Československých parašutistov-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Uzavretý
meno
Michal 23. januára 2021

Dobry den,
chcel by som poziadat o kontrolu dodrziavania Zákon č. 8/2009 Z. z. § 59:

(3) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km h-1. Pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V obytnej zóne a pešej zóne je státie motorových vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak. V školskej zóne možno stáť, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov.

Cele sidlisko Hostinskeho je oznacene ako 'obytna zona' v ktorej sa podla zakona moze parkovat len na vyznacenych miestach. Realita je vsak taka, ze auta parkuju uplne vsade. Chcel by som preto poziadat pravidelnu kontrolu parkovania na sidlisku tak aby bol zaisteny bezpecny pohyb vsetkym.
Dakujem.

25. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za váš podnet. Podnet bol odoslaný na oddelenie investícií a verejného obstarávania.

Kancelária starostu
27. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Oddelenie investícií a verejného obstarávania požiadalo MsP o pravidelnú kontrolu parkovania.

Kancelária starostu
27. január 2021

Peter Heriban

a ako ti parkujúce autá bránia v bezpečnom pohybe ? kde majú potom obyvatelia parkovať ? parkovacie domy nemáme a v zastavanom sídlisku ani nikdy nebudú. Nie každý sa môže prepravovať na kolobežke...
27. január 2021

Michal

Dobry den,
parkujuce auta su nebezpecne napriklad v tom, ze cez ne nie je vidiet, ked sa chcete dostat ako chodec na cestu (ktora v obytnej zone sluzi aj ako chodnik). Rovnako nie je vidiet ani nase deti a vodic nema sancu reagovat na miestach, kde nie je vidiet kvoli nelegalne parkujucim autam.

Rovnako su nebezpecne v tom, ze blokuju pristup zachrannym zlozkam (viackrat som bol svedkom toho, ze sa zachranka nedostala ku vchodu kvoli nelegalne parkujucim autam).

V neposlednom rade tieto auta ohyzdia verejny priestor, ktory ma sluzit nam, ludom a nema byt obparkovany autami. Navyse ak sa jedna o nelegalne parkovanie.

Kde maju obyvatelia parkovat auta sa maju pytat sami seba pred kupou auta. Kupit si auto a potom riesit tuto otazku je asi ako si kupit bazen do garzonky a potom rozmyslat co s nim.

Znacka obytnej zony tu bola osadena kvoli nejakemu dovodu a musela byt schvalena aj dopravnym inspektoratom. Zjavne ma nejaky zmysel, tak by bolo vhodne ju dodrziavat v ramci zakona. Navyse so zavedenim parkovacej politiky sa vacsina aut bude musiet aj tak presunut inam, alebo odhlasit a predat niekam, kde je na ne miesto.

Este poznamka - sidlisko Hostinskeho ma asi najlepsie napojenie na elektricku (2 linky, 5 minut chodzou z domu) a MHD v meste. Vlastnictvo auta tu naozaj straca vyznam. Chapem, ze niekto ho potrebuje k praci a napriklad aj kvoli zdravotnym problemom. Ak by tu vsak parkovali auta len tychto ludi, neboli by sme v tejto situacii.
27. január 2021

Peter Heriban

Áno, verejný priestor má slúžiť nám ľudom. To znamená, že na ňom môžeme aj parkovať, to je úplne bežné a normálne využite verejného priestoru. Myslím, že dnes už je v každej rodine aspoň jedno auto a musí byť niekde zaparkované.

To, že autá hyzdia verejný priestor, je len váš subjektívny pocit. Niekto iný zase môže mať pocit, že verejný priestor hyzdia napr. paneláky. Neviem, či je rozumný argument, aby sa ľudia zbavili áut aby ste vy mohli vnímať estetickosť verejného priestoru.

Autá predsa majú vysokú úžitkovú hodnotu. Ak máte deti, treba robiť väčšie nákupy. A nie vždy je priaznivé počasie aby som pol hodinu mrzol a mokol na zastávke a potom sa trepal ovešaný taškami ako vianočný stromček 10 minút k domu. Ale ak ste sídliskový typ a pohybujete sa iba po okolí, tak chápem že auto nepotrebujete a stačí vám električka. Ale väčšina ľudí používa auto na nákupy, na odvoz detí do školy/škôlky, k lekárovi alebo aj na výlety. Dnes už sa na výlety a lyžovačky necestuje tak ako v tej komédii S tebou mě baví svět ale tak, že si naložíte všetky veci do auta a môže ísť.

A nemenej dôležité je aj to, že v dnešnej pandemickej situácii je auto oveľa bezpečnejšie ako napchatý trolejbus.

A to prirovnanie ku garsónke a bazénu by som trocha upravil. Obyvatelia, ktorí si tu kúpili byt, vždy mali možnosť niekde zaparkovať, aj keď niekedy treba dlhšie hľadať miesto. Keď tu polícia začne rozdávať papuče kvôli takýmto sťažovateľom, tak už nezaparkujú nikde. Čiže mal som akože veľký byt do ktorého sa pomestil aj bazén, ale jedného dňa mi ukojili z plochy bytu a bazén sa už nezmestil a mám problém.

Parkovacích miest je v tejto časti mesta nedostatok. Potrebné je zvyšovať počet miest na parkovanie a tým zvýšiť komfort obyvateľov a nie uberať ešte aj z toho mála čo ostalo.
27. január 2021

Michal

Ano, cast verejneho priestoru je samozrejme potrebne vyclenit na parkovanie. To miesto sa vola parkovisko. Dokonca legalne mozete parkovat aj na chodniku a cestach. Tu sa vsak bavime o nelegalnom parkovani, ktore ohrozuje a obmedzuje obyvatelov. Infrastruktura, ktoru spominate je dostupna od sidliska do 10 minut pesi. Na nakup, lekaren, k doktorovi, skolky, skoly toto vsetko je v pesej dostupnosti. Na dovolenku sa spravidla chodi 3-4x rocne. Na toto naozaj nie je potrebne parkovat auto pred vchodom. Vase vnimanie komfortu je mat moznost zaparkovat auto pri vchode. Moje vnimanie komfortu je mat moznost bezpecne prejst k elektricke alebo do obchodu pesi. Respektujem to, ze kazdy ma ine potreby. Tu je vsak problem v tom, ze sa nedodrzuju zakony. Ak nemate kde parkovat a vnimate nedostatok parkovacich miest, obratte sa na zodpovednu samospravu a ziadajte riesenie, ale neospravedlnujte porusovanie zakona. Tak by sme daleko nezasli.
16. august 2021

Anonymný užívateľ

Páni, na tomto sídlisku je ten problém, že tieto kedysi obslužné komunikácie sa zmenili na ,,atochodníky"!
16. august 2021

Anonymný užívateľ

oprava - ,,autochodníky"
16. august 2021

Anonymný užívateľ

Práve dnes prezentovali akýsi proces výstavby parkovacieho domu na tomto území.
Ale na stránkach MiÚ o tom nie je ani Ň!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania