Tomanova-zeleň a živ. prostr.-výrub stromov

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Jozef Chromek 10. februára 2021

Dobrý deň,
P. Starosta Vlček, s hrôzou sledujeme ako na Vajnorskom družstve klčujú stromy veľkého priemeru. Je tento výrub povolený. Ak nie prosím bezodkladne kontaktujte políciu a úrady. Ďakujem za Vaše vysvetlenie.

11. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme Vám za Váš podnet, ktorý sme zároveň postúpili na príslušný odborný referát MÚ Bratislava - Vajnory.
Po jeho prešetrení Vás budeme čo najskôr informovať.

Vopred ďakujeme za Vašu trpezlivosť a pochopenie.

S pozdravom a úctou

MÚ Bratislava – Vajnory
Úsek komunikácie s občanmi
Servis pre občanov / tel.: 0850 24 25 24
11. február 2021

🌳

Že by si po nelegálnom nakladaní s odpadmi privyrábali aj nelegálnym výrubom? Nečudoval by som sa. https://zivemesto.sk/vinohrad-nad-bratislavou-vyuzivali-ako-skladku-za-milion-eur/
11. február 2021

Jozef Prachar

Prosím Vás už som si to všimol aj ja, asi na základe podnetu začali likvidovať stopy. Je 11.02. 19:45 a oni tam teraz drvia to drevo. Pán starosta Vlček oznámili ste to na políciu?
22. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
reagujeme na Váš podnet „ Na Vajnorskom družstve klčujú stromy veľkého priemeru. Je tento výrub povolený. Ak nie prosím bezodkladne kontaktujte políciu a úrady.“

Mestská časť Bratislava-vajnory dňa 18.01.2021 obdržala oznámenie Poľnohospodárskeho družstva Vajnory o výrube náletových drevín v areáli Poľnohospodárskeho družstva pozdĺž Vajnorského potoka v zmysle ustanovenia § 47 ods. 4. Zákona č. 543/2002 Z.z. v plnom znení. Na základe uvedeného mestská časť Bratislava-Vajnory listom zo dňa 22.01.2021, zaslala odpoveď , že podľa ustanovenia § 47 ods. 4 písm. a) zákona o ochrane prírody a krajiny na stromy s obvodom kmeňa do 40 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty v zastavanom území obce s výmerou do 10 m2 a za hranicami zastavaného územia obce s výmerou do 20 m2 sa súhlas orgánu ochrany prírody na výrub dreviny nevyžaduje. To znamená, že dreviny s obvodom kmeňa 40 cm meraných vo výške 130 cm nad zemou a viac a krovité porasty 10 m2 a viac je potrebný súhlas orgánu ochrany prírody a krajiny. Ďalej upozornila aj iné ustanovenia uvedeného a osobitného zákona týkajúceho sa výrubu drevín pri vodnej stavbe a vodnom toku.

Dňa 11.02.2021 bolo telefonicky zisťované u Poľnohospodárskeho družstva Vajnory, či boli dodržané podmienky výrubu, na ktorý sa súhlas orgánu ochrany prírody nevyžaduje. Podľa informácie pracovníčky Poľnohospodárskeho družstva boli tieto podmienky dodržané. Ďalej boli zisťované informácie od Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. Bratislava, či vykonávali výrub v danej lokalite uviedli, že výrub majú povolený pri vodnom toku Vajnorský potok a Vajnorský kanál, ale ho ešte nevykonávali.

Na základe uvedeného mestská časť Bratislava-Vajnory postúpila Váš podnet Mestskej polícii Bratislava na preverenie.

S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295222
[email protected]
22. február 2021

🌳

Už z priložených fotiek je zrejmé, že išlo aj o hrubšie stromy, viď napr. tá, kde je položená cigaretová krabička ako mierka. Obvod 40 cm je priemer necelých 13 cm. Tamten strom má niekoľkokrát toľko pri zemi a určite mal viac ako 40cm aj vo výške 80 cm nad zemou. Samozrejme, po dvoch týždňoch sú už stromy dávno zoštiepkované.

Takisto plocha 10m2 bola už podľa fotiek prekročená.

Naozaj považuje Mestská časť telefonické overenie od stola za dostatočné? Čo ste čakali, že Vám do telefónu pracovníčka družstva povie? Konfrontovali ste ju z fotodokumentáciou?

Som veľmi zvedavý na prístup MsP. Dúfam, že bude ambicióznejší. Ale rovnako očakávam, že MČ svoj benevolentný prístup prehodnotí a bude konať.
28. apríl 2021

🌳

Ubehli dva mesiace. Máme, prosím, nejaký update od MsP? V katastri Vajnôr je aj minimálne jeden ďalší veľký výrub, ktorý bol prehodený na preverenie MsP a žiadne ďalšie informácie sa odvtedy neobjavili https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/111326/rybnicna-strom-chybajuci

Darmo mesto sadí 10tis. stromov, keď si tu môže rúbať kto-chce čo-chce a sankcie žiadne.
24. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Mestská polícia Bratislava Váš podnet preverila, v zadnej časti areálu PD Vajnory bol vykonaný výrub listnatých drevín.

Mestská časť Bratislava-Vajnory postúpila danú vec na Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie pre podozrenie z porušenia zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny.

Okresný úrad Bratislava je príslušný konať v danej veci.

S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295222
[email protected]
11. október 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: OÚ BA

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.