Ľadová-stavby a budovy-neohlásené stavebné úpravy

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
jajbolina 17. marca 2021

Na facebookovej stránke p. Matúša Čupka (pracuje na MÚ Rača) zverejnil informáciu že mesto ide stavať parkovací dom v časti UNITAS, a to z prostriedkov mesta, nakoľko obyvatelia týchto blokov budú platiť ročné nájomné 1 € za kartu a parkovací poplatok 39 €. Návratnosť je niekde na úrovni niekoľko sto rokov.
Pýtam sa akým právom ide mesto na súkromné parkovacie domy investovať dane všetkých Bratislavčanov a prečo tam nebude zriadené komerčné parkovné? Na jednej strane je zakázané investovať samosprávam do majetku čo im nepatrí a tu ideme dotovať z daní všetkých súkromné parkovisko pre obyvateľov?
Prosím o vyjadrenie magistrátu, nehospodária so svojimi peniazmi ale našimi a takéto nehospodárne nakladenie by sme museli oznámiť kontrolným orgánom.

17. marec 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
17. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nebude sa jednať o súkromné parkovisko.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
17. marec 2021

jajbolina

Prosím špecifikovať aký druh stavby bude parkovací dom (komerčný park. dom alebo park. dom kde si budú môcť za zvýdnenú a akúp sumu parkovať obyvateľa Unitasu) a ako bude financovaný tento park. dom. Vaše vyjadrenie mi nestačí, ide o o naše dane. Ďakujem.
17. marec 2021

Jerome

wow, Magistrát, to je ale lakonická odpoveď!
17. marec 2021

jajbolina

Však práve, zdá sa mi že chgcú tento škandál ututlkať. Ak je to tak ako prezentoval pracovník U Rača že tam budú môcť parkovať obyvatelia Unitasu za skutočne symbolické parkovné a výstavba. park. domu pôjde z daní všetkých Bratislavčanov, je to na podanie trestného oznámenia! Ak pôjdu prachy z metsksého rozpočtu, musí byť park. dom verejný!
17. marec 2021

Jerome

preto sa musí Magistrát urýchlene komlexne vyjadriť!
17. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

výstavba parkovacích domov je v súlade so schváleným VZN o parkovacej politike.
V popise podnetu zavádzate a preto nevidíme zmysel sa ďalej k podnetu vyjadrovať. Poprosíme admina o jeho uzavretie.
Samozrejme trestné oznámenie podať môžete a sme si istí, že zodpovedné orgány Vám všetky nepresnosti vysvetlia a uvedú Vaše nepravdivé tvrdenia na správnu mieru.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
17. marec 2021

jajbolina

Prosím o jasné vyjadrenie magistrátu či bude parkovací dom postavený z daní všetkých Bratislavčanov komerčný parkovací dom alebo bude určený len obyvateľom UNITASu? Vyhýbate sa jasnej zrozumiteľnej otázke.
22. marec 2021

Common Ennemy

Dobrý deň,
tak ja sa opýtam inak a slušnejšie.
Tento parkovací dom bude zaradený ako normálne rezidenstké parkovanie?
Alebo budú mať obyvatelia okolitých domov zľavu? Alebo naopak bude cena vyššia?

V budúcnosti predpokladám, že tieto domy budú financované z parkovacej politiky..alebo sa mýlim?
22. marec 2021

jajbolina

Endstand-v každom prípade financovanie musí byť nastavené tak aby na to nedoplácali ostatní Bratislavčania, teda musí byť parkovanie postavené na komerčnej báze.
Aj v súkr. parkovacom dome si môžeš prenajať park. box, ale nemôžeme z daní všetkých Bratislavčanov sa skladať na rezidenčné parkovanie pár obyvateľom za symbolické sumy. Zároveň ostatné boxy nechať ako verejný park. dom pre návštevníkov.
06. apríl 2021

Michal K.

takyto parkovaci dom by stal stat miliony eur. jedno parkovacie miesto desiatky tisic. parkovne jedno euro rocne? ked len za vyhradene parkovanie na ulici sa platia rocne stovky eur a prenajom od sukromnika aspon stovka mesacne? taketo nieco nema ani zrnko ekonomickeho racia..
06. apríl 2021

Michal K.

anonymne odpovede oddelenia vztahov s verejnostou hranicia s arogantnostou a nezodpovedaju nazvu oddelenia. prosim o vyjadrenie veducej oddelnia pani Svetlikovej nie len k podnetu, ale aj k sposobu komunikcie.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Svetlíková Barbora, Ing.
Vedúca oddelenia
+421-2-59356322
[email protected]
09. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň všetkým diskutujúcim.


V prvom rade si dovolíme vyjadriť sa k spôsobu komunikácie, ktorý sa mnohým z Vás javil neadekvátny. Na podnety sa snažíme odpovedať vecne, zrozumiteľne a slušne, len sa občas nevyhneme subjektivizácií postoja. Uvedomujeme si, že mnohé veci vnímame my - zamestnanci a zamestnankyne mesta - odlišne, než diskutujúci a vznikajú z toho občas situácie, v ktorých naša komunikácia nepôsobí práve najlepším dojmom. Pod podnety sa podpisujeme anonymne (neuvádzame svoje meno, iba názov oddelenia) hneď z viacerých dôvodov, niektoré z nich si dovolím uviesť. 
Tým prvým je smutný fakt, že malé množstvo prispievateľov do diskusie nemá záujem o vecnú komunikáciu, ale svojou negativitou doslovne napádajú zamestnankyne a zamestnancov mesta. Sme tiež “len” ľudia, občas robíme chyby, aj komunikačné, ale podobné ataky, ktoré sú často neoprávnene veľmi osobné a ktoré pravidelne zažívame či už prostredníctvom portálu OPS, alebo prostredníctvom iných komunikačných nástrojov, nás ľudsky mrzia. 
Tým nenaznačujeme ani v najmenšom, že sa jednalo o tento prípad, len sa snažím vysvetliť zvolený spôsob anonymity. 
Druhý dôvod, prečo tak konáme, sú možnosti samotného portálu. V prípade, že niekto z nás spraví komunikačnú chybu, vidíme, ktorá zamestnankyňa/zamestnanec túto chybu spravili a svoje zlyhania, či nesprávne zaujatý postoj, si prediskutujeme vnútorne (keďže sme za svoj diel práce pochopiteľne zodpovední) a pokiaľ niekto pri odpovedi pochybí, situáciu sa v rámci oddelenia snažíme vyriešiť ku spokojnosti Vás - Bratislavčaniek a Bratislavčanov. Tretím dôvodom je počet ľudí, ktorí dané podnety riešia. My - zamestnanci a zamestnankyne Oddelenia vzťahov s verejnosťou - sme zodpovední iba za samotný spôsob komunikácie, ale riešenie podnetov majú v gescií osobitné útvary Magistrátu (napr. Oddelenie dopravy), preto by náš podpis pod podnetom pôsobil chaoticky, nakoľko častokrát odpoveď obdržanú od oddelenia len upravíme. 

Čo sa týka našej komunikácie pri tomto podnete, na porade sme si prešli spôsob, akým bolo na podnet reagované. V riešení podnetov sa denne snažíme zlepšovať - a to nielen v riešení podnetov samotných, ale aj v spôsobe komunikácie. Uvedomujeme si totiž, že nestačí podnety riešiť kvalitne (o čo sa kompetentné kolegyne/ kompetentní kolegovia z oddelení denne usilujú), ale je nutné tieto riešenia aj vhodne komunikovať navonok. 


Z hľadiska obsahu Vašej otázky uvádzame nasledovné.

Súčasťou pripravovanej parkovacej politiky hlavného mesta je regulácia parkovania. Pokiaľ chceme docieliť to, že parkovanie na našich uliciach sa začne regulovať, bude potrebné pristúpiť aj k budovaniu parkovacích miest v oblastiach, kde ich je nedostatok. Je to jeden zo záväzkov mesta voči jeho občanom, za ktorý chceme priniesť lepší verejný priestor a poriadok v ňom pre nás všetkých.

V tomto prípade ide o parkovací dom vo vnútrobloku, preto je dôležité, aby jeho benefit pocítili miestne obyvateľky a obyvatelia. Z tohto dôvodu sa pristúpilo k menšiemu počtu parkovacích miest, tak, aby napĺňali potreby miestnych rezidentiek/rezidentov.
Parkovať sa tu bude dať za hodinovú sadzbu, teda parkovisko súkromný charakter mať nebude a rezidentky/rezidentni budú mať možnosť parkovania za ročný poplatok podľa cenníka parkovacej politiky + 1 euro ročne za parkovaciu kartu.

Veríme, že spoločnými silami sa vo fungovaní Magistrátu dokážeme posunúť ďalej, preto Vám ďakujeme za vyjadrený názor, hoc kritický. Aj vďaka Vám robíme naše mesto krajším a lepším m(i)estom pre život. 

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
10. apríl 2021

jajbolina

Ďakujem za odpovedď, hneď to znie lepšie. Znamená to teda že obyvateliaq byt. domov v okolí získajú rezidenčné parkovanie na 1. vozidlo v sume 39 € až po 3. auto na rodinu (150 €)? Dúfam len že tieto miesta nebudú priamo vyhradené pre ich autá, ale bude platiť pravidlo ako v iných MČ "kto prv príde, ten prv mele", t.j. DÚFAM ŽE NEBUDÚ MAŤ PRIAMO VYHRADENÉ PARKOVANIE V PARKOVACOM DOME.

PS: Oceňujem lepšiu komunikáciu, naozaj to vyjadrenie bolo minimálne sporné ak nie drzé zo strany magistrátu. Dávajte si na to pozor, toto by si žiadny štátny ani samosprávny orgán voči občanom nemal dovolovať, platíme vás my. Komunácia môže byť stručná a vecná, ale vždy musí byť úctivá voči občanovi.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania