Šafárikovo námestie-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Tatiana 03. apríla 2021

Vcera som isla cez priechod od stareho mosta ku Aule a auta mali 3 (slovom tri) cervene a chodci ani jednu zelenu. Tzn ze sme tri krat cakali kym auta idu na zelenu, potom stoja na cervenu atd. Vsetky ostatne priechody za ten cas mali aspon (!) 1 zelenu a tu nic. Nakoniec ludom dosla trpezlivost a zacali prebehovat lebo sa tam vsade kopili ludia. Je potrebne to nejako lepsie nastavit. Na opacnej strane rovnakym smerom mohla byt zelena a na tejto nie, preco?

03. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
03. apríl 2021

Michal

@Tatiana K identifikácii poruchy sú potrebné zodpovedať aj nasledujúce otázky: 1. Stlačili ste vy osobne tlačidlo pre chodcov alebo ste si stopercentne istá, že tak urobil niekto iný pred vami vo vašej skupine čakajúcich? Často sa stáva, že chodec dôjde k takejto čakajúcej skupine a predpokladá, že už to niekto stlačil. A keď nie? Tak sa potom môže stať presne ten prípad, ako váš. Križovatke treba oznámiť, že ste tam, chcete prejsť na druhú stranu a čakáte... 2. Aký bol presný čas? Rovnako je veľmi vhodné pri riešení problému zodpovedať aj otázku, či a koľko vozidiel MHD (autobus či električka) v tom čase križovatkou prechádzalo. Aj keď si zatlačíte chodecké tlačidlo, vozidlo MHD má prednosť...
03. apríl 2021

Tatiana

Michal

Na druhej strane som nikdy stlacit tlacidlo nemusela, ani ked som tam stala sama. Takze je to nerelevantne. Okrem toho tlacidla maju byt pre nevidiacich a v spicke je jasne, ze tam ludia budu stat a teraz pocas corony sa toho chytat nikto nebude aj keby ho to nahodou napadlo, pre dovody v tejto vete.

Vy si meriate ako bezny obcan kolko cakate na zelenu ked pridete k nejakemu semaforu? Ja bezneho cloveka co by to robil nepoznam. Takze vam neviem povedat.

Presla jedna elektricka na jednu z tych zelenych.

System ma byt nastaveny jednotne aby clovek vedel co ma robit. Na vacsine prechodov je velka nalepka signalizacia len pre nevidiacich. Takze sa ludia naucili to nechytat, okrem toho ze to na vela miestach ani nefunguje.
03. apríl 2021

Michal

Tatiana, 1. Tlačidlá sú od slovného základu stlačiť. Na stožiari nad tým tlačidlom je aj nálepka "stlač", čiže je potrebné stláčať. Zariadenia, ktoré sú pre nevidomych, nie je potrebné stláčať a často sa príliš od tlačidiel neodlišujú, ale práve na tých stožiaroch, ako ste správne poznamenali, vidíte informáciu, že ide o zariadenie len pre nevidomých. 2. Píšem čas, v zmysle kedy k takému prípadu došlo, aby sa dala diagnostikovať porucha, nie vašu dĺžku čakania. 3. Ak ste tlačidlo v tejto križovatke doteraz nestláčali, mali ste naozaj šťastie, že ho stlačil namiesto vás niekto iný alebo išla akurát električka v smere na alebo z mosta. Keby k týmto prípadom nedošlo, stáli by ste tam asi do dnes. 4. Ďakujem, že ste poznamenali, že ste si všimli električku. Práve tá, ktorá ide od Vajanského nábrežia a v tejto križovatke odbočuje vľavo, má pred vami prednosť. Na druhej strane chodci zelenú mali, a to preto, že si stlačili tlačidlo a zároveň preto, že takto odbočujúca električka nie je s nimi v kolízii. 5. Aj počas pandémie sa nikdy úplne nevyhnete dotykom s exponovanými plochami. V autobuse sa musíte držať madiel, pri nakupovaní držíte vozíky.... Hlavné je, dodržiavať hygienu.
03. apríl 2021

Michal

Ešte doplním, že tlačidlá boli v križovatke preverené a fungujú.
05. apríl 2021

Tatiana

@Michal
Bolo to 31.3.cca 16:45.

Pisete, ze bez stlacenia zelenu chodec mat nebude, co sa s bodom 3 vo vasej predposlednej sprave vylucuje. Ze keby nesla elektricka..
Par dni pred tym sme s kamaratom prisli ku prechodu akurat ked skocila Cervena pre chodcov (druha strana cesty) Boli sme tam len my a my sme nic nestlacili. Elektricka nesla z mosta. Napriek tomu nam normalne, ked auta mali cervenu znova, skocila zelena.

Nech je ako chce, treba tam dat oznam, ak je to len dopytovy semafor. Aby ludia vedeli, ze bez stlacenia zelena nebude. Nie je to bezne.
06. apríl 2021

Michal

@Tatiana

1. Chodecku zelenu pre priechod pri UK vyvolava okrem zatlacenia samotneho chodca aj elektricka, iduca z/do Petrzalky, cyklista pri UK, ale aj ktorykolvek chodec pri priechode v druhej casti, teda pri umelke, ako aj cyklista, smerujuci z mosta, ktory si tam zatlaci dopyt. Ak tam nik nie je a vy si tlacidlo nestlacite, stojite. Na tom sa nic nevylucuje.

2. Po krizovatkach sa casto pohybuju chodci, ktori sa spravaju sebecky voci inym ucastnikom premavky. Oni si svoje tlacidlo zatlacia, no kedze si cenia minutu cakania viac nez svoj zivot ci zdravie, prebehnu na cervenu pomedzi auta, ale ich vyzva v pamati zostava. V tom lepsom pripade vy prichadzate k takej krizovatke a dostavate o chvilu zelenu, i ked ten clovek uz je davno prec. Mozete mat mylnu predstavu, ze by ste zelenu dostali tak ci onak. V tom horsom pripade dostava chodec zelenu, aj ked uz tam ziadny nie je a zbytocne to brzdi premavku.
Prosim, spravajte sa v krizovatke vzdy tak, ze predpokladate, ze musite vyuzit vsetku technologiu, ktora vam v nej k dispozicii je a nebudete musiet cakat dlhu dobu.

3. Vsetky krizovatky v centre mesta su pripojene k dopravnej ustredni a policia moze operativne zasiahnut do riadenia dopravy. Vtedy sa krizovatka moze spravat vselijako, preto prosim nepredpokladajte, ze vzdy dostanete zelenu po tej a tej zelenej alebo ze take vozidlo je prec a teraz by ste mali ist vy. Riadte sa signalmi, ktore vidite.

4. Nalepky v krizovatke su: https://www.google.com/maps/@48.1411395,17.116241,3a,40.8y,47.96h,82.02t/data=!3m6!1e1!3m4!1sEiol8-GZPwhU5w2tPhKGag!2e0!7i13312!8i6656
Ak tam niekde chybaju, prosim nahlaste - zial, vandalizmus je v nasich koncinach dost rozsireny.
Avsak ako som uviedol vyssie, nespoliehajte sa na nalepky a tam, kde tlacidlo vidite - stlacajte.

Za diskusiu dakujem, dalsia uz bude len polemizujuca.
07. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom
Kto? Oddelenie správy komunikácií

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
08. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

križovatka Šafárikovo námestie bola skontrolovaná a všetko by malo byť v poriadku. Pre aktivovanie dopytu je potrebné stlačiť dopytové tlačidlo.

S pozdravom
Kedy? 8.4.2021

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania