Panenská-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý

Nebezpecna padajuca omietka ktora pada v obrovskych mnozstvach - zivotu nebezpecne!

25. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku, Palisády 46, Bratislava, PSČ 811 06, SR
25. marec 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
18. jún 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali subjektu, ktorý označila samospráva ako zodpovedný.

S pozdravom

Veronika Prachárová
Odkaz pre starostu
[email protected]
22. november 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
stavebný úrad by mal v zmysle § 86 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov vyzvať vlastníkov bytov a nebytových priestorov a správcu uvedeného bytového domu vykonať na stavbe udržiavacie práce na vonkajšej fasáde bytového domu.
Prosím o preposlanie samospráve.
S pozdravom.
05. december 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali subjektu, ktorý označila samospráva ako zodpovedný.

S pozdravom

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
17. december 2021

Odpoveď samosprávy

Vážení zástupcovia Bratislava Staré Mesto,

vlastník predmetného objektu - Panenská 25 - Evanjelická cirkev a.v. na Slovensku (ECAV) si plne uvedomuje havarijný technický stav celej nehnuteľnosti (nielen fasády) - objekt je prakticky neobývateľný a je potrebná jeho generálna rekonštrukcia. Samotnú ECAV ako majiteľa najviac mrzí technický stav tohto objektu, ktorý je veľmi negatívnou prezentáciou cirkvi. Tento stav však nie je spôsobený svojvoľne a má vážne ekonomicko-právne aspekty, ktoré ECAV netešia, ale musí ich chtiac-nechtiac rešpektovať.

V predmetnej nehnuteľnosti - napriek havarijnému technickému stavu - bývajú (a naďalej majú záujem bývať) nájomníci s tzv. regulovaným nájomným, a to v 8 bytoch - čo sú jediní nájomníci v danom objekte. Celkové mesačné príjmy z nájmov za celý objekt sú 909,41 Eur, t.j. 10.912,92 Eur ročne. Investícia, ktorá je nevyhnutná na odstránenie havarijných stavov a celkovú rekonštrukciu objektu si vyžaduje niekoľko miliónové náklady (s rešpektovaním technických parametrov pamiatkovej zóny). Investovať takéto obrovské finančné prostriedky do objektu, z ktorého je mesačný výnos ani nie tisíc eur, je absolútne ekonomicky nereálne a žiadna banka ECAV financie na takýto nenávratný projekt neposkytne. Ďalším veľmi podstatným aspektom je, že pri rekonštrukcii daného objektu by bolo nevyhnutné poskytnúť všetkým regulovaným nájomcom adekvátne náhradné bývanie (byty s podobnou výmerou m2 v podobnej lokalite) za danú výšku regulovaného nájomného. A keďže ECAV takýmto bývaním pre dané osoby nedisponuje, nemá ako im za týchto podmienok náhradné bývanie zabezpečiť.

Dokým budú v objekte mať záujem bývať nájomníci s regulovaným nájomným, objekt nebude možné zrekonštruovať, (nech by bol vlastníkom ktokoľvek) vzhľadom na nenávratnosť investície a povinnosti zabezpečiť adekvátnu náhradu bývania za stanovenú výšku regulovaného nájomného. Pokiaľ by napr. mestská časť Bratislava Staré Mesto alebo magistrát disponovali náhradným nájomným bývaním pre týchto nájomníkov, ECAV objekt ihneď veľmi rada zrekonštruuje do adekvátnej reprezentatívnej podoby. ECAV rokovanie o hľadaní takéhoto alebo iného alternatívneho riešenia uvíta.

S úctou

Ing. Tomáš Hyben, PhD.
Ing. Peter Gärtner
REFORMATA, s.r.o.
správca majetku ECAV na Slovensku

S prianím Božieho požehnania,
Mgr. Jana Nunvářová
tlačová tajomníčka
+421 918 828 011
[email protected]
www.ecav.sk
FB: ECAV s vami

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania