Prerastene vodne rastliny na vajnorskych jazerach

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Vyriešený
meno
Jakub 23. júla 2014

Vodne rastliny sa rozmnozili vo velkom mnozstve najma na brehu pri dialnici ale aj inde. Zneprijemnuje to vchadzanie do vody. Ako lajik odhadujem ze nebolo nasadene dostatocne mnozstvo amurov

25. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na základe Vášho podnetu sme situáciu preverili a skontaktovali sme Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorý vykonáva pravidelné odbery vzoriek vody z Vajnorského jazera a následne vykonáva ich rozbory.

Posledný výsledok rozborov vody dopadol vyhovujúco, voda nie je nijako zdravotne závadná. Premnoženie vodných rastlín na brehoch jazera nemá vplyv na kvalitu vody a pravdepodobne bolo spôsobené vysokými teplotami v uplynulých dňoch, kedy majú vodné rastliny najvhodnejšie podmienky pre rozmnožovanie sa. Tieto rastliny sú zdrojom potravy pre vodné živočíchy, no majú i čistiacu schopnosť vo vode. Premnoženie vodných rastlín sa týka najmä veľkého jazera, zo strany od diaľnice. Túto skutočnosť sme si preverili aj obhliadkou na mieste. Tým, že veľké jazero nie je majetkoprávne vysporiadané a nemá prevádzkovateľa, brehy neboli doposiaľ manuálne vyčistené. Malé jazero je v prenájme rybárov, ktorí na ňom robia pravidelnú údržbu. Po komunikácii s predsedom rybárov nám bolo oznámené, že v tomto čase už majú objednané ďalšie amury na elimináciu rastlín v oboch jazerách na nasadenie začiatkom jesene. Skôr to nebude možné z dôvodu, že by takúto zmenu prostredia ryby v lete neprežili.

S pozdravom

Ing. Tatiana Páleníková
Referát životného prostredia a vodného hospodárstva
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Vajnory
26. júl 2014

Ja

Ked ti vadia rastliny, tak sa tam nekup, aj tak to jazero nebolo a myslim, ze stale nie je urcene na kupanie.
26. júl 2014

Janka

V zmysle nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR je : "Lokalita Vajnorské jazero bola vyhlásená za vodu určenú na kúpanie všeobecne záväznou vyhláškou Krajského úradu životného prostredia v Bratislave č. 6/2012 z 15. novembra 2012, ktorou sa vyhlasujú vody určené na kúpanie a určujú povrchové vody vhodné pre život a reprodukciu pôvodných druhov rýb."

Zdroj: http://www.uvzsr.sk/docs/info/kupaliska/p/Vajnorske_jazero.pdf

Rovnako MiÚ Vajnory sa k podnetu kompetentne vyjadril, vyjadrenia občanov typu "myslím si že nie je určené na kúpanie", sú viac než irelevantné.
26. júl 2014

Adam

Tebe vyhovujú tie rastliny? Alebo si na tom jazere ešte nebol/a? Miestny úrad sa vyjadril k téme a nie že jazero nie je určené na kúpanie ako tu mimo témy spomínaš. Denne tam plava určite vyše sto ľudí takže keď ti chýba tabuľa "Kupanie dovolené" tak asi si jediný/jediná :)

Ako píše Janka je to určené na kúpanie ale ty tam nemusíš tam chodiť.

Ľudia ktorí tam chodia sa na to tiež stažujú a ten kto tento podnet napísal spravil niečo vo verejnom záujme :)
28. júl 2014

Ja

Ja ked som tam chodil pred 15 rokmi, bolo nas tam na celom jazere ledva 7, takze bol som tam.
Janka, neprezivaj to tak..
11. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dňa 5.11.2014 členovia rybárskeho zväzu nasadili vo Vajnorských jazerách ryby druhu amur a kapor, ktoré majú okrem chovného významu aj význam z hľadiska eliminácie premnožených vodných rastlín v jazere. Transport rýb nebolo možné realizovať skôr ako v jesennom období, nakoľko ryby by teplotný šok a zmenu stanovišťa v letných mesiacoch neprežili.

S pozdravom

Ing. Tatiana Páleníková
Referát životného prostredia a vodného hospodárstva

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania