieť boli autá zaparkované na oboch stranách cesty?

Mestská polícia už aj aktuálne nepravidelne nikdy kontroluje parkovanie v Rači (nič v zlom, ale pozrime sa na výsledky) To už tu vážne musíme dospieť do štádia, že sa niekto z občanov naštve a začne každé jedno protiprávne zaparkované auto nahlasovať na mestskej polícii aby sa niečo vyriešilo - len preto, že Mestská časť Bratislava - Rača je neschopná a neochotná aspoň čiastočne zabrániť porušovaniu zákona?

Na základe umiestnenia dopravnej značky na žiadosť obyvateľa by ste logicky mali značku umiestniť pred každý vjazd obyvateľa, "ktorý o to požiada" - koniec koncov, je to vjazd do jeho dvora a autá pri ňom zaparkované parkujú pred jeho domom a on sa na ne každý deň pozerá a jemu každý deň zabraňujú v bezpečnom vychádzaní - takže logicky nevidno dôvod, prečo by o to nemohol požiadať, aj vzhľadom na to, že to má slúžiť len na zdôraznenie už platného zákazu, aby nebolo nutné každý deň otravovať mestskú políciu. Každopádne masívneho osádzania dopravných značiek sa vôbec nemusíte obávať, keďže autá zaparkované na ceste väčšinou patria ľuďom ktorí tu bývajú a je veľmi nepravdepodobné, že niekto požiada samosprávu aby mu zabránila parkovať tam, kde je mu to najpohodlnejšie - na ulici pred domom v zákaze...
05. marec 2022

Martin Uváček

Na základe posledného komentára by bolo vhodné zo steny magistrátu reagovať a upraviť zákonne zastavenie a státie na celej Alstrovej ulici.
13. jún 2022

Martin Uváček

Toto asi uprace len parkovacia politika.
03. júl 2022

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený Dodávky zavádzajú vo výjazde z dvorov.
13. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Príslušníci MsP sú o tomto probléme vyrozumení a inštruovaní, aby počas výkonu služby riešili túto situáciu a zabezpečili zákonný stav.

Ing. Marta Urbanová
27. november 2022

Martin Uváček

Aktuálna situácia. Sprava už dodávka nezavadzali. Neviem či to da chápať ako vyrisesenie podnetu.
28. november 2022

Peter Vidlička

Kto kedy kde stojí nikto nerieši, je to len o náhode, nie o niečej iniciatíve...
11. august 2023

Peter Vidlička

Keď už sa pri všetkých podnetoch ohľadom zlého parkovania môžeme oháňať neplatnosťou žltej čiary ako dopravného značenia, prečo namiesto hľadania riešenia, ktorým by bolo nahradenie adekvátnou náhradou, napríklad bielou cikcak čiarou, hľadáme vždy len dôvod, prečo sa to nedá, aj keď všetci vedia že sa niekomu proste len nechce to riešiť?
Vyznačiť cikcak čiaru pred vjazdom a 5-7m na obe strany od neho nemôže predsa byť v dnešnej dobe neriešiteľný problém. A nevznikne tak ani "les značiek".
Prenášať zodpovednosť za kontrolu dodržiavania predpisov na bežných občanov tým, že ich nútite nahlasovať všetko na políciu, inak to proste riešené nebude, nie je primerané.
11. august 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
31. august 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet, za ktorého nahlásenie ďakujeme, sme v tejto chvíli pridelili kolegyniam a kolegom, ktorí majú oblasť, ktorej sa podnet týka, v kompetencii. Obdržané stanoviská ohľadom jeho riešenia Vám sprostredkujeme.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania