Jurská-schody-poškodené

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení

Dobrý deň,
pri zastávke Bratislava Vinohrady sú tieto schody. Schody sú uzavreté pravdepodobne pre zlý technický stav. Plánuje sa do budúcnosti ich otvorenie, pre plynulý prechod na železničnú stanicu ?

30. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za váš podnet. Podnet bol odoslaný na vybavenie.

Kancelária starostu
07. júl 2021

Vladimír Kravec

Dobrý deň, kameňom urazu tu je predpkladma vlastnictvo schodov železnicami SR.. avšak bolo by užasne, keby tato štatna firma začala spolupracovať s mestom vo forme odstraňovania prekážok prechodu na zeleznicnu dopravu.. lebo dnes sa tam citi človek, že ide po nebzepečnych schodoch načierno preliezať k nastupistu rozbitěu 30 rokov…
20. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Oddelenie verejného poriadku vyzvalo majiteľa ZŠR k náprave.

Kancelária starostu
20. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Výzva zaslaná na majiteľa ŽSR
20. júl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
07. september 2021

abc 123

Dobrý deň, prosim bolo by možné znova preposlať podnet na riešitela ? Zaujimalo by ma ci sa zeleznice vyjadrili. Ďakujem
14. október 2021

Marek

Dobry den, tiez by ma zaujimal stav tohto podnetu. Tie schody su v takomto stave uz dlho. Cela stanica a jej okolie je na tom zle, ale aspon este na rozdiel od schodov funguje. Bolo by nacase s tym nieco spravit. Dakujem.
15. október 2021

Martin Uváček

V inom podnete sa písalo, že koniec schodov sa už nachádza na súkromnom pozemku. Preto s tým železnice nemôžu nič robiť, ani s tým rozbahneným parkoviskom pod schodami.
15. október 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

požiadali sme o vyjadrenie ŽSR.

Administrátor OPS pre MČ BaNM
08. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

uvedené schodisko spájajúce 4. nástupište na zastávke Bratislava-Vinohrady a Jurskú ulicu je toho času zatvorené pre jeho nevyhovujúci technický stav.

Schodisko však Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú opraviť. Z tohto dôvodu aktuálne prebieha proces na vyhlásenie verejného obstarania na stavebné práce za účelom odstránenia nedostatkov na zastávke Bratislava-Vinohrady. ŽSR plánujú zrealizovať opravu všetkých nástupištných hrán ako aj opravu povrchov nástupíšť – zámkovou dlažbou s vodiacimi prvkami pre slabozrakých a nevidiacich i spomenuté schodisko. Všetko však bude závisieť od disponibilných zdrojov v nasledujúcom období.

Prajem pekný deň,

Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava
+421 903 520 132
+421 2 2029 5983
08. november 2021

Martin

"schodisko ... je toho času zatvorené" - ak to znamená takýto stav (03.11.2021), tak potom nechápem slovo "zatvorené":
02. december 2021

abc 123

Dobrý deň, prosím znova preposlať na riešiteľa Ďakujem
02. december 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

zodpovedný subjekt sa v novembri vyjadril, že predmetný podnet bude v budúcnosti riešiť podľa svojich finančných možností, prosíme o strpenie.

Administrátor OPS pre MČ BaNM
02. december 2021

Martin

Vlado Šarčevič:
(Ra'd by som sa my'lil) ZSR pravdepodobne schodisko neopravia nikdy z dôvodov:
- prístup do budovy zastávky (z Račianskej) bol v neďalekej minulosti zrekonštruovaný a je vyhovujúci, preto investovanie do rekonštrukcie prístupu z Jurskej je pre ŽSR viac-menej zbytočné ("pália" ich mnohé významnejšie problémy)
- pozemok pred schodiskom je súkromný:
Aktuálnym (02.12.2021) majiteľom pozemku 13410/4, ktorý je súčasťou m.č. Nové Mesto je Innovatrics, s.r.o., Pri vinohradoch 82, 831 06 Bratislava. Ten si môže v súlade s územným plánom robiť na danom pozemku, čo sa mu zapáči, keďže na veľmi málo vzdialených pozemkoch vyrastajú bytovky, tak predpokladám, že na tomto, a totožnému majiteľovi patriacich susediacich pozemkoch 13410/5, 6, 7 sa uskutoční obdobná alebo doplňujúca výstavba, ktorá nebude mať záujem o využívanie pre iné osoby/firmy ako len tie, ktoré na daných pozemkoch budú usídlené. Dátum zneprístupnenia týchto pozemkov pre "cudzích" je len na ľubovôli majiteľa a nič s tým neurobí ani m.č., ani mesto ani ŽSR.
Ak by aj ŽSR opravu zrealizovali a napr. týždeň potom majiteľ pozemok zneprístupní, tak by to bolo nehospodárnym nakladaním so zverenými prostriedkami ( https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2004/523/20180901.html#paragraf-31 ).
20. december 2021

Martin

"schodisko ... je toho času zatvorené" - slová sa premietli už aj do reality (foto z 6.12.2021).
25. apríl 2022

Alžbeta

Schodisko stále nie je opravené a sprístupnené, prebehlo aspoň už to VO, ktoré sľubovali v novembri 2021?
09. máj 2022

Martin

Zábrany na oboch koncoch schodiska sú znova spílené, t.j. nefunkčné. (foto: 28.4.2022)
10. máj 2022

Peter Oravec

Z článku:
"A ešte jeden príklad zdevastovaného miesta, kadiaľ si mnohí ľudia zvyknú skracovať cestu k vlaku. Ak zaparkujete na provizórnom parkovisku od Krasňan, pripravte sa na adrenalínový výstup po rozbitom schodisku – popravde, je tu zákaz vstupu. Železnice vysvetľujú: „Schodisko bolo uzatvorené pre jeho nevyhovujúci technický stav, ako aj z dôvodu, že ústi na súkromný pozemok, k čomu nebol súhlas. Oprava schodiska bola uvažovaná v rámci opravy nástupísk. Naďalej ho plánujeme opraviť v rámci rekonštrukcie nástupísk.“
Ani v tomto prípade však železničná spoločnosť o termíne nehovorí. Mnohí cestujúci z okolia, nielen imobilní, aj tak radšej nastupujú i vystupujú na hlavnej stanici, hoci to majú o riadny kus ďalej. Priznávajú: „Stanica Vinohrady sa stala rajom narkomanov, opilcov a bezdomovcov, vzbudzuje strach...“"
10. máj 2022

Martin

Myslím si, že sem patrí článok v plnom znení:
Absurdita Bratislavy: Vozičkári, smola, k vlaku môžu len mobilní, presuňte sa na inú stanicu
bratislavskenoviny.sk, 7.5.2022, (ac) - Ak ste si mysleli, že dlhodobo odstavené výťahy na ŽST Bratislava – Vinohrady raz začnú jazdiť, tak zatiaľ sa nič nemení. Ako teda pocestuje vlakom mama s kočíkom alebo vozičkár, ktorému po strmých schodoch nepomôže ani zdvíhacia plošina? Nech sa páči, nastúpte si na hlavnej stanici, odkazujú železnice. Nezmyselný problém by pritom vyriešil jediný človek.
O zanedbanom okolí ŽST Vinohrady bez riadnych chodníkov sme na webe banoviny.sk písali v predchádzajúcich dňoch. Lokalita, kam denne prichádza množstvo ľudí, pôsobí miestami ako na zabudnutej periférii mimo záujmu kompetentných. Aj samotný vstup na stanicu, kde v pracovné dni zastavuje takmer 170 vnútroštátnych vlakov diaľkovej aj prímestskej osobnej dopravy, pôsobí až príliš skromne, chýba výrazné označenie. Oveľa väčší problém je však prístup k vlakom.
Ak nesiete ťažkú batožinu, veziete dieťa v kočíku alebo ste na invalidnom vozíku, vopred si nájdite dobrú dušu, ktorá vám pomôže na nástupisko. „Dostanete sa naň len po schodoch, výťahy sú už dlho mimo prevádzky,“ pripomenul miestny obyvateľ Alexander Sabol. Nenájdete tu ani funkčnú zdvíhaciu plošinu. Odpoveď Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) však nedáva nádej, že problém v blízkom čase vyriešia – pritom by na to stačil jediný človek.
„Zastávka Bratislava Vinohrady je vybavená výťahmi a schodiskovou plošinou, ktoré nie sú samoobslužné, pri ich použití je potrebná asistencia zaškoleného zamestnanca ŽSR. V súčasnosti sú predmetné zariadenia mimo prevádzky a zastávka je vyradená zo zoznamu staníc a zastávok s bezbariérovým prístupom pre zdravotne postihnuté osoby a osoby so zníženou pohyblivosťou z dôvodu, že nie je obsadená zamestnancom ŽSR,“ uviedla hovorkyňa železníc Ria Feik Achbergerová. Ďalším dôvodom je podľa nej „možné násilné poškodzovanie a pohyb neprispôsobivých osôb“. Krútite nad tým hlavou? Nie ste jediní...
Na výťahoch tak nájdete len oznam, že sú mimo prevádzky, a na tabuli vo vestibule usmernenie, ktorú najbližšiu stanicu môžu použiť mamy s kočíkmi, imobilní ľudia či cestujúci s veľkou batožinou. „V tomto prípade je to Bratislava hlavná stanica, ktorá slúži na bezproblémový bezbariérový prístup a je vybavená potrebnou infraštruktúrou,“ doplnila hovorkyňa.
Zároveň pripomenula, že postupujú v zmysle Nariadenia európskeho parlamentu a rady (ES) č. 1271/2007 z 23. októbra 2007 o právach a povinnostiach cestujúcich v železničnej preprave. V článku 22 v bode 3 čítame: „V staniciach bez personálu železničné podniky a manažéri staníc zabezpečia, aby boli ľahko dostupné informácie... o najbližších staniciach s personálom a priamo dostupnej pomoci pre zdravotne postihnuté osoby a osoby so zníženou pohyblivosťou.“
Z hľadiska paragrafov sa teda železniciam asi nedá nič vyčítať, no platí, že takáto vstupná brána do nášho hlavného mesta je biedna vizitka. A to sme sa ešte nezmienili o úrovni nástupísk či zadnom schodisku smerom na Krasňany.
Obnova ŽST Vinohrady z roku 2019 mnohých Bratislavčanov sklamala, za vyčlenených 370-tisíc eur dokázali železnice zahladiť len tie najväčšie nedostatky. Ani do zničeného asfaltového povrchu na nástupiskách sa robotníci doteraz vôbec nepustili. „Aktuálne prebieha proces na vyhlásenie verejného obstarania na stavebné práce za účelom odstránenia týchto nedostatkov,“ uviedli železnice k stavu nástupísk ešte vlani v októbri. Odvtedy uplynulo sedem mesiacov, kam sa zámer posunul?
Hovorkyňa Ria Feik Achbergerová dnes konštatuje: „Povrch nástupísk monitorujeme a ospravedlňujeme sa za jeho nekomfortný stav nezodpovedajúci 21. storočiu. Najhoršie stavy sa dočasne opravujú vrecovým asfaltom, resp. dosypaním kamennej drte. V minulosti bola oprava zaradená v rámci opravy budovy, avšak zhotoviteľ stavby nakoniec odstúpil od zmluvy. Aktuálne nevieme garantovať termín opravy nástupísk, nakoľko ešte neprebieha verejné obstarávanie. Na opravu nástupísk boli spracované podklady a vyhlásenie verejného obstarávania bude závisieť od finančných možností ŽSR.“
A ešte jeden príklad zdevastovaného miesta, kadiaľ si mnohí ľudia zvyknú skracovať cestu k vlaku. Ak zaparkujete na provizórnom parkovisku od Krasňan, pripravte sa na adrenalínový výstup po rozbitom schodisku – popravde, je tu zákaz vstupu. Železnice vysvetľujú: „Schodisko bolo uzatvorené pre jeho nevyhovujúci technický stav, ako aj z dôvodu, že ústi na súkromný pozemok, k čomu nebol súhlas. Oprava schodiska bola uvažovaná v rámci opravy nástupísk. Naďalej ho plánujeme opraviť v rámci rekonštrukcie nástupísk.“
Ani v tomto prípade však železničná spoločnosť o termíne nehovorí. Mnohí cestujúci z okolia, nielen imobilní, aj tak radšej nastupujú i vystupujú na hlavnej stanici, hoci to majú o riadny kus ďalej. Priznávajú: „Stanica Vinohrady sa stala rajom narkomanov, opilcov a bezdomovcov, vzbudzuje strach...“
10. máj 2022

Martin

Alžbeta:
"Aktuálne nevieme garantovať termín opravy nástupísk, nakoľko ešte neprebieha verejné obstarávanie. Na opravu nástupísk boli spracované podklady a vyhlásenie verejného obstarávania bude závisieť od finančných možností ŽSR." - pokým nebudú schválené peniaze na opravu, tak nebude ani VO .☹
24. september 2022

abc 123

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený. Prikladám aktuálny stav. Schody poškodené a aktuálne ani neohradene. Prosím vieme vyžiadať stanovisko od riešiteľa ? Vieme niečo nové ohľadom VO ? Ďakujem
24. september 2022

Martin

Vlado Šarčevič:
"neohradene" - tento stav asi nie je možné jednoznačne takto nazvať, zábrana tam je aj keď horná trubka na oboch koncoch schodiska je (nie prvýkrát) odpílená. Kto chce - prelezie.
ŽSR sú už od svojho vzniku brutálne podfinancované, takže to, čo nesúvisí priamo s koľajami (a nemá krytie Eurofondami) sa odsúva o roky, veľmi veľa rokov ... ☹
25. september 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
02. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú opravu schodiska na zastávke Bratislava Vinohrady.

Predpokladaný termín opravy je rok 2023.

Prajem pekný deň,


Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava
02. apríl 2023

abc 123

Zdravím,

Schody sú znova nezabezpecene. Prosím bolo by možné zabezpečiť ich ?
Prosím podarilo sa vyriešiť verejné obstarávanie na opravu schodov ?
Je dosť smutné že ŽSR nie sú schopné opraviť schody, ale donekonečna opravujú zábradlie ktoré opakovane niekto poškodzuje.
Prosím poslať znova na riešiteľa.

Ďakujem
02. apríl 2023

Martin

Najoptimálnejším riešením pre ŽSR je schodisko fyzicky zlikvidovať (i keď sa to niekomu páčiť nebude) z dôvodov:
- prístup do budovy zastávky (z Račianskej) bol v neďalekej minulosti zrekonštruovaný a je vyhovujúci, preto investovanie do rekonštrukcie prístupu z Jurskej je pre ŽSR viac-menej nie nevyhnutným "luxusom" ("pália" ich mnohé významnejšie problémy, napr. nebezpečný povrch nástupíšť tejto zastávky a desiatok ďalších)
- ďalší prístup pre imobilných a kočíky by zrejme ŽSR budovať nechceli, ak aj áno, neriešilo by to tento problém pre ostatné 3 nástupištia
- pozemok pred schodiskom je súkromný:
Aktuálnym (30.03.2023) majiteľom pozemku 13410/4, ktorý je súčasťou m.č. Nové Mesto je Innovatrics, s.r.o., Pri vinohradoch 82, 831 06 Bratislava. Ten si môže v súlade s územným plánom robiť na danom pozemku, čo sa mu zapáči, keďže na veľmi málo vzdialených pozemkoch vyrastajú bytovky, tak predpokladám, že na tomto, a totožnému majiteľovi patriacich susediacich pozemkoch 13410/5, 6, 7 sa uskutoční obdobná alebo doplňujúca výstavba, ktorá nebude mať záujem o využívanie pre iné osoby/firmy ako len tie, ktoré na daných pozemkoch budú usídlené. Dátum zneprístupnenia týchto pozemkov pre "cudzích" je len na ľubovôli majiteľa a nič s tým neurobí ani m.č., ani mesto ani ŽSR.
Ak by aj ŽSR opravu zrealizovali a napr. týždeň potom majiteľ pozemok zneprístupní, tak by to bolo nehospodárnym nakladaním so zverenými prostriedkami ( https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2004/523/20180901.html#paragraf-31 ).
03. apríl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu - ŽSR

S pozdravom,

Vlado
Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
04. apríl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zamestnanci Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) opätovne zamedzia vstup na predmetné schodisko.
Poznámka: tak ako sme v minulosti uvádzali, oprava schodiska je plánovaná.
Tá však závisí od viacerých faktorov (napr. správne je v podnete uvedené, že schody ústia na súkromný pozemok. Z toho dôvodu musí prísť najskôr k dohode medzi vlastníkom pozemku a ŽSR). Tiež od pridelenia finančných prostriedkov...

Prajem pekný deň,

Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava
04. máj 2023

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený
09. máj 2023

abc 123

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený
10. máj 2023

Martin

Do doby výstavby doporučujem ZSR zamedziť prístupu na schodisko nejakou ťažšou zabranou (ideálne z väčšieho kusu betónu, možno by stačila aj primeraná kopa betónových podvalov pred horným koncom schodiska). Trubkové zábradlie očividne nie je pre zločincov prekážkou.
Aktuálny stav hrozí ťažkým ci smrteľným úrazom.
11. máj 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu - ŽSR.

S pozdravom,
Vladimír Šarčevič
Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
27. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zábrany na schodisko Bratislava Vinohrady boli osadené dňa 17.05.2023.

Prajem pekný deň,

Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava
26. jún 2023

abc 123

Zdravím,
schody sú stále poškodené, ale pozitívum je že bolo odstránené zábradlie 😉.

Prosím vieme niečo nové ohľadom opravy schodiská ? Vieme orientačný termín vyhlásenia verejného obstarávania ?

Ďakujem
26. jún 2023

Martin

Aktuálny stav hrozí ťažkým či smrteľným úrazom.
abc 123: Ak k tomu príde (a to nepotrvá dlho) čo je na tom pozitívne ?
26. jún 2023

abc 123

Zdravím Martin
súhlasím s Vami, to je negatívna stránka odstránenia zábradlia 😞.
Železnice tvrdili že schody sú nebezpečné a preto sú ohradené.
Teraz zabradlie odstranili...
Chcel by som veriť tomu že zábradlie dali preč, pretože sa schody budú opravovať...
Uvidíme aké vyjadrenie príde zo ŽSR.
27. jún 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,
Vladimír Šarčevič
Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. júl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,
Vladimír Šarčevič
Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. júl 2023

Martin

abc 123:
Zabradlie bolo uz viackrat ametersky odpilene, co urcite nevykonali ZSR, takze nevydim dovod sa domnievat, ze by boli zodpovedne za aktualny stav. Iba ak lahostajnostou voci nemu, kedze nemaju zrejme financie na zabezpecenie nepretrziteho strazenia plota pred zlocincami.
10. november 2023

abc 123

Zdravím,

zábradlie na schodoch bolo odstránené. Súhlasím s vyriešením podnetu. Keď som podnet nahlasoval podstatou podnetu bolo odstránenie zábradlia , aby sa dalo prejsť po schodoch.

Ďakujem

PS: Poškodené schody nahlásim ako nový podnet.
10. november 2023

Martin

abc 123:
Asi nie je spravne robit predcasne zavery. Z oplotenia ostatnej casti nastupiska je zrejme, ze je tam len docasne. Predpokladam, ze onedlho bude jasne, ci chcu ZSR schodisko opravit v ramci sucasnych aktivit, neskor (zabradlie alebo ina forma zabrany vstupu bude obnovene) alebo ho zlikviduje (z dovodov tu 2.4.2023 uvedenych).
14. apríl 2024

Alžbeta

Aktuálne sú schody sprístupnené a používané.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania