Námestie hraničiarov-zviera-deratizácia

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Eliss Rzavská 31. januára 2021

Vcelej petrzalke najma na ulici Nam. hraniciarov, Halova, Osuskeho pozorujem dlhsie krdel vran a havranov. Momentalne sa dost zhromazduju na strechach panelakov a stromoch. Vobec sa ludi neboja, niekedy robia nalety a v lete nonstop krakaju od skoreho rana. Je to neskutocne otravne (vadia aj susedom). Existuje moznost ako sa ich zbavit?

31. január 2021

Martin Uváček

A hlavne vyhadzujú smeti zo smetiakovx, keď hľadajú potravu. Sám som neveril, kým som to nevidel na vlastné oči.
05. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. vrana aj havran je živočíchom chráneným v zmysle vyhlášky č. 24/2003 Z. z. ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny. V žiadnom prípade nie je možné ničiť hniezda, násady vajec alebo zabíjať jedincov tohto druhu.
V období hniezdenia vrany, ktoré v prípade priaznivých teplôt, môže prebiehať od februára, sa začína teritoriálne správanie vrán vyvolané snahou o ochranu svojho potomstva, čo sa môže prejaviť nalietavaním na ľudí, psov, či mačky. Jedná sa vždy o náznaky útokov, ktoré sa v krajnom prípade končia letmým dotykom s nalietavajúcou vranou. Väčšinou sa však vrany boja. Vzhľadom na to, že v priebehu sezóny dokáže vrana zahniezdiť a vyviesť až dve znášky mláďat, môže sa problematické správanie objavovať v kolísajúcej intenzite až do konca júna, či výnimočne až do polovice júla. Ide o prechodný stav, ktorý akonáhle mláďatá budú schopné samé lietať, zmizne.
Až na občasné vyberanie odpadkov z pouličných nádob, jej populácia na území Petržalky nepredstavuje väčšie problémy.
V prípade, že obyvateľom prekážajú kŕdle vtákov na bytových domoch, odporúčame obrátiť sa na svojho správcu s požiadavkou na zabezpečenie strechy proti ich nalietavaniu.

Oddelenie životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania