Stromy nad zlato

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Zuzana Molnárová, Ing. 18. júla 2014

Dobrý deň, chcem Vám len napísať, že dnes (deň po výrube stromov na Trenčianskej ulici) sa tu zmenila úplne klíma a vtáci, ktorí hniezdili v tých bohatých vyrúbaných korunách stromov sú tu už neni. Keď budete mať niekedy chuť, prebehnite touto ulicou, ktorú po celej šírke tienili stromy, odrušovali hluk z cesty a vytvárali príjemné prostredie. Ako správny bežec a človek s charakterom na mieste by ste ich určite ocenil. Chápem, že máte na starosti Bratislavu ako celok, udržiavať správny a zdravý pomer medzi zeleňou, dopravnou komunikáciou a zástavbou v meste, avšak dôvod zrezania týchto zdravých drevín sa mi zdá absurdný, keďže trolejbusová trať ďalej vedie popri stromoch bez problémov. Ale asi v tom bol iný záujem.
Bohužiaľ, teraz už je to tu porezané, nič sa s tým nedá robiť, avšak možno týmto mailom prispejem k tomu, že do budúcna starostlivejšie zvážite dôsledky Vašich rozhodnutí.

18. júl 2014

Flego

Dôsledky takýchto rozhodnutí zvážime 15. novembra v komunálnych voľbách, pretože arogancia "zástupcov ľudu" už presiahla medze tolerancie. Ako je možné, že sa nikto nepýtal obyvateľov ulice, veď tu prišlo k zásadnej zmene životných podmienok v ulici. Okrem toho prišlo k hrubému porušeniu zákona, pretože stromy sa nesmú rúbať mimo doby vegetačného pokoja. Páni poslanci, nezabudneme!
18. júl 2014

Viva

Okrem nezvolenia posrancov bude potrebné vyhodiť aj pracovníkov Magistrátu a GIB, ktorí sa na tejto devastácii podieľali.
Dúfam, že ľudia-voliči nezabudnú a vystavia účet !
18. júl 2014

Di

Trenčianska ulica bola jedna z najkrajších v meste, to stromoradie bolo nádherné. Stálo tých 450 metrov predĺženia trolejbusovej linky za zrúbanie 21 zdravých stromov? Týmto u mňa primátor Ftáčnik a jeho ľudia skončili, Zdravý rozum opäť raz prehral.
18. júl 2014

DUI LUI HUI

preco poslanci? primator a jeho magistrat je za to zodpovedny!
18. júl 2014

Mato

Podla fotky strom nebol moc zdravy. Co by ste pisali keby sa zlomil za sylneho vetra ze preco ho neodstranili ked bol chory a hrozilo spadnutie a ohrozenie majetku ci zivota?
19. júl 2014

Martin J.

Pan Mgr. Papajcik, pani poslanci, som zvedavy, kedy a hlavne ako urobite zbytok poskodenejTrencianskej ulice v useku Ruzova dolina - Mileticova ul.?
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/7677/totalne-znicena-trencianska-ulica
19. júl 2014

Milan

Kazdy normalny clovek pochopi, ze stare a chore je potrebne odstranit. Nahradit novym. Neviem co riesite!!! Cela BA je prerastena. A cim?
Chodte sa prejst po BA co za pastromy zostali po sudruhoch.

A to som rodeny BA!!
19. júl 2014

Julie

Milan: lenze o to nove sa treba aj starat, a to mesto nezvlada na plnej ciare.
19. júl 2014

D.D.

Milan, sucasni "sudruhovia" developeri namiesto parkov a zelenych ploch vsetko vybetonuju a vyasfaltuju a potom tam strcia 3 dekoracne tromceky,
23. júl 2014

Kandela

Je to katastrofa ako tá ulica vyzerá, človeku je úplne do plaču!!!
A to nikomu nevadí, že sa koncom zimy orezávali, aby nezavadzali trolejovému vedeniu???Neboli to zbytočne vyhodené peniaze????
Z tých 21 spílených stromov bolo minimum chorých!!!
Mám taký dojem, že toto mesto je iba rajom pre developerov a nie pre život a bývanie obyčajných ľudí!!!!
23. september 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Výrub stromov na Trenčianskej ulici sa uskutočnil čiastočne z dôvodu ich zlému zdravotnému stavu a čiastočne kvôli poškodenej ceste a chodníkom. Hlavné mesto počíta v projekte s náhradnou kvalitnou výsadbou.

Samotný výrub stromov bol realizovaný z dôvodu predĺženia trolejbusovej trate a výstavby nového trakčného vedenia.

Odborné útvary zo životného prostredia hlavného mesta uskutočnili pred realizáciou stavby vizuálnu obhliadku. Po prvej obhliadke bolo označených na výrub približne 5 kusov drevín, ktoré boli v dezolátnom stave, zväčša s dutinami alebo s nalomenými korunami. Ostatné dreviny boli síce v zlom zdravotnom stave a poškodené, ale boli nechané na dožitie.

Príslušný stavebný úrad a dráhový úrad (Bratislavský samosprávny kraj) požiadali hlavné mesto o rekonštrukciu cesty a chodníka, ktoré boli narušené koreňovým systémom. V druhej etape stavebných prác na danom úseku bol odkrytý chodník a cesta, čo narušilo koreňový systém, ktorý bol plytko zakorenený a mnohým drevinám hrozil vývrat, na niektorých miestach bol koreňový systém vrastený do chodníka, ktorý bol odkrytý na mieste pôvodneho chodníka a nik o ňom predtým nevedel.

Z tohoto dôvodu boli prehodnotené dreviny z hľadiska ich stability, kedže boli vysoko vyvetvené a doslova viseli ponad cestu. Za takýchto okolností nebolo možné zaručiť, že nedôjde k ich vývratu a ohrozeniu životov ľudí alebo bezpečnosti cestnej dopravy. Preto boli označené dreviny na výrub zo zdravotného-bezpečnostného a estetického hľadiska keďže mnohé z ostávajúcich "zdravších" drevín nebolo možné ďalej udržiavať tak, aby vytvorili kvalitnú novú korunu (rovnako ako ostatné boli vysokovetvené).

Rovnako sme postupovali v zmysle metodických listov Štátnej ochrany prírody SR, kde pod č. 18 sa stanovuje, akým spôsobom je potrebné ošetrovať aleje. Tam sa uvádza, že je potrebné obnovovať aleje ako celky nie len kusovo jednotlivé dreviny.

V rámci našej vizuálnej obhliadky sme odporúčali vykonať náhradnú výsadbu drevín Carpinus betulus "Fastigiata" s podchodnou výškou 2,2m a obvod 20-22 cm, čiže sa jedná o veľmi kvalitný materiál, ktorý pri správnej údržbe vytvorí kvalitnú alej, ktorá nebude nebezpečná a v danom priestore lepšie udržateľná.

Hlavné mesto SR Bratislavy postupne podporuje alternatívnu ekologickú dopravu, čím je aj budovaná nová trolejbusová trať, ktorá bude mať pozitívny vplyv na životné prostredie a pomôže znižovať emisie škodlivých plynov. Môžeme všetkých ubezpečiť, že pokiaľ by to bolo možné, neuskutočnil by sa žiadny výrub (tak ako bolo pôvodne plánované v štúdii EIA v roku 2012). Hlavné mesto disponuje všetkými potrebnými povoleniami a výrub bol vykonaný v súlade s platnou legislatívou.

Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
28. september 2014

Matej

Dobry den, zaujimalo by ma, kedy budu na Trencianskej ulici vysadene tie nove spominane stromy. Nakolko zijem v susednej Klincovej ulici a od doby co sa tieto stromy vyrubali, sa zvacsila hlucnost celeho okolia a niekedy mam pocit, ze byvam priamo pri Pristavnom moste!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania