Cesta mládeže-výrub zdravých stromov

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
Antoan 10. apríla 2021

Ťažba dreva v stovkách kubíkov na Kačíne a na Železnej studničke. Listnaté zdravé dreviny vyššej triedy.
Zanedbáva sa vyrub a odstraňovanie suchých a nebezpečných stromov. Lesy starnú rúbe sa zdravé drevo. Staré a poškodené a pokrivené dreviny zostávajú.
Nevysádzajú sa žiadne nové stromčeky ani listnaté ani ihličnaté.

10. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestské Lesy
12. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet.

Ťažba dreva v mestských lesoch je oproti minulosti znížená na minimálnu mieru, pričom jej cieľom nie je finančný zisk a je realizovaná šetrným spôsobom. Výsadba mladých stromčekov prebieha v plnej miere vo forme prirodzeného zmladenia, nakoľko pri ťažbe nevznikajú otvorené plochy.

Mestské lesy riešia aj suché a nebezpečné stromy, viete nám ich nahlásiť priamo, postup nájdete na tomto linku: http://www.ba-lesy.sk/msp/id_osnovy=4964&p1=4964

Viac o problematike ťažby dreva sa dozviete tu: http://www.ba-lesy.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=451035&id=1046&p1=1081

Marek Páva, Mestské lesy v Bratislave
12. apríl 2021

IMRE DÉKÁNY

hmm , bolo slubované ...že výrub nebude
13. apríl 2021

Antoan

Ťažba prebieha aj počas hniezdenia vtáctva a diviaky majú mladé takisto srnčia zver. Toto je v poriadku? Čo na to ochrana prírody a Ministerstvo životného prostredia.



Prosím preposlať Ministerstvu životného prostredia a Štátnej ochrane prírody.
13. apríl 2021

Ján

Nech sa k tomu vyjadria tieto orgány. Pretože nikomu sa už nedá veriť. Ťaží sa a stále sa na niekoho vyhovára. Už sa nedá veriť nikomu. Že minimum ! Toľko dreva sa neťažilo predtým ako teraz. Sú to stovky kubíkov. Kamióny to rýchlo odvážajú preč.
13. apríl 2021

Antoan

Ďalšia ťažba cesta na Kačín.
13. apríl 2021

Antoan

Prosím preposlať Ministerstvu životného prostredia a Štátnej ochrane prírody.
26. november 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

na základe vyjadrenia samosprávy v znení:

"prosím uzavrieť podnet. Ťažba dreva prebieha v nízkych objemov v súlade s platnými limitmi. Zároveň nie je pravda, že sa neriešia aj suché a nebezpečné stromy. V blízkosti značených rekreačných trás sa riešia prioritne."

podnet uzatvárame,

Administrátor OPS pre MČ BaNM
01. december 2021

Antoan

V časti od Devínskej Kobyly po Devín po modrej a žltej turistickej značke je v súčasnosti cca 10 padnutých stromov priamo cez chodník už cca dva mesiace. Mnohé sú nebezpečne naklonené nad chodníkmi. Takže sa prioritne neriešia pretože to nikto ani nekontroluje.


Prosím preposlať samospráve.
01. december 2021

Ján

Včera som tadiaľ išiel, ale toľko popadaných stromov tam ešte nebolo. A mnohé súhlasím sú nad chodníkom nebezpečne naklonené. A to je aj viac ako dva mesiace. Chodím tadiaľ pravidelne na prechádzky, tak to môžem len potvrdiť. Samospráva rýchlo všetko uzavrie , ale tak rýchlo by mali veci aj riešiť ako uzatvárať !
01. december 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
03. december 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom,
Kto? Mestské lesy v Bratislave
Kedy? 2 mesiace

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
13. december 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

lesy Devínskej kobyly sú v správe štátneho podniku LESY SR, ktoré majú v kompetencii aj odstraňovanie nebezpečných stromov pri značených trasách. Napriek memorandu, ktoré máme s Lesmi SR uzavreté, nie je v našej kompetencii ani v našich kapacitných možnostiach ich kontrolovať v údržbe, o ktorú sa majú zo zákona starať.
Podnet preto považujeme z našej strany za uzavretý a navrhujeme ho Lesom SR preposlať.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
13. december 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
13. december 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
14. december 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

prikladáme reakciu v plnom znení:

"Dobrý deň, na podnet pána Antoana a pána Jána zo dňa 1.12.2021 zasielame nasledovnú odpoveď:
podľa § 50, ods.5 zákona 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov je vlastník, správca a nájomca pozemku povinný bezodkladne informovať o plánovaných činnostiach, ktoré môžu byť v rozpore s podmienkami ochrany určenými v zámere na vyhlásenie nového chráneného územia, v tomto prípade prírodnej rezervácie Devínska Kobyla, kde je plánovaný piaty stupeň ochrany, v ktorom je zakázané akýmkoľvek spôsobom zasiahnuť do lesného porastu (§ 16, ods. 1, písm b)), teda bezzásah. Ak to vyžaduje záujem ochrany prírody a krajiny, môže orgán ochrany prírody rozhodnúť o určení podmienok na vykonávanie tejto činnosti alebo ju zakázať. Lesy SR š.p., Odštepný závod Smolenice požiadal dňa 6.12.2021 Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie o súhlas s vykonaním manažmentových opatrení v zmysle vyššie uvedeného § 50 v blízkosti turisticky a cyklisticky využívaných chodníkov, keďže vplyvom bezzásahového režimu zaznamenávame čoraz viac podnetov v tejto veci. Do dnešného dňa nám nebolo doručené rozhodnutie OÚ Bratislava k týmto opatreniam. Keďže štátny podnik Lesy SR dodržiava všetky platné právne normy, zákon 543/2002 Z.z. nevynímajúc, sme povinní riadiť sa rozhodnutím orgánu ochrany prírody a krajiny, na ktoré čakáme. Z tohto dôvodu upozorňujeme na nebezpečenstvo pádu stromov a konárov na turisticky využívané chodníky a žiadame návštevníkov lesa v lokalite plánovanej PR Devínska Kobyla, aby dbali na zvýšenú opatrnosť pri návšteve lesa, aby napr. v prípade silnejšieho vetra, sneženia a podobne radšej využili inú možnosť rekreácie, resp. inú lokalitu, aby nedošlo k ohrozeniu ich života a zdravia. Taktiež dávame do pozornosti širokej verejnosti, že prehodnotením navrhovaného piateho stupňa ochrany v zóne A plánovanej PR Devínska Kobyla na štvrtý, kde sú manažmentové opatrenia tohto druhu povolené, by sa predišlo súčasnému stavu v budúcnosti.

S pozdravom

Ing. Martin KNUROVSKÝ
veduci lesnej správ"

Administrátor OPS pre MČ BaNM
21. december 2021

Antoan

Vhodnejšie by bolo ponechať piaty stupeň a požiadať Ministerstvo životného prostredia o výnimku na odstránenie spadnutých a naklonených stromov nad turistickými chodníkmi, alebo navrhnúť túto výnimku zakomponovať do zákona o ochrane prírody.
Veď musí byť možnosť aj v piatom stupni ochrany ,kde sú vyznačené turistické chodníky zabezpečiť bezpečnosť osôb pohybujúcich sa tadiaľ.



Prosím preposlať lesnej správe.
21. december 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
06. apríl 2023

Martin Uváček

Tento podnet sa zbytočne predlžuje nesúvisiacim podnetom niekde na Devínskej Kobyle. Tento sa týkal ťažby na železnej studničke, a myslím, že bol zodpovedaný, niekoľkokrát a môže sa uzavrieť. Podnet ohľadom ťažby na Devínskej Kobyle by sa mal riešiť samostatne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania