Drobného-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Lukáš 02. marca 2021

Vozidlo vyzera nepojazdne, predna pneumatika je prazdna, stoji z casti na travniku.

03. marec 2021

Odpoveď samosprávy

O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Všetky nepojazdné motorové vozidlá nahlásené na Odkaze sú v procese ich riešenia. Pre nás je veľká pomoc, že ich občania prostredníctvom Odkazu nahlasujú. Aj na základe týchto podnetov ich vieme začať riešiť.

To, že v reálnej praxi samosprávy nedokážu ani po dvoch rokoch dané vozidlo z verejného priestranstva odtiahnuť je dôsledok toho ako je celý proces nastavený platnou legislatívou. Mestská časť, alebo magistrát, nemôžu konať inak ako v rámci kompetencií zverených zákonom. Auto stojace na parkovisku netvorí prekážku cestnej premávky - preto nezasiahne polícia. A to, že nemá TK a EK alebo má vypustené pneumatiky a dva roky sa nepohlo z miesta NIE JE podľa žiadneho súčasne platného zákona platného v SR dôvod na jeho odtiahnutie. A ani samospráva a ani žiaden nespokojný aktívny občan nemá právo zasahovať vlastníkovi takéhoto vozidla do jeho vlastníckych práv. Legislatíva dala jedine okresným úradom právomoc konať ďalej v týchto veciach a udeľovať pokuty alebo auto nakoniec vyradiť z evidencie.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
26. august 2021

Lukáš

auto sa nadalej nachadza na mieste, nadalej nema STK ani EK a nadalej ma evidencne znacky, bol podnet podstupeny policii?
26. august 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
26. august 2021

Odpoveď samosprávy

Nerozumiem vašej otázke. Prečo by mal byť podnet postúpený polícii? Čo s tým autom majú urobiť? Prečo si neprečítate najprv našu odpoveď, ktorá podrobne popisuje postup?

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
26. august 2021

Lukáš

no tak ci bol informovany prislusny okresny odbor dopravy a pozemnych komunikacii alebo policia ako je uvedene v sprave, ak nema stk ma byt vyradene z evidencie, ak nema pzp a rozpadnu sa brzdy a pusti sa dole kopcom (nakolko je to v ociach uradov plnohodbotbe vozidlo) moze dojist poskodeniu majetku obcanov bez krytia. majitel este nekonal v ziadnom ohlade, otazka je ci konali prislusne urady
14. február 2022

Lukáš

dobrý deň, podľa poslednej úpravy v zákone o cestnej premávke 8/2009 § 43 pridali písmeno d), ktoré znie: „d) nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke podľa osobitného predpisu27a) aj keď netvorí prekážku cestnej premávky.“ https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/20220101 takze po novom je auto uz mozne odstranit, spravne?
21. február 2022

Odpoveď samosprávy

O spôsobilosti alebo nespôsobilosti vozidla na cestnú premávku rozhoduje okresný úrad. Prepáčte ale ja už neviem ako to ešte mám napísať. Po tom čo okresný úrad rozhodne, že vozidlo nie je spôsobilé na prevádzku my zabezpečíme jeho odstránenie bez problémov. Ale zatiaľ tak nerozhodol a nemôžete o tom rozhodnúť ani vy ani my, akokoľvek sa vám jeho technický stav nepozdáva.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
21. február 2022

Lukáš

nova uprava zakona hovori ze: 4) Správca cesty môže odstrániť vozidlo stojace na ceste vrátane chodníka a parkoviska na náklady jeho prevádzkovateľa, ak je d) nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke27a) dlhšie ako šesť mesiacov aj keď netvorí prekážku cestnej premávky. podla nej, nie je potrebne cakat na vyjadrenie nikoho, nakolko podklady o nesposobilosti vozidla na prevadzku v cestnej premavke mate zdokumentovane v ramci podnetu.
10. apríl 2022

Jan Biely

FORD, PUMA, 2001 ŠPZ: BL937IJ VIN: WF0CXXGAEC1C77261 EMISNÁ KONTROLA VYKONANÁ 30.10.2014  DÁTUM NÁSLEDNEJ KONTROLY 29.10.2016 Meškáte s kontrolou 1989 dní TECHNICKÁ KONTROLA VYKONANÁ 22.3.2019  DÁTUM NÁSLEDNEJ KONTROLY 21.3.2021 Meškáte s kontrolou 385 dní
28. september 2022

Odpoveď samosprávy

Vozidlo bolo odstránené.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania