Pridelenie grantu na výlučne súkromný pozemok - Tomášikova 10

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
Sabina 19. augusta 2014

Pán starosta, je pekné, že grantová komisia sa rozhodla projekt podporiť - ako píšete v odpovedi - ale platné VZN jej neumožňuje prideľovať granty na projekty s cieľom zhodnocovania súkromného vlastníctva pre uzavretú komunitu (za 2 roky vo výške 5550 eur). Citujem odpoveď pani prednostky: "Miestne zastupiteľstvo mestskej časti BA-Ružinov neprijalo uznesenie vo veci, že sa môžu prideľovať granty na projekty s cieľom úpravy súkromného vlastníctva pre uzavretú komunitu". Detské ihrisko je pre verejnosť uzamknuté, opatrené tabuľkami Súkromný majetok, vstup zakázaný. V tejto súvislosti žiadam stanovisko grantovej komisie z najbližšieho zasadnutia (kópiu zápisnice), prečo práve žiadateľovi ETP vyhoveli, keď ide o investíciu do súkromného vlastníctva - je čisto na uvážení vlastníkov, ako so svojím majetkom budú hospodáriť. Čo sa týka skomolenia mena konateľa na zmluve, tak chyba určite nenastala, ako píšete, pri konvertovaní súboru (ak nastane chyba, tak nie v jedinom slovíčku - som polygrafka, tak niečo o tom viem). Z právneho hľadiska je zmluva s iným menom neplatná. Pán Malich a Malíček - to sú dve rozdielne osoby. Ako prídu k tomu ostatní žiadatelia o granty (a bolo ich dosť neuspokojených), že doslova rozdávate verejné prostriedky na súkromné účely? Navyše, fakturované sumy sú značne nadnesené - napr. obrúsenie a náter drevených a kovových častí, dotiahnutie skrutiek na domčeku so šmykľavkou - za 1900 eur, to je drahšie ako nový domček. Čo keby ste 5550 eur radšej investovali do detských ihrísk v Ružinove, ktoré slúžia širokej verejnosti a nie uzavretej komunite?

19. august 2014

amigo

Drzim palce.Taketo "nevedome"prehmaty sa deju v celej Bratislave.
19. august 2014

abc

Súhlas.
20. august 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet, ku ktorému uvádzame:
V máji 2014 bolo oficiálne všetkým úspešne vybraným predkladateľom projektov oznámené vyhodnotenie grantovej komisie. Z toho je zrejmé, že realizácia projektu sa môže začať aj skôr, tým že sa začne príprava areálu. Podmienka vyplývajúca zo zmluvy, ktorá sa musí dodržať je, že použitie finančných prostriedkov na grantový projekt je možné čerpať až dňom účinnosti zmluvy. To aj bolo v tomto prípade splnené pri následnej kontrole faktúr.
Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava Ružinov č. 12/2012 o poskytovaní finančných dotácií/grantov z rozpočtu mestskej časti Bratislava – Ružinov (ďalej len VZN č. 12/2012) hovorí o zvyšovaní kvality života obyvateľov mestskej časti a tým aj podporuje komunitný život. Týmto je verejno-prospešný účel naplnený.
Žiadosť o dotáciu v zmysle §1 a § 2 VZN č. 12/2012 prerokováva grantová komisia zložená z poslancov miestneho zastupiteľstva. Grantová komisia sa rozhodla projekt podporiť. Ku dňu 07.03.2014 mal žiadateľ voči Mestskej časti Bratislava- Ružinov vysporiadané záväzky v zmysle platného VZN č. 12/2012. Finančné vzťahy s hlavným mestom nie sú zahrnuté do podmienok pre udelenie grantu. Zmluva, ktorá bola podpísaná pánom Malichom je platná. Chyba nastala pri konvertovaní z WORD súboru do indexovateľného PDF súboru.
Miestny úrad nemá dôvod zavádzať občana nepravdivými informáciami, udelenie grantu je v zmysle platného VZN č.12/2012.



kancelária starostu
20. august 2014

majo

V tej "kancelárii" si robia srandu? Ani sa nečudujem, že pod takúto odpoveď sa hanbia podpísať....
20. august 2014

Klára

Konečne sa v Bratislave trochu ľudia a susedia naštartovali, aby urobili niečo pre svoje okolie, prebrali sa z letargie a aj tak sa nájdu tí, čo to kritizujú. Žeby závisť alebo komplex menejcennosti? Smutné.
20. august 2014

Thea

Pani Klára,
je chvályhodné, že "ľudia a susedia sa trochu naštartovali, aby urobili niečo pre svoje okolie" - ako píšete, ale prečo na zhodnocovanie ich súkromného vlastníctva musia prispievať všetci Ružinovčania? Takže to nie je kritika, je to taktné "upozornenie" na nehospodárne nakladanie s prostriedkami samosprávy. Na koľkých ihriskách rodičia sami vedia skrášliť aj verejné ihriská (alebo ak chcete aj pritiahnuť skrutky zdarma), a práve vlastníkom na Tomášikovej to uhradí samospráva. Divné, nie?
20. august 2014

los losos

Ak teda za spolocne zveladujete sukromne, spristupnite to vsetkym obyvatelom..ci toto uz nevoni?
21. august 2014

Viva

1.
"VZN mestskej časti Bratislava Ružinov č. 12/2012 o poskytovaní finančných dotácií/grantov z rozpočtu mestskej časti Bratislava – Ružinov (ďalej len VZN č. 12/2012) hovorí o zvyšovaní kvality života obyvateľov mestskej časti a tým aj podporuje komunitný život. Týmto je verejno-prospešný účel naplnený."

To snáď nemyslíte vážne (s tým "verejno-prospešný účel naplnený") !
Podľa mňa teda vôbec NIE JE. Skôr naopak.

2.
"Zmluva, ktorá bola podpísaná pánom Malichom je platná. Chyba nastala pri konvertovaní z WORD súboru do indexovateľného PDF súboru. ."

Chcel by som to videť, ako vám z mena "Malich" výjde konverziou "Malíček" ?!
To môžete rozprávať ...
Myslím si, že klamete !
-------------------
Celá táto dotácia, ako si to čítam, je snáď len zlý sen.
A vraj podnet je "Vyriešený".
No, takéto "riešenie" je skôr na začatie konania zo strany prokurátora, za nehospodárne nakladanie pri správe cudzieho majektu a dokonaný podvod !
21. august 2014

Blanka

suhlasim s diskutujúcimi, ktori jasne pomenovali, ze nieco s grantom pre pozemok, ktory je verejnosti nedostupny, nieco nie je v poriadku. Priskusne VZN-ko k pridelovanie grantu používa v podmienak termin ozivenie komunitného zivota a verejne priestranstva. Komunitny zivot a verejny priestor je vraj odovodneny 179 byvajucimi na Tomasikovej 31. Tak to je haluz ... verejny priestor predsa nikdy nie je stanoveny ciselnym limitom a komunitny zivot, to je aj sukromna komunita, ktora vznikla zoskupenim istej skupiny ludi. Kompetentní z grantovej komisie a pan starosta si pletu dojmy a pojmy. Alebo inak - oni si myslia, ze Ruzinovcania su uplne hlupi? To akoze je vybaveny podnet, tam zavadzajucim vysvetlenim? A za takto vybavene podnety vlani dostal starosta ZLATE VEDRO, pretoze ich mal najviac zo vsetkych starostov v SR! To je ale uroven.... a viete ze chce byt opat starostom a dalsie styri roky nas oblbovat???
Blanka Ruzinovcanka
22. august 2014

Viki

Zlaté vedro? Veď to je ocenenie pre starostu, ktorý sa najlepšie stará o svoje mesto, úspešne rieši podnety z odkazprestarostu.sk a ochotne komunikuje s obyvateľmi! Aspoň takto je to uvedené na Vašej stránke. Včera som poslala 2 podnety k tomuto problému - a na odkazprestarostu.sk sa neobjavili. Že by aj tam fungovala cenzúra, alebo snáď internetový škriatok? Takto si starosta predstavuje riešenie problémov? Čo vyriešil vo svojej "odpovedi"? Obrazne povedané - napľul občanom Ružinova do očí, aby viac takých problémov nevideli a navyše ich považuje asi za pologramotných, keď tým hlúpostiam majú uveriť. Už sa 18 čitateľov ozvalo, že odpoveď nepovažuje za postačujúcu.
Tak budete sa konečne seriózne zaoberať podnetom? Vás už zrejme ani komunálne voľby nezaujímajú.
22. august 2014

renata reichlova

Renáta z Tomášikovej 2/A
Vážení diskutujúci - ktorým sa niečo alebo všetko na pridelených 5.550 eur (v r. 2013 - 2000 a v r. 2014 3350) nezdá - daakujem Vám.
My bývame oproti, rovnako ako na Tomášikovej 10 sme prevažne mladé rodiny. A obyvatelia MČ Bratislava Ružinov, ale my sa s deťmi nemôžeme ísť pohrať do areálu, ktorý sa zveľadil aj za naše dane, pretože je tam nebývajúcich uzavretý. Takže my sme asi mimo ružinovskej komunity.
A teraz - zmluvu ako uvádza diskutujúca vyššie - podpísal pán MALICH ale bola uzavretá s p. MALÍČKOM, čo vraj vzniklo "scanovaním", čo je znevažujúce vysvetlenie voči občanovi.
No a ďalej v RTV dňa 28.6. bol odvysielaný šot o kontrole realizácie projektu, a čuduj sa Ružinovčan, pán Malich ani pán Malíček sa tam neukázal, o realizácii hovoril zástupca obyvateľov M. Kohút. Takže kto je vlastne zodpovedný za realizáciu projektu? A keď uz niekto si myslím, že sme ovce (zmena mena scvanovanim), tak pan Kohút hovoril, že areál bol 10 rokov zanedbaný. No, ale to akosi nesedi. Za 2000 vlani a teraz za 3.350 za zo zanedbaného areálu urobil areál "špigl - migl"? Vysadené kvety, dlažba, preliezky a pod. to sa nemohlo zrealizovať za 5550, v tom je oveľa viac financií. Navyše my okolo chodíme, vieme ako vyzera už niekoľko rokov. A ešte niečo - pozrite si na stránke Ružinova zverejnený grant - čo sa vlastne malo za 3550 urobiť. Tam nie je nič o obnove zanedbaného areálu a preliezok. Ale je tam o. i. aj dotiahnutie skrutiek za 600 eur.
Je skutočne na zváženie, či sa netreba spýtať - kto by mal skontrolovať prácu grantovej komisie, keď s týmto všetkým súhlasí???
Ako aj to, prečo my, z bytovky oproti tam nemôžeme chodiť?
Renata R.
22. august 2014

laci lapak

K NAZORU PANI VIKY
ZLATÉ VEDRO JE SÚŤAŹ STAROSTOV, KTORI SA DO NEJ PRIHLASILI O POĆET ČO NAJVIAC VYBAVENYCH PODNETOV OBĆANOV. ALE AKO ZISŤUJEM, VYHODNOTENIE NEMUSI BYŤ OBJEKTÍVNE. VEĎ POZNÁMKU vyriešené SI PÍŠE SAM STAROSTA. A TU JE PRIKLAD - POZRIETE SI PODNET KU GRANTU NA AREÁL TOMAŠIKOVÁ 10. ONI NAPÍSALI ODPOVED PISATEĽKE PODNETU A UVIEDLI vyriešené - ALE ČO JE VYRIEŠENÉ? FAKTY, NA KTORÉ POUKÁZALI DISKUTUJÚCI PREDSA STAROSTA NERIEŠIL. TAKŽE HODNOTENIE PODĹA TOHTO JE NEOBJEKTÍVNE A V PODSTATE NIEJE MOŹNÉ SKONTROLOVAŤ, KOĽKO PODNETOV BOLO SKUTOĆNE VYRIEŠENÝCH - KTO MI ZODPOVIE???
LACI Z POŠNE
23. august 2014

Viki

K diskutujúcej pani Renáte
Propagáciu realizácie grantu ešte zabezpečili aj v televízii a vôbec nikomu zo zúčastnených neprekážalo, že išlo o súkromný majetok. To najpodstatnejšie "ušlo" aj redaktorke? Tam mohla znieť iba samochvála, ku ktorej sa pridala aj predsedníčka grantovej komisie (rada by som si prečítala jej stanovisko, prečo pri prideľovaní grantu zatvorila všetky oči, keďže "nevidela" súkromné vlastníctvo). Všetci, ktorí sa zúčastnili na tejto megapropagácii vedeli, že ide o súkromný majetok, takže si museli dobre dávať pozor na ústa, aby sa nepreriekli.
To, že tam mali areál 10 rokov zdevastovaný, ako povedal pán Kohút, to by mala byť predsa vizitka vlastníkov bytov, keďže je to ich vlastníctvo. Prečo si ho nechali zdevastovať, prečo sa nestarali o svoj majetok? A zrazu švihnutím čarovného prútika grantovej komisie (presmerovaním peňazí všetkých Ružinovčanov do zveľadenia súkromného vlastníctva), sa už môžu vlastníci vystatovať, ako si dokázali z prostriedkov samosprávy zhodnotiť svoje vlastníctvo. Pán starosta by mohol vedieť, koľko zdevastovaných detských ihrísk, športovísk, parkov, chodníkov, ciest a ďalších objektov v správe samosprávy je na území Ružinova. Na tie "vlastné" peňazí roky niet, ale do súkromného vlastníctva sa nalievajú z roka na rok. Dokedy sa majú Ružinovčania dívať na takéto šafárenie?
31. august 2014

Peter

Nie som sice z Ruzinova, ale tento odkaz ma zaujal, a tak som si pozrel zakladne informacie o pridelovani grantov v Ruzinove. Na prve precitanie by som sa neodvazil skonstatovat, ze by pridelenie grantu takemuto projektu bolo v nesulade s vyhlasenymi pravidlami grantoveho programu.
Co ma ale zaujalo viac su sumy, ktore sa celkovo prideluju - aj celkovo, aj v jednotlivych pripadoch su granty v Ruzinove viac nez stedre! Ale ved v poriadku, pokial na to mestska cast ma.
Pre obyvatelov nespokojnych s rozdelenim dotacii zostava podla mna niekolko moznosti:
1. snazit sa zmenit VZN tak, aby grantom podporeny projekt bol pristupny pre kohokolvek bez obmedzenia - tym sa vyluci podpora takychto uzavretych projektov
2. snazit sa znizit celkovu sumu pridelovanych dotacii, a takto usetrene prostriedky vynalozit mestskou castou priamo na nieco vseobecnejsie verejne (viete napr. o verejnom ihrisku, ktore by potrebovalo opravu? Napiste poslancom, ze je v zaujme mestskej casti presmerovat prostriedky z adresnych grantov, ktore maju uzku cielovu skupinu benificientov, na opravu niecoho, co mozu vyuzit vsetci ruzinovcania)
3. uchadzat sa o grant na vlastny projekt
05. september 2014

SGI

Za prevádzkovateľa portálu Odkazprestarostu.sk musím doplniť vysvetlenie, že v prípade hodnotenia samospráv a súťaže Zlaté vedro Milana Capáka ide o hodnotenie založené na riešení a neriešení podnetov v jednotlivých samosprávach. O vyriešení NEROZHODUJE starosta ani samospráva. O vyriesení rozhoduje primárne nami vyškolený dobrovoľník-administrátor. Nie každý vyriešený podnet však má pri záverečnom hodnotení rovnakú váhu. Opraviť jednu lavičku má menšiu váhu ako urobiť nový chodník. V tomto prípade je podnet označený za Vyriešený lebo pani Sabina dostala kompletnú odpoveď od samosprávy na svoje otázky. Či sú riešenia, ktoré samospráva ponúka dostatočné alebo sú riešené ku spokojnosti občanov, to administrátor v tomto prípade nemá ako posúdiť. V rámci ročného hodnotenia bude tento podnet hodnotení minimálnou váhou, keďže si nevyžadoval žiadnu aktivitu samosprávy v teréne.
Zaujal ma príspevok Petra, ktorý dal návod občanom ako riešiť danú vec systémovo. Bolo by fajn keby sa toho Ružinovčania chytili a presadili zmenu.

Ctibor Košťál
Odkazprestarostu.sk
18. september 2014

Odpoveď samosprávy

Zoznam úspešných žiadateľov o grant v roku 2014 nájdete tu: http://www.ruzinov.sk/data/MediaLibrary/0/1971/schvalene-granty-na-rok-2014.pdf, v tabuľke je uvedená žiadaná suma ako aj reálne pridelený grant.

Uvedený grant nebol ešte zúčtovaný, nakoľko sa vyhodnotenie jednotlivých grantov robí priebežne.

Grantová komisia na svojom aprílovom grantovom zasadnutí schválila výšku grantov jednotlivým žiadateľom. Kompletnú zápisnicu nájdete tu:
http://www.ruzinov.sk/data/MediaLibrary/0/1667/zapisnica-z-1-4-2014.rtf

Mgr. Tatiana Baáriová
Kancelária starostu
Miestny úrad Bratislava – Ružinov
04. apríl 2015

Sabi

Ešte ako dlho bude v riešení tento podnet? Od 18. augusta 2014 sa k ničomu nedospelo! Dokedy sa bude tolerovať plytvanie finančnými prostriedkami daňových poplatníkov Ružinova na pokrývanie výlučne súkromných akcií, teda zveľaďovanie a zhodnocovanie súkromného majetku úzkej skupiny ľudí (vlastníkov bytov na Tomášikovej 10)?
Rada by som si prečítala, ako sa k danému podnetu postavila samospráva - teda či súhlasí s presunom verejných financií na súkromné účely. Ak súhlasí, keďže sa doposiaľ nepristúpilo k náprave, tak nech občanom jasne zdôvodní, prečo! Komisia sa doposiaľ ani nedokázala vyjadriť, či vedela, že ide o súkromný majetok, do zhodnotenia ktorého odsúhlasila prostriedky. Ak správcovská spoločnosť ako žiadateľ zámerne zatajila, že ide o súkromný majetok (čo v žiadosti nie je uvedené), tak prečo samospráva nežiadala vrátiť neoprávnene vynaložené prostriedky?
Za 6 a pol mesiaca už si kompetentní mohli nájsť dostatok času na to, aby uvádzané nezrovnalosti dali na pravú mieru a občanom odôvodnili svoje konanie. Je potrebné podnet riešiť cez kontrolóra?
14. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava Ružinov č.12/2012 o poskytovaní finančných dotácií/grantov z rozpočtu mestskej časti Bratislava – Ružinov (ďalej len VZN č. 12/2012) hovorí o zvyšovaní kvality života obyvateľov mestskej časti a tým aj podporuje komunitný život.
Grantová komisia sa rozhodla projekt podporiť. Grantová komisia sa k poskytnutým finančným prostriedkom k projektu s názvom „Revitalizácia detského ihriska“ na Tomášikovej ulici vyjadrila v zápisnici zo dňa 26.08.2014“, ktorá je uverejnená na stránke mestskej časti Bratislava - Ružinov www.ruzinov.sk.


kancelária starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania