Podkolibská-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený

Aký má prosím účel táto čierna fólia/textília? Aktuálne to je celé deravé a prerastá to burinou.

28. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za váš podnet. Podnet preverilo oddelenie životného prostredia a územného plánovania.
Predmetné územie je vo vlastníctve štátu, v správe ŽSR. Preto je nutné sa obrátiť priamo na nich.
Nejedná sa totiž o verejnú zeleň, nakoľko tam nie je možný vstup verejnosti.

Kancelária starostu
28. máj 2021

Jozef

Pozemok je majetkom ŽSR a na účel je potrebné sa informovať tam.
28. máj 2021

Jozef

Pozemok je majetkom ŽSR a na účel je potrebné sa informovať tam.
01. jún 2021

Tomas Mahi

Ešte by som dodal, že ak bol zámer zamedziť rastu krovín a skultivovat tu stenu, tak to riešenie, ktoré tam teraz je, je veľmi škaredé. Z diaľky to vyzerá ako kopa čiernych odpadových vriec. Som si istý, že sa to dá spraviť krajšie a tiez. A tiež si myslím, že pôvodný zámer to momentálne neplní.
03. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Požiadali sme o vyjadrenie Železnice Slovenskej republiky. Zverejňujeme odpoveď:
Uvedený priestor sa nachádza v areáli železničného depa a uvedenú činnosť tam zabezpečovala Železničná spoločnosť Slovensko a. s. Takže s uvedenou požiadavkou sa prosím obráťte na nich.

Podnet bol preposlaný na vyriešenie spoločnosti ŽSS . Čakáme na odpoveď.

Kancelária starostu
23. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Zverejňujeme odpoveď Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. :

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. má povinnosť starať sa o bezpečnosť osobnej prepravy, do ktorej patrí aj ochrana zariadení v prechodovom priereze a celková úprava územia železničnej dráhy. V Rušňovom depe Bratislava hlavné je veľké množstvo svahov a zelených plôch, ktoré treba udržiavať. Keďže sa neosvedčila úprava orezom, pristúpili sme k variante úpravy svahov pomocou osadenia fólie – netkanou čiernou textíliou 50G/M² UV STAB. Svahy a aj rovné plochy boli zarastené hustým krovím, agátmi a inými invazívnymi rastlinami. Po vypílení krovín, zoštiepkovaní, vyčistení svahov boli následne vysadené cez fóliu pôdopokryvné dreviny, ktoré v budúcnosti narastú, prikrytý svah pokryjú a taktiež sa zabezpečí vyššia vlaha. Zvýši sa tak aj estetická hodnota prostredia.

Áno, momentálne je fólia dosť viditeľná, keďže rastliny sú menšieho vzrastu, avšak po prerastení vysadených rastlín/drevín fóliu na svahu nebude vidieť. Úplnému zamedzeniu prerastania burín v otvore vysadených rastlín nedokážeme zabrániť. Pre členitosť terénu sa fólia nedá natiahnuť do roviny ako keď sa zakladá fólia na novo vybudované svahy (napr. diaľnice, násypy,...).

Snažíme sa urobiť čo najviac pre bezpečnosť i lepšiu vizualizáciu nášho pracovného prostredia. Verím, že Vaše podanie bolo zodpovedané v celom rozsahu.

Kancelária starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania