Závadská-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Uzavretý
meno
Rasťo 17. marca 2021
disponujem audiozáznamom cca 21MB - nie je možné nahrať

Po Rači medzi panelákmi sa pohybuje biela dodávka s ŠPZ: VK768CG - biely FORD s nápisom na boku - Vaše zemiaky. Z reproduktoru sa ozýva, čo všetko predáva (trvá to aj niekoľko minút, namiesto toho aby predávajúci predmetne oznámil, čo predáva. Nezmyselne vykrikuje dookola nepodstatné informácie a ruší tak väčšinu obyvateľov, bohužiaľ aj pracujúcich z domu). Má tento predávajúci nejaké povolenie od MČ na predaj ? Nie je možne to vyriešiť, aby kupujúci sa zišli na vopred oznámenom mieste? Prípadne, toto nezmyselné vykrikovanie z reproduktora nejako obmedziť, resp. zakázať? Vozidlo blokuje miestne komunikácie na výstražných svetlách a obmedzuje plynulosť premávky, jeho obchádzanie vyžaduje zvýšenú pozornosť voči ostatným účastníkom premávky.

17. marec 2021

Rasťo

Dnes 17.03.2021 sa auto opäť objavuje v Rači, konkrétne Závadská ul.
19. marec 2021

Odpoveď samosprávy

K Vašim otázkam:
Má tento predávajúci nejaké povolenie od MČ na predaj ?
Povolenia pre ambulantný predaj vydáva Mestská časť Bratislava - Rača na základe príloh, ktorý predmetný predajca dodá k svojej žiadosti. V prípade, že kritériá splní, tak mu žiadosť zamietnuť nemôžeme nakoľko zákon o podmienkach predaja na trhových miestach nedáva obciam možnosť predaj potravín z podobných pojazdných prevádzok zakázať.

Kompetencie skontrolovať všetky relevantné podmienky predaja v prípadne ambulantného predaja má Slovenská obchodná inšpekcia, prípadne PZ SR. Najefektívnejšie je preto zavolať v takomto prípade príslušníkov PZ SR, aby na mieste skontrolovali doklady predmetného podnikateľa vydaného nielen zo strany obce, ale aj ďalších inštitúcií. Naši inšpektori životného prostredia môžu preveriť len to, či má dotyčný podnikateľ povolenie od mestskej časti. Pri najbližšej príležitosti tak spravia.

Nie je možne to vyriešiť, aby kupujúci sa zišli na vopred oznámenom mieste?
Zmyslom tejto formy ambulantného predaja je jeho poskytovanie priamo v zastavaných miestach. Obec nemá kompetenciu v takom prípade stanoviť konkrétne miesto a čas, lebo by už išlo o trhové miesto. Ich zoznam je presne určený všeobecne záväzným nariadením pričom ide napríklad o Račiansku tržnicu na rohu ulíc Rustaveliho a Detvianska.

Prípadne, toto nezmyselné vykrikovanie z reproduktora nejako obmedziť, resp. zakázať?
Preveríme možnosť zakázať používanie reproduktora pri nových žiadostiach o povolenie tohto typu predaja. Zásah do už vydaných povolení sa však môže udiať len so súhlasom predmetného podnikateľa.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
26. máj 2021

Rasťo

Evidentne "zvládnutý podnet" resp. nezáujem danú situáciu riešiť...... Situácia sa pravidelne opakuje a auto prichádza min. 2x do mesiaca. V danej veci SOI nemôže začať konať resp. môže ale to by musela v rámci BB kraja, kde okres VK spadá. Pri amblulantnom predaji neviete presne kedy to auto príde a začne nezmyselne hulákať. PZ SR podmienky predaja nekontroluje.... ak, áno na zákade ktorého zákona a v akom zmysle?

Povolenia pre ambulantný predaj vydáva Mestská časť Bratislava - Rača na základe príloh, ktorý predmetný predajca dodá k svojej žiadosti. K tejto vete poprosím špecifikujte predávajúceho, pretoźe keď sa po MČ Rača pohybuje tak by mal mať aj povolenie vydané MČ.

Naši inšpektori životného prostredia môžu preveriť len to, či má dotyčný podnikateľ povolenie od mestskej časti. Pri najbližšej príležitosti tak spravia..... chcel by som vedieť ako to dopadlo?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania