Znievska - preplnený kôš

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý

dobrý deň. kontajnery na recyklovanie plastu a papiere sa naplnia tesne po vyprázdneni. som si istý že ľudia by recyklovali viac ak by mali príslušné kontajnery dostupné. rovnaká situácia sa stále opakuje a všetky okolité sú preplnene

09. marec 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
10. marec 2021

Jana P

tu pomoze jedina vec: spravca bytoveho domu musi poslat mail na OLO (napriklad na mail [email protected]) a poziadat OLO o navysenie poctu kontajnerov na plasty/papier

Pristavenie novych kontajnerov je zdarma a aj odvoz separovaneho odpadu je pre obcanov zdarma. Len musite spravcu ukecat, aby na OLO poslal mail. My sme tak urobili a 3 dni po odoslani mailu uz sme mali dalsie kontajnery. A odvtedy je s preplnenymi kosmi pokoj. Este aj zmesove cierne kontajnery mame prazdnejsie, kedze ludia viac separuju.

Bohuzial hlavne mesto to centralne riesit odmieta, hoci je evidentne, ze kontajnery na plasty/papier nestacia na vela vela miestach. Vzdy obyvatelov bud odkaze na OLO, ktore, ale povie ze problem je v tom, ze ludia malo stlacaju obaly :-(. Z mojho pohladu je to nepochopitelne....lebo co ako... chcu kazdemu samostatne pisat nech stalaca obaly alebo pise mail na OLO? Ziadna velka mestska kampan ako problem riesit? Takto percento separacie, ktore od nas pozaduje EU (60%) nikdy nedosiahneme. (BTW momentalne sme pod 35%)

Teraz je vyberove konanie na noveho sefa OLO, tak snad sa potom komunikacia OLO s obcanmi zlepsi. lebo zatial nic moc :-( Ocividne separacia odpadov nie je pre nich momentalne najvyssiou prioritou. Ved preco asi: nemas miesto v kontajneri na separaty? Tak to slahni do komunalu.... a zaplat. Lebo zberova spolocnost za odvoz separatov (viac) platit nechce :-(
10. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

informácia, ktorá tu zaznela je správna. Za kontajnerové stojisko je zodpovedný správca budovy. Nevidíme dôvod na to, aby sme suplovali prácu správcu bytového domu, ktorý je za ňu platený.
Čo sa týka komunikácie mesta a riešenia problémov v odpadovom hospodárstve, tento rok sme zaviedli zmenu pri zbere separovaného odpadu z rodinných domov. Viac info tu: https://bratislava.sk/sk/zmena-sposobu-zberu-a-odvozu-vytriedeneho-odpadu-z-rodinnych-domov
Nebol to ľahký a možno ani populárny krok, ale dnes vieme povedať na základe prvých dát, že priniesol zlepšenie výsledkov a bol správnym rozhodnutím.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
10. marec 2021

Peter

ok ďakujem za informácie, postupim to na správu
10. marec 2021

Jana P

suhlasim ze mesto nema suplovat cinnosti spravcov. Mrzi ma vsak, ze mestu ani OLO nevadi, ze ludia nevedia ze to takto jednoducho funguje. Stacila by jedna mensia marketingova kampan a pouceni ludia by hufne ziadali svojich spravcov o pomoc. Fakt mi z toho vyplyva ze tu nie je zaujem o to, aby obyvatelia viac separovali. Co tam po zavazkoch SR voci EU, co tam po zivotnom prostredi. Ostava nam len konspirovat, v com je pes zakopany. Moje tipy ze preco su:
(1.) OZV zodpovedna za Bratislavu nechce na zber separatov dat viac peniazi
a
(2.) nema zmysel viac separovat, lebo aj tak vacsina separatov nakoniec skonci v spalovni. Take chyry sa siria medzi pospolitym ludom, ze iba cca 20% z vyzbieranych plastov sa vrati na opatovne pouzitie (zrejme PET-flase?) a zvysok konci tak ci tak ako nevyuzitelny plast v spalovni. Bola by som velmi rada, ak by to bol hoax a niekto kompetentny by tuto spravu vyvratil.
14. marec 2021

František

Dobrý deň
Treba zmeniť harmonogram vývozu a je po probléme. Po nástupe nového vedia OLO zmenili pôvodný vývoz aby ušetrili financie (sobota). Pre vašu informáciu harmonogram vývoz triedeného odpadu v lokalite
- plast streda a piatok nieje pravidlo
- papier pondelok a streda
V stredu a v piatok sú nádoby na triedený odpad poloprázdne vozidlá OLO vozia vzduch.
15. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

s OZV Natu-pack pôsobiacim v Bratislave nemáme žiadne konflikty. Dokonca nám pomáhali nastaviť nový zber triedeného odpadu z rodinných domov. Pre mesto je teda cenovo výhodnejšie separácia ako spaľovanie.
Separovať sa určite oplatí. V roku 2020 sme ďalej zhodnotili až 90% vytriedeného papierového odpadu. Bohužiaľ pri plastoch to bolo menej ako 50% (aj keď viacej ako 20%). Toto je spôsobené napríklad aj tým, že sa často vyskytujú podiely plastu, ktoré sa nedajú recyklovať. Toto už mesto ovplyvniť nevie, ale má to priamy dopad na to koľko odpadu vieme materiálovo zhodnotiť. Zároveň chceme ubezpečiť, že vždy keď je to možné tak uprednostňujeme materiálové zhodnotenie pred spaľovaním.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania