Prosba

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
obyvateľka Vajnor 07. augusta 2014

Dobry den pan starosta,

neviem ci mi mozte nejako pomoct ak ano tak by som Vas chcela poziadat. Posledny mesiac chodia casto romsky spoluobcania v cervenej felicii s DS znackami zbierat zelezo perie atd.. Nedalo by sa to nejako obmedzit aspon cez vikendy, ked kazdy vikend uz od 7.30 kruzia dookola po Vajnoroch? Za pol hodinu niekedy aj 3 - 4 krat po jednej ulici kde zastavia so zapnutym hlasicom. V lete mame vsetci pootvarane okna takze je to pre mna velmi rusive. Neviem ako ostatni obyvatelia ale ja by som si rada o tomto case este pospala alebo v klude posedela pri ranajkach, cize je to neprijemne. Prosim pan starosta ak mate na to vplyv a dokazete to obmedzit aspon na neskorsiu hodinu budem Vam velmi vdacna. Dakujem
(obrazok je ilustracny)

10. august 2014

Peter

v sobotu boli aj v Rači ráno. Ma zobudili žobráci, nech si chodia žobrať inde, ale PO TICHU!!!
14. august 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Ďakujeme za podnet.

Uvedený jav ma nesmierne trápi a snažím sa s tým vysporiadať už dlho. Smutné , je že náš právny systém nám nedovoľuje veľa a naše chcenie je len v rovine priania bez možností zákonných reakcií. V súčasnosti platná úprava mestskej časti, ani mestu, neumožňuje prijať také nariadenie, ktoré by takéto konanie obmedzovalo alebo zakazovalo, a tak je možné postupovať iba podľa platnej právnej úpravy, čo budeme aj v spolupráci so štátnymi orgánmi vykonávať. Ak by sme takéto nariadenie aj prijali, bolo by napadnuté protestom prokurátora a súd by ho mohol na jeho návrh zrušiť. Váš podnet sme postúpili našej miestnej polícii, ktorá sa touto otázkou (nie prvýkrát) zaoberala.

Z ich odpovede vyberám:

MsP kontroluje jazdenie motorových vozidiel po MČ Bratislava Vajnory (kde zvukovým spôsobom ohlasujú občanom svoju činnosť reproduktorom) v prípadoch, ak sa vodič dopustí:

- pomalej a bezdôvodnej jazdy po cestných komunikáciách I., II. a III. triedy
- kontrola druhotných surovín v priestore prívesných vozíkov, v úložnom priestore
- kontrola tovaru, či sa tam nenachádza nebezpečný odpad, ako sú napr. autobatérie
- na vozidle nesmie byť umiestnený predmet, ktorý by mohol ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky napr. spomínaný reproduktor na streche auta.

Pri týchto porušeniach MsP priestupky oznamuje správnym orgánom na prejednanie.

Hľadali sme nejakú oporu v zákone o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a naša pracovníčka zo životného prostredia konzultovala vec s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, no povedali, že takéto prípady nie sú nikde ošetrené, že nie je priamo dané, že by nemohli počas víkendu hlásením z auta rušiť okolie. Máme to skúsiť vyriešiť dohovorom, čo si myslím, je dosť málo a neodrádza ich to sem, ale aj inde po okolí chodiť.

Takže zatiaľ, než sa nám podarí nájsť nejakú zákonnú formu obmedzenia tohto podnikania (to treba urobiť zákonom v NR SR a tam moje, či naše úradné páky momentálne nesiahajú), budeme to riešiť dohovorom (či už zo strany mestskej polície, ale môžu to urobiť aj občania, okolo ktorých prechádzajú a ktorým to prekáža). Riešime to aj so štátnou políciou, ktorá tieto autá prehliada – kontroluje a v prípade nájdenia kradnutých vecí aj rieši. Skúsime ešte preskúmať, či by sa nedalo toto nejako obmedziť v miestnom VZN.

S pozdravom

Ing. Ján Mrva, starosta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania