Panónska cesta - zle nastavený semafor

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Bob 04. apríla 2021

Na panónskej ceste v odbočke na Shell z hlavnej cesty v smere od mosta SNP je semafór na senzor. Problém je, že ak sa vodič predo mnou zle postaví, tak ho senzor nezoberie a všetky autá potom prechádzajú na červenú.
Takisto ak idem na motorke nie je šanca aby ma to chytilo a musím čakať na nejaké auto, než sa za mňa postaví, alebo si zvoliť inú trasu.

04. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
07. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
07. apríl 2021

Michal

@Bob
V prvom popisovanom prípade musíte, žiaľ, informovať vodiča, ktorý stojí ako prvé vozidlo, že nečaká správne. Slovenská legislatíva neumožňuje zakreslenie pozície detektora na vozovke vo forme vodorovného značenia, aby toto informovalo vodiča, v ktorom mieste jazdného pruhu bude zaregistrovaný radičom signalizácie. Na vozovku sa teda nemôžu (oficiálne) kresliť žiadne také značky. V tomto prípade platí štandardné pravidlo, že v križovatke je potrebné stáť priamo pred STOPčiarou.
Druhý prípad je, žiaľ, bežný. Ide o starší typ zariadenia. Je možné zvýšiť citlivosť detektora, aby zachytil aj motocykel, no v tom prípade bude reagovať aj na vozidlá, jazdiace v susednom jazdnom pruhu (priamy smer), čo znamená, že aj keď nebude stáť na ľavom odbočení žiadne vozidlo, daný smer bude dostávať signál voľno a bude zbytočne brzdiť dopravu v smere do centra mesta. Možným riešením je napr. inštalácia dodatočnej detekcie, špeciálne pre motocykle/bicykle.
29. júl 2022

Andrea Plulíková

Semafoe je zle nastavený. Soferi co ho nepoznaju zastanu dalej od semaforu, tym padom ich cidlo neprecita a tvorí sa kolona. Caka sa aj 15 minut a ked uz konecne padne zelena tak prejdu ledva 4 auta. Pocas dna tu odbaca vela ludi, bolo by dobre bud semafor prestaviť alebo tam dat upozornenie pre neskúsených vodicov.
10. august 2022

Michal

Milá Andrea,

ako uvádzam hore, je potrebné zastaviť tak, ako kážu dopravné predpisy, teda tesne pred STOPČIAROU.

Vyhláška 30/2020 Z.z., príloha 6, II.Priečne čiary, 604 STOP čiara:
"Značka vyznačuje miesto, kde je vodič povinný zastaviť na príkaz značky Stoj, daj prednosť v jazde! alebo pred križovatkou s riadenou premávkou. Značka môže byť doplnená nápisom STOP. Značkou možno vyznačiť predsunutý priestor určený pre cyklistov čakajúcich na svetelný signál zelenej farby, pričom cyklista je povinný zastaviť až pred vzdialenejšou čiarou."

Záver: Semafor je nastavený (už dlhé roky) dobre, to vodiči sú "nastavení" zle, pretože nepoznajú predpisy. Nabudúce treba prvému zaklopkať na okienko so slovami: "Dajte mi vodičák, prestrihnem vám ho ako kreditku, keď ho neviete používať" :)
10. august 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
10. august 2022

Bob

Milý Michal, ziadna ciara, ktora je tak krasne v komentari popisana prepisom z vyhlasky, sa na krizovatke uz daaaavno nenachadza.
Vase riesenie s klopanim na okienko z doby, ked zem bola este placata, je uplne nahlavu. Pravidelne mam na tej krizovatke problem a ked naozaj idem zaklopat na okienko, aj ked uz som mozno 10. auto v rade, tak nez sa dostanem k svojmu autu, ostatni vodici uz davno trubia, ze zdrzujem premavku. Proste si priznajme, ze je to cele zle a odmietate s tym nieco robit.
10. august 2022

Michal

Treba v prvom rade osloviť správcu komunikácie, prečo nie je viditeľné vodorovné značenie a žiadať nápravu - (pravidelnú) obnovu VDZ. Farby majú dosť, veď sa stačí pozrieť ku NBS, striekajú ostošesť - tak by mohli pre začiatok ísť streknúť jednu čiarku aj sem :)
Nie som zamestnanec žiadnej štátnej ani verejnej inštitúcie, takže neviem, ako by som s tým ja osobne mal niečo urobiť :) Iba píšem, ako sa majú vodiči na ceste správať, pretože to mnohí (drvivá väčšina) nevedia... :)
28. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vodiči sú povinní dodržiavať pravidlá cestnej premávky a teda zastaviť pred STOP čiarou. Tá bola nanovo vyznačená v priebehu tohto roka.
Citlivosť detektorov na bicykle a motocykle riešime dlhodobo. Zatiaľ hľadáme vhodnú technológiu v spolupráci s výrobcami technológii.

S pozdravom,
Kedy? 2023

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania