Ševčenkova - neporiadok a odpadky vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý

Neporiadok okolo kontajneroveho stojiska a z neho stále rozfúkané odpadky do okolia. Podnet hlásený pravidelne už 2 roky a okrem občasného upratania trávnatej plochy, kedy po prvom vetre je stav rovnaký, nie je nijako riešený. Prosím o riešenie problému nie iba následkov.

09. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
13. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom
Kto? Oddelenie životného prostredia

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
16. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Petržalka
26. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, podnet bol vyriešený a okolie stojiska bolo vyčistené.

Oddelenie životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
25. december 2022

Juraj

stále dookola, zas a znova
25. december 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
30. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet.
Naše pracovníčky sa skontaktujú so správcom daného bytového domu, ktorý zodpovedá za čistotu v okolí KS.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? Január 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
07. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zasielame stanovisko referátu čistoty a poriadku:

Na základe opakujúcich sa sťažností obyvateľov, mestská časť Bratislava-Petržalka vyzvala príslušného správcu nehnuteľnosti na plnenie povinností vyplývajúcich zo všeobecne záväzných nariadení platných na území mesta Bratislava. Podľa všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Petržalka o dodržiavaní čistoty a poriadku je vlastník, nájomca, užívateľ alebo správca povinný udržiavať priľahlý pozemok a príslušenstvo k svojej nehnuteľnosti, najmä kontajnerové stojiská tak, aby svojim stavom (napr. plochy znečistené odpadom anorganického a organického pôvodu, nepokosené plochy, nevyhovujúci technický stav) nenarúšala vzhľad a prostredie mestskej časti a neohrozovala zdravie a bezpečnosť občanov. Správcu sme upozornili aj na nevhodné umiestnenie kontajnerov na zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností, ktoré prispievajú k vytváraniu vhodných podmienok pre reprodukciu a výskyt hlodavcov (potkany, myši) a napriek viacerým mimoriadnym deratizačným zásahom znemožňujú ich reguláciu a likvidáciu populácie.


Správcovská spoločnosť zaslala mestskej časti k Bratislava-Petržalka k predmetnej výzve nasledovné vyjadrenie: Po obdržaní prvého upozornenia zo dňa 27.10.2022 som osobne objednal mimoriadne dočistenie stojiska a jeho okolia, čo som bol následne na ďalší deň skontrolovať a musím konštatovať, že stojisko bolo vo vyhovujúcom stave. Táto stále sa opakujúca situácia nás však veľmi mrzí a preto sme v spolupráci s BD Ševčenkova 12, už minulý rok uzavreli zmluvu o pravidelnom dočisťovaní kontajnerového stojiska, ktoré sa vykonáva raz týždenne. Rovnako sme od poslednej kontroly zabezpečili stojisko pletivom, aby sme tak zabránili vtákom a inej zvery do stojiska vnikať a vyťahovať smeti z nádob. Ďalej boli vykonané aj úpravy odtoku v stojisku, aby tadiaľ nemohli potkany prechádzať. Čo sa týka dlhodobého riešenia problému a odstránenia problému so zle umiestnenými nádobami na kuchynský odpad (ktoré toho času naozaj nemáme kam inam umiestniť), preverujeme možnosť rozšírenia stojiska, prípadne jeho úplne premiestnenie s magistrátom hl. mesta.


Je dôležité uviesť, že podľa § 2 ods. 6 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov spoločnými časťami a príslušenstvom domu, ktoré sú určené na spoločné užívanie a slúžia výlučne tomuto domu a pritom nie sú súčasťou domu tzv. príslušenstvo, sa na účely tohto zákona rozumejú okrem iného aj prístrešky (teda aj na smeti). Podľa § 6 ods. 2 zákona č. 283/2018 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov , správa domu je obstarávanie služieb a tovaru, ktorými správca alebo spoločenstvo zabezpečuje pre vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome

a. prevádzku, údržbu, opravy, rekonštrukciu a modernizáciu spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, priľahlého pozemku a príslušenstva,

b. služby spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru,

Z citovaných právnych predpisov vyplýva, že vlastníci bytov a nebytových priestorov a spoluvlastníci spoločných častí a zariadení domu sú zo zákona povinní zabezpečiť, aby bytový dom, ktorého sú spoluvlastníci, mal zabezpečené hygienicky bezchybné a s protipožiarne zabezpečené zariadenia na ukladanie komunálneho odpadu.

V zmysle uvedeného odporúčam kontaktovať Vašu správcovskú spoločnosť, ktoré je oprávnená nevyhovujúcu situáciu na podnet obyvateľov, riešiť. K dispozícii je aj dotačný systém, ktorým mestská časť Petržalka čiastočne refunduje náklady spojené s výstavbou alebo rekonštrukciou kontajnerových stanovíšť.

Ďakujeme za pochopenie
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? február 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
17. február 2023

Juraj

Snáď sa aj niečo pohne, okolie ako na Luníku IX
09. apríl 2023

Juraj

Dokedy ešte???
13. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Nie je možné neustále tlačiť na mestskú časť, aby sa stojiskom zaoberala. Ide o originálnu kompetenciu správcu, ktorý má snahu a viackrát sme s ním komunikovali.

Do budúcna odporúčame osloviť priamo správcu, keďže zabezpečuje dočisťovanie stojiska.

Správca spravil v minulosti opatrenie, o ktoré sme ho žiadali a nie je dôvod na ukladanie pokuty. Kolegyňa lokalitu pravidelne monitoruje a keď je problém, správcu vyzve.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? máj 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania