Jadranská-rozšírenie optickej siete

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Peter 24. februára 2021

Dobrý deň,

chcem sa informovať či MÚ Dúbravka vyvíja nejakú aktivitu v oblasti rozšírenia optickej siete či už Slovak Telekom, alebo Orange?
Napríklad na Jadranskej ul. nie je dostupná nie že optika ale ani VDSL. Na ulici resp. v priľahlom okolí je 100+ rodinných domov, pričom záujem o takéto pripojenie by nemusel byť problém. Reálne dostupné káblovej pripojenie je len ADSL s rýchlosťou 8/1mbit download/upload. V čase enormného nárastu práce z domu je to nevyhnutý predpoklad. Vzdušné pripojenie dostupné je, no jeho stabilita a odozva oveľa horšia a zároveň maximálne objemy FUP nedostatočné, čim sa pripojenie ekonomicky predražuje.

Verím, že je v záujme všetkých mať vybudovanú kvalitnú optickú sieť.

Ďakujem,
Peter

24. február 2021

Odpoveď samosprávy

Rozširovanie internetu či už budovaním optických sietí alebo inými spôsobmi je vykonávané telekomunikačnými spoločnosťami. Mestská časť nemá možnosť žiadnym spôsobom ovplyvňovať ich obchodné rozhodnutia. Na celom svete sú z pochopiteľných dôvodov optické siete budované najmä v oblastiach s vysokou hustotou obyvateľstva, čo zabezpečuje dostatočne rýchlu návratnosť vložených investícií operátorov. Obráťte sa na telekomunikačných operátorov a informujte sa o ich plánoch v tej časti Dúbravky. Mestská časť nemá takéto informácie k dispozícii.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
24. február 2021

Vlado P.

Najväčšia prekážka je samotné uloženie optiky do zeme. Možno by sa dali nejako zsúladiť plány telekom firiem s plánmi mestskej časti na rozkopávky ulíc.
24. február 2021

Peter

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď, aj keď úradnícku. Pracujem v štátnej správe tak tomu dostatočne rozumiem :)

Rozumiem aj tomu, že mestská časť nemá kompetenciu. To nemá ani jednotlivec. Samozrejme pred týmto podnetom som kontaktoval oboch najväčších operátorov, Telekom aj Orange. A paradoxne z ich strany mi prišlo odporúčanie, že obce/mestské časti vedia iniciatívne žiadať o modifikáciu ich plánov a zaradenie ďalších ulíc. Takže proaktívny prístup sa tu zjavne môže aplikovať. Takže nesúhlasím, že mestská časť nemá možnosť takúto aktivitu ovplyvniť. Môže buď iniciatívne komunikovať s telekomunikačnými operátormi, resp. vydávanie povolení na budovanie optickej sieti môže podmieňovať jej ďalším rozširovaním. Od Telekomu mám aj zoznam obci na Slovensku, ktoré sú v aktuálne aspoň v pláne a verte, že nepatria k veľkým.

Zároveň by malo byť v záujme Mestskej časti zveľaďovanie služieb. Tak ako tú mame dostatok potravín, čerpacie stanice a iné služby poskytované súkromníkom, a bolo to aj v záujme Mestskej časti na to vytvoriť podmienky, tak v záujme by malo byť aj moderné internetové pripojenie. To neznamená, že má mestská časť finančne vstupovať do takýchto projektov, ale ak je možnosť "lobovať", nevidím najmenší dôvod sa o to aspoň nepokúsiť. Lobbing nepredstavuje trestnú činnosť, práve naopak je zjavne žiadaný.

Miestny úrad sídli (okrem iného) na Žatevnej ulici, kde je aktuálne dostupne ADSL pripojenie s rýchlosťou 15/1 mbit. Verím, že to zamestnancom MÚ postačuje, no v čase enormného nárastu home-office to nepostačuje všetkým ("vzdušné" pripojenie na pracovné účely neberme prosím vážne).Toto je teda problémom celej starej Dúbravky, určite sa nejedná o jednu ulicu. Pričom na príklade iných obci, hustota síce predstavuje dôležitý faktor, ale v tomto prípade nie je ten hlavný problémový. To by okrem sídlisk nemohla byť optická sieť snáď nikde inde. A teda záverom, že stále sa nachádzame na území Hlavného mesta Slovenska Bratislavy.

Z mojej moci budem vyvíjať v tomto naďalej aktivitu.
Peter
24. február 2021

Pozorovatel

@ Vlado P.

z vlastnej 4 r. skusenosti ako Dubravcan mozem odporucit Radiolan. (nemaju obmedzenie na objem prenesenych dat - FUP)
Nam pripojenie 30/3 uplne postacuje (sucasne na nete 2x dospeli na homeoffice + 2x tablet )
24. február 2021

Peter

Vďaka. Radiolan poznám a aj som skúšal. Prišli, zmerali a skonštatovali "neviditeľný" signál :)
Mikrovlnky sú citlivé na viditeľnosť. Na jednom mieste signál namerajú a o pár metrov už nie.

Takže momentálne na Swane s týždenným FUP.
24. február 2021

Pozorovatel

Dobry den pan Bagar,

nadvazujem na prispevok Petra.
Bratislavu ako cele mesto caka v najblisich rokoch rekonstrukcia verejneho osvetlenia.

Predpokladam, ze ako kazdy dobry gazda, ktory efektivne vynaklada financne prostriedky na rekonstrukciu na najblizsich mozno 50 rokov, bude menit nielen osvetlovacie telesa za LEDkove, ale aj skorodovane stoziare, ale aj zemne elektricke vedenia k nim.

Pri vykopovych pracach pre elektricke vedenia pre verejne osvetlenie by som videl priestor pre umoznenie ulozenia PE chranicky pre optiku telekomunikacnych operatorov (ak budu mat zaujem budovat optiku v danej oblasti).
Pri rozdeleni si nakladov za vykopove prace by som to videl na 3 strannu win-win situaciu, pri ktorej by mesto aj operatori usetrili naklady za vykopy a obcan by mal moznost sa pripojit na opticky internet.

Bolo by mozne otvorit diskusiu na tuto temu na Magistrate s kompetentnymi uradnikmi, ktori maju na starosti verejne osvetlenie a pripravu jeho rekonstrukcie, resp. koordinuju rozkopavky, ktore by mohli byt vyuzite na ulozenie optiky?

Dakujem za odpoved
24. február 2021

Juraj

Dobrý deň, Peter,

ďakujem, že ste sem podali tento podnet. Bývam rovnako na Jadranskej, tiež máme od Telekomu iba káblový internet s rýchlosťou 10/1, s tým, že akonáhle zapneme televíziu, je prakticky nepoužiteľný. Taktiež sme doteraz mali ešte aj internet vzduchom od SWANU, ktorý sme pred nedávnom vymenili za Radiolan a môžem len súhlasiť, je to veľmi, veľmi zle. A ako píšete, v tejto dobe, keď sme všetci doma, dva PC pripojené kvôli robote, ďalšie dva škola, mobil, tablet atď. - to sa jednoducho nedá.

P. Bagar, nehovorte nám, že mestská časť s tým nič nemôže - citujem vyjadrenie Telekomu zo dňa 14.1.2021 pre článok v žive.sk: „Najlepšie je, ak sa obrátia na vedenie obce, to nám často pomáha. Ak nám volá nadšený uvedomelý starosta, že má záujem o optiku v obci i primerané očakávania, vtedy sa dohodneme ľahšie,“ dodáva Telekom.
Z toho dôvodu, by sme my, ako obyvatelia Dúbravky a zároveň Jadranskej ulice, veľmi ocenili, keby aj mestská časť vynaložila úsilie a pomohla nám s vyriešením nášho problému.

Prikladám aj spomínaný článok: https://zive.aktuality.sk/clanok/150560/chcete-aby-vybudovali-optiku-aj-u-vas-od-operatorov-sme-zistovali-co-treba-urobit/

Ďakujem.
Juraj.
24. február 2021

Pozorovatel

@Peter

nuz ano mikrovlna antenka musi mat priamy "vyhlad na hlavnu antenu, bez tienenia (aj strom je problem).
Mam info od Radiolanu, ze jednu antenu maju na "dlhom" 8 posch. panelaku na Peknikovej (tusim c 19) a dalsiu maju niekde na panalaku na Homolovej.

Aj ked
24. február 2021

Pozorovatel

Aj ked som clanok pred napisanim komentaru k podnetu necital (az teraz) je v nom uvedene co som navrhoval :

„V menej osídlených oblastiach, najmä s vysokým podielom individuálnej bytovej výstavby (rodinné domy) je návratnosť takejto investície otázna, preto zohľadňujeme všetky okolnosti a vplyvy na danú investíciu,“ povedal Kolár.
Preto je vraj prospešné, ak sa výstavba optiky realizuje spolu s inými investičnými projektmi – napríklad pri rekonštrukcii komunikácie alebo inžinierskych sietí.
24. február 2021

Peter

Len doplním aktuálnu informáciu z Telekomu, citujem:

"ulica bude súčasťou plánovacieho stretnutia, kde sa riešia nové lokality, možno sa to teda do budúcna zmení." Doplním, že zmeniť sa môže to, že aktuálne nie je vôbec v pláne.

Už len z tohto titulu je dôležité vyvinúť aspoň nejakú aktivitu zo strany mestskej časti. Nemusí to znamenať, že bude vybraná a aj keď bude vybraná horizont investície môže byť v rokoch. Ak vybraná však nebude tak to bude oveľa dlhšie. Len príklad, ak máme dve podobné obce, a operátor si môže vybrať len jednu, v ktorej realizuje svoju investíciu? Vyberie si tú, kde o to ani neprejavia záujem, alebo tú, kde sa iniciatívne angažujú?

To že, ťahať optiku nie je lacné a jednotlivé faktory sa hodnotia, by som nechal na samotného operátora.
24. február 2021

Pozorovatel

Tak v obci, kde je spravidla zeleny pas pri ceste bez nutnosti rozbijat asfalt, sa poklada optika jednoduchsie
24. február 2021

Pozorovatel

@Peter

len na okraj, MU na Zatevnej 2 si dotiahol pred 2-3 rokmi optiku, ci koax (bola tam vykopana ryha) od bytovky na Zatevnej 6 popri chodniku v zelenom pase do svojho arealu.
Takze MU je v pohode ...
24. február 2021

Peter

Tak ja som vychádzal z oficiálnej dostupnosti ako ju má Telekom uvedenú na webe. Na Žatevnej 2 je podľa toho možne zriadiť maximálne ADSL 15/1 mbit.
25. február 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
26. február 2021

Odpoveď samosprávy

Zrejme sam si nerozumeli. Mestská časť Dúbravka nie je proti rozširovaniu vysokorýchlostného internetu. Obyvatelia bývajúci v častiach sídliska s bytovými domami (naposledy Tranovského, Cabanova, Pri kríži) veľmi dobre vedia, že posledné roky je sídlisko krížom krážom rozkopávané kvôli obmene technológie vysokorýchlostného internetu. Náš stavebný úrad a miestny úrad neblokuje rozširovanie a modernizáciu sietí operátormi. Práve naopak, podporuje ju a spolu s operátormi hľadáme spôsoby ako to urobiť čo najlepšie.

Nemáme ale možnosť ako presvedčiť operátorov zaviesť optiku medzi rodinné domy. Toto čisto ekonomické rozhodnutie musia urobiť sami pričom mestská časť im určite nebude v tom brániť. Naopak podporí ich a poskytne im plnú súčinnosť tak ako doteraz.

Na základe tohto podnetu listom oslovujeme operátorov ohľadom ich plánov pri rozširovaní vysokorýchlostného internetu. Po získaní ich reakcií budú zverejnené.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
26. február 2021

Peter

Dobrý deň prajem,

ďakujem za odpoveď. Nemyslím, že by si niekto myslel, že MÚ je proti modernizácií. Podnet smeroval k tomu, že sú v Dúbravke časti, kde je s internetovým pripojením skutočne reálny problém. Ak by namiesto ADSL bolo dostupne aspoň VDSL (90/9mbit) tak by to nebolo také kritické. Lenže VDSL Slovak Telekom už na jestvujúcich sieťach rozširovať neplánuje vôbec, pričom ich priorita sú práve optické siete. Na základe dostupných informácií môže angažovanosť voči operátorom napomôcť a tí tak vedia rýchlejšie zaraďovať jednotlivé ulice do investičného plánu. Ako som písal skôr, v rámci mojich individuálnych možností takúto aktivitu vyvíjam a považujem za dôležité, aby sa o to pokúšal aj MÚ.

S pozdravom,
Peter
26. február 2021

Peter

Nižšie v linku je možné podať podnet Telekomu o záujme vybudovania optiky. V rámci mapy pokrytia tak môžu spraviť obyvatelia a je tam aj špeciálny formulár pre samosprávy. https://www.telekom.sk/wiki/mapa-pokrytia
26. február 2021

Pozorovatel

Dobry den pan Bagar,


suhlasim, ze najvacsie investicie su vykopove prace pre ulozenie optiky, do ktorych sa operatorom nechce ist pre ich nakladnost pri rodinnych domoch.
Preto je pre mna nepochopitelne, preco nie je mozne v 21. storoci skoordinovat rekonstrukcne prace pri ktorych sa vykonavaju rekonstrukcie chodnikov a vykopy, do ktorych by mohli operatori ulozit opticku siet,, resp. ini vlastnici sieti (Telekom, ZSE ...) mohli opravit svoje siete.

Prikladom nevyuzitej sance je rekonstrukcia Štepnej ulice, kedy pri rekonstrukcii chodnikov mali byt vymenene aj stlpy verejneho osvetlenia + kablove vedenia k nim a do vykopanej ryhy, mohla byt v tomto kroku rovno ulozena chranicka pre vedenie optiky. (predpokladam, ze aspon jeden z 3 najvacsich by sa nurcite nasiel !, resp. teraz uz buduju operatori optiku aj ako "zdielanu" z dovodu znizenia nakladov)

Viem, ze Štepnu rekonstruovalo "hlavne mesto" a nie Dubravka, ale korordinacia mesta a mestskej casti s pridanou hodnotou pre obyvatela by bola na mieste.

Konkretne:
1/ v 06-08/2019 bol rekonstruovany povrch chodnikov, obrubniky, vjazdy do garazi a dvorov a povrch cesty, pricom boli ponechane povodne skorodovane stlpy verejneho osvetlenia v strede asi 1m sirokeho chodnika na zapadnej strene ulice, pricom povodne elektricke vedenia boli ponechane bez rekonstrukcie.
2/ v 09/2020 boli "cerstvo" vyasfaltovane chodniky okolo stlpov vyburane, aby mohli byt vymenene stlpy verejneho osvetlenia. Povodne vyse 40 rocne elektricke rozvody boli opat ponechane ako casovana bomba...
3/ v cca 11-12/2020 bola cast opraveneho chodnika na krizovatke Štepna - Popovova vyburana, aby bol zhotoveny bezbarierovy priechod pre chodcov.
Cize koordinacia a ucelne vynakladanie prostredkov z NASICH DANI "ako hrom".

Prispevok pisem z dovodu, aby som upozornil na doterajsiu  (ne)koordinaciu cinnosti mestskej casti, mesta a spravcov sieti. pri ich rekonstrukcii a nadviazal na moj predchadzajuci prispevok.
18. marec 2021

Pozorovatel

K teme doplnam novu informaciu publikovanu v clanku
https://zive.aktuality.sk/clanok/148324/operatori-mozu-velmi-zrychlit-vystavbu-optiky-nemusi-sa-uz-len-zakopavat/

V clanku sa uvadza, ze novela vyhlasky umoznuje vedenie optiky aj vzdusnym vedenim.

Ide o novelu vyhlasky c. 532/2002 Z. z. Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, kde je v bode 5 v § 4 Umiestňovanie stavby uvadene: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2002/532/20200301.html
(5)
Potrubné, telekomunikačné a elektrické rozvody a vedenia (ďalej len „rozvod a vedenie“), ktoré tvoria horizontálnu stavebnotechnicky a prevádzkovo neprerušovanú líniu, sa v zastavanom území obce umiestňujú spravidla pod povrch zeme. Nad povrchom zeme možno v zastavanom území obce takéto rozvody a vedenia umiestniť, ak
a)
ide o výmenu, modernizáciu, opravu alebo o rekonštrukciu existujúcich nadzemných rozvodov a vedení, pričom sa nemení ich trasa,
b)
ide o pridávanie rozvodov a vedení k existujúcim nadzemným rozvodom a vedeniam, pričom sa nemení ich trasa a zároveň sú dodržané podmienky ochrany existujúcich nadzemných rozvodov a vedení,4a)
c)
ide o križovanie vodných tokov, roklín alebo podobných krajinotvorných útvarov,
d)
ide o vyústenie alebo ukončenie rozvodov a vedení, ktoré sa obvykle umiestňujú nad povrchom zeme, ako napríklad vyústenie v rozvodných skriniach, ukončenie v zariadeniach umiestnených nad povrchom zeme alebo na existujúcich stavbách, alebo
e)
s tým súhlasí obec, o ktorej zastavané územie ide, ak
1.
umiestnenie rozvodov a vedení pod povrch zeme je technicky nemožné, je spojené s neprimeranými ťažkosťami alebo vyžaduje vynaloženie neprimeraných nákladov, ako napríklad pri stiesnených priestorových podmienkach, alebo
2.
ide o predĺženie existujúcich nadzemných rozvodov a vedení.
18. marec 2021

Peter

Dakujem za informaciu. Toto znie nadejne. Nedavno som bol v Lamaca v casti Planky, kde je hustota zastavanosti nizka a miestni mi potvrdili, ze je tam natiahnuta optika na stlpoch.
18. marec 2021

Pozorovatel

Na Jadranskej mate aspon stlpy ZSE, na niektorych uliciach s RD je uz iba verejne osvetlenie a na tychto miestami nizkych stlpoch viest optiku, no neviem...
30. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Po dvoch mesiacoch sa ozval Orange. ich list prikladám. Ostatní ostali bez odozvy.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
30. apríl 2021

Peter

Velmi ocenujem snahu! Rovnaku odpoved som dostal od Orange aj ja s dovetkom, aby som sa obratil na Telekom, ze ty maju opticku siet za prioritu. Uvidime. Vdaka. P.
18. jún 2021

Pozorovatel

Dnes som si vsimol, ze je na stlpoch verejneho osvetlenia na Štepnej ulici zaveseny velmi tenky kabel, ktory smeruje do budovy miestneho uradu na Žatevnej.
Predpokladam, ze ide o opricke pripojenie.
15. júl 2021

Peter

Na margo listku, ktory Orange adresoval ME. Orange: Veľké rozširovanie 5G od nás nečakajte. Je to drahé, zatiaľ pôjde o malé oblasti https://zive.aktuality.sk/clanok/xpd5qk0/orange-velke-rozsirovanie-5g-od-nas-necakajte-je-to-drahe-zatial-pojde-o-male-oblasti/

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania